Точно това е - ако всеки си следеше собствените показатели и говореше на базата на личен опит нямаше да се стигне до тук. Точно против това съм аз - категоричните изказвания. Ако върнеш назад темата, а и други теми ако погледнеш, ще видиш, че именно на такива неща се дразня и именно на такива неща реагирам. Не споря, че може да има хора, на които яйцата да не им понасят - това, че сред десетките ми спортуващи и не дотам спортуващи познати няма такива нищичко не доказва. Дотук, ако забелязваш, аз категорично мнение не съм изказал - просто призовавам към аргументация на категорично изказващите се.
Колкото до културистите - далече са ми хората от тази област, научно доказано е че човекът винаги е ядял жълтъци ( :lol: ), още по-научно доказано е, че не е взимал химия, но това няма значение. Казах го, като контра на това “Обикновенно убива 20-30 години”. Именно защото, “обикновенно” не може да се използва по тези въпроси. Отново - против категорични изказвания, или ако има такива - поне с агрументация.
казано от D3BEP на 26.06.08, 08:04:
И понеже виждам ,че си добавил пост: Общи приказки са вашите, в частност твоите. Да ти препиша(за кой ли път) физиологиите(които имам) и механизма как холестеролът може да се усвои от храната не виждам смисъл, а тъпото е, че ти си съгласен с това... Ами то е основното.
Математиката е точна наука. Ти с математика ли се занимаваше?
Дай ти точните опровержения че холестеролът от храната няма как да навреди. Щото глупавите професори по физиология пишат, че ще влезе от храната и че може да навреди. Искаш ли цитати? Или са общи приказки?
Именно защото не всички професори пишат, че може да навреди. А дори тези, които пишат,че може, не казват че ЩЕ навреди. Това го правят основно посетители на този форум, които са много далеч дори от обща идея по въпроса. Това е и проблема, иначе с предния ми пост мисля, че би трябвало да се изясним.
Научната идея???? С две думи - ненаситените мастни киселини - линоленова, олеинова, палмитинова...повишават нивото на добрия холестерол… е тва е.
Че това го има и в изследванията, които аз дадох по-горе. Къде съм написал, че това не е така?
Мнението беше редактирано от G33K на 26.06.08 08:14.
26.06.08
08:14
За 20-те и 30-те години си е така, защото се изисква време холестероловите отлагания да се превърнат в плаки, задръстващи лумените на кръвоносните съдове и изведнъж се случва нещо, което се чудиш откъде ти е дошло на главата, а то е започнало много години преди това съвсем безобидно и без липса на всяккво подозрение.
26.06.08
08:16
G33К, някой да те обвинява в нещо и да казва, че не е вярно това, което си постнал??
казано от Ива Павлина на 26.06.08, 08:14:
За 20-те и 30-те години си е така, защото се изисква време холестероловите отлагания да се превърнат в плаки, задръстващи лумените на кръвоносните съдове и изведнъж се случва нещо, което се чудиш откъде ти е дошло на главата, а то е започнало много години преди това съвсем безобидно и без липса на всяккво подозрение.
Да, АКО ще повлияе, ще е след 20-30 години. Само че, беше казано “обикновено убива” - това има доста по-различно значение (или поне звучене).
Ако го кажеш така, както си го казала ти ще е напълно вярно, с една уговорка, че може и да не се случи.
Ако го кажеш по другия начин ще е много обобщаващо и съответно - много невярно, защото
всеобщите решения за метаболизма ВИНАГИ СА ГРЕШНИ
Това е всичко, което имах предвид.
26.06.08
08:24
Еми... Говориш едно нещо като за всички и аз го приемам за мене, колега :) Ти си имал предвид друго. Ок, извинявам се.
Държа да ти кажа че организмът не е точно математика.
Няма такова уравнение 5 молекули холестерол + 2 молекули тестостерон = рак на черния дроб.
Много по сложна и по - зависеща от вероятностите система е, при това саморегулираща.
В случая това значи, че :
1. При едно и също ниво на вредните влияния двама човека ще реагират различно. До късмет е даже, при лош късмет единият може да се гътне, при добър другият може нищо да не усети. Ако някой можеше да го изчисли, ехеее...
2. Организмът се саморегулира... Няма твърди константи. Нормално действащ организъм например може да се “научи” да реагира на навлезлият отвън холестерол с намалена секреция на собствения и така да компенсира. Та не можеш в този случай към 20 молекули отвън да добавиш 100 отвътре и да получиш 120. Процесът е много сложен. Не е затворена математическа система. Стотици отворени биологични системи са. Като разбира се това нагласяне на организма не означава, че е гот.
3. Що се отнася до холестерола, аз имам особено мнение. Като тебе. За мен той има не повече от 1-2 доказани вредни ефекта. Според мен има опасноти при него, които сякаш остават на заден план. А често се демонизира. Причината - стана сериозно маркетингово средство... Маргарини. Храни без холестерол. Шоколади без холестерол. Каква ли не простотия, наляха се милиони и се намират хора дето да опита да замъглят съзнанието на бедния човечец.
Но прекаляването с него не е далеч за мен от прекаляването с някой хормон. Като при хормоните ефектът пак е такъв: собствената секреция намалява.
Та така.
Ако искаш да хванем 200 човека и да направим опит, сигурно няма да стане.
Ноооо... има някои фундаменти в медицината. Засега им се доверяваме. И без опити.
И не съветвам никой да прави нещо с организма си, щото и някой друг го бил напрайл.
Поздрави!
ПП. А за моженето... То принципът е по точка 1. Стероидите МОГАТ да навредят. Затлъстяването МОЖЕ да доведе до болести.
Със сигурност ще навреди само ако на някой му падне бетонна плоча на главата. Тези ефекти, които цитираме тук, ВИНАГИ СА УСЛОВНИ.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 26.06.08 08:27.
3. Що се отнася до холестерола, аз имам особено мнение. Като тебе. За мен той има не повече от 1-2 доказани вредни ефекта. Според мен има опасноти при него, които сякаш остават на заден план. А често се демонизира. Причината - стана сериозно маркетингово средство… Маргарини. Храни без холестерол. Шоколади без холестерол. Каква ли не простотия, наляха се милиони и се намират хора дето да опита да замъглят съзнанието на бедния човечец.
:exclaim: Струваше си цялото писане дотук, дори само за да го има написано това.
Иначе, явно се разбрахме кой за какво говори. Че биохимията е много условна работа не беше нужно да ми казваш, това го знам. Че има хора, на които може да не им понесе цялата холестеролна “вълна”, която примерно аз си вкарвам ежедневно - също е ясно. Че е нужно да се следи текущо състояние и да се реагира според него - това е дори интуитивно ясно, ако някой не го прави е грешка. Не съм от хората, които при наличие на негативни ефекти от което и да е действие ще продължат да си тъпчат както си знаят от фанатизъм. Като цяло не се кефя на фанатизма - именно заради това тръгна дискусията.
Поздрави, и успех!
Мнението беше редактирано от G33K на 26.06.08 08:44.
казано от G33K на 25.06.08, 20:31:
казано от tpd на 25.06.08, 19:50:
Според мен да. Зависи от стомаха и теглото на човек, но над 4 на ден мисля, че ще даде отражения.
Какви отражения в какви срокове? Казваш и ще се опитам да навия 5-6 човека с разнообразно тегло да се изследваме групово за такива. Хубаво е да не се говори наизуст. Още по-хубаво е да се говорят конкретни работи - “ще стане това и това, заради тези и тези неща, това е доказано на тези и тези места от тези и тези (забележителни) учени”.. или нещо от сорта. Неведнъж съм приканвал към подобни неща, но смятам да продължавам, защото иначе нищо не се постига.
edit: Сега се сещам за едно отражение, което наистина е твърде вероятно - да станеш прекалено як. Ако него си визирал се извинявам най-покорно :-)
Ами ето моите доводи:
1/ Говорил съм с диетолози, не специализирани фитнес, но общи. На тях ако им кажеш, че ядеш 7 яйца/жълтъци/ на ден сериозно ще те посъветват да не го правиш.
2/ Говорил съм с лекари и биолози на тази тема, яйцата не само, че могат да вреддят заради общото им съдържание на холестерол и други елементи, а и защото са рисков продукт по отношение на трайността. От там идват и смъртоносните натравяния с яйца. Е разбира се това не става пред не, но го има...
3/ Правилото ми в живота е, че с нищо не трабва да се прекалява и трябва да знаеш, че нещата са относителни. Тоест ако за 100кг трениран човек със много здрав стомах едно количество идва безпроблемно. Теб същото количество може да ти навреди.
4/ Моя съвет е, ако искате да си правите изследвания, може да пробвате с това на холестерола и примерно креатинин, като второто не е пряко свързан с холестерола мисля. А най-добре говорете с лекари те ще ви ориентират.
Не мога да разбера защо хората все се опитват да откриват топлата вода, като казват, че се доверяват на здравия си разум. Тук не става въпрос за някакъв разум, всичко си е физиология и биохимия. А хората, които са учили за това се наричат лекари.
И за финал искам да кажа, че шанса едно заключение да е правилно е правопропорционален на това на каква база стъпва човека, който го прави. Много хора си позволяват да правят прекалено сериозни заключение нямайки си и ни най-малка представа от материята. Относно това дали и как холестерола е вреден или полезен може да се напишат километрични доклади от професионалисти в сверата и извода пак не се знае дали няма да е грешен. Така, че според мен, какво мисли даден човек, който няма тясни познания е доста лакатушешто. В това число слагам и себе си, естествено.
Мнението беше редактирано от tpd на 26.06.08 09:23.
А пък аз не мога да разбера защо написа пост изцяло повторение на предините постове + малко общи (безполезни) приказки?!
казано от Ива Павлина на 26.06.08, 08:14:
ето затова, или поне така твърдят някои учени.
26.06.08
17:19
Досега не съм попадала на статии в тази област, съмняващи се в “истинността” на явлението “холестеролови плаки” и вредата им върху кръвоносните съдове.
26.06.08
17:26
НЕ съм компетентен но имам голямо желание да разбера колко яица мога да ям на ден ако съм между 70-80 кила без да ми се отразява на здравето !!
казано от Ива Павлина на 26.06.08, 17:19:
Досега не съм попадала на статии в тази област, съмняващи се в “истинността” на явлението “холестеролови плаки” и вредата им върху кръвоносните съдове.
Аз също. Ставаме двама, така че спокойно можем да приемем, че наистина съществуват и наистина оказват вреда върху кръвоносните съдове ;)
честно казано аз много много не се доверявам на списания и статии, предпочитам книги, обаче все пак си купувам по някой друг брой. Прочетох някъде, реших и оттогава на ям жълтъци, както и пържено и т.н. А са си вкусни много!
казано от ognem на 26.06.08, 17:31:
честно казано аз много много не се доверявам на списания и статии, предпочитам книги, обаче все пак си купувам по някой друг брой. Прочетох някъде, реших и оттогава на ям жълтъци, както и пържено и т.н. А са си вкусни много!
Книгите предлагат по-консервативна и по-остаряла информация в повечето случаи. Статиите отразяват текущи/скорощни неща, така че в повечето случаи са доста ценен източник на информация. Без да искам да започвам дискусия, те призовавам да прочетеш какво са жълтъците и какво са пържените храни, с цел обогатяване на общата ти културата. Защото са много различни неща и поставянето им под общ знаменател е погрешно.
казано от G33K на 26.06.08, 17:36:
казано от ognem на 26.06.08, 17:31:
Книгите предлагат по-консервативна и по-остаряла информация в повечето случаи. Статиите отразяват текущи/скорощни неща, така че в повечето случаи са доста ценен източник на информация.
разбира се че яйцата и пърженото са различни неща, но са свързани в омлет. Шега, ще се постарая да спазвам етикета, явно тук е много сериозно положението за термини и чиста дискусия. Добре!
колкото до списанията купувам си от време на време, това което ме притеснява, че повечето автори са пристрастни и малко или много става поръчков текст, защото всичко е въпрос за реклама на вещества продукти и т.н, изследвания на фирмени лаборатории и т.н.
26.06.08
18:16
Само едно уточнение - въобще не говоря за списания от сорта на “Жената днес” или “Космополитън”, а за сериозни научни издания - чужди, разбира се, и в електронен вариант.
офф топик
казано от Ива Павлина на 26.06.08, 18:16:
Само едно уточнение - въобще не говоря за списания от сорта на “Жената днес” или “Космополитън”, а за сериозни научни издания - чужди, разбира се, и в електронен вариант.
аз за културистките във България, Пловдив все още държат фронта.