Проблем с ензим в кръвта...намаляне на натоварването

09.07.07
06:31

Здравейте,
Преди няколко дни ми правиха кръвна проба в болницата. Оказа се, че един от ензимите пряко свързан с мускулите и намаляването на катаболизма е завишен 2 пъти(трябва да е 170, а е 390). По съвет на лекаря трябва да намаля натоварването наполовина. Какво означава това?Да намаля упражненията?Да намаля килограмите? а това е програмата ми:
1.Гърди
-Полулег с щанга 3х8
-Лег с дъмбели - 4х8
-флайс - 3х10
-кофички - 3х12
2.гГръб
-Набирания - 4х*(колкото мога)
-Гребане с щанга - 4х8
-Гребане с дъмбели - 3х8
-Пулоувър - 3х15
-Мъртва тяга - 4х10-8
-Разтваряне на дъмбели за задно рамо - 3х10
-Трапец - 3х12-15

3-почивка

4-Ръце
-лег тесен хват 3х10-8
-френско 3х10-8
-скрипец 3х10-8
-Бицепсово с прав лост - 3х8
-бицепсово с дъмбели - 3х8
-концецнтрично - 3х8

5.Крак, рамо
-клек/лег преса - 4х8
-прасец - 2х50
-раменна преса зад врат - 4х10-8
-раменна преса с дъмбели - 3х8
-разтваряне на дъмбели встрани - 3х10
-разтваряне за предно рамо - 3х10

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

09.07.07
08:02

Според мен килограмите , се пак те са основата на натоварването

09.07.07
08:08

Само за доп. инфомация - ензима е креатинкиназа.

09.07.07
09:20

Според мен не намалявай нищо а пий някакъв протеин точно по средата на тренировката, преди това 1 час преди тренировката също хапни, аз лично пийвам мляко по време на тренировката.

09.07.07
09:40

Тези завишени стойности не са ли нормални за спортуващ човек и то силов спорт...?

09.07.07
10:04

Ето какво излиза след едно бързо търсене за този ензим:
http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2417/subprm/blood-enzymes/alpha/0.html
И още (удебеления текст):

“Креатинкиназа – КК (Креатин фосфокиназа - CPK)

Креатинкиназата е ензим, катализиращ синтеза и разграждането на креатинфосфата.

В човешкия организъм са доказани три изоензима (молекулни варианти) на креатинкиназата. Всеки един от тях е съставен от две основни субединици – В (от англ. brain - мозък) и М (от англ. muscle - мускул).
................

Повишени стойности на креатинкиназата-КК се наблюдават при:

- сърдечни заболявания – инфаркт на миокарда, възпалителни заболявания на сърдечния мускул (миокардити) или обвивките на сърцето (перикардити), сърдечни травми, сърдечен масаж, инвазивни изследвания на сърцето и др. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-МВ.

- увреждане на скелетната мускулатура – тежки физически усилия и след състезания при спортисти, възпалителни заболявания на мускулите, тежки травми на скелетната мускулатура, мускулни инжекции и др. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-ММ.

Повишение на креатинкиназата-КК се наблюдава и при част от болните с мозъчен инсулт и при други заболявания на централната нервна система. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-ВВ.”

Мнението беше редактирано от Петко К на 09.07.07 10:06.

09.07.07
10:27

казано от Петко К на 09.07.07, 10:04:

Ето какво излиза след едно бързо търсене за този ензим:
http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2417/subprm/blood-enzymes/alpha/0.html
И още (удебеления текст):

“Креатинкиназа – КК (Креатин фосфокиназа - CPK)

Креатинкиназата е ензим, катализиращ синтеза и разграждането на креатинфосфата.

В човешкия организъм са доказани три изоензима (молекулни варианти) на креатинкиназата. Всеки един от тях е съставен от две основни субединици – В (от англ. brain - мозък) и М (от англ. muscle - мускул).
................

Повишени стойности на креатинкиназата-КК се наблюдават при:

- сърдечни заболявания – инфаркт на миокарда, възпалителни заболявания на сърдечния мускул (миокардити) или обвивките на сърцето (перикардити), сърдечни травми, сърдечен масаж, инвазивни изследвания на сърцето и др. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-МВ.

- увреждане на скелетната мускулатура – тежки физически усилия и след състезания при спортисти, възпалителни заболявания на мускулите, тежки травми на скелетната мускулатура, мускулни инжекции и др. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-ММ.

Повишение на креатинкиназата-КК се наблюдава и при част от болните с мозъчен инсулт и при други заболявания на централната нервна система. В тези случаи повишението на креатинкиназата-КК е за сметка повишение на изоензима-ВВ.”

сега ако може да го преведеш...защото някои не са на ТИ с биологията :)

09.07.07
10:34

Еми не мога, и аз не съм на ти ;) Но доколкото разбрах, при повишени физически натоварвания стойностите на този ензим се повишават.

Мнението беше редактирано от Петко К на 09.07.07 10:34.

09.07.07
10:36

казано от Петко К на 09.07.07, 10:34:

Еми не мога, и аз не съм на ти ;) Но доколкото разбрах, при повишени физически натоварвания стойностите на този ензим се повишават.

ОК, а понеже от 5 дена съм на аминокиселини, дали те ще спомогнат за нормализирането? (анимокиселини=по-добро възстановяване) :)

MR

12.07.07
20:07

Този ензим катализира реакцията по синтеза на кретинфосфата в мускулите/т.е.увеличава го/.Както е известно креатинфосфата се разгражда до креатин при интензивно мускулно усилие.Това показва че мускулите са работили и се възстановяват запасите от креатин в тях.Изследванията показват ,че след тренировка стойностите на този ензим се увеличават 5-10 пъти.За да подпомогнеш възстановяването  вземай добавки с аргинин и орнитин, които са единствените аминокиселини участващи в реакцията по синтеза на креатин благодарение на съдържащата се в тях амидонова група.

Красимир Йолов

13.07.07
08:14

..............................

Мнението беше редактирано от Красимир Йолов на 04.10.07 00:21.

13.07.07
08:54

казано от Красимир Йолов на 13.07.07, 08:14:

В момента приемаш ли креатин или добавки съдържащи креатин?

Не,допреди една седмица добавки не бях използвал, но си взех аминокиселини

Мнението беше редактирано от vendeta на 13.07.07 08:55.

13.07.07
11:37

Споко, креатинфосфокиназата се повишава и при интензивни натоварвания, мисля че при тебе това е причината. Бих ти препоръчал да си направиш отново изследвания след няколко месеца, но този път взимането на кръв да стане след едноседмична почивка от фитнес. Културизма нормално предизвиква микротравми на мускулното влакно, повишаването на ЦеПеКа-то, както му викат е по-скоро нормално в тези условия. Съветът ми е когато си направиш нови изследвания, обезателно да поискаш да ти изследват и нивото на Миоглобина. Бидейки лекар си позволявам да ти дам тези няколко съвета.
Успехи! :coolsmile:

13.07.07
14:10

казано от Alex Boyanov на 13.07.07, 11:37:

Споко, креатинфосфокиназата се повишава и при интензивни натоварвания, мисля че при тебе това е причината. Бих ти препоръчал да си направиш отново изследвания след няколко месеца, но този път взимането на кръв да стане след едноседмична почивка от фитнес. Културизма нормално предизвиква микротравми на мускулното влакно, повишаването на ЦеПеКа-то, както му викат е по-скоро нормално в тези условия. Съветът ми е когато си направиш нови изследвания, обезателно да поискаш да ти изследват и нивото на Миоглобина. Бидейки лекар си позволявам да ти дам тези няколко съвета.
Успехи! :coolsmile:

ОК, Благодаря за полезните съвети на теб и на всички останали :D

13.07.07
15:07

Всъщност тези ензимни изследвания са много полезни, тъй като даден изоензим е характерен за дадена(и) тъкани, както например ММ (изоензим на креатинкиназа) за мускули. Тези ензими са вътреклетъчни и появата (увеличението)  им в кръвната плазма ознчава РАЗРУШАВАНЕ на тъканите, за които са специфични. Повишението на КК над референтните стойности означава, че наистина прекаляваш с физическите натоварвания.

didcoto

19.08.07
08:35

не се притеснявай, сьс сигурност е от тренировките, няма смисьл да ги на маляваш , като тренираш така или иначе се качва креатин фосфо киназата , а количеството му в серума е израз на повишената работа на мускулите , а дали ще е постоянно завишен незнам - може и да се нормализира, а дьлготрайно завишените му стойности доколкото знам не са унасни

19.02.08
13:38

Здравейте. Пиша във връзка със завишен ензим CPK. стойността му е 1180. Прочетох отговорите тук и затова искам да уточня как стана изследването. Понеже имам дискова протрузия ходих на фитнес преди това включващ вдигане на тежести и екстензии между сериите. Разбира се тренирах на гладно и след тренировката веднага отидох за изследването. Стойността на CPK беше споменатото 1180. Нормално ли е да се получи такава стойност заради тренировката на гладно? Останалите неща (GLU, CREA, TBILC) са в нормите. Нямам и проблеми в кръвната картина и чернодробните изседвания. Притеснен съм заради завишените стойности на този ензим.

Мнението беше редактирано от barry на 19.02.08 13:45.

20.02.08
14:36

Днес отидох пак да си изселдвам CPK и се оказа, че е 890 (на следващия ден след тренировката). Ревматологът ме посъветва да пия витамини и да не се натоварвам физически и след няколко дни да направя още едно изследване. Има ли от какво да се притеснявам?

12.03.08
13:35

Да споделя резултатите. Няколкодни почивка и ензимът е в нормите 164. Явно при физическото натоварване се е увеличил доста.

02.04.08
22:18

приятелю; за тази КРК какви са симптомите,схващат ли ти се мускулите? и аз имам високи нива  1480??????????

Т. Тодорова

30.07.13
17:23

А какво може да се използва за следтренировъчно възстановяване при повишени нива на КК  ? (wasntme)

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1