Малък офтопик - Последно сбогом на всички земляни

Прескочи до:

“Огромен астероид минава покрай Земята”

“Огромен астероид ще мине покрай земята следващата седмица. Разстоянието ще е толкова малко, че дори и аматьори астрономи ще могат да го наблюдават, съобщава Daily Telegraph.
Размерът на астероида 2007 TU24 е между 150 на 600 м. ще предизвика огромни разрушения, ако удари земята, но специалистите уверяват че ням а риск от подобен сблъсък.

Той ще премине покрай Земята в сряда, като най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, според университета в Пиза, Италия.

Огромната скала е била забелязана за първи път миналия октомври от университета в Аризона. “

Новината е отразена и в нашите медии например в http://novini.dir.bg/2008/01/25/news2587832.html
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=219002
Почти едновременно сериозно небесно тяло преминава и край Марс и ще предизвика електромагнитни явления, които може да са видими и от земята. Някои учени се опасяват от електрическия заряд на астероида и способността му да предизвика земетресения, бури, приливи и т.н.
Астероидът е изключен от списъка тела с възможен сблъсък.
Голям е горе долу колкото много висок небостъргач.

Чудно ми е какво мислите вие :) Темата не е много за фитнес форум и ако колегите решат, нека я преместят в архива. Все пак дали вярна или невярна, тя става обществен проблем - телевизиите я спестяват, но Интернет е бумнал от нея.
Аз честно казано не мисля, че такова малко тяло може да има сериозни последици върху електромагнитното поле на земята. Още повече върху гравитацията й. Но ми е чудно защо е изключен сбъсъкът с него. ТОй е в пъти по - голям от тунгуския метеорит например, а е доста малък и почти нищо не знаем за състава му. Което значи че попаднал в земнотот и лунното гравитационно поле никак не е изключено да се разпадне и частите му да бъдат привлечени към Земята. Близостта му при преминаването над Италия означава, че и ние сме в най - опасната метеоритна зона.

Лично аз не вярвам на цялата история. Цъфна след една седмица на зверски борсови спекулации и лъжи на международния пазар, а и отдавна да имаше мобилизация - тялото се знае от три месеца, поне подземни скривалища можеше да се построят.

26.01.08
20:39

Никак не ме ***.Такива неща които са напълно извън възможностите за контрол не ме притесняват.Ако ще се мре,ще се мре.В сряда ще тренирам  :coolgrin:

Мнението беше редактирано от emzo на 26.01.08 22:54.

казано от vatchev на 26.01.08, 20:39:

Никак не ме ***.Такива неща които са напълно извън възможностите за контрол не ме притесняват.Ако ще се мре,ще се мре.В сряда ще тренирам  :coolgrin:

Ееее. Безотговорно е да кажеш че нещата са извън контрол. Има ужасно много надежда.
Обаждаш се на Брус Уилис, обясняваш му ситуацията и му предлагаш оборудване включващо един мъжки бял потник тип долно бельо, на дупки, без ръкави. На Брус това му стига. Той ще спаси Света.

Мнението беше редактирано от emzo на 26.01.08 22:54.

26.01.08
21:45

Не виждам защо мислиш, че ще премине над Италия ?
“..като най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, според университета в Пиза, Италия.” Според унивеситета в Пиза, най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, но не се казва от коя държава :)
Но иначе аз мисля, че ако имаше опасност, щяха да се вземат изключителни мерки, а такива не са взети..

26.01.08
21:47

Аз мисля, че трябва да се обадим на Брус Уилис да спаси света  :P

26.01.08
21:53

казано от D3BEP на 26.01.08, 21:10:

казано от vatchev на 26.01.08, 20:39:

Ееее. Безотговорно е да кажеш че нещата са извън контрол. Има ужасно много надежда.
Обаждаш се на Брус Уилис, обясняваш му ситуацията и му предлагаш оборудване включващо един мъжки бял потник тип долно бельо, на дупки, без ръкави. На Брус това му стига. Той ще спаси Света.

:lol:  :lol:  :lol:  :cheese:  Изкърти!!!
В бате Брус е надеждата!!

Мнението беше редактирано от emzo на 26.01.08 22:55.

27.01.08
06:56

Чък Норис е жив!

Mothefucker

27.01.08
08:58

Тея не знаят кво пишат уж минавал веднъж на 37 000 години а Следващия път, когато астероид с подобни размери ще прелети край Земята, е през 2027 г. :lol: :lol:

27.01.08
09:56

То ще се чуе дали е вярно или не. Ако е вярно , момци , търчете към залите за финални тренировки , че май дълго време няма да тренираме:D

27.01.08
13:05

Добре де. Аз не разбирам, зашо в страницата на Дарик пише, че първо във вторник ще премине астероид покрай Земята(този за който говорим) и после във сряда друг ще премине покраи Марс :Д

Мнението беше редактирано от difference на 27.01.08 13:08.

27.01.08
13:29

Преди може би 10 години пак се появи такава новина,че щяло да има земетресение с магнитут 12 по скалата на Рихтер.Но тогаващния ден си беше нормален и планетата си е още жива и здрава. :Д

Мнението беше редактирано от Финдо на 27.01.08 13:29.

27.01.08
13:32

казано от difference на 27.01.08, 13:05:

Добре де. Аз не разбирам, зашо в страницата на Дарик пише, че първо във вторник ще премине астероид покрай Земята(този за който говорим) и после във сряда друг ще премине покраи Марс :Д

Защото колкото и да ти е чудно във Вселената няма само един астероид :lol:  :lol:  :lol: .А щом не са взети мерки значи няма опастност-СПОКО ще се живее.Ако пък е рекъл Господ 2027 другия да ни шибне...еми какво да правим.Ще се мре и това е-само дано не падне край нас...да пада над Америка-те са се доказали по филмите,че имат достатъчно хора,които да спасяват света  :lol:

казано от UltraVisioN на 26.01.08, 21:45:

Не виждам защо мислиш, че ще премине над Италия ?
“..като най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, според университета в Пиза, Италия.” Според унивеситета в Пиза, най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, но не се казва от коя държава :)
Но иначе аз мисля, че ако имаше опасност, щяха да се вземат изключителни мерки, а такива не са взети..

Според мен изречението казва, че университета - откривател - мисля, че в  масачузетс или къде беше, казва ,че най - близо до земята астероидът ще е над Пиза, Италия, 19 и 34 местно време. Както и да е. Няма значение. Едни казват, че на 29-ти, други, че в сряда... Да спорим за точната минута и местоположение смисъл няма. Поздрави!

ПП. Малко се знае за астероида. Не знаем състава му, големината му се колебае между 152 и 600 метра... Мен ако питате не е толкова сигурна работата, но както и да е.

Зачудиха се журналистите какви сензации да предлагат на аудиторията :)

Аеееее.

Американците пък съобщиха по новините, че техен голям шпионски спътник дето са следили Русия с него е излязъл от контрол че и е свършил горивото и до края на месеца се очаква и той да падне.
Пичове, това вече си е бомбрадировка. Астероиди... Спътници....

27.01.08
21:29

Това показва колко сме нищожни всъщност.Нямаме сили а и не отделяме никакви пари дори за локализирането на подобни обекти , камо ли за нещо по - сериозно. От НАСА преди време казаха че покриват едва 1/10000 от небето и ще бъде прекалено късно да го забележим отдалеч (не че имаме технология за подобна техника :) )
Иначе няма опасност от привличане и отклоняване от луна/земя , учените са го предвидили,а и впредвид скороста на тялото е невъзможно.

29.01.08
11:41

Той ще премине покрай Земята в сряда, като най-близо ще може да бъде наблюдаван в 19.34, според университета в Пиза, Италия.

Е точно по време на тренировката за гръб ли бе мама му стара....  :shut:  ;-)

29.01.08
13:02

казано от vlade на 29.01.08, 11:41:

Е точно по време на тренировката за гръб ли бе мама му стара....  :shut:  ;-)

Радвай се, че ако беше на гърди, щеше да се чудиш - да зяпаш небето и да се пазиш от някой камИк или да внимаваш да не се праснеш с някой некосмически дъмбел по тиквата.  %-P

Тематичен поздрав за Брус, Уилис, Жан, Клод, Ван, Дам, Чък Норис i останалите от компанията : http://www.vbox7.com/play:91d22888 :lol:

29.01.08
13:04

Днес като се прибрах от даскало чух по ТВ-то че е имало земетресение но повече подробности щяло да има в по късните емиси.

29.01.08
13:14

Ако човек започне да се притеснява от всички опасности, които природата крие, а и останалите опасности, благодарение на човека, дай да вземем да се самоубиваме ?!?
Живей си живота, пък каквото стане. Обикновенни хора като нас нищо не могат да направят :)

29.01.08
13:26

казано от No_WaY на 29.01.08, 13:14:

Ако човек започне да се притеснява от всички опасности, които природата крие, а и останалите опасности, благодарение на човека, дай да вземем да се самоубиваме ?!?
Живей си живота, пък каквото стане. Обикновенни хора като нас нищо не могат да направят :)

Не си прав, не е точно така, както го представяш.
Ако започнем да се притесняваме за всички опасности, които ни грозят, кога ще намираме време да тренираме.  :vampire:

Възможност за сблъсък няма - http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3095295,00.html Какво да се предприеме - също няма(с малки изключения). Покрай толкова грижи нямам време да мисля за чуждия живот. Колкото до Брус Уйлис, може да направи с Шварценегер някоя комбина(Арни ще го прикрива), а Аеросмит ще подгряват и за има-няма 24 часа положението ще е овладяно ... и те така :)

Хмм интересно е обаче разстоянието - отстояние равно на една трета от това между Земята и Луната, което съвсем не е много. Но, бъдете здрави, живейте си живота и enjoy when you can, endure when you must (Goethe)... и те така  :coolsmile:

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 29.01.08 17:10.

29.01.08
19:49

ХАхахахха като прочетох темата “Последно сбогом на всички земляни” и си помислих, че автора е превъртял и ше се самоубива. За щастие ставало дума за далеч по-незначително нещо - някво си астероидче :). BTW ясно, че опасност от този астероид няма, но и да имаше споделям мнението на 1вия се изказал - защо да се притесняваш за неща, които не зависят от теб?! :)
С астероидите проблем няма да имаме...виж за стероидите е друга работа :D

Мнението беше редактирано от ozo на 29.01.08 19:51.

29.01.08
22:35

казано от Adolf Hitler на 29.01.08, 15:56:

Btw любимия ми филм е “Денят на независимостта” искам да се бия срещу извънземните узурпатори axaxaxaxax

;-)
BTW
От НАСА съобщиха че до 2027 няма друг астероид с подобни размери да минава толкова близко до Нас.
Леле какво ли ще става 2027

пак BTW
На Марс също му се размина “на косъм” с астерод макар и по-далеч да премина от него.

последно BTW (ааа а стига вече де)
Всички помним 1994 (е почти всички) как Юпитер го удари огромен астероид тогава (беше Юни доколкото си спомням) ама Юпитер е огромен и нямаше поражания обаче ако ни бе ударил Нас ,беше свършено със земята завинаги.

BTW -ааа стига толкова вече де.

30.01.08
06:28

Ще се мре ...
Аз тоя край на света го чакам от ехеее , то не бяха предстаказания на носдрадамус и тем подобни и ето напук на всичко пак земята е целичка :) . То май най голямата заплаха за земята сме си самите ние  :bug:  .

30.01.08
07:17

казано от ASTOR на 29.01.08, 22:35:

казано от Adolf Hitler на 29.01.08, 15:56:

Btw любимия ми филм е “Денят на независимостта” искам да се бия срещу извънземните узурпатори axaxaxaxax

;-)
BTW
От НАСА съобщиха че до 2027 няма друг астероид с подобни размери да минава толкова близко до Нас.
Леле какво ли ще става 2027

пак BTW
На Марс също му се размина “на косъм” с астерод макар и по-далеч да премина от него.

последно BTW (ааа а стига вече де)
Всички помним 1994 (е почти всички) как Юпитер го удари огромен астероид тогава (беше Юни доколкото си спомням) ама Юпитер е огромен и нямаше поражания обаче ако ни бе ударил Нас ,беше свършено със земята завинаги.

BTW -ааа стига толкова вече де.

Юпитер е газов гигант следователно няма как нещо да се разбие в питер, по скоро ще мине ппрез юпитер :) . Колкото до астероида мисля че пиенето на Астероиди е по-опасно ;)
ПП: Юпитер е само 16 пъти по-голям ;)

Мнението беше редактирано от Vasko на 30.01.08 07:19.

Много (а)стероиди вземат някои посетители.
Не мисля, че тоталната незаинтересованост е правилен подход, както и тоталното вманиачаване. Ако забелязахте, темата има малко шеговит характер а и аз вече взех да се чудя дали астероидът не е от тея, дето са свършили горивото на НАСА, ама както и да е.
Във всеки случай тея неща е добре да се знаят и ако нещо наистина ще ни блъска, предпочитам да го знам.

Иначе, разбирам че за повечето до 20 годишни не е кой знае какво значение, по важно е какво ще пият довечера. Аз лично обаче например имам застраховка. Маниак ли съм? Само дето тя покрива удар от летящо тяло, но с екипаж.
Ще рече че много държа ако ще ме удря астероид на него да има извънземни.

Според мен истината е обратна за съжаление... Тръгне ли да ни удря астероид, ще ни лъжат до последно. Нещо такова ще кажат, ако тялото се забелязва и от любители - нали трябва някак да ни излъжат. Само че тоя библейски астероид в първия си пост го изтълкувах като измама, но виждам, че има доста неразбрали идеята...

Що се отнася до Юпитер, почти няма как такава огромна маса да е изцяло газов гигант. Стига само да се изчисли масата му за да се сметне горе - долу какво налягане има вътре.... А и астероидите не биха го ударили. Просто биха изгорели.
Освен това за него се знае, че произвежда собствена топлина, което означава, че част от ядрото му вероятно е плазма и прави опростени ядрени реакции.

Астор, 2027 и 2036(мисля че беше) година са един доста по - голям астероид, който се очаква при втората среща да удари Земята. Там май шега няма, тоя астероид е в постоянна орбита около Слънцето и тоя път сме се засекли.
Правят сега едни налудничави планове... Един професор е изчислил, че ако астероидът е 200 тона и пратят сонда 20 тона, която се върти инертно около него, за 20 години масата й ще го отклони в безопасна треактория.
Което е хипотетично вярно.
Но не съм убеден, че имат ясна представа за масата на астероида. След като за тоз изгубения мненията варират между 152 и 600 метра, а той е до Луната...

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.01.08 09:19.

30.01.08
12:54

...и пратят сонда 20 тона, която се върти инертно около него, за 20 години масата й ще го отклони в безопасна треактория.

Не съм много добре запознат с астронавтиката, но 20 тона не се изтрелват в космоса току-така...  :-/

30.01.08
13:10

Не е толкова проблемно. Аполо е тежал 70+ тона при излитането си.
Команден, сервизен и лунен модул(това, което остава без ракетите носители)  са над 35т. И все пак, това е апаратура на почти 50 години.
Руският косм. кораб за многократна употреба, Буран е 100 тона.

=Уики. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 30.01.08 13:11.

Да, 20 тона не е много. По - скоро въпросителните са дали голям метеорит тежи само 200 тона - колкото 2 тира с багаж - и как да предпазим шашавият си спътник 20 години в космоса и да не загубим комуникацията с него.
Има и резервни варианти де... Във всеки случай са решили да не го стрелят(засега) защото ще го направят на по - малки метеоритчета. 

_________________________________________________________________________________________________
Един виц по повода:
Две съседни планети си говорят. Първата постоянно се чеше.
- Какво ти е - попитала втората - нещо от Слънцето ли те сърби? Да нямаш дупка в озоновия слой?
- Аве мани - казала първата - Сърби ме ужасно. Май съм хванала ХОРА.
- Хора ли? - изумила се втората - не се притеснявай. Има лек. Вземи глътни тоз метеорит и ще ти минат.

_________________________________________________________________________________________________
Печално, но истина  :lol:

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.01.08 13:51.

30.01.08
21:22

казано от Vasko на 30.01.08, 07:17:

Юпитер е газов гигант следователно няма как нещо да се разбие в питер, по скоро ще мине ппрез юпитер :)

Мислиш ли  :-)  А нали има плътност планетата , още повече че е голяма.

30.01.08
22:39

ЖИВИ СМЕ !! :D

30.01.08
23:19

казано от Vasko на 30.01.08, 07:17:

Юпитер е газов гигант следователно няма как нещо да се разбие в питер, по скоро ще мине ппрез юпитер :) . Колкото до астероида мисля че пиенето на Астероиди е по-опасно ;)
ПП: Юпитер е само 16 пъти по-голям ;)

Масата на Юпитер е по-голяма от масата на всички планети, астероиди и комети в Слънчевата система, взети заедно, и единственото, което може да премине безпрепятствено през него е черна дупка :)

31.01.08
07:15

Газовите гиганти са 99%... водород ;)
останалото процентче си го разделят още няколко вида газ и малкото скалисто ядро ;)

Мнението беше редактирано от Vasko на 31.01.08 07:16.

казано от Vasko на 31.01.08, 07:15:

останалото процентче си го разделят още няколко вида газ и малкото скалисто ядро ;)

Ммммм.... Не съвсем точно, донякъде вярно в случая с Юпитер.
В случая със Сатурн, Уран, Нептун - газовете са например метан. И хелий.

Като цяло “газови гиганти” е една популярна глупост.
Какво значи “Газов гигант” на Сатурн, който има много водород и метан, само че океани от метан и водород даже в твърдо състояние. Или на Нептун. Във всичките познати ни газови гиганти водата е вид земна кора. Разбирайте тежко замръзнал лед.

Не е ясно ако нашата планета беше на мястото на Меркурии например, дали нямаше да се окаже “газов гигант”. Газът е вид агрегатно състояние, зависещо не от състава на веществото, а от температурата му и според мен една такава класификация е малко ... неприемлива.

Както и да е. Оцеляхме. Дано сега спътникът не ни удари :)
Пффф. пу-пу. Отдъхнах си!  ;-)

Между другото, Петко, ти си прав. Само че не е задължително тяло да нашие централно Юпитер и да мине през центъра му. ДОстатъчно тялото да е голямо, достатъчно плътно и да мине почти по допирателна през него - да го пресече по кратък пъ, без да стига твърдата/течната повърхност. Може да се случи, макар че едва ли ще го наблюдаваме, даже на нашата планета се е случило и го има филмирано.
Черната дупка няма да мине през Юпитер... По скоро той ще мине през нея :) Недай си Боже, защото единствената смислена цел на черна дупка около Юпитер би било Слънцето.
С кометата Шумейкър - леви(лека й пръст или лека й юпитерианска атмосфера - не знам как се казва) - се случи точно това, за което ви говорех. Тя мина покрай нас цяла. После гравитацията на Юпитер я надроби на парчета и я отвлече от орбитата й. Тея парчета бомбардираха Юпитер , оставяйки трайни горещ “рани” в атмосферата му, видими от Земята.
Точно затова ви казвам, че може да се случи и считан за сигурен астероид да се разпадне от гравитацията на Земята и Луната. Вече се е случвало и е наблюдавано, макар и на Юпитер, но с подобаващо голямо тяло - и юпитер е по - голям, но и кометата беше доста голяма.

П.П.
http://www.vbox7.com/play:662cee24
Пичове, обещавам да науча японски.
Идея си нямам какво казва мадамата, но звучи толкова драматично, че като говори направо ще се разплача.
Ето ви картина на Апокалипсиса. Макар че това тяло, доста по - голямо от Меркурии трудно може да мине за метеорит.

31.01.08
11:43

Хора тоя метеорит минал ли е ?!Защото,ако не го бях прочел тука ваобще нямаше да разбера,че е минавал наблизо ^^

31.01.08
15:34

казано от Vasko на 31.01.08, 07:15:

И Слънцето е 99% водород. Вселената е 99% водород. Изобщо, това че нещо се нарича газов гигант и е съставено от водород, не значи, че можеш да минаваш безпрепятствено през него.
Както каза ДЗВЕР, може астероида да премине през външните слоеве на Юпитер, но най-вероятно преди това ще бъде разкъсан на парчета от приливните сили. Ако скоростта му е висока, най-вероятно ще изгори в атмосферата. Това, някое космическо тяло просто така да мине през Юпитер няма как да стане.

31.01.08
18:00

Добро клипче, D3BEP. Тоя японски, наистина тегав.
Както и да е, това е оптимистичния вариант - удар от астероид с такива размери...няма и да го усетим. Ще ни прочисти за отрицателно време.

Наскоро гледах филмчета на BBC от поредицата Космос, в които се разглеждаха най-опасните ‘небесни тела’. Общо взето, дори  и едно малко ‘паве’ - няколкостотин метра да ни прасне, би било...фиу. Интересното е, че ако удари в океана, разрушителната му сила би се увеличила - така ще разплиска локвата, че и Ноев ковчег, няма да ни спаси.
Един 40м астероид, движещ се с 25м/сек. при удар със Земята е като 15 мегатонна водородна бомба, оставя 400м дълбок и 1,2км в диамерът кратер. ( Намира се в Аризона и е от малките. )
Колкото до Юпитер - газов или не, не е толкова важно, как ще го наречем. Неговата гравитация ни е опазила от много удари, които са щели да ни разсипят. :)
Средно по 4 астероида на месец( по 10-15км диаметър и със скорост над 30м/сек) преминават в близост към нас. Поне толкова откривали в НАСА.
Засега, явно ни се разминават.

Филмчето е Space Episode 2 -  Staying Alive. Всъщност, цялата поредица е интересна. :)

казано от QcK на 31.01.08, 11:43:

Хора тоя метеорит минал ли е ?!Защото,ако не го бях прочел тука ваобще нямаше да разбера,че е минавал наблизо ^^

:)
Тоя от клипчето, слава богу, никога не е минавал. Той си е малка планетка.
Мина този за който писах в поста. Мина уж. Никой не го наблюдава. Не знам дали не беше измислица за да си оправдаят падащия спътник, който изглежда се очаква да направи бели.

Сталкер, готини са тея филмчета, гледал съм ги даже май ги имам. Но ролята на Юпитер е надценена. Даже и в двуизмерно пространство Юпитер си е движи по негова си орбита и с негова си скорост и е малко вероятно да “ни покрие” от толкова далеч. А пространството не е дву, то е триизмерно. Доста тела имат движение в орбити по равнини, пресичащи нашата и на юпитер, а не съвпадащи или успоредни на тях.
Ако нещо малко ни пази, то е Слънцето.

31.01.08
19:28

Спокойно момчета.Природата си знае работата.Да си припомним,че двете най-далечни планети Нептун и Плутон периодично сменят местата си.Тоест последната Плутон става по-близка до Земята и Слънцето от предпоследната Нептун.Очевидно орбитите им някъде се засичат.Ноо те се въртят милиони или милиарди години.И не са се сблъскали.Автоматичните сонди Вояджър откриха,че някои малки спътници на Юпитер се въртят на една и съща орбита
около планетата.Катастрофа не е станала от това.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1