Тичането за здраве - вредно ?

Темата е заключена.

10.05.06
20:15

До не много отдавна се смяташе, че джогингът е полезен за здравето. Чрез него много хора се опитваха да предотвратят инфаркта, инсулта и други болести. В наши дни обаче популярността на “тичането за здраве” силно намаля, тъй като все по-често се появяват данни за отрицателното му влияние върху дейността на сърдечносъдовата система.

Виновно ли е за това бягането? Оказва се, че ние просто не умеем правилно да го използваме. Сърцето на средностатистическия човек престава да се справя с натоварването, когато се прекрачи разумната границата за спортуване и се започне преследване на високи резултати.

При високи обороти (пулс 170-180 удара в минута) сърдечния мускул не може да извършва пълноценни по амплитуда движения, което води до рязко съкращаване на обема на кръвта, изтласквана в съдовете по време на неговото съкращение.

Нарастват и нуждите на мускулната тъкан в тичащото тяло. Получава се така, че при повишена ритмичност сърцето все още е способно да поддържа дейността само на жизненоважните органи, но не е в състояние да задоволи своите потребности.

Ето защо специалистите съветват любителите на джогинга да не претоварват сърцето си. Несъмнено ако пробягвате 5 км с удоволствие, след известно време ще ви се иска да пробягате 10, дори 15 км. Това обаче съвсем не е препоръчително - в крайна сметка нали от значение е здравето, а не резултатите.

Лекарите смятат, че за профилактика на инфаркта е достатъчно просто да се качвате и слизате пеша по стълбите вместо да ползвате асансьор, да изминавате пеша разстоянието между две спирки или просто да вървите около 20-30 минути дневно. А ако ви позволява здравето, от бързото ходене може да преминете към бавно бягане.

netinfo.bg

Какво мислите ?  :shock:

Темата беше редактирана от Георги Гайдов на 31.05.13 20:20.

10.05.06
20:20

Мисля,че захванеш ли се да ставаш масивен и да вдигаш по 150 кила,значи няма да ти дреме особено за тази статия.Аз ще си тичам,ще си живея както искам,един път ще ми е.

10.05.06
21:35

:roll:  :roll:  Аз не вярвам в това

®off™ Ninja

10.05.06
22:53

Нито пък аз. :wink:

10.05.06
23:06

За Бога хора не вярваите на всеки болен мозък, които  си няма работа... Чичо ми е на 62 години бяга сигурно от 50 години. Сега всеки ден има средно по 15км.  като някои дни са и повече. Всяка година ходи Парижкия маратон да бяга и има доста прилични класирания. Преди години е участвал в състезание с дистанция 100км. Баща ми е на 59г.  и е малко по-скромен, но и на двамата на малкия им пръст не мога да се хвана като отидем да тичаме а съм на 25. И какво, по тази статия трябваше да са измрели преди има няма 30години от сърдечни проблеми!?!?  :x

RE

11.05.06
00:21

[quote author=“x_3_mar”]За Бога хора не вярваите на всеки болен мозък, които  си няма работа...

Да бе кой го е изимислил това. То скоро някой ще каже, че и картофите, ориза и рибата са вредни :)

11.05.06
10:37

[quote author=“x_3_mar”]За Бога хора не вярваите на всеки болен мозък, които  си няма работа... Чичо ми е на 62 години бяга сигурно от 50 години. Сега всеки ден има средно по 15км.  като някои дни са и повече. Всяка година ходи Парижкия маратон да бяга и има доста прилични класирания. Преди години е участвал в състезание с дистанция 100км. Баща ми е на 59г.  и е малко по-скромен, но и на двамата на малкия им пръст не мога да се хвана като отидем да тичаме а съм на 25. И какво, по тази статия трябваше да са измрели преди има няма 30години от сърдечни проблеми!?!?  :x

По тази тема може доста да се поспори :)! Примерите , които даваш са тенденциозни и въобще не са показателни за това дали бягането ( особено маратонското или пък 100км :shock: ) е полезно или не. По тази логика и аз мога да дам пример с дядо ми , който никога не е правил джогинг :wink: , пушеше по една кутия “Слънце” ( започнал е да пуши на 6-7 години - лекарите тогава му предписали цигари понеже му течало кръв от носа :shock: ) и живя до 87г.  По принцип всеки активен спорт не е полезен за здравето.
Много по-полезно е да се разхождаш на чист въздух сред природата , да се храниш здравословно( което не включва ВБД , НВД и ВВД :wink:  ) отколкото да вдигаш тежести.  Нашият спорт не е толкова здравословен колкото си мислите, но това не ми пречи да го практикувам, просто  защото ме КЕФИ :) .

11.05.06
11:31

[quote author=“red”]По тази тема може доста да се поспори :)! Примерите , които даваш са тенденциозни и въобще не са показателни за това дали бягането ( особено маратонското или пък 100км :shock: ) е полезно или не. По тази логика и аз мога да дам пример с дядо ми , който никога не е правил джогинг :wink: , пушеше по една кутия “Слънце” ( започнал е да пуши на 6-7 години - лекарите тогава му предписали цигари понеже му течало кръв от носа :shock: ) и живя до 87г.  По принцип всеки активен спорт не е полезен за здравето.
Много по-полезно е да се разхождаш на чист въздух сред природата , да се храниш здравословно( което не включва ВБД , НВД и ВВД :wink:  ) отколкото да вдигаш тежести.  Нашият спорт не е толкова здравословен колкото си мислите, но това не ми пречи да го практикувам, просто  защото ме КЕФИ :) .

Ехе ти къде измести темата със това вдигане на тежести? Ставаше въпрос за джогинг. Примера съм го дал защото се отнася пряко със темата пусната от Mushmurok. Мога да дам още доста примери и със други хора, но с тези ми е свързан живота и знам всичко за тях, съответно и какво означава бягането за тях. Какъв по-добър пример да ти дам от този на хора които бягат от 50 години? Ако ти дам примери с хора които не са ми роднини пак ли ще ги имаш за тенденциозни? Още веднъж казвам ако написаното от Mushmurok беше верно  тези хора трябваше да са си отишли преди 30години от сърдечно-съдови болести, защото те наистина прекаляват със тичането  :lol:  Бтв това със 100км. естествено че не е полезно...  :) 
  Аааа и за дядо ти - направи една тема за пушенето и напиши там за дядо ти че в тази никъде не видях да се споменават цигари  :P

11.05.06
11:43

x_3_mar може пък просто дядо ти да е с много силен организъм и въпреки, че си е съкратил живота с двайсет години, да има мегдан за поне 80;)

Ми създателят на джогинга е починал доста млад - какво повече да се каже...Според мен не е особено здравословно да натоварваш сърцето прекалено продължително време - както при тичане на 15 км примерно...Според мен би било добре да увеличиш пулса и после да починеш...примерно кратки спринтчета.

11.05.06
11:58

ОК съгласен съм. Джогингът е вреден,а спринтовете и цигарите не са вредни! Някои модератор да ми изтрие горните два поста

filatov

11.05.06
13:42

Ако мога да добавя само, че пулс от 180, далеч не е тпзи, който поддържа човек, при лека кардио дейност.

11.05.06
14:38

Веднъж бях забелязал едно остроумие по въпроса - “Смятаме, че кросът рано сутрин съчетан със студен душ след това помага за дълголетието. Истината е, че хората които го практикуват не са стигнали до старини благодарение на това, а въпреки това. Практиката е убила всички останали.”
Сами избирате в какво да вярвате. Аз просто не бих се престаравал ;)

protein

11.05.06
15:14

Ами то в краина сметка кфо изилза, СПОРТА Е ВРЕДЕН! Може да си умреш от тичане като нищо за това по добре си стоиде пред компиутара пушете си цигари пиите си ракия яжте шарена сланина и ще живеете мнооого мнооого дълго или поне повече от итя дето тичат сутрин...

11.05.06
16:10

[quote author=“protein”]Ами то в краина сметка кфо изилза, СПОРТА Е ВРЕДЕН! Може да си умреш от тичане като нищо за това по добре си стоиде пред компиутара пушете си цигари пиите си ракия яжте шарена сланина и ще живеете мнооого мнооого дълго или поне повече от итя дето тичат сутрин...

Нека не отиваме сега в другата крайност. Под здравословен начин на живот аз разбирам - здравословно хранене , умерена физическа активност, не пушене и не пиене и т.н. , и пак казвам не смятам , че активните спортисти водят здравословен начин на живот.

11.05.06
18:25

[quote author=“red”][quote author=“protein”]Ами то в краина сметка кфо изилза, СПОРТА Е ВРЕДЕН! Може да си умреш от тичане като нищо за това по добре си стоиде пред компиутара пушете си цигари пиите си ракия яжте шарена сланина и ще живеете мнооого мнооого дълго или поне повече от итя дето тичат сутрин...

Нека не отиваме сега в другата крайност. Под здравословен начин на живот аз разбирам - здравословно хранене , умерена физическа активност, не пушене и не пиене и т.н. , и пак казвам не смятам , че активните спортисти водят здравословен начин на живот.

Именно, всичко с мярка. Границата започва да се прекрачва точно с гоненето на резултати.

11.05.06
19:11

Интересна тема идея в темата.

Вижте какво, има РАЗЛИЧНИ ХОРА по земята. /в случай, че някой не се сеща, да пусна жокерче  :lol: /

Има хора които им е в природата да са спринтъори. Просто при тях преобладава повече от определен тип мускулатура която подпомага кратките интензивни натоварвания. /Забравиш какви бяха точните биологически термини за тия мускулатури./

Има други, на които им е в природата да бягат на дълги разстояния с умерено темпо, а се скапват когато се опитват да работят за експлозивност примерно.

По същата причина има и момчета които тежат има няма 75 кг и след 3-тото си влизане във фитнеса огъват железата...

И когато човек пренебрегне природата си и се опитва да я променя малко или много си вреди. Някой повече други по-малко...

А фитнеса според мен не е здравословен толкова защото се тренира тежко, а заради опита да се храни качествено.

JI

11.05.06
20:22

само едно ще ви кажа даскала ми по биология е един от най уважаваните и най добри учители можеби в БЪЛГАРИЯ ! човека е на 62-3 години и бяга 3 пъти в семдицата по 20 километра !  има пулс 59-60 в спокойно състояние ...

11.05.06
20:30

[quote author=“tpd”]
А фитнеса според мен не е здравословен толкова защото се тренира тежко, а заради опита да се храни качествено.

тука се обърках? я поясни, че нещо съм затъпял явно?

11.05.06
21:32

Идеята е,че да вдигаш тешко не е много здравословно.От биологична гледна точка човек не се нуждае да има много мускули,натоварва се сърцето,ставите,има опасност от травми,които се обаждат цял живот,такива работи.Хубавото е,че човек се учи на дисциплина и да се храни качествено,не с боклуци,които също вредят а здравето.

JI

11.05.06
21:37

здрав дух в здраво тяло !

®off™ Ninja

11.05.06
23:47

Въпросът може да се погледне и от друга страна. Тренирайки кардио, обемът на сърцето се уголемява, за да може да потдържа спортуването, като така пулсът в спокойно състояние може да стигне под 40 удъра в минута, като при това сърцето си почива повече и ще има по голяма продължителност на живота. За привер професионалните колоездачи с пулс 30 и нещо. Когато има по- голям обем и при интензивни тренировки успява да изпомпа безпроблемно кръвта. Трябва обаче да се има в предвид, че когато човек започне да прави кардио за пръв път трябва постепенно да увеличава натоварването за да може организма да се пригоди.

12.05.06
09:21

[quote author=”®off™”]Въпросът може да се погледне и от друга страна. Тренирайки кардио, обемът на сърцето се уголемява, за да може да потдържа спортуването, като така пулсът в спокойно състояние може да стигне под 40 удъра в минута, като при това сърцето си почива повече и ще има по голяма продължителност на живота. За привер професионалните колоездачи с пулс 30 и нещо. Когато има по- голям обем и при интензивни тренировки успява да изпомпа безпроблемно кръвта. Трябва обаче да се има в предвид, че когато човек започне да прави кардио за пръв път трябва постепенно да увеличава натоварването за да може организма да се пригоди.

Е това пък абсолютно не е вярно, особено що се отнася до професионалните колоездачи, това е спорта в който се изисква изключителна издръжливост и сърцето е подложено на огромни натоварвания и съответно обема му се увеличава до 2 пъти, а това не е нормално ( питай, който искаш лекар). От гледна точка на здравето съм чел в книгата на проф. Павел Добрев, че анаеробните натоварвания са по-полезни от аеробните и особено продължителните такива, затова и в експеримента му , в който учавстват мъже на средна възраст 70г.  се занимават с вдигане на тежести , а не с маратонско бягане :idea: .
Но както каза “колегата” по-горе, прекрачи ли се границата, всеки спорт може да бъде вреден.

ivaivalito

12.05.06
11:35

това за колездачите не е варно я сметни примерно един не трениращ човек с нормален пулс  60 -70   и колездача който когато ПОЧИВА пулса му е 40 ,но когато кара колело надхвърля 150 и това за часове не за минути .Така че не мислиш ли че сърцето май не си почива.А доколкото за статията умереното тичане смао за тонус е полезно и подобни статии от мързеливци са необосновани.А доколкото анаеробните натоварвания са по полезни да така е погледнете Здравко Петров ,Димитър Йовичин /той не е баш натурален/ Стив Рийвс починал на 80 и няколко години  :oops:  и Франк Зейн .Нестероидното трениране удължава живота но всичко зависи и от др. фактори и най вече от ГЕНА.

12.05.06
20:05

[quote author=“sub_eleven”][quote author=“tpd”]
А фитнеса според мен не е здравословен толкова защото се тренира тежко, а заради опита да се храни качествено.

тука се обърках? я поясни, че нещо съм затъпял явно?

Ами кажи-речи това което Сайз каза имам в предвид.

Тренировките може да не са супер дупер полезни за тялото, но това което допринася значително, и съответно прави пренебрежими последиците от “нездравословните тренировки” е доброто хранене което се опитваме да правим /предполагам ;)/


И междодрутото не съм много сигурен доколко човек не е създаден да има много мускули... както казах има си хора които са просто машини... природа /и евентуално малко радиация :P :P /

Поздрави

13.05.06
11:46

За тия “просто машините”, дори и на сайта имаше описание на три-типа хора/метаболизъм и т.н., като едните са предразположени към бързо натрупване на маса, другите към релеф(по-хърбави), а третите са тип предразположен към лесно поддаване на тренировки и формиране на ММ.
Другото, което е, зависи и от психологическия тип характер  на човека - дали е  сангвиник,холерик,флегматик,меланхолик или комбинация от тях.
Въпрос на ген, експлозивност и енергичност, както и начин на живот.

За вредата от многото подтичкване, действително има такова животно.
При многогодишни занимания със спорт, особено тип маратонски се наблюдават някои аномалии в цялото тяло, включително и в кардиологичната област. Тялото привиква на такива натоварвания и при някои бегачи(не при всички) понякога се получава състояние на непровокирано от външната среда форсиране, тип аритмия - повичен и то доста пулс, нещо което съм чувал, че най-добре се овладявало от повишаване на физическата активност - сърцето се привежда в състояние на повишена активност, съответно за да се обезпечи тази активност, чрез ускоряване на цялостната динамика в тялото, чрез лек спринт или нещо, тази активност се обезпечава с нужния й кислород и т.н. и състоянието се нормализира.
И все пак, ако на някой му прилошее и получи болки в гърдите, нека да не почва да прави спринтове, преди да се е консултирал с доктор. :wink:


Освен тези ефекти, напоследък бягането за здраве го отричат, поради прекомерно натоварване в ставите, особено при по-тежки бегачи. Като по-здравословно се препоръчва ходенето, ако ще и по нанагорнище - не натоварва толкова сърцето, усилието не е толкова експанзивно, а и костната система заедно със всичките стави и хрущяли не получава постоянни удари с чук  :roll:

Но всичко е относително!
Дори и чистия въздух в планините - често пъти, точно там физиката претърпява доста удари от природата, както и от нашия бит - разликата в налягането, съдържанието на необичайни емисии във въздуха и др.

13.05.06
13:04

[quote author=“NRG52”]
Освен тези ефекти, напоследък бягането за здраве го отричат, поради прекомерно натоварване в ставите, особено при по-тежки бегачи. Като по-здравословно се препоръчва ходенето, ако ще и по нанагорнище - не натоварва толкова сърцето, усилието не е толкова експанзивно, а и костната система заедно със всичките стави и хрущяли не получава постоянни удари с чук  :roll:

Но всичко е относително!
Дори и чистия въздух в планините - често пъти, точно там физиката претърпява доста удари от природата, както и от нашия бит - разликата в налягането, съдържанието на необичайни емисии във въздуха и др.

Абе то в живота всяко нещо е удър.  За това и човек е направен да ги понася. Някой имат значително по-голям капацитет на поносимост от други просто... 

За това всеки трябва да си преценя за собственото положение, ако отива в крайности ще пострада.  :wink:

13.05.06
14:41

Аз затова не бягам, не ми се рискува  :lol: (това е шега - за хората без чувство за хумор ;)).

20.08.06
17:17

подкрепям че е опасно за ставите ако си много тежък

newbie

20.08.06
18:54

ех , и аз имам вродено по-слабо сърце , много бързо се издъхвам , ама пак си тичам , или на колело . Верно че скоростта трябва да се контролира при тичане иначе може да става опасно ама самото тичане подобрява сърцето и се чувствам супер , не се издъхвам толкова бързо като преди вече

21.08.06
23:23

[quote author=“bimbim2k”]подкрепям че е опасно за ставите ако си много тежък

Аз не съм съгласен бягал съм над час, изобщо нищо не става със ставите ми, и при дълъг период от месец

21.08.06
23:40

Аз съм бил състезател по бягане и се чуствах перфектно като  бягах (преди около 20 кг, като го измервах в кг  :lol: на 100 кг, трудно се бяга над 4-5 км) и действа много ободряващо. Виж обаче най-големия проповедник на джогинга (не му помня името), от много бягане беше умрял (най-общо казано, не помня цялата статия, само откъслечни спомени - сигурно е страничен ефект от щангите  :lol: ), но той е бягал адски много, има хора които бягат по над 100 км и т.н.
Според мен е важно едно: “Всичко е отрова, зависи от дозата”!!!
Сутрешния крос от 2-3, 5 км няма да ви убие, но вече ако прекалявате всичко си има странични ефекти като е в големи количества!!! По здрави

15.03.07
10:29

Аз също съм тренирал лека атлетика.Трябва да добавя,че от около 5-6 години,откак спрях да се състезавам за университета бях зарязал бягането.От около две седмици отново бягам,както преди и се чувствам перфектно.И се замислих как съм пропилял 5-6 години от живота си без да бягам и че отново се връщам към нормалния за мен начин на живот.Един състезател усеща по съвсем различен начин бягането...оня ден отивам да си купя вестник и докато вдишвах въздуха усетих ,че просто ми се бяга и се чуствам като стар състезателен кон завърнал се отново на хиподрума :lol: Та,няма нищо по-хубаво от това да съчетаеш фитнеса с бягането ,а не да имитираш последното по разни тренажори и да си мислиш,че правиш нещо.

Владимир Недков

15.03.07
15:42

Мисля, че в това издание се чудят как да запълнят норма материали, без значение какво пише вътре...  Материалът е от рода на - “Ако пипнете котлона ще се опарите!”
Бе, кой нормален човек ще тича повече от 30 сек с 170-180 пулс бе? ОМФГ... Кой ще тръгне да тича 15 км без пулс метър в часовника?  :shock: (втрещен)... Тоя материал е предназначен за бащите и майките ни, да ги успокои че не са тичали като млади, понеже видиш ли тичането с пулс 170 уврежда сърдечната тъкан...

ПП: Джогингът е бавен, много бавен тип тичане... Почти като бързото ходене, само малко по-бърз...  :wink:

15.03.07
15:48

[quote author=“Rocky^”]Аз също съм тренирал лека атлетика.Трябва да добавя,че от около 5-6 години,откак спрях да се състезавам за университета бях зарязал бягането.От около две седмици отново бягам,както преди и се чувствам перфектно.И се замислих как съм пропилял 5-6 години от живота си без да бягам и че отново се връщам към нормалния за мен начин на живот.Един състезател усеща по съвсем различен начин бягането...оня ден отивам да си купя вестник и докато вдишвах въздуха усетих ,че просто ми се бяга и се чуствам като стар състезателен кон завърнал се отново на хиподрума :lol: Та,няма нищо по-хубаво от това да съчетаеш фитнеса с бягането ,а не да имитираш последното по разни тренажори и да си мислиш,че правиш нещо.

Хехе, все едно аз го казах! По здрави

31.05.13
20:10

Zdraweite!! iskam da popitam ot sedmica zapochnah da byagam za relef i ako byagam po 20km na sedmica razdeleni po ravno za vseki den  
shte mi wredi li za neshto ?? Molya wi kajete mi ako znaete

Пишете на кирилица във форумите.
Няма да Ви навреди с нищо по никакъв начин.
Г. Гайдов

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 31.05.13 20:20.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1