защо креатина е забранен за употреба във Франция?

Темата е заключена.
GO

04.05.06
20:02

Или, защо креатина е забранен за употреба във Франция?
Нека се поразтърсим из нета, и да си изясним нещата, за препоръчване са независими източници / не сайтове за популяризиране на спортните храни/.
Ако можем, да повикаме на помощ мислещите ни приятели - изучаващи медицина или биология навън , работещи във фармацевтиката в западни фирми, или техни колеги тук,но познаващи достатъчно добре тоя препарат , макар че доколкото знам от самите продавачи на добавки , той се внася в чували и се пакетира тук.
Мненията на безумно якия пазач на дискотека ги знам от до ,затова можем да ги прескочим засега, нека публикуваме проверени неща от достъпни за всички източници.
Целта е ясна- здраве и дълголетие на всички български спортисти.

Търси ти. Мене не ме е страх от креатина. :twisted:

P.S. Creatine scare

GO

04.05.06
20:12

E, дискусията е интересна, но се изчерпва около въпроса вредни ли са злоупотребите със добавки и по-точно с КРЕАТИНА. На което аз веднага отговарям с клишето, че количеството прави отровите - предполагам че злоупотребите дори с витамин Ц могат дадоведат до някакви оплаквания. На някой пък не им понася соевия протеин и получават газове и болки в стомаха. Но все пак искам да подчертая, че поне за мен, основното в този спорт са тренировките. Възстановителните препарати са просто едно удобство предлагано от съвременната наука. В някой от книгите си Еню Рангелов описва различни биостимулатори, които спортистите от различни народи и времена са приемали - паралела би бил интересен. Мисълта ми е, че на съвременните бодибилдъри им е спестено неудобството да берат билки и ядат сурово месо. Аз не продавам такива препарати, но смятам че да ги отрича човек така фанатично е проява на ниска здравна култура. Аргументите с които водя спора , за разлика от твоите, не биха могли да бъдат повлияни от прием на препарати, защото не ги пия - понякога удрям един протеинов шейк, когато нямам време да ям и отвреме на време пия някоя и друга освжителна напитка. Аз тренирам от години само за себе си и нямам нужда да се доказвам. Ти явно изпитваш подобно желание - да ни би да злоупотребяваш с някой стероид - те доста повишават агресивността?
Зидан е известен като наркоман, пък и футболистите зобят почти колкото плувците, така че - голяяма работа. Комисииките можеш ли да ги цитираш, или си прочел за това в 24 часа?
Колкото до нормалните българи - ако ти си нормата, значи определено не си струва да им слушаме мнението.
А въпросния преподавател, чието име - Светослав Иванов сред истинските спортисти е доста тачено, не си струва да го намесваме в спора, защото това опрелено би го принизило.

04.05.06
20:13

И според мен е малко глупаво да се търсят непрекъснато факти че креатина бил вреден - може да е така в някой строго конкретни и редки случай, но до този момент не съм видял или чул за някой да се оплаква от странични ефекти на креатин или каквито и да е други добавки... престанете да търсите евтини сензации... който го е страх просто да не пие и толкоз ;)

GO

04.05.06
20:19

Търсенето на ‘комисиики’ не ме влече, защо не демонстрираш природната си интелигентност и не оставиш hyper-link? Може и да се насиля да изчета каквото там смятат хората - само в интерес на спора. Честно казано, опонирам главно на сляпото отричане на един или друг продукт на основата на “някой казал, друг рекъл”. Ако имаше наистина сериозни изследвания за вредата на креатина (примерно за ефекта върху работата на панкреаса, колкото и невероятно да е)смятам, че МОК щеше да побърза да го включи в списъка на забранените препарати, както набързо направиха с ефедрина. До този момент никъде не съм чувал или чел препаратът да е забранен, пък и аз се интересувам доста от подобни новини. Дай така някакви доказателства,защото каквото и да използвам аз, ще кажеш че е реклама на някои производител или продавач на спортни продукти. Аз Л-Карнитин съм пил известно време - и съм съгласен с Пацан че работи само със изключително интензивна тренировъчнапрограма и диета. За мен винаги основното са били тренировките и яденето - когато започнах да тренирам едно, че тия продукти само от чужбина се изписваха, второ че не можех да си позволя да ги пия. А сега вече не изпитвам нужда от подобни “пуканки”(хареса ми израза )Обичам да хапвам истинска храна и да правя тежки тренировки - понякога след тежък ден преди тренировката пия по някоя напитка, в състава на която пише че има Карнитин - ей така заради внушението, не че смятам че ще ми помогне. За съжаление сред въпросните спортни добавки няма такива които да са аналог на стрероидите като анаболен ефект - тука вече производителите слъгват здраво. Голяма зарибявка са и са прекалено скъпи за да ги възприема на сериозно, смятам че човек може да мине и без тях ако има добре балансирана диета - но повечето хора нямат. Тук отново се връщам към заглавието на темата, както си я обявил: хранителните добавки бяха основното - дай да обсъдим и другите препарати ако искаш ( протеини ,аминокиселини, глутамин, креатин, хром, ксеникал, пируват, цинк , СЛК ) и тях ли отричаш като вредни? Смятам че за повечето тук би било интересно.

[quote author=“GOG”]...но смятам че да ги отрича човек така фанатично е проява на ниска здравна култура...Аргументите с които водя спора , за разлика от твоите, не биха могли да бъдат повлияни от прием на препарати, защото не ги пия...

А мислиш ли, че да отричаш нещо без да си го пробвал и да имаш достатъчно опит е признак на висока здравна култура?
[quote author=“GOG”]Аз тренирам от години само за себе си и нямам нужда да се доказвам. Ти явно изпитваш подобно желание - да ни би да злоупотребяваш с някой стероид - те доста повишават агресивността?

Нямам нужда да се доказвам пред теб, благодаря. Иронията е ненужна, не приемам стероиди и не съм агресивен.
[quote author=“GOG”]Колкото до нормалните българи - ако ти си нормата, значи определено не си струва да им слушаме мнението.

Нормален българин съм. Щом ти се струвам нисш твоя си работа. Ако искаш ме слушай, но като гледам доста момчета са ми се доверили и не са сбъркали (съдя по ЛС-та, не по общи приказки).

Надявам се поне погледна линка, който дадох. Щом не съм достоен да четеш постовете ми или да зачиташ мнението ми поне приеми официалната позиция на Световната федерация по Бодибилдинг. Надявам се не са чак толкова под нивото ти.

GO

04.05.06
20:21

О.К. - тази статия обаче не отрича креатина, а съобщава за теорията на Френската Агенция по храните и лекарствата, че:
1. При по-продължутелен прием има опасност от рак (при което коментара на автора е доста еднозначен - “...This however is no doubt highly unlikely “)и след това френските специалисти тпризнава, че за това няма преки доказателства.
2. Като цяло, докладът на агенцията е посветен на предимствата на течния разтвор на креатин пред прахообразната му форма - но нима не е така с повечето препарати? Изследването стига до извода, че ‘Серумната’,разбирай течна форма на креатина, няма почти никакви странични ефекти!!! и не води до задържане на вода в мускулната тъкан, на което автора веднага реагира с въпрос доколко това може да се смята за предимство. Статията завършва с препоръка за трениращите, когато използват креатин да вземат дневната си доза наполовина под формата на течност, наполовина под формата на прах, за да определят сами как им действа.
Та тази статия, макар и интересна, не отрича употребата на креатина като опасна субстанция, а дори казва: “For most people it is accepted worldwide that the benefits of Creatine (in any form) are substantial, which is the reason why it’s been the best supplement (and the safest, till now) to hit our stores ever. It is beginning to become clear that the only effect Creatine has on muscle building is that it allows you to workout longer and harder.” Ако с това си изчерпил доказателствата в полза на твърдението, ч е въпросната добавка е вредна, мисля че по-нататъшния спор е излишен. Колкото за това, че деца не трябва да го пият, тук съм напълно съгласен - но в България здравето на спортистите (състезатели), особено след приключване на спортната кариера, винаги е било последна грижа на треньорите.

04.05.06
20:24

Виж нямам време да споря за глупости - пил съм много пъти креатин и познавам страшно много хора които са го пили доста повече от мен и никой не е имал странични ефекти - самият ти надали някога си пил и 100 гр. креатин а плюеш срещу него? Ти се единственият, който стои от твоята позиция... не виждам смисъл от такава тема... за момента няма да я заключа с надеждата че може някой наистина да мисли като теб (в което много се съмнявам). Но ако няма интерес към темата  - я трия и повече такива теми няма да обсъждаме...

А каква е причината ти който си с 5 поста да се регистрираш специално за да пишеш за креатина? и да го плюеш...

А и още нещо - ако още веднъж видя да проявяваш сарказъм към някой от модераторите, да ги обиждаш или обвиняваш че вземат стероиди и т.н... ще те банна от форума за неопределен период. Съветвам те много сериозно да обмислиш поведението си тук!!

04.05.06
20:26

Не знам дали креатина е забранен. Но знам, че тук енергиините напитки са забранени. А цените на цигарите се завишават изкуствено от закона. А  таблетките витамин Ц са незнам си колко пъти по скъпи от българските. 

Въпрос на държавна политика.

Ще ми е интересно да разбера каква е причината за забраната на креатина. Най-вероятно с цел да не се злоупотребява с него от всеки втори непълнолетен искящ бицепс кято ня Бат Арни...

Кой те излъга, че Ксеникал е хранителна добавка? То е лекарствен продукт и си има странични ефекти, но не влиза в дискусията ни. Ето пък какво АЗ видях в статията:

“Creatine is one of the most scrutinized sports supplements in history,” says Wright, “and it continues to be proven safe in scientific research.”

“At present, there is absolutely no indication that creatine supplementation is carcinogenic,” Wyss informed FLEX

DR. WYSS REFUTES FRENCH FINDINGS

SUBJECT: CREATINE CANCER SCARE UNTRUE

“At present, there is ABSOLUTELY NO indication that creatine supplementation is carcinogenic.”

The French report called for a ban on creatine supplements because of an unproven and unlikely link to cancer. If we follow their logic, then first, all meats should be banned immediately, since there is extensive and probable evidence that eating cooked meat is associated with higher rates of cancer. Putting reality into perspective makes the French position ludicrous.

GO

04.05.06
20:40

Лекарството за отслабване “Ксеникал” на “Рош холдинг”, продавано срещу рецепта, би трябвало незабавно да се изтегли от пазара в САЩ, защото неотдавнашни изследвания върху плъхове показват, че то причинява предракови тумори на дебелото черво, предаде Ройтерс, като цитира потребителската група “Пъблик ситизън”.
В специална петиция групата настоява американското Управление за контрол на храните и лекарствата да забрани производството на хапчето за отслабване, което на много места се купува и без рецепта. Лекарството се продава и се рекламира в България.

04.05.06
21:10

[quote author=“kao”]Виж нямам време да споря за глупости - пил съм много пъти креатин и познавам страшно много хора които са го пили доста повече от мен и никой не е имал странични ефекти - самият ти надали някога си пил и 100 гр. креатин а плюеш срещу него? Ти се единственият, който стои от твоята позиция... не виждам смисъл от такава тема... за момента няма да я заключа с надеждата че може някой наистина да мисли като теб (в което много се съмнявам). Но ако няма интерес към темата  - я трия и повече такива теми няма да обсъждаме...

А каква е причината ти който си с 5 поста да се регистрираш специално за да пишеш за креатина? и да го плюеш...

:lol:  Голяма касапница стана. Аз ще карам по реда:
1/ Това, че ти мислиш, че е глупост си е лично твое. Има хора които не го споделят. За мен темата е доста интересна и факта, че има сериозни  сигнали и АНТИ-креатин мнения на ниво НАЦИОНАЛНО ЗДРАВООПАЗВАНЕ показва, че не става дума за “Глупости”
2/ И аз познавам много хора които са пушили и не са умрели от рак, това значи ли, че цигарите не го пречиняват?

3/ Имаше тука една темя, до колкото си спомням, където се коментираше креатина на JK и където маса народ се оплакаха от странични ефекти: Яки якнета, задръжки на вода/айде това ги пишем нормално/, а мисля Емил беше споменал, че даже се чувствал като на стероиди с него. И други го подозираха, че има нещо нерегламентирано в тоя креятин.  /Имам съмнения, че може и да е станало дума за някакъв друг продукт... или друга марка, доста отдавна е било, ако бъркам, моля да бъда извинен. Но мисля, че съм точен в случая./  Ако някой си спомня за темата да обади :)

4/ И е очевидно, че не само той е на това мнение  :wink:

————————————————————————————————-
Ето ви едно мнениице на френската държава:

ATTENTION EN FRANCE LE DOSAGE RECOMMANDE MAXIMUM EST DE 3 GRAMMES DE CREATINE PAR JOUR

  * Poids < 90 kg : 2 x 5 g par jour pendant la première semaine. Puis un maximum de 2 g/j. pendant 3 à 5 semaines.
  * Poids > 90 kg : 4 x 5 g par jour pendant la première semaine, puis un maximum de 2 g/j. pendant 3 à 5 semaines.
  * Quel que soit le poids, ne pas dépasser 20 g/j. pendant la première semaine.
  * Après 4 à 6 semaines, respecter une interruption de plusieurs semaines.

Превод: Внимание във Франция препоръчваната МАКС доза е 3 грама креатин НА ДЕН

Това е Закон за здравеопазването.  А както знаем той /поне във Франция, не се пише от пияни аспиранти-химици. :lol:

Това леко се разминава с направеното от човека, който до колкото забелявах е нарал на 25г протеин, не на седмица :wink: , а на ден /ако пак не се бъркам/

Чао,
Поздрави


П. П. Ще направя едно инфо за мен: До момента не съм и виждал даже как изглежда креатина.  :wink:  Нямам и намерение да пуша за да разбера дали и то не е вредо.  :lol:

GO

04.05.06
21:17

Хората трудно намират общ език със себе си, може би защото е трудно да си добър разказвач и търпелив слушател едновременно.

[quote author=“GOG”]Лекарството за отслабване “Ксеникал” на “Рош холдинг”, продавано срещу рецепта, би трябвало незабавно да се изтегли от пазара в САЩ, защото неотдавнашни изследвания върху плъхове показват, че то причинява предракови тумори на дебелото черво, предаде Ройтерс, като цитира потребителската група “Пъблик ситизън”.
В специална петиция групата настоява американското Управление за контрол на храните и лекарствата да забрани производството на хапчето за отслабване, което на много места се купува и без рецепта. Лекарството се продава и се рекламира в България.

Именно лекарство е и не отричам станичните ефекти, но сега говорим за креатина. Между другото има и други ефекти, тип обедняване на организма от основни витамини и минерали, но това е друга тема.
[quote author=“GOG”]Хората трудно намират общ език със себе си, може би защото е трудно да си добър разказвач и търпелив слушател едновременно.

Опитваш се да имитираш Чърчил. Нека ти помогна - Courage is what it takes to stand up and talk and courage is also what it takes to sit down and listen.(цитирам по памет, може някоя дума да е разменена).

Май това беше от мен. И тъй тъй не зачиташ мнението ми, няма голям смисъл да пиша в темата.

Придържайте се към темата, ползвайте повече факти и при обида ще има санкции.

04.05.06
22:32

Според мен добавките като цяло не са нещо, което е било проучвано с години и може да се проследи тяхното влияние в/у човек. Не знам точно от кога се използват, но примерно още не може да се каже кое точно по какъв начин му е повлияло

04.05.06
23:41

GOG,бате невероятен си, просто нямаш пост под 300та думи! Що не станеш писател, че ти с твоите генерални мирогледи върху света на добавките си изписал вече едно полувина книга :). Нека се огледаме, ти имаш талант да пишеш, но май не си много по вдигането. (СОРИ ЧЕ Е ОФТОПИК МАЛКО) :)

GO

05.05.06
00:02

A matter of taste,” said the dog and self-licked the behind.

05.05.06
00:22

Темата се заключва защото вече има такава!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1