10.04.06
20:39
Отдавна се чудя нещо относно месцето.Ясно е ,че на 100 гр чисто филе,било то пиле,телешко или свинско ,се падат по около 20 гр белтък.Да кажем примерно че купуваме 400 гр свински шол и го печем.От него излиза толкова вода,че като се изпече остава около 200 гр и малко за ядене.И какво,колко белтъчини сме поели,от 400 гр сурово месо - 80 гр или от 200 гр изпечено - 40 гр?
Не казвам че остават точно 200 гр от тия 400 след термична обработка,обаче масата му сериозно намалява.Същото с особена сила важи и за рибата, в по малка степен като че ли за пилето...Е кво ще кажете?
10.04.06
20:53
#1
според мен, съдържанието на даден продукт се измерва в сурово състояние, естествено, че ако от 400гр. месо след изпичането станат 200, белтъкът се запазва и отново имаш 80гр., но концентрацията в изпеченото е по-голяма :D
11.04.06
09:45
#3
Общо взето така трябва да е. Това, което най-много си отива от месото е водата.