Инициатива за създаване на фитнес правописен речник...

Темата е заключена.
Прескочи до:

20.06.07
16:42

правилно:стероиди
неправилно:Астероиди  :)

22.09.07
06:45

Подкрепям идеята за правописен речник  с огромно удоволствие!

Не ви ли прави впечатление колко много млади хора - да кажем в подрастваща възраст или току що излезли от училище - са неимоверно неграмотни?! Аз лично се удивлявам и на неграмотността и на бедността на езика. Което е ужасно жалко, тъй като родният ни български език е хубав и с невероятни нюанси. Като към това прибавя и лоените деца и младежи, които непрекъснато виждам по улиците -  много тъжно ми става.

Мнението беше редактирано от kozunak на 22.09.07 06:47.

30.09.07
10:58

казано от BOR на 30.12.06, 12:19:

БодибилдингЪТ е
това е в подписа на един потребител и мен лично много ме дразни !
Не искам да се правя на много грамотен защото и оценките ми по бг го показват но това вече ...

Да те науча ли на малко Български? Това, дали съществителното се пише с пълен или непълен член, зависи от ролята му в изречението. Напиши цялото изречение от подписа. Но предполагам, че щом следва Е, значи сигурно е вярно. Преди да коментираш някой друг, ограмоти първо себе си.
Козуначе, много щеше да ми олекне, ако само младежта имаше проблем с правописа и правоговора. Маса народ, без значение от възрастта, има проблеми! Не знам стачкуващите за какво всъщност стачкуват, то се вижда какви ги вършат :coolcheese: .

Мнението беше редактирано от Winnie на 30.09.07 10:59.

MO

27.01.08
09:28

Според мен учителите нямат никаква вина за това,че сме неграмотни.Примерно моята госпожа по БЕЛ си говори без никакви грешки,без “квота” и т.н. За другите учители да,но специално на мен всички учителки по БЕЛ са ми били свестни.Те не са виновни,че говоренето на “копеле”,и “брато” става все по-популярно... Даже ми се е случвало,да чувам как едни зубъри дето ходат на фитнес, в съблекалнята си говореха  “ех брато неска иам 6 по икономика скъсах (с ударението на а) се да преписвам”.
Ако ще говорим за грешки във форума то това ще стане най-дългата тема от всички... Няма как да спрем неграмотно писане колкото и да дразни... То някои още с латиница карат.. :)  Според мен тази тема с нищо на никой няма да помогне,защото тука ще си я посещават само тия дето пишат грамотно.Не казвам че пиша грамотно,това е първия ми пост,който пиша с всички запетаи,точки и т.н.  Но след като прочетох поста,казвам аз ще се променя! :)  Вече почвам да пиша грамотно... Надявам се и другите като се погледнат отстрани да направят същото...
Да,аз също говоря като селянин но има мнооого по-зле от мен!Според мен ще е по-добре ако в тази тема цитираме най-грубите грешки, вместо да пишеме така наизуст думички.
Ето веднага отворих и какво да видя :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/30371/

казано от THE_BULL на 27.01.08, 09:28:

povdigane na kraka ot leg

:)
Още една - казва се “какво да променя в мойта диета”

10 ч на дакало съм      хот дог  няма начин кво др
13 ч на даскало съм    тостер или зираелса питак
моля да ми оправите диетата ако нешто не е как трябва мереси

днеска бях решил до МЕтро да ходя и от там да си купя дъмпели ма пуст магазин чак от 2 ще работи и седя сега и тъпея…

казано от Beckhamchy на 25.11.07, 21:07:

здр  аз съм 15 год и  висок съм към 1 и 75 и тежа към 71-72кг.Значи преди туи лято излегдаше че съм по пълен апак сега в тъи наречената предмишница стана по слаба и към китката съм станал по слаб и е някфо грозно апак и тогава бях долу горе почти същия ръст и същите кила.Как мога да си ги възварна да не е тъи грозно да е както преди ?

- Най-лошия случай,който съм виждал.
За това говорим.

Мнението беше редактирано от Mothefucker на 27.01.08 14:20.

27.01.08
13:01

казано от Mothefucker на 27.01.08, 09:28:

Според мен учителите нямат никаква вина за това,че сме неграмотни.Примерно моята госпожа по БЕЛ си говори без никакви грешки,без “квота” и т.н. За другите учители да,но специялно на мен всички учителки по БЕЛ са ми били свестни.Те не са виновни,че говоренето на “копеле”,и “брато” става все по-популярно... Даже ми се е случвало да чувам как едни зубари дето ходат на фитнес, в съблекалнята си говореха  “ех брато неска иам 6 по икономика скъсах (с ударението на а) се да преписвам”.
Ако ще говорим за грешки във форума то това ще стане най-дългата тема от всички... Няма как да спрем неграмотно писане колкото и да дразни... То някои още с латиница карат.. :)  Според мен тази тема с нищо на никой няма да помогне,защото тука ще си я посещават само тия дето пишат грамотно.Не казвам че пиша грамотно,това е първия ми пост,който пиша с всички запетаи,точки и т.н.  Но след като прочетох поста,казвам аз ще се променя! :)  Вече почвам да пиша грамотно... Надявам се и другите като се погледнат отстрани да направят същото...
Да,аз също говоря като селянин но има мнооого по-зле от мен!Според мен ще е по-добре ако в тази тема цитираме най-грубите грешки, вместо да пишеме така наизуст думички.

Хайде сега, като си се изтипосал доброволно в темичката и аз да ти дам 2-3 съветчета:
1/ пише се ‘специАлно’, не ‘специЯлно’;
2/ правилно: зубЪри, неправилно: ‘зубАри’. Последната дума е леко спорна - дали изобщо я има в БЕ или не...
3/ правилно: пишеМ, неправилно: ‘пишемЕ’
4/ ако ти напиша запетайките, които си пропуснал, ще трябва да ти нашаря целия пост с червено.  :lol:

27.01.08
13:03

А думата, която аз виждам почти всеки път да се пише грешно е мускОл. За толкова време, колкото и хората да повтарят, че тази дума е грешна, постоянно я срещам в този си вид. Има и още много, но ако почнат да се изброяват ...

Мнението беше редактирано от difference на 27.01.08 13:07.

MO

27.01.08
14:21

5 ще хвана ли? :lol:  Може да не е перфектно, ама поне се опитвам нали? :)

28.01.08
09:14

Може да хванеш и 6.Но първо изчети всички теми на твоя набор Калоян Янкулов и пиши като него.Може да почнеш с “Тренировка до отказ(За или Против)”.С просто око не се открива една грешчица.С лупа също,може би с микроскоп-да.Феноменален е.Владко Мурдаров още сега да го назначи замдиректор на института.

BU

04.03.08
06:42

казано от AMAZER на 06.11.06, 10:38:

и редовното - имам предвид!
грешно - имам В предвид, имам ВЪВ предвид, имам НА предвид  :idea:

казано от InDaHEad на 06.11.06, 11:04:

И айде най-после се научете кога се пише пълен и кога кратък член...баси неграмотните хора има ей...не зацепихте ли че като думата се замества с ТОЙ се пише пълен член(ът,ят),а когато думата се замества с НЕГО се пише кратък (а,я)!

Много ме съмнява,че аз съм един от тия,дето са объркали...  :red:

Както и да е.Вече се научих. %-P

Мнението беше редактирано от BusyMan на 18.03.08 09:44.

BU

27.04.08
13:24

казано от DeadManWalking на 04.03.08, 06:42:

Както и да е.Вече се научих. %-P

Научил съм се-таратанци!

GO

20.06.09
15:58

казано от Петко К на 26.12.06, 21:36:

Ами има значение. Аз бих взел предвид мнението на човек, който може да върже правилно две изречения, пред това на такъв, който пише неграмотно, пък ако ще втория да има 100 пъти повече знания по въпроса.
Извинявайте, ама има хора на по 16 - 20 години, които не могат едно изречение да напишат грамотно! Не мога да възприема сериозно мнението на човек, който прави елементарни правописни грешки, пък ако ще то да е супер компетентно.

Правилно , колкото и човекът да е “по-полян” със знания , тези знания нямат смисъл при него ...

Радвам се , че отмина модата по форуми да се пише на маймуница а вече си имаме кирилизатор и според мен всеки Българин е длъжен да пише на кирилица , било то в чата , в E-mail-а , във форума или където и да е другаде .

Друг седи въпросът , че има и “неандерталски” Българи ..
В крайна сметка , Какъв е “тоз” , който се отказва от родния си език и приема чуждия , това не е човек , който си държи на “родината” и на гражданството .

Извинявайте ако съм се отклонил прекалено от темата :) , но ми става доста криво като видя такива хора.

Като нищо може в бързането да съм допуснал някаква грешка(според мен тогава въпроса е друг).

За сега съм забелязал само една думичка , ето я и нея :

Грешно : Изторията ;

Правилно : Историята

Мнението беше редактирано от gogata2427 на 21.06.09 15:17.

24.06.09
18:32

Хубава е инициативата, дано има ефект от нея :)
Да допиша и аз някои грешчици, които ми направиха впечатление:

- грешно: телеЖко, правилно: телешко
- грешно: хълбук, правилно: хълбок
- грешно: хЪлка, правилно: халка

Мнението беше редактирано от adichka на 24.06.09 18:33.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1