За фитнес инструктори...

13.10.07
19:34

Тигри, искам да попитам има ли някой форумец, който да работи като фитнес инструктор?

DE

13.10.07
19:37

Тео

13.10.07
19:38

Jorku

Какво по-точно те интересува, защото има доста хора, които са в сферата тук?

13.10.07
19:48

Сега завърших курс и искам да поговоря с някой , който работи това.
-какво е работното му време
-какви пари взема
-как си намери работата
-тренира ли по време на работа
-и т.н.:)

Май ние с Тео не сме най - удачните хора които да питаш :D Малко криминално го раздаваме.

Иначе и аз съм се интересувал точно това и това което знам и е най - често срещано из залите:
-работно време - 2 на 2 дни, сутрин от 8 вечер до 22 обикновено. В големите зали е така.
-пари - тука вече навсякъде различно. Персоналните тренировки ги взимаш 100% ако е извън работно време и 50% ако е по време на работа. Това е най - добрия случай май. Иначе и при двата варианта взимаш 50%. Най си е оферта като се сближиш с даден клиент той да си ти плаща само на теб. Това пак при някои случаи е невъзможно вероятно.
-как си намери работата - е тука вече който както намери... С обикаляне из големите зали май най - добре :)
-тренировка по време на работа - не виждам какво пречи. Имам предвид в по - мъртвите часове. Тук вече е до политика на залата вероятно.

Общо взето нищо конкретно не ти казвам, това което знам и съм чул. А и ти не казваш нито в кой град нито нищо.

13.10.07
21:49

Всъщност и аз си го мисля да се пробвам като фитнес инструктор за лятото, когато вече ще придобия (надявам се) малко по-големи размери и опит, разбира се. Моите въпроси са други:
1. Какви изисквания трябват за фитнес инструктор- освен пълнолетие и завършен курс(което не е винаги се спазва) ?
2. В какво се състои работата най-общо казано ?
3. Какви са най-често задаваните въпроси? (тук нещата са ми ясни, но все пак да попитам)
4. Какво правите, ако не можете да отговорите на някой въпрос? :)

TB

14.10.07
05:56

No_WaY, ако си ми треньор и те питам нещо, на което не можеш да ми отговориш, бих се усъмнил в тебе...
За да си треньор на някой предполага, че трябва да си подвижна енциклопедия и да го респектираш със знания.
За това ви съветвам, освен на железата, да наблегнете и на четенето :)

14.10.07
08:35

Знания, знания и пак знания! Но знанията са нищо ако не си експериментирал с тях, прилагал и т.н. Има стотици назобани инструктори дето и 1/10 от моите разбирания нямат, така че учи и прилагай. Също така и дружелюбно отношение към хората, опитай се да влезеш в тяхната ситуация. Това прави добрия инструктор.

14.10.07
08:53

казано от Jorku на 13.10.07, 20:11:

Май ние с Тео не сме най - удачните хора които да питаш :D Малко криминално го раздаваме.

Иначе и аз съм се интересувал точно това и това което знам и е най - често срещано из залите:
-работно време - 2 на 2 дни, сутрин от 8 вечер до 22 обикновено. В големите зали е така.
-пари - тука вече навсякъде различно. Персоналните тренировки ги взимаш 100% ако е извън работно време и 50% ако е по време на работа. Това е най - добрия случай май. Иначе и при двата варианта взимаш 50%. Най си е оферта като се сближиш с даден клиент той да си ти плаща само на теб. Това пак при някои случаи е невъзможно вероятно.
-как си намери работата - е тука вече който както намери... С обикаляне из големите зали май най - добре :)
-тренировка по време на работа - не виждам какво пречи. Имам предвид в по - мъртвите часове. Тук вече е до политика на залата вероятно.

Общо взето нищо конкретно не ти казвам, това което знам и съм чул. А и ти не казваш нито в кой град нито нищо.

София
Досега попаднах на няколко оферти. В понеделник имам интервю с работодател. Искат английски на говоримо ниво.
Аз естествено си попълних документите, че го знам перфектно, което не е точно така:)
Тея плащат 450лв+ %. Досега не бях попадал на оферта над 300 (всъщност имаше една на 400 лв.)
Това за извън работното време не го знаех.
Мерси, изчерпателен си:)

14.10.07
09:26

пич, после разказвай какво е станало! За мен и предполагам много от потребителите темата е изключително интересна! Успех на интервюто!

edit: сега се замислих, а до колко максимално клиенти може да поеме един треньор?

Мнението беше редактирано от jalokin на 14.10.07 12:42.

казано от jalokin на 14.10.07, 09:26:

пич, после разказвай какво е станало! За мен и предполагам много от потребителите темата е изключително интересна! Успех на интервюто!

edit: сега се замислих, а до колко максимално клиенти може да поеме един треньор?

Зависи от много фактори - подредба на собственото ти време, дали имаш личен автомобил или не, дали ще ги тренираш в една зала или ще ходиш там където на тях им е удобно... Все такива ми ти истории.

Kazaka кажи наистина какво е станало. Ако имаш желание сподели и кой курс си завършил и всичко около него.

14.10.07
16:01

Jorku , получи ли ми съобщението , че нещо не ми го дава в изпратени.

14.10.07
18:02

казано от No_WaY на 13.10.07, 21:49:

Всъщност и аз си го мисля да се пробвам като фитнес инструктор за лятото, когато вече ще придобия (надявам се) малко по-големи размери и опит, разбира се. Моите въпроси са други:

2. В какво се състои работата най-общо казано ?
3. Какви са най-често задаваните въпроси? (тук нещата са ми ясни, но все пак да попитам)
4. Какво правите, ако не можете да отговорите на някой въпрос? :)

2.Помагаш на новобранците,пък и не само на тях.Примерно да покажеш как се изпълнява дадено упражнение.
3.”Абе кажи кво да пия,за да се стегна до морето след месец” :Д
4.Е това тук не е препоръчително,трябва на всеки въпрос да можеш да отговориш.
Не съм инструктор,но имам доста опит по залите.
Незнам какво е заплащането едва ли е повече от 400 лв,е все пак ползваш привилегията да тренираш безплатно.

14.10.07
19:05

Незнам какво е заплащането едва ли е повече от 400 лв,е все пак ползваш привилегията да тренираш безплатно.

незнам дали говориш само за това, което ти предлага залата или за залата+хонорара ти от персонални тренировки. Но ако имаш предвид общо мисля, че едва ли ако беше така щеше да има въобще треньори.. хайде за сам човек, както и да е, но  ако имаш семейство...

казано от jalokin на 14.10.07, 19:05:

незнам дали говориш само за това, което ти предлага залата или за залата+хонорара ти от персонални тренировки. Но ако имаш предвид общо мисля, че едва ли ако беше така щеше да има въобще треньори.. хайде за сам човек, както и да е, но  ако имаш семейство...

Ако си добър(звучи банално и изтъркано, но не всеки има отношение с хората, а в тая професия това е най - важното - да филмираш, надъхаш, излъжеш човека) можеш доста повече да си докарваш.

FZ

15.10.07
08:53

Добрият  фитнес инструктор е този който има богат личен опит . А не някой който е завършил наскоро някой едномесечен курс.

15.10.07
08:57

Хм... имам приятел инструктор който работи в залата където ходя и аз. Поне в периода в който ходя аз (признавам, може би най-натоварения) тренира едновременно 4-5 клиенти, и това е всеки път. По 5 лева - смятайте :) Да е жив и здрав де, радвам му се, не му завиждам :)

15.10.07
09:08

аз например (понеже постоянно си мечтая за това) си мисля, че не бих го правил така.. Ако тренирам някого персонално бих го хванал от загрявката та чак до разпускането, ще следя всичко- време, тежести серии, пиша в тефтера... инача като бачкаш с няколко едновременно дори и съвестно да работиш, според мен излиза като претупване.. е ако някой от залата ме викне просто да помогна с нещо, е друга ратоба...

Jorku, може ли да дадем някакви усреднени данни, за едни средностатистически треньор, ясно ми е че при всеки е различно.. но някакъв интервал нещо... ?

казано от jalokin на 15.10.07, 09:08:

Jorku, може ли да дадем някакви усреднени данни, за едни средностатистически треньор, ясно ми е че при всеки е различно.. но някакъв интервал нещо... ?

5-10 за тренировка
20-30 за програма
20-30 за режим

Ако за това говорим, че не разбрах точно въпроса ти.

15.10.07
12:40

казано от Jorku на 15.10.07, 10:36:

казано от jalokin на 15.10.07, 09:08:

5-10 за тренировка
20-30 за програма
20-30 за режим

Ако за това говорим, че не разбрах точно въпроса ти.

5-20 за тренировка;
20-50 за програма;
20-70-80 за режим;

Ско трябва да се включат добрите трениори в сф.

А как седи въпросът с жените в залата? Наемате ли се  да станете лични треньори на жени ? Питам, защото в огромната част от случаите до съветите на инструктор се допитват жени (причините са ясни на всички), а при тях не върви да се дават съвети от личен опит ;)

15.10.07
15:51

казано от Владимир8507 на 15.10.07, 15:00:

А как седи въпросът с жените в залата? Наемате ли се  да станете лични треньори на жени ? Питам, защото в огромната част от случаите до съветите на инструктор се допитват жени (причините са ясни на всички), а при тях не върви да се дават съвети от личен опит ;)

Общо взето и аз си мисля, че много повече жени прибягват до треньори, отколкото мъже, защото мъжкото винаги мисли, че всичко знае и всичко може :P
Според мен работата с жени е много по приятна :) Имам една приятелка, на която ми е направо кеф да обяснявам разни работи в сферата на хрененето и тренировките.

Владимир Недков

15.10.07
16:35

Ето как стоят нещата за мен като практикуващ професията от няколко години.

Има няколко възможности:
1. Да работиш за зала (инструктор), в която получаваш заплата и % от продадени тренировъчни програми и проведени тренировки с клиенти в работно време. Работното време варира.
2. Да работиш за себе си в зала като личен треньор. Най-често в големи зали или си познат на някой или си си платил карта на треньор (100-200 лв./месец).

Ползи при вариант 1:
>> Постоянни твърди доходи + каквото си изкараш (много през зимата, почти нищо през лятото)
>> Голям поток клиенти - можеш да им правиш хранителни режими (само няколко % от залите искат процент от това)
>> Комуникацията с много хора за кратко време ти дава възможност да си само обаятелен и знаещ на ниско/средно ниво и пак да изкарваш пари

Недостатъци при вариант 1:
>> Постоянно ти намират странични задължения
>> Следят те да не се сближаваш с клиента (поне умните и опитни мениджъри на зали правят така)
>> 8 часов работен ден (понякога и повече)
>> Твърд график
>> Да продаваш добавки на клиентите си се смята за нелоялност към фирмата и биваш (лошо бит, шамаросван, глобяван, уволняван - навсякъде различно, доколкото съм чувал)
>> не си ли обаятелен и поне малко як си седиш само на заплата, пък ако ще и да си писал “фитнес британика...”
>> Пряка и насърчавана конкуренция - другите инструктори са често изкушавани да ти крадат клиентите, а пред собственика ти нямаш клиенти, фитнеса има! (умният и опитен мениджър ще Ви нагласи така смените, че да не можеш да се сближиш с клиенти)

Предимства при вариант 2:
>> По-високо заплащане на час
>> Свобода да определяш цената си и услугите, които ще предлагаш
>> Свобода да продаваш добавки (никой не те следи, защото няма как да те следи, а и да те хване - само може да се намуси)
>> Свобода да работиш и други неща - продавач консултант, онлайн нутриционист, дистрибутор, охрана, стриптизьор, личен шофьор и още много други професии, при които контактуваш с хора с пари и имаш гъвкаво работно време.

Недостатъци на вариант 2:
>> Всеки загубен клиент ти струва много, всеки клиент рано или късно си отива -  такова е отношението култура/пари за харчене в БГ. Хората или бързо се учат притиснати от разходите, които трябва да правят или бързо им писва да дават пари, а да им изглежда еднакво.
>> Няма поток от нови клиенти - ако посягаш на клиенти на инструкторите, залата си затваря вратите за теб (освен ако не си някой на някой...)
>> Трябва да инвестираш в: образование, техника, реклама
>> За да продаваш добавки с хубава отстъпка, трябва да правиш определен оборот продажби. Като намалее оборота, намаляват парите ти.
>> За треньорската практика важи принципът: колкото повече, толкова повече и обратното, а тенденцията без поток клиенти е отрицателна.
>> За успешна и независима треньорска практика си трябва фитнес зала/фитнес студио което:
а.> да е сключило договор с теб - инвестираш всеки месец
б.> да е твое - инвестираш много първоначално и се надяваш да го избиеш
в.> да е на твой много, ама мно-о-о-о-ого близък човек - това си е късмет
>> Хората имат отпуски, боледуват, пътуват с коли в задръстена София/Бургас/Варна/Пловдив - губиш пари/време
>> Ти боледуваш, закъсняваш в задръстена София/Бургас/Варна/Пловдив - губиш клиенти, много пари и време

Нещата са толкова много, че нищо чудно да съм пропуснал доста.

Няколко съвета, ако ще се пробваш като личен треньор:
>> Парите ги уговаряш индивидуално с клиента - това да си кажеш цената публично е глупост, хората искат различни неща! Това не е парче риба, а интелектуален труд + отговорност!
>> Винаги ще се намери някой по-як от тебе, ако разчиташ на това - останал си без клиенти.
>> Винаги, когато започваш с нов клиент, постигни уговорка за 1-2 седмици тренировки. После поговори с него и поставете нов срок. Това не е гаранция, че няма да ще реши да те врътне. Това е за теб, за да не си мислиш неща дето няма да се случат. Пример: е сега с тоя клиент от 18:00 ще карам поне 6 месеца (100% ама по статистиката ми 1-3 месеца са 85%, 6 месеца - 15%, над шест месеца - познай!) Да загубиш 4-5 клиента в рамките на 3 седмици е много тежко за психиката - трябва да си с корава психика или поне тежък оптимист.
>> Давай зор клиентите си, колкото и тъпо да звучи те си плащат за това. Ако те е страх да им дадеш зор се показваш непрофесионалист, ако ги презориш - пак така.
>> Обаждай се да подсещаш клиентите си да ядат, да спят, да се мерят (ако те са заявили желание за това). Не, не ставаш досаден - показваш отговорност. Който не го схваща ще ти е клиент за кратко (статистика).
>> Ако ти трябва повече от 4 часа да направиш хранително меню за 14 дни, остани си инструктор. Като не си спазиш срока и клиента бяга, без значение какви са причините.
>> Образовай внимателно клиентите си - едни са много любознателни (самонадеяни), други изобщо, ама изобщо не ги интересува, т.е. нестава да си грамофон.
>> Внимавай какво впечатление оставяш - ако се направиш на енциклопедия, рано или късно ще сбъркаш (не не те подценявам, просто знам от опит и от разговори с много колеги). Това не се случва като си инструктор щото нямате какво толкова да си говорите с бързите клиенти. Остави си време да прецениш нещата.
>> Не поемай повече от 4 клиента в едно часово време, като личен треньор. Става хаос защото дори да си сметнал всичко - не можеш да предвидиш фактора - заетост на уредите, ако си на гости в зала. Става, ако си в собствената си зала (студио). Това ти го казвам, понеже тренирах 5-8 човека като треньор по една ТВ отразена програма в рамките на 3 месеца преди време. Не само, че е хаос, ами и хората го усещат.

ПП: За криминалните практики и инструкторството - това е най-големият риск. Не само си играеш с трудовата, но и със здравната си книжка. Не ти го препоръчвам нищо, че си чул как можеш да си докараш до 300% повече доходи. Рано или късно всичко свършва, а в тия среди нещата се дочуват. Стане ли така излизаш от бранша.

По мои преценки, в БГ в този момент има само едно действащо на пазарен принцип студио за фитнес (където фитнес треньорите са си шефове и печелят) и това е Спайдър спорт. Без да им правя е реклама (щото не ги и познавам), хората бачкат трета година и не са фалирали, само защото си създадоха стил.

Хйде стига съм се отнасял, дано съм бил полезен!

А така Владо, алманах на фитнес треньора си написал. :)

Владимир Недков, с интерес прочетох всичко, което си написал и се замислих за неща, за които преди не бях. Няма да коментирам защо в  България нещата са такива, каквито си ги написал.
Имам един конкретен въпрос: като сложиш на кантара всички позитиви и негативи, в крайна сметка стигат ли ти доходите за да поддържаш жизнен стандарт около или над средното за България? Не ме интересуват конкретни суми, просто ми е интересно дали в този случай личното  хоби може да бъде кариера, която те храни, а един ден и не само теб.

Владимир Недков

15.10.07
19:57

В чужбина (САЩ, Западна Европа), ако те бива ще си в средния стандарт, а ако те бива много и успяваш да го покажеш на много хора -  в средно високия.

Аз не работя само като треньор. По-скоро това е работата, която ми носи екстра доходи според свободното време. За да си успешен (самоиздържащ се и независим) треньор, трябва да се посветиш само на това - както при всяка професия и най-вече, да инвестираш. Ето защо може би трябва да попиташ човек занимаващ се само с това.
Без инвестиции и сам за себе си е сложно. Обикновено намираш съмишленици - хора, за които знаеш че работят добре и имате общи виждания и си покривате слабите страни едни на други. С тях основавате малка фирма и започвате да градите престиж. Това е вариантът в България. Парите за студио се осигуряват по-лесно от 3-ма, от колкото да развиваш подобен бизнес сам. Проблемът най-често е в гледните точки и сработването на такъв екип.

Нещата ще се подобряват с времето. Така, че да не те отказвам :) .

Поздрави!

Владимир Недков, много полезен пост. Запазих си го на текстов файл ;)

15.10.07
23:01

За съжаление офертата да си инструктор не е мн добра. Ако очакваш сериозна реализация и добри доходи надали ще стане. Само най-добрите оцеляват, а като гледам и повечето вече се ориентират към нещо по-доходоносно. Но ако си на 20 и търсиш интересна работа е ок! :) Жалко, че тукашните инструктури не са така платени като в САЩ! Най-важното качество, което трябва да има един инструктор е обаятелността - 100%!

казано от Владимир8507 на 15.10.07, 15:00:

Работата с жени не е толкова интересна колкото с мъже. Поне за мен. Но като всяко друго нещо и това си има и плюсове и минуси. Жените са по - несериозни. Естествено има изключения, но тук говорим за по - големия процент. Под несериозни имам предвид, че нямат толкова желание за развитие, промяна, образоване на тема фитнес. Идват да тренират, но някак по задължение. Затова е много важно да пробудиш у клиента ти интереса. От друга страна жените са много изпълнителни. Първоначало има някои упражнения които ги плашат, но с времето като осъзнаят че има голям смисъл да ги правят и че далеч не са страшни започват да ги правят като хората. При мъжете лошото е че обичат да не те слушат особено в определени ситуации. Знаят си тяхното. А ти плащат да се грижиш за тези 2 часа отделени за спорт...
И все пак всеки си е частен случай и трябва поне малко да вникнеш в самия човек. Днес имах един клиент с който вече втора тренировка правим и направо се шашна. Човека е завършил КОРФИТ курса и дето се вика не е случаен, но просто не е свикнал да разнообразява тренировката си явно. И най - странното е че сам го разбира... Честно казано не знам защо реши да ми се довери толкова, но след тези 2 тренировки каза че се чувства невероятно по - добре. Разни хора, разни идеали... :)

Владимир Недков

18.10.07
10:12

Тренирал съм много жени.
>> Ученичките имат нужда от развлечение, а по моя преценка и от строг контрол. Няма как да си треньор на ученички, повечето не са дозрели да търпят критика, а бунтарките в тях решават, че подходът им в спорта няма как да е погрешен, понеже е тяхна рожба... Много хормони, много нещо. Отказват се след първия месец нередовно трениране, освен ако не понтираш красавец и не флиртуваш с тях. Последното пък е невъзможно, ако тренираш и майките им. 
>> При студентките и при младите работещи жени, които сами си изкарват парите нещата са различни - слушат изпълняват и четат извънредно. С тях не се работи дълго, защото не могат да си го позволят финансово. Повечето са амбицирани защото в жестокия свят на капитала, външния вид пласира, а спортната издръжливост помага да се издържа работния ден по-леко.
>> Младите майки (родили преди 6-12 месеца) са действително нуждаещи се от фитес/спорт. Дори и да могат да си позволят треньор, те не могат да си позволят много свободно време. Ето защо забавят фитнес заниманията, а понякога това им коства година-две сериозен спорт за да се върнат във форма.
>> Бизнес дамите (35-45 г.) са най-амбициозните, тренират системно и са склонни да променят храненето си, стига да не им пречи на работния ден. Последното е наистина трудно постижимо, понеже работният им ден рядко е еднакъв...
>> Жените на възраст 45-55 г., които съм тренирал в по-големия процент имат много слаба двигателна култура. Нещата там стават стъпка по стъпка, работи се продължително. Те са изключително приятни събеседници. За жалост повечето дами на тази възраст не могат да си позволят личен треньор.
>> Възрастните дами (60+г.) са дисциплинирани и изпълнителни. Във фитнеса обаче, рядко ще срещнете такива. Причината е, че тези които са там не са живели в БГ на млади години, бивши спортистки са или са чужденки. Това са малък % от жените над шейсет, затова да тренирате възрастна дама си е шанс.

18.10.07
19:59

Слушал съм интервюта на Митьо Крика и той казваше ,че женския фитнес(което е и мое мнение също) е коренно различен от стандартния при мъжете. Това според мен е общо взето като да сравним Снукъра с Пуул-а -общото е че се удрят топки които трябва да влязат в джобовете...
Майка ми е на 50 и лятото я запалих да ходи да тренира и в момента не е в Бг и когато и да й се обадя към 7-8часа тамошно време тя е винаги в залата..втълпих и защо да не избира кюфтето или пицата..опитах се да я мотивирам и се учудвам колко много се придържа ,явно стимулът е голям.

Та казах Митьо Крика и да се доизкажа - той каза че жените са много по-постоянни от мъжете и се работело по-лесно с тях...мисля че е по-скоро прав.А също така спомена ,че той се самоопределя като един от най-добрите женски фитнес инструктури в БГ(което не може да се потвърди така де)...

Някой каза че един инструктур трябва да респектира със знания и убедително говорене.Днес пред мен един толкова убедително говореше ,че чак малко остана да му повярвам че в овесените ядки няма въглехидрати ,а само протеини..По едно време си казах “мамка му,може би май наистина нямаше въглехидрати вътре” . След това с омайващия си глас и тембър разкри че в сиропа за кашлица имало ефедрин от който моята позната щяла да отслабне,не и трябвало да бяга сутрин на гладно щото от това само щял да и спадне мускула !?!? (не знам за какъв мускул говореше при положение ,че момичето искаше просто да влезе във форма да изгуби 1-2кг които по мое мнение въобще не и пречеха,даже си изглеждаше перфектно).

Един инструктор трябва да знае и да може . Този който сам осъзнае навреме колко е далеч  от тая наука и като започне да чете да виджда колко неща не знае и колко заблуден е бил месец по-рано ,той няма да посмее да стане инструктор.Друг е въпроса за какво ниво говорим,но аз лично с моите знания и опит не бих се занимавал с това.Лошото е че са малко незаблудените.

Владимир Недков

18.10.07
20:10

Човекът сигурно е говорел за липсата на бързи въглехидрати в овеса и наличието на “Кленбутерол” в ендоименния сироп. :) Иначе изречението звучи като композирано от ТВ фитнес идола Недик Недев, ма той чак такава грешка не би допуснал... :) Щеше да е весело, ако не беше тъжно...

18.10.07
21:05

Ш ,стига глупости човек. Пича не го знам кво точно имаше предвид ,ама спомена и че овесените ядки се ядат само за диета ! подчертано така ,че може би е груба грешка ,ако се ядат  през другото време.
Относно глупости - чувал съм от човек който ходи да си дава парите за инструктор който му продава хап,прави му диети и т.н. ,че в алкохола има въглехидрати .Почти всички в тоя форум знаем какво може би е имал предвид човека,ама сега като на някоя пейка ли ще обсъждаме нещата или като запознати хора...
Винаги съм се двуомял ,даже може да пусна анкета - от кого би взел пример някой от нас - от някой катил с уникални размери и релеф ,но с привидно скромни знания,ниска култура,8ми клас и т.н.  или някой начетен,много знаещ и добре осведомен,компетентен  хърбалет със сравнително малки постижения -по-малки и от вашите...

22.10.07
13:59

Няма да се доверя на нито един от 2мата. Един инструктор трябва да има както теоретични познания така и опит. Не може той да е чел как се правят мускули ама да е хърбалет... и двете условия трябва да са налице иначе не мисля че е добър инструктор...

23.10.07
19:32

казано от Калоян Георгиев на 22.10.07, 13:59:

Няма да се доверя на нито един от 2мата. Един инструктор трябва да има както теоретични познания така и опит. Не може той да е чел как се правят мускули ама да е хърбалет... и двете условия трябва да са налице иначе не мисля че е добър инструктор...

Определено е така!
Как някой ще те учи да ставаш як, ако самия той не е постигнал ефект. Личното телосложение на един инструктор показва до каква степен наученото е практически вярно и ефективно.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1