Хранене през нощта? Вредно-Полезно?

29.07.06
11:02

Много често билдерите изпадат в дилема дали да стават през нощта за протеин или да си спят.  Принципно е за предпочитане да ставаш и да консумираш протеин вместо да спиш дълбоко. Защо? еми ако не сте забелязали вредните последици в следствие на недояждане (през нощта) са доста по силно изразени отколкото недоспиването. аз лично като ставам да ям през ноща и на сутринта се събуждам напомпан и твърд? оказво се че ако приемате храна към 4-5 се получявя доста силен анаболен отговор. Първо, защото тогава нивата но Кортизол и Тестостерон са знамително повишени. Ако консумирате храна по това време вие притъпявате Кортизола и в крайна сметка на лице са две основни неща- висок тестостерон и протеин готов зо синтез. и мога да кажа със сигурност че тренировката на следващия ден е доста добра. Също така като се консумира протеин през ноща се получава аминокиселинен шок , който е оснжвен фактор за освобождоване но ХР. Ако до сега не сте се усетили ще ви кажа че точно така правят и професионалистите. е, вие ще кажете “те взимат ХР” ДА, ама не точно. Колман например се готви с ХР само три месеца в годината , а за сметка на това чяла година става ТРИ! пъти през ноща за да яде :shock:  сами си правете изводите. Естествено не казвач не не трябва да се будува цуяла вечер. Просто искам да подчертая че един шеик и малко ядки през ноща правят чудеса :)

една добра комбинация- 30 гр протеин с 50 грама ядки към 4.30

Какво е вашето мнение?

29.07.06
11:16

Аз нямам нагласата да се храня вечер, какво остава да се вдигна през нощта, че да се разсъмвам, че да ходя да ям... най-много да си развалиш съня. Та гласувах “Не” в анкетата.

29.07.06
13:26

Зависи какво целиш, според мен вечер може да изядеш 100гр извара или 1кофичка кисело мляко, нищо лошо.
Но да се тъпчеш с пържени тестени сладки раоти преди сън  :shock:
Тфа е убииство, особено за тези който неизкат мазнини!
Неискат мазнини а се тъпчат със сладко пържено и т.н.
Ами това е гласувах не, за анкетата, твърдо не за вечерно хранене.
По добре 1 протеин отколкото ..................

тук не става въпрос да набиваш квот ти падне преди лягане и през ноща а се говори примерно като станеш до тоалетна през ноща да врътнеш един протеин шеик или изядеш 100г месо 5-6 белтъка и т.н.

29.07.06
14:49

[quote author=“Everything”]Зависи какво целиш, според мен вечер може да изядеш 100гр извара или 1кофичка кисело мляко, нищо лошо.
Но да се тъпчеш с пържени тестени сладки раоти преди сън  :shock:
Тфа е убииство, особено за тези който неизкат мазнини!
Неискат мазнини а се тъпчат със сладко пържено и т.н.
Ами това е гласувах не, за анкетата, твърдо не за вечерно хранене.
По добре 1 протеин отколкото ..................

нещо не си разбрал. Едва ли има такива идиоти дето стават за да ядат пържени или тестени изделия!! СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДИН БЪРЗ ШЕЙК  и малко ядки

Sportex

29.07.06
16:31

Зависи доколко ти е здрав съня. Ако не ти е здрав не можеш да заспиш пак. И все пак мисля, че тялото трябва да има моменти(6-7) часа, в които да не приема нищо. Така е естествено.

29.07.06
16:38

От здравословна гледна точка е тъпо.За билдери среднощното ядене е перфектно и дава резултати.

29.07.06
22:44

[quote author=“obelka”]От здравословна гледна точка е тъпо.За билдери среднощното ядене е перфектно и дава резултати.

абсолютно съгласен! и все пак някои се заблуждават като за среднощно хранене си представят как някои става и си готви някве манджил НЕ НЕ НЕ! просто като звънне часовника, се протягате, пийвате един шейк, и заспивате.

29.07.06
23:05

johnrambo, чи аз кво исках да кажа? Същото явно ти неси ме разбрал, а и има хора които ядат преди сън, не си им свидетел, но има!

DunevmotorSport

30.07.06
20:43

Зависи какво разбираш под “Хранене през нощта” Аз си лягам рано и за нищо на света няма да стана да ям.Аз и нямам този навик де

`M

30.07.06
22:29

Ехтра е стана в 4често седна ако има киофтета апна пия 1кило вода и легам

30.07.06
23:40

Преди години ставах през нощта да пия аминокиселини с малко мляко, сега предпочитам да се наспя. Смяна на приоритетите - работа, образование... залата е за разтоварване :wink: .

01.08.06
14:56

Според мен това ще има резултат,но изключително нищожен.
/само малко ще се отклоня от темата/ чувал съм за “изненада” на тялото или на мускула ,като това представлява някакви упражнения които да се правят непосредствено след събуждане в ранните часове.Не знам до колко ще е ефективно ,но си спомням че го пишеше някъде това (и дори си мисля ,че е тренировъчен принцип още от времето когато Джо Уидър е подготвял Арнолд и други популярни културисти през 70те и 80те

B_Ball_P

01.08.06
16:09

През нощта се спи, не се яде!!! :)

08.08.06
21:57

на дядо ми брат му става нощем понеже огладнява :shock:  дядо ми става защото му се допива вода(което не е добре)
към 4:30 ами незнам не може ли малко по-рано ? се пак ставам 6 и 30 за училище  :P

IC

22.02.10
20:35

през ноща ставам 1-2 пъти до тоалетната напът за кревата отварям хладилника и млатя по 3 голями лажици кисело мляко малко сирене или извара и една шепа миусли ... не е казано че трябва да се намлатиш през ноща а просто колкото да не гладува тялто толкова часове (при НВД е същото без миуслито ;) )

22.02.10
20:48

Ако смяташ след като си хапнал да седиш буден от 3-6 часа зависи от стойноста на храната не пречи..работата е да мине храната от стомаха в дванадесетопръстника :)

JAUN

19.04.10
19:05

Съжалявам, че “събуждам” тема от 4 години, но какво мислите за един среднощен шейк - доза протеин + 30-40гр сурови ядки/доза протеин с 2 лъжици фъстъчено масло?

JAUN

20.04.10
15:26

Някакви мнения ? :P

20.04.10
16:25

За мен е безмислено,освен ако гониш шампионски резултати.Да речем ,че приемаш преди лягане извара + ядки - не знам колко време се усвоява ,но казват че тялото се ‘’храни’’ цяла вечер с нея(зависи и от грамажа) ,а ядките (мазнини) допълнително забавят усвояването.Няма смисъл просто да си разваляш съня за единия шейк..и най-лошото е ,че ако започнеш да ставаш вечер - ще адаптираш тялото си и ще се събуждаш като самнамбул в точен час :D

Спорен въпрос, доста съм размишлявал над него. Ако говорим за период от подготовка с разумна продължителност, бих оправдал подобно нощно хранене. Разбира се - за състезания на най-високо национално или международно ниво. Във всички останали случаи разбиването на нощния сън не е оправдано по никакъв начин. Обмислени количества казеин и подходящи мазнини са съвсем достатъчни. Когато спортът е за здраве и лично удовлетворение - такова хранене е излишно (според мен). То представлява не много прост ангажимент и нарушава основната почивка на организма.

20.04.10
17:40

Кольо, волно или неволно всяка нощ се будя в интервала от 02:00 - 03:00, за да посетя тоалетната. След това пия 1 чаша вода понеже докато спя ми е пресъхнала устата. Когато имам винаги слагам 5-10 аминки + аргинин(ако има) до чашата. И вълкът сит, и агнето цяло(май малко не се връзва :D :D )

Владо, имам известна представа от лично твоите цели. Когато се будиш неволно - ОК, приемаш известно количество аминокиселини. На теб не знам как ти се отразява това на заспиването после, но мен ме разсънва - достатъчно, за да не мога да заспя моментално след това и недостатъчно, за да бодърствам спокойно. Когато се будиш целенасочено положението е подобно + мъничък стрес от будилника и принудителното събуждане от него. Идеята, обаче, е да го правиш системно, нали? Отново казвам - за всеки това влияе различно върху съня. На мен такова будене ми се отразява и ако се случва редовно, ставам леко сънлив и тонусът ми намалява. Не си струва да се поддържам на фокус със стимуланти на нервната система по тази причина. Съмнявам се, че точно на теб трябва да разяснявам какво е значението на съня през нощта, неговата продължителност и спокойствие. За определен, ограничен във времето и относително кратък период (1-2 месеца) - да, направи го, за да дадеш най-доброто от себе си във важния момент. За останалото време, обаче, по-скоро бих те посъветвал да помислиш как да направиш така, че да не се будиш нощем. Какво и колко да ядеш преди лягане при условие, че няма да се будиш - това знаеш чудесно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.04.10 18:52.

JAUN

20.04.10
19:01

Аз нямам такъв проблем, за това бих си позволил едно среднощно хранене. Стана хем отивам до тоалетна, хем си хапвам (1 протеин и едни ядки - става ми хубаво, сито) бам  в леглото за 1 мин съм заспал и на сутринта се събуждам свеж? Как ви се вижда, при положение, че се чувствам така и го правя системно може ли да ми навреди по някакъв начин?
мерси!

казано от JAUN на 20.04.10, 19:01:

Как ви се вижда, при положение, че се чувствам така и го правя системно може ли да ми навреди по някакъв начин?

За директна вреда от самото хранене не може да се говори. Експериментирай - това е истината. Умората и влиянието на неспокойния сън са фактори с акумулативно действие, т.е. натрупват се. Всеки организъм има различен праг на поносимост към това влияние. При някои хора влияние се усеща след броени дни неспокоен сън, при други - след седмици, при трети - след месеци или повече. Опитай и прецени. Продължавам да настоявам, обаче, че цялостния, спокоен и непрекъснат нощен сън е по-добрата идея за постоянен режим, както и за хора без наистина високи конкретни спортни цели.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.04.10 19:15.

20.04.10
20:14

Кольо, абсолютно съм съгласен с теб! :) В момента не го правя, но когато имам възможност прибавям АК към чашата вода, която така или иначе неизбежно пия :) Трудност да заспя повторно нямам даже заспивам по-лесно. Удовлетворението от добре свършената работа ми действа добре :) Хехе. Прав си, че всичко зависи от целите! :)

20.04.10
20:25

Да се събудиш и да си развалиш съня за да мушнеш нещо за мускулите?! Болни амбиции за непрофесионалисти :) Been there, done that! Да, ускоряваш малко възстановяването, но с цената на ценен сън. Ключът е изварата/матричния протеин преди лягане с някаква мазнина (ядки, ф масло, сусамов тахан, 2-3 супени зехтин и т.н.).

21.04.10
07:24

Аз пък точно преди лягане около 24:00 хапвам месо с ориз или някаква друга гарнитура :) Дали е добре,а не да ставам в 4:00 часа да ям,дали е същото или не,защото все пак ям преди да заспя това,че не е по късно..?Между другото когато бях до фирменият магазин преди 1-2 години на Нутрим жената ми каза да го пия за по добър резултат преди да заспя ..?!

казано от NoMercy на 21.04.10, 07:24:

Аз пък точно преди лягане около 24:00 хапвам месо с ориз или някаква друга гарнитура :) Дали е добре, а не да ставам в 4:00 часа да ям, дали е същото или не, защото все пак ям преди да заспя това, че не е по късно..?

Въглехидратите преди лягане са оправдани при специфични цели и ситуации. Ставането през нощта е стремеж да се запази режим на подаване на хранителни вещества през относително кратки периоди от време.

казано от NoMercy на 21.04.10, 07:24:

Между другото когато бях до фирменият магазин преди 1-2 години на Нутрим жената ми каза да го пия за по добър резултат преди да заспя ..?!

Какво да пиеш на Нутрим?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.04.10 08:00.

21.04.10
08:05

Какво да пиеш на Нутрим?

Super Mass Gain

Ходенето в Син Сити почти всяка вечер вредно ли е, или не?
Хм...ако аз ходя ще е вредно за семейния ми живот. За мен демек е вредно да ходя.
Но един съфорумец, който там е охрана, ако не ходи - ще го уволнят. За него демек е вредно да не ходи.
Т.е. въпросът не е зададен с достатъчна информация, за да може да му се отговори.
Аз имам малък стомах и не мога да изям повече от кофичка кисело мляко. Мария вчера е изяла един буркан. Ако тръгна да качвам много маса и не мога да си набавя достатъчно хранителни вещества дори и с най-скъпия бавен протеин преди сън, то за мен ще е добре да имам и среднощно ядене, особено ако така и така ставам да пишкам. Ако съм си набавил достатъчно - няма смисъл да ям, а и няма да съм гладен по това време, защото организмът ми ще си е получил всичко нужно.
Може би няма нужда да вкарвам още десет пъти ‘ако’ за да се разбере колко условно е всичко.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1