08.07.06
13:29
Ориз по китайски
* 1 ч.ч. ориз
* 1-2 глави кромид
* 2-3 чушки
* 2-3-4 кисели краставички или прясна краставица
* 2-3 моркова
* малко гъби
* 200 г.пилешки гърди
* 2 или повече яйца
Този начин на приготвяне на ориз е резултат от четене на много рецепти, готвене на ориз и експериментиране, докато се получи тази рецепта. Винаги става вкусно, не е имало случай да не се получи:)
Слагате 1 ч.ч. ориз в 2 ч.ч. студена вода и - на котлона в съд с капак.
Когато ориза поеме водата го махате. Не е съвсем сварен, омекнал, но не разварен. Не бъркате по време на варенето и след това. Оставяте го настрана както си е захлупен.
Всички продукти ги нарязвате по отделно, поръсвате ги с малко соев сос и пържите по отделно в силно загрята мазнина (зехтин за предпочитане), в дълбок тиган уок.
След като запържите и месото, в по-голям съд - уок (можете да ползвате всеки съд с дебело дъно и капак), в силно загрята мазнина, слагате яйцата. Преди те да се изпържат напълно, още докато са малко сурови, за да останат на лентички, при тях слагате ориза и другите продукти.
Важно е да се бърка постоянно за да не залепне ориза. Важно е и да има достатъчно мазнина.
След малко всичко е готово, ориза и останалите съставки са напълно смесени.
Понеже продуктите се пържат поотделно (така пише по книгите). Аз правя така - първо птържа лука, след което с сдървената лопатка го повдигам по стените на уока., след което слагам гъбите, ако е нужно доливам малко илио, когато са готови слагам морковите. Изваждам зеленчуците от уока и тогава пържо месото нарязано на малки хапки, посипани с чесново брашно и джинджифил. Киселите крастваички и чушките нарязани на тънки кръгчета не се пържат:) Трябва да се внимава ястието да не стане прекалено мазно.
Другото, с което трябва да се внимава е солта защото соевия сос е солен. Както бе казала една дама, която много уважавам - подпрвкита винги може да се добавят към едно ястие, но не могат да махнат. Аз сол не използвам, защото храната съдържа достатъчно натриев хлорид.
Изглежда сложно, но човек трябва да го направи веднъж за да се убеди колко просто е всъщност, колко апетитно и вкусно.
Взето от http://gotvarstvo.georgievi.net и лично изпитано от мен , получава се наистина вкусно , дано ви хареса и на вас :)
Сложно е за тези които и една филия немогат да си намажат сами :wink:
Супер е рецептата, когато съм на ВВД си угаждам понякога като го приготвям по подобен начин...
лелеее това звучи много вкусно утре ще ида на пазар и ще пробвам рецептата ама утре че са ме мързи :oops: А иначе ако имаш още такива рецепти ги даваи насам :D
Сложно е за тези които и една филия немогат да си намажат сами :wink:
Супер е рецептата, когато съм на ВВД си угаждам понякога като го приготвям по подобен начин...
То и на мен ми беше сложно първия път кат си правих ориз (не е истина къв бълвоч беше , един такъв блудкав) но след 4-5 опита вече го правя много хубав , а и тази рецепта не е кой знае колко сложна :) , е ако я бях видял преди 3-4 месеца нямаше да мога да я сготвя , но сега нещата стоят по друг начин
Радвам се че ви е харесала , скоро ще пост-на още някоя от тефтера с рецепти на майка ми и баба ми - има някой много вкусни :)