холестерина при НВД

25.05.06
16:02

От месец съм на НВД и ме притеснява, че се ядът доста богати на холестерин храни:
млечни продукти, яайца и месо.
Какви са допустимите количества на ден?

25.05.06
16:41

Aз поне не съм чувал за холестерин, но за холестерол - ДА.
Млечните продукти са в малки количества заради лактозата.
Холестерол в повечко има в свинското , ако основно караш на пилешко не би трябвало да има проблем.
Вече за яйцата - хапваш повечко белтъци и 1-2 жълтъка на ден.

filatov

25.05.06
17:57

Под холестерин се разбира лошия холестерол(липопротеините с ниска плътност). Верно, че при НВД някои прекаляват с количеството холестерол от храната, но това не означава, че то директно повишава и лошия холестерол в кръвта. Това не е математика. И на мен не ми е съвсем ясно, но за пример ти давам, как при кетонните диети се приемат повече мазнини отвън, а в същото време се изгарят тези в тялото.

26.05.06
09:37

[quote author=“filatov”]Под холестерин се разбира лошия холестерол(липопротеините с ниска плътност). Верно, че при НВД някои прекаляват с количеството холестерол от храната, но това не означава, че то директно повишава и лошия холестерол в кръвта. Това не е математика. И на мен не ми е съвсем ясно, но за пример ти давам, как при кетонните диети се приемат повече мазнини отвън, а в същото време се изгарят тези в тялото.

Не е много удачен примера ти :roll: , за мен това си е сериозен проблем, който може да се прояви след години!

filatov

26.05.06
10:28

По прицип нивото на лошия холестерол се определя от супер много фактори: хранене като цяло, пушене, пиене, стрес и още десетки. Ако имаш проблем с холестерола, да ядеш цели яйца в големи количества си е опасно. И все пак цялостния хранителен режим е това, което определя нивата. Друг пример давам. В традиционната храна на българите отпреди 50 години, са се включвали умопомрачителни за сегашните разбирания количества свинска мас. Обаче, тогава хората са набивали и яко чесън, а от това по-добро за холестерола няма и сърдечно-съдовите заболявания въобще не са били разпространени.

26.05.06
17:02

[quote author=“filatov”]По прицип нивото на лошия холестерол се определя от супер много фактори: хранене като цяло, пушене, пиене, стрес и още десетки. Ако имаш проблем с холестерола, да ядеш цели яйца в големи количества си е опасно. И все пак цялостния хранителен режим е това, което определя нивата. Друг пример давам. В традиционната храна на българите отпреди 50 години, са се включвали умопомрачителни за сегашните разбирания количества свинска мас. Обаче, тогава хората са набивали и яко чесън, а от това по-добро за холестерола няма и сърдечно-съдовите заболявания въобще не са били разпространени.

То от къде знаеш дали не са били разпространени , но може и да си прав това са заболявания възникващи в старческа възраст, а хората тогава просто по-рядко са я достигали :wink: .

filatov

26.05.06
18:55

Наскоро гледах изказване на няква докторка, че сме били на едно от първите места по сърдечни заболявания в Европа, а преди 40 сме били на едно от последните. А за чесъна са ми кавали много доктори и разни такива, че в него има вещества, които метаболизират отлаганията на кофти холестерол по стените на кръвоносните съдове и затова е супер полезен. По едно време бях намерил как се казва това вещество, но не намерих добавка с него. Ако потърсиш, ти пожелавам успех

26.05.06
21:49

[quote author=“tedo”]От месец съм на НВД и ме притеснява, че се ядът доста богати на холестерин храни:
млечни продукти, яайца и месо.
Какви са допустимите количества на ден?

Имай в предвид, че нивата на холестерола зависят много от гена ти. Тоест има хора които от малко качват до опасни нива, други които постоянно тъпчат богати нему храни и хич не им се отрязява.


Принципно ;ога да ти дам едно решение което аз всях м защото леко се попритисних по тоя въпрос прди време: Яко риба :!:  Аз пия също така непълномаслено млека. Огряничавам с в жълтъците и т.н. Избягвай животински мазнини тотално.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1