за упражненията

JI

01.11.06
18:18

Така в последно време правя 5 серии прав с лост за бицепс вместо
2 различни упр след гърба и имам добър прогрес особено на плътност
Идеята е обосновете се
Според вас по добре е 2 упражнения по 3 серии
или 1 6 серии !
Искам обосновани отговори .
Мисля и трицепса който тренирам след рамо да го трнеирам с 5 серии френско . вмесот френско и скрипец ( пиша само работни серии

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Аз предпочитам да са 2 по 3. Като са две различни упражнения можеш да  засегнеш по - добре и двете части на бицепса. Друг е въпроса ако изморяваш доста бицепса с гърба. За трицепса пак така.

FZ

01.11.06
18:50

с едно упражнение бицепс не става !  8)

JI

01.11.06
19:40

[quote author=“boxerg”]Аз предпочитам да са 2 по 3. Като са две различни упражнения можеш да  засегнеш по - добре и двете части на бицепса. Друг е въпроса ако изморяваш доста бицепса с гърба. За трицепса пак така.

е аз нали затова казвам прав с лост то тва е базово упражнение . тоест засяга и двете части .
втория пост моля да се обоснове защо не става .
Все пак това са 6 работни серии ! след тренировка за гръб
Принципно аз трнеирам малко по странно с 4-6 повторения вместо 8-6
при мен тези имат резултат сегга решавам да експериментирам и с упражненията  :lol:
В момента след гърба бицепса го правя по следния начин
1 серия 45 кг 6 ца  ( всяка серия е без абсолютно никакъв чийтинг )
2 45 5 ца
3 40 6 ца
сменям на кривия лост
40 6 ца
40 5 ца
40 4 ка .
и това е
за трицепс ( трнеирам го след рамото правех)
френско
1 45-6
2 45-6
3 45-5
скрипец 2 серии 6 ци .
сега просто правя 5 серии френско . Ще ви държа в течение на резултатите .
ПРинципно при мен дори и да не сменям упражненията или подредбата е достатъчно да качвам работните килограми за да раста .

02.11.06
12:01

[quote author=“JiVk0”]ПРинципно при мен дори и да не сменям упражненията или подредбата е достатъчно да качвам работните килограми за да раста .

То по принцип е така, не само при тебе ;)

02.11.06
13:44

[quote author=”Петко К”][quote author=“JiVk0”]ПРинципно при мен дори и да не сменям упражненията или подредбата е достатъчно да качвам работните килограми за да раста .

Абсолютно!!! По-големи тежести=По-големи мускули!

А пък относно 2х3 или 1х6 - първия начин е по-добър от гледна точка, че мускула се удря под различни ъгли, което си е по-добър стрес. Пък ти сега, ако си правил по един начин и сега минаваш на втория то е нормално да имаш ефект, защото това е необичайно за мускула при теб.

02.11.06
14:55

[quote author=“JiVk0”]Така в последно време правя 5 серии прав с лост за бицепс вместо
2 различни упр след гърба и имам добър прогрес особено на плътност
Идеята е обосновете се
Според вас по добре е 2 упражнения по 3 серии
или 1 6 серии !
Искам обосновани отговори .
Мисля и трицепса който тренирам след рамо да го трнеирам с 5 серии френско . вмесот френско и скрипец ( пиша само работни серии

Има такъв метод.Мисля, че се казва метод на “едното упражнение”. Става въпрос за това, че когато едно упражнение работи добре за теб и имаш прогрес, то може да правиш само него в повече серии. Точно това правиш (вместо 2х3 1х6) и си на прав път.

JI

02.11.06
20:00

Мерси много за отговорите !
Явно при мен това работи.
Ще следя резултатите въпреки ,че при мен прогреса ще е бавен опитвам се да качавам с нвд поради факта че ленсо се омазнявам ... сега съм на 12 % горе долу мазнини ( личи пресата ама не много ясно ) и искам да качам възможно най-чисто . След два месеца пак ще намаля калориите да посваля мазнините и после пак . Сяка година съм по голям и по чист от предната  8)

04.11.06
08:29

[quote author=“nikolaBULL”][quote author=”Петко К”][quote author=“JiVk0”]ПРинципно при мен дори и да не сменям упражненията или подредбата е достатъчно да качвам работните килограми за да раста .

Абсолютно!!! По-големи тежести=По-големи мускули!

Ам...Това не е съвсем така... :roll:
Има различни начини за стимулиране на растежа на мускула(чрез тренировки).А да изключим факта,че това колко дигаш зависи от нервната ти система на 80%...
Растежа на мускула може да се стимулира не само с големи тежести,а и по много други начини : суперсерии,трисет,дроп серии,много повторения и т.н.

04.11.06
12:33

Защо да не работи. Особено за малките мускули при мен беше често срещано да правя 1 дълго упражнение, вместо 2. Тъкмо в последната серия може да си позволиш един макс, или да е дроп серия..давложиш още някакъв стрес
@djpetko по-съгласен немога да съм. Колко тежко ще вдигнеш не е толков адо размера на мускула, а до това колко ще ти позволи нервната система...

04.11.06
12:34

[quote author=“djpetko”]Ам...Това не е съвсем така... :roll:
Има различни начини за стимулиране на растежа на мускула(чрез тренировки).А да изключим факта,че това колко дигаш зависи от нервната ти система на 80%...
Растежа на мускула може да се стимулира не само с големи тежести,а и по много други начини : суперсерии,трисет,дроп серии,много повторения и т.н.

Не знам, djpetko, от колко време тренираш и какви резултати си постигнал - искам да кажа не знам дали говориш от опит или от това, което си прочел, защото има голяма разлика между това, което пише по списанията (колкото и хубаво да звучи) и действителността.

Да, и дроп-сериите, и суперсериите, и трисетите са напомпващи и имат някаква роля, но основният двигател са големите тежести - за натуралните културисти.

Докато вдигаш 50 кг за 8 повт. за  бицепс и ръката ти е 42 см, ако за една година си на 50 кг за същите тези 8 повт., прави си суперсерии или каквото искаш, но докато не качиш на 55-60 кг ръката ти няма да мръдне! ФАКТ!

Културизмът е не 80, а 100% спорт зависещ от психичната нагласа. Аз не се притеснявам “да вържа тенекия” на тренировъчните ми партньори, ако почувствам, че точно в 17:00 не съм още настроен за тренировка. Сядам си в нас, правя си силно кафе, пускам си надъхваща музика и си преглеждам тренировъчния план с какви тежести и с колко повторения ще тренирам. И вече когато съм напълно настроен за тренировка, тогава тръгвам - може и да 17:30, може и 18:30… И като отида в залата се стремя да вдигна поне едно повторение повече и когато станат 8 качвам с 5 кг тежестта. Това е което аз знам...

Суперсериите са хубави за допълнителните упражнение и за разчупване на монотонността отвреме на време... да кажем веднъж на 2-3 седмици...

Това си е моето мнение, де! Не ангажирам никого с него... Но толкова са прости нещата, че повечето се не могат да го повярват! Но и толкова трудни в същото време... :wink:

04.11.06
12:45

Прав си, но когато просто психиката ти отказва да вдигне повече трябва да се търсят алтернативи, да й се даде почивка някаква, за да може да опиташ отново. На тебе може да не се е случвало, но на човек с проблеми във всяка една система от тялото си може и дасе е случвало. И е гадно.

04.11.06
12:59

[quote author=“marzipan”]Прав си, но когато просто психиката ти отказва да вдигне повече трябва да се търсят алтернативи, да й се даде почивка някаква, за да може да опиташ отново. На тебе може да не се е случвало, но на човек с проблеми във всяка една система от тялото си може и дасе е случвало. И е гадно.

Но аз не казвам 52 седмици в годината да се блъска на макс, горе-долу на 3 седмици си давам една лека!

А ако видя, че на едно упражнение “буксувам” на едни и същи тежести 3 седмици, след леката седмица го сменям.

04.11.06
13:15

И много добре правиш. Но не знам дали можеш да разбереш какво е собственото ти тяло да те предава. Тогава просто сила не идва...Маса може малко да се качи, но не можеш да качиш тежестите...
П.П.: превръщаме го в чат и се отклонихме от темата.
Мисля, че добро обобщение  за титуляра е предходното мнение. Но все пак бих помолил да вземе предвид и моя опит. И ако му се случи същото да е подготвен

05.11.06
09:16

Всичко с тежестите е на психологическа основа ... Ако разбирате какво имам в предвид

JI

05.11.06
13:04

[quote author=“nikolaBULL”][quote author=“marzipan”]Прав си, но когато просто психиката ти отказва да вдигне повече трябва да се търсят алтернативи, да й се даде почивка някаква, за да може да опиташ отново. На тебе може да не се е случвало, но на човек с проблеми във всяка една система от тялото си може и дасе е случвало. И е гадно.

Но аз не казвам 52 седмици в годината да се блъска на макс, горе-долу на 3 седмици си давам една лека!

А ако видя, че на едно упражнение “буксувам” на едни и същи тежести 3 седмици, след леката седмица го сменям.

аз вместо да си давам на 3 седмици една лека направо на всеки 8 седмици правя една пълна смао почивка като ям както обикновено ама лежа на дивана :)

05.11.06
17:19

[quote author=“nikolaBULL”][quote author=“djpetko”]Ам...Това не е съвсем така... :roll:

Не знам, djpetko, от колко време тренираш и какви резултати си постигнал - искам да кажа не знам дали говориш от опит или от това, което си прочел, защото има голяма разлика между това, което пише по списанията (колкото и хубаво да звучи) и действителността.

Да, и дроп-сериите, и суперсериите, и трисетите са напомпващи и имат някаква роля, но основният двигател са големите тежести - за натуралните културисти.

Докато вдигаш 50 кг за 8 повт. за  бицепс и ръката ти е 42 см, ако за една година си на 50 кг за същите тези 8 повт., прави си суперсерии или каквото искаш, но докато не качиш на 55-60 кг ръката ти няма да мръдне! ФАКТ!

Културизмът е не 80, а 100% спорт зависещ от психичната нагласа. Аз не се притеснявам “да вържа тенекия” на тренировъчните ми партньори, ако почувствам, че точно в 17:00 не съм още настроен за тренировка. Сядам си в нас, правя си силно кафе, пускам си надъхваща музика и си преглеждам тренировъчния план с какви тежести и с колко повторения ще тренирам. И вече когато съм напълно настроен за тренировка, тогава тръгвам - може и да 17:30, може и 18:30… И като отида в залата се стремя да вдигна поне едно повторение повече и когато станат 8 качвам с 5 кг тежестта. Това е което аз знам...

Суперсериите са хубави за допълнителните упражнение и за разчупване на монотонността отвреме на време... да кажем веднъж на 2-3 седмици...

Това си е моето мнение, де! Не ангажирам никого с него... Но толкова са прости нещата, че повечето се не могат да го повярват! Но и толкова трудни в същото време... :wink:

Е така съм по-сългасен,че “големите тежести могат да те изкарат от застоя”,но че “колкото повече вдигаш толкова по-големи мускули имаш” е доста невярно...Примери много...трибойците,многобойците,щангистите,а и много хора,които познавам.
Под нервна система и психика,няма в предвид “психичната ти нагласа”,а това дали мускулите ти всъщност са психически предразположени да вдигат едикаква си тежест,а човек винаги вдига под 100%-товите възможности на мускулите си,но специалните тренировки за сила поне спомагат за това един човек,ако примерно вдига на 60%,да вдигне повече...
Много мога да пиша по тази тема,но ще стане 1000 километров пост(:) )
А нещата в бодибилдинга са адски сложни,в това можеш да сигурен(и мисля,че дори го знаеш)
:)

05.11.06
18:21

[quote author=“djpetko”]Е така съм по-сългасен,че “големите тежести могат да те изкарат от застоя”,но че “колкото повече вдигаш толкова по-големи мускули имаш” е доста невярно...Примери много...трибойците,многобойците,щангистите,а и много хора,които познавам.
Под нервна система и психика,няма в предвид “психичната ти нагласа”,а това дали мускулите ти всъщност са психически предразположени да вдигат едикаква си тежест,а човек винаги вдига под 100%-товите възможности на мускулите си,но специалните тренировки за сила поне спомагат за това един човек,ако примерно вдига на 60%,да вдигне повече...
Много мога да пиша по тази тема,но ще стане 1000 километров пост(:) )
А нещата в бодибилдинга са адски сложни,в това можеш да сигурен(и мисля,че дори го знаеш)
:)

Прогресивното натоварване е основен принцип и може би наи-важния! И е заложен във всички останали принципи и методи. Затова съм и на страната на nikolaBULL. Сменяи принципи и методи колкото искаш, не качваш ли работните тежести ще си останеш на едно ниво и толкоз....  Примерите които си дал не са уместни защото тези състезатели “трибоици , щангисти...” правят само по едно повторение на 100%  от максимума. При културистите такава интензивност е просто ненужна. Използваната от културистите интензивност е обикновенно в в рамките на 80-85%  за 4-8 RM. Няма смисъл да приказвате и за нервни системи защото увеличаването на тежеста до използваните 80% става само за сметка увеличаване на участващите мускулни влакна, като при 80% RM се мобилизират 100% от мускулните влакна. За използване на тежести над 80 % вече е възможно единствено чрез повишаване честотата на нервните импулси от ЦНС до мускулните влакна. Така че да обобщя - правете си на макс  от 4 до 8 RM и се стремете да увеличавате тежестите  в рамките на тези 4-8 RM и понятието адаптация ще ви е чуждо  :twisted:  :D

Може но ще е незначителен (растежа де) , едно упражнение да кажем изпълнено по метода на дроп сериите, организма го разпознава по скоро като ново упражнение. Прави го всяка тренировка със еднаква тежест и за еднакав брои повторения да видиш колко бързо ще свикне организма ти...

06.11.06
17:47

[quote author=“x_3_mar”] Няма смисъл да приказвате и за нервни системи защото увеличаването на тежеста до използваните 80% става само за сметка увеличаване на участващите мускулни влакна, като при 80% RM се мобилизират 100% от мускулните влакна. За използване на тежести над 80 % вече е възможно единствено чрез повишаване честотата на нервните импулси от ЦНС до мускулните влакна.

Ето тук искам малко да коригирам x_3_mar! :wink:  Значи няма 100% включване на всички мускулни влакна на даден мускул. Също както и това, че не можем да използваме 100% от възможностите на нашия мозък. Това е със защитна цел за предпазване от травмиране и саморазрушяване и е биологичен закон - организма никога не се натоварва до краен предел, винаги си оставя резерв! Има един защитен механизъм в мускулното влакно, който се казва мускулно вретено и негова съставна част е апаратът на Голджи. Той действа като автоматичния блокировач на двигателя - и да натискаш газта до дупка, мощността на двигателя не се увеличава повече.

Затова и всички силови методи (негативни, форсирани, частични повт., скоростни повт. и др.) са насочени точно към този момент - да се “преучи” този механизъм да се включва, колкото е възможно по-късно! И да не говоря голословно, в пролога си Павел Цацулин споменава точно това - той даже казва, че инай-добрите лифтери не използват и 50% от възможностите си!

http://www.bb-team.org/training/000446.php

06.11.06
19:16

[quote author=“nikolaBULL”]Ето тук искам малко да коригирам x_3_mar! :wink:  Значи няма 100% включване на всички мускулни влакна на даден мускул. Също както и това, че не можем да използваме 100% от възможностите на нашия мозък. Това е със защитна цел за предпазване от травмиране и саморазрушяване и е биологичен закон - организма никога не се натоварва до краен предел, винаги си оставя резерв! Има един защитен механизъм в мускулното влакно, който се казва мускулно вретено и негова съставна част е апаратът на Голджи. Той действа като автоматичния блокировач на двигателя - и да натискаш газта до дупка, мощността на двигателя не се увеличава повече.

Затова и всички силови методи (негативни, форсирани, частични повт., скоростни повт. и др.) са насочени точно към този момент - да се “преучи” този механизъм да се включва, колкото е възможно по-късно! И да не говоря голословно, в пролога си Павел Цацулин споменава точно това - той даже казва, че инай-добрите лифтери не използват и 50% от възможностите си!

http://www.bb-team.org/training/000446.php

Еми то и аз не говорех на изуст:

Ако преодоляваното натоварване е незначително (30-40% от максимума), се мобилизират само част от мускулните влакна, но с максималния си съкратителен потенциал. С повишаване величината на съпротивлението се увеличават и активизираните мускулни влакна, като при около 80% от максималните силови възможности се наблюдава 100% мобилизиране. По-нататъшно  повишаване на интензивноста(от 80 до 100% от максимума) става съзможно единствено чрез повишаване на нервните импулси от централната нервна система до мускулните влакна от 10-12 до около и над 50 в секунда. Тренировка в подобен режим ефективно води до развитие на максималната сила, но не създава осезаем стимул за нарастване на мускулната маса, тъи като адаптационните приоритети са насочени към подобряване и усъвършенсттване преди всичко на нервните пътища, провеждащи тези импулси.

Енциклопедия на културизма 28стр.

А това за “мускулно вретено” нещо не го разбрах. И по Анатомия изпит съм имал и по физиология, такова нещо не съм чул, ама ми е простено де не са ми високи отценките  :lol:  Обаче за апарата на Голджи съм чел доста и никъде не пиче че е съставна част на тва вретено! Апарата на голджи е клетъчна органела и въобще не мога да си представя как част от клетъчната мембранна система може да е съставна част и на това “мускулно вретено”. Тоя линк го четох и никъде нищо не е обяснено просто някои си нещо е споменал. 50% и толкоз - никъде не пише как, защо, тоя процент от цялата маса ли е или само от масата на мускулите за които работим.... Приказват за активиране на силата,  а ние за съвсем друго нещо - участие на мускулни влакна.

JI

06.11.06
20:02

апратът на голджи участва в обмяната на серкетите в клектата
Ендо екто  цитоза .
За нервите съм съгласен .
1 повторение определено не носи хипертрофия прекалено малко е
Напржението ама от 4 нататък даже 3 са достатъчни за хипертрофия.

JI

09.11.06
20:10

ае хора Вмомента мн добре ми върви и трицепса и бицепса само с прав с лоста и френско по 6 серии и двете .
Чудя се след седмица сменям програмата ама дали да остая пак същото за ръце адски съм доволен !
май ще ги оставя колкото и странно да е  :twisted:

09.11.06
20:34

[quote author=“JiVk0”]ае хора Вмомента мн добре ми върви и трицепса и бицепса само с прав с лоста и френско по 6 серии и двете .
Чудя се след седмица сменям програмата ама дали да остая пак същото за ръце адски съм доволен !
май ще ги оставя колкото и странно да е  :twisted:

Значи не мисли че така ще продължава вечно явно си стресиръл тялото и затова има прогрес,но след това то се адаптира и по трудно има развитие или така наречения застои.Отностно това ето ти обоснован отговор на въпроса ти.Ако правиш едно упражнение бицепса ти може да има развитие но тои няма да е добре оформен и няма да изглежда добре същото се отнася и за трицепса.

JI

09.11.06
22:20

формата на мускула абсолютно не зависи от оформянето с упражнения ....
няма оформяне на мускула той има една форма не може да се промени може да се оголеми или намали както и орелефи чрез диета ....

10.11.06
12:13

Напротив зависи какви упражнения правиш.И голяма разлика от това какво правиш и както е тоя случаи със само едно упражнение за бицепс,трицепс примерно ако не натоварваш всички части тои ще расте но няма да е оформен.......ако е така защо културистите правят по няколко упражнения а не 1?????се едно да правиш предно и средно рамо и да искаш да ти расте задното.Ето ти е един пример идва един при мен и ме пита как да изкарам трицепса че да бие на око до сега не беше пипал скрипец казах му и след 2 месеца имаше разлика

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1