18.03.08
19:42
казано от D3BEP на 18.03.08, 15:21:
Има и усвояване, и директно изхвърляне. И двете ги има. Това, че белтък може да стане на глюкоза не значи, че не може част от това, което ядеш да бъде директно изхвърлено. Може разбира се.
Лошото е, че стандартите ти пишат обикновенно - едиколко белтъчини на 100 грама. Едиколко си калории.
Верно, ама каква работа ви върши това? Усвояемостта е различна. 100 грама белтъчини, погълнати от банан, от протеин, от овес или от бадеми са си 100 грама белтъчини, но не значат 100 грама усвоени еднакво белтъчини, даже и ако са едни и същи по състав. За съжаление отклонението е голямо.
The liver removes nitrogen from the amino acids, so that they can be burned as fuel, and the nitrogen is incorporated into urea, the substance that is excreted by the kidneys.
Едно от нещата които не се усвояват от организма е целулозата примерно. Тя се извърля. При протеина/амикиселините обаче си има усвояване и както се написа, ако не са нужни остатъците се конвентират в захар/мазнини, а там вече се написа какво става. Другото е отпадъчни вещества които тялото изхвърля след обработка на храните в стомаха, но това не са протеини които не са се усвоили.
казано от D3BEP на 18.03.08, 15:21:
За това колко ще усвоите има значение не само какво, ами даже и как и кога го ядете...
Пропусна и ‘колко ядете’.
казано от No_WaY на 18.03.08, 17:57:
Все пак ще подкрепя мнението, че не се омазнява от белтък.
Не се омазнява от белтък. Омазнява се от излишния белтък.
казано от No_WaY на 18.03.08, 17:57:
То ако се омазняваше от него, как да ядем, когато сме в период на чистене и искаме да запазим мускулната маса?
А да ти идва на ум, че като чистиш си на отрицателен ккал. прием и логично няма да омазняваш от това, а обратното, ще сваляш килограми?
казано от D3BEP на 18.03.08, 19:08:
Не защото 5 грама захар ще ти разбият калорийния баланс, ще ти развалят приемът на вещества и няма да могат да се усвоят от организма, или пък много ще натежиш от тях....
А защото след тях всичко ще е предразположено да се натрупва като мазнина, веднага щом му се отдаде възможност...
Вярвам, сега идеята се разбира.
Може ли да попитам, защо след 5гр. захар, което е 20ккал., тялото ще е предразположено да натрупва мазнини?
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 18.03.08 21:16.
да допълня само, че мозъкът се храни с гликоген. при липсата на прием на въглехидрати организмът трансформира гликоген от мазнини и белтъчини. или някой ще се опита да ми каже, че при безвъглехидратна диета спира да работи мозъка :D
Мнението беше редактирано от AMAZER на 18.03.08 20:51.
Виждам, че явно не съм бил достатъчно убедителен и ще се наложи отново да обяснявам.
да допълня само, че мозъкът се храни с гликоген. при липсата на прием на въглехидрати организмът трансформира гликоген от мазнини и белтъчини. или някой ще се опита да ми каже, че при безвъглехидратна диета спира да работи мозъка :D
позволи ми да поправя допълнението ти:
мозъка не се храни с ГЛИКОГЕН (той е в мускулите и черния дроб), а с ГЛЮКОЗА. И ако не се доставя от храната се разграждат белтъчини (НО НЕ И МАЗНИНИ), включително и собствени за задоволяване на енергийните нужди на мозъка.
Справка - Биохимия
Едно от нещата които не се усвояват от организма е целулозата примерно. Тя се извърля. При протеина/амикиселините обаче си има усвояване и както се написа, ако не са нужни остатъците се конвентират в захар/мазнини, а там вече се написа какво става. Другото е отпадъчни вещества които тялото изхвърля след обработка на храните в стомаха, но това не са протеини които не са се усвоили.
Пак си чел, ама недочел:
Целулозата е линеен полимер на глюкозата. Под действието на ензима Амилаза от двата края на нишката на целулозата се откъсват отделни молекули глюкоза. Това е бавен процес, за разлика от разграждането на нишестето което е триизмерен полимер на глюкозата. В организма се усвояват около 5% от целулозата.
Отвори Биохимия по избор и ще се увериш.
Не се омазнява от белтък. Омазнява се от излишния белтък
Това абсолютно не е вярно. И за да го докажа ще си послужа с твоя пример:
Ок, ще ядеш 3500ккал. от белтък за деня, ще изразходваш 2000ккал. от тях и ще отслабваш. That makes sense..
3500 ккал = 875грама белтък (1грам белтък=4ккал)
875гр.белтък=5,468килограма пилешко месо
Ако тежиш около 300 килограма това е добра доза белтъчини за теб и категорично ще отслабнеш ако приемаш само нея;
Ако тежиш (предполагам) около 60кг няма начин да ядеш такова количество месо на ден.
2000 ккал са енергоразход на 60кг спортист.
Значи ако ядеш като 300 килограмов и тренираш като 60 килограмов ще се омазниш - това ми пишеш в горния пост. БРАВО! Немаше начин да се сетя.
Хайде сега сметни ако приемаш 2 грама белтък на кг тегло (смятам ги по твоите 60кг) - това са 1200 ккал. При 2000 ккал дневен енргоразход имаш дефицит от 800ккал. Казано по-просто - отслабваш.
А ако все пак изядеш тези 5,468кг пилешко - ще се просереш (извинявам се за израза). Защото организма го приема за ОТРАВЯНЕ и реагира спонтанно за изхвърляне на опасните за него вещества.
В ИМЕТО НА НАУКАТА ТИ ПРЕДЛАГАМ ДА ПРОБВАШ, ДА ДОКУМЕНТИРАШ И ИЗЛОЖИШ ТУК, ВЪВ ФОРУМА ПОСТИГНАТИТЕ РЕЗУЛТАТИ.
Ето ти цитат от Обща биохимия (за студентите в МА). Написаното в нея някакси не се връзва с твоите твърдения:
19.2.11. Процеси в дебелото черво. Фекална маса. Роля на чревната микробна флора
Несмлени или несмилаеми остатъци от поетата храна преминават в дебелото черво и формират фекалната маса. Голяма част от тази маса съдържа растителни полизахариди (целулоза, хемицелулоза, пектини и др.) и лигнин. Те образуват така наречените “хранителни влакна”. В дебелото черво се намира и огромна маса от чревни бактерии (най-много E. coli ). Те достигат до 25 % от сухото тегло на изпражненията. Под тяхното въздействие преминалата в дебелото черво маса се подлага на допълнителни биохимични промени, засягащи най-вече аминокиселини и недосмлени остатъци от белтъци, включително и тези на смилателните сокове - муцин. Частично се разграждат и растителни полизахаради, както и недосмлени остатъци от скорбялата. В резултат на такива процеси, които най-общо могат да се характеризират като анаеробни ферментации, се получават различни крайни продукти като оцетна, пропионова, маслена, изомаслена и други киселини, както и газове като въглероден диоксид, метан, сероводород и др. Бактерийното декарбоксилиране на аминокиселини води до
Лек ден на всички!
19.03.08
08:21
mitaka101
Другите неща няма да ги коментирам - съгласен съм, но :
Значи още твърдиш, че това което тялото не може да използва като аминокиселни се изхвърля, вместо да се конвентира до захар/мазнини? :gulp: Лол..
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 08:25.
19.03.08
09:30
казано от Crazy_With_Razor на 18.03.08, 19:42:
Може ли да попитам, защо след 5гр. захар, което е 20ккал., тялото ще е предразположено да натрупва мазнини?
Отговорът съм ти го написал много ясно. Не можеш, не искаш да го разбереш или просто задаваш реторичен въпрос?
Една скромна бучка захар ти вдига инсулина.
След като ти е вдигнат инсулина вече каквото приемаш, може да те замазни.
Някога казваха” не яж мазно за да не станеш мазен”.
Днес има диети, богати на мазнини.
Бабите викат: “много месо ядеш, ше надебелееш”.
Днес ядем много месо даже и когато отслабваме.
Точно там е разковничето. Независимо дали много месо или много мазнини, важно е да не поемате НИКАКВИ БЪРЗИ ВЪГЛЕХИДРАТИ. Даже 5 грама захар. Защото вдигат инсулина, а той стартира процесът на преобразуване и складиране на мазнините и белтъчините до телесни мазнини. Проблемът не е в 5-те грама захар, както вече казах, а в нарушеният метаболитен режим след това. Ако ти, луд със секира, ядеш в диетата си само и единствено 5 грама захар на ден, със сигурност ще загубиш килограми. Повечето хора обаче не правят това.
Сега ясно ли е или не е ясно?
Маринов все повече става прав. Превърнахме се на училище за А-Б на храненето. Темата наистина е друга и ако някой не иска да приема азбучни истини, проблемът е в него, да не го вменява и в нас.
mitaka101,
Има неправилно и в твоето твърдение.
Да, организмът изхвърля.
Но далеч не по прецизния и математичен начин, който му приписваш. “Използва нужното, изхвърля излишното”.
Адсорбцията в червата си е поне 90% чист физичен процес и всъшност ще се поеме храна според контактната плош и скоростта на постъпване, а не според нуждата.
Казано с думи човешки:
Ако ядеш твърде много пилешко пак можеш да омазниш. Даже и да ядеш само пилешко.
Как?
Ами пропускаме следните 3 основни положения.
1. Няма абсолютно чиста храна. Пилешкият мускул съдържа и глюкоза - до 1% от сухото вещество.
2. Няма абсолютно чист от инсулина организъм; инсулинът е полезен хормон, има го в тялото даже да не си ял, в случая с пилето може и да е по - нисък, но пак ще има образуване на масти, макар и по - нарядко и по - малко.
3. Инсулинът се вдига не само от захар. Вдига се и от ядене. А преяждането силно вдига инсулина.
Така че:
Трайно преяждане с пилешко пак ще доведе до затлъстяване. Да, няма да е еднакво с преяждането с вафли, но пак ще има отрицателен краен ефект. Разликата ще е благодарение на това, че белтъците по - бавно и трудно се преобразуват до мазнини и че инсулина, макар и висок ще е относително нисък за нивото на преяждане.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.03.08 09:33.
19.03.08
09:49
казано от D3BEP на 19.03.08, 09:30:
Една скромна бучка захар ти вдига инсулина.
След като ти е вдигнат инсулина вече каквото приемаш, може да те замазни.
Сериозно? Ако хапна сутрин една бучка захар и след това две парчета пица, въглехидратите от пицата директно отиват на мазнини? Ако след това през деня съм ял общо ( заедно със закуската тоест захарта и пицата ) 2000ккал., но съм изразходил 2500ккал. пак ли ще съм качил мазнини от пицата като съм на отрицателен ккал. баланс?
Гледа се общия ккал. прием/разход. Тая бучка захар или тая пица няма да се натрупат като мазнини ако след това излезнеш и изразходиш тия ккал. с един час ходене или ако през остатъка от деня с другата храна и/или спорт не минеш ккал. си граница. Тялото складира само това което е останало като излишък!! А това са неизразходените ккал. от яденето през деня без значение от какво са!!
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 10:08.
Ако си вдигнеш инсулина с бучка захар, особено рано сутрин, тялото ти ще е доста по-склонно да използва всичко друго (включително и мускулна тъкан в доволни количества), но не и въглехидратите от пицата (тях ще си ги складира) за да си набавя енергия. И в крайна сметка (при редовно практикуване на метода и 500 калории на минус) ще свалиш килограми и ще качиш мазнини - иначе казано, “will get smaller, while getting fatter” (както са го казвали в t-nation). Това ако се абстрахираме от здравословните недостатъци на идеята и се придържаме само към бодибилдинг частта.
19.03.08
10:28
Защо му е на тялото да използва мускулна тъкан ( тоест трябва да разгради белтъка до амино, а после аминото да го конвентира до захар, вобще много бавен процес ) като има готова енергия под формата на въглехидрати ( тоест захар ) от пицата? Дори и веднага да ги складира тези въглехидрати, ако има нужда от енергия първо ще вземе пак от там - мазнините по тялото, а не от мускулната тъкан, там ще пипа само ако го вкараш в гладуващ режим. А -500ккал. на ден не е гладуване. Здравословни недостатъци, какво? ЛОЛ..
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 11:15.
19.03.08
10:28
Пич, физиологията малко не е като Стар Крафта. Лющиш 100 кристала и получаваш еднЪ инфестед кериган, пращаш я, она ги трепе и се възстановява! Малко по - друг процес е от простата ти представа за сума на калориите от маркетинговите етикети на хитри продукти.
Един грам натрупани в тялото ти въглехидрати дава 4 калории. Само че при анаеробна работа.
Ако обаче са натрупани част от тях като мазнини, дават 9 калории. Обаче това при аеробна работа и окисляване.
При транспорт на съшите телесно натрупани мазнини до клетката чест ообаче те се преформират до глюкоген и вместо за 9 калории окисление отиват за 4 “анаеробика”.
???????????
Почна ли да схващаш разликата?
Движението на една молекула фосфор в различни съединения дава различна енергия. Въпрос е кои процеси ще бъдат активирани. Разбирам те ,че не го знаеш, но поне недей спори. Адна молекула фосфор от АТФ до АДФ дава повече енергия, от АДФ до АМФ - по - малко, ОТ КФ до К още по - малко, взета от глюкогена най - малко, а възстановяването й иска по - малко енергия, отколкото се отделя при разбиването на съединението. И всъщност там е истината за “калориите”, а не на гърба на пакетчето семки.
Казано така, че да опиташ да ме разбереш: поетите калории са просто потенциални. Колко калории НАИСТИНА ще донесат на организма ти, зависи от много фактори и най - вече какви процеси са предизвикани.
А иначе, ако вземем едно пакетче семки и го изгорим на огън, от него може наистина да получим стоте обещани калории. Само че за съжаление един човек с гастрит, един преял и един гладен е напълно възможно да получат различни калории от едно пакетче семки.
Даже ти е възможно да получиш различни калории от същото пакетче в завсимост от това дали го ядеш сутрин, вечер, преди или след ядене....
Аз не споря за калориите като за някакъв измерител.
Споря за точността на измерване и мисля, че ясно показах, че тя е ОТНОСИТЕЛНА.
Можем да направим твоята игра.
Искаш ли например да ти сметнем приблизителен дневен разход на енергия;
оттам аз ще ти направя “диетка” с точно толкова калории, колкото изразходваш и хранене както и когато аз ти кажа.
Според твоята логика формата и килата ти няма да мръднат.
Аз пък казвам, че ще загубиш мускулна маса, ще добавиш малко мазнини и може леко да олекнеш на килограми?
Искаш ли да пробваме?
казано от Crazy_With_Razor на 19.03.08, 10:28:
Защо му е на тялото да използва мускулна тъкан ( тоест трябва да разгради белтъка до амино, а после аминото да го конвентира до захар, вобще много бавен процес ) като има готова енергия под формата на въглехидрати ( тоест захар ) от пицата? Дори и веднага да ги складира тези въглехидрати, ако има нужда от енергия първо ще вземе пак от там - мазнините по тялото, а не от мсукулната тъкан, там ще пипа само ако го вкараш в гладуващ режим. А -500ккал. на ден не е гладуване. Здравословни недостатъци, какво? ЛОЛ..
Защо му е на тялото? Защото му е висок инсулина,което не е естествено за него състояние и то не реагира така както природно е най-адекватно. А ако започнеш да спориш за здравословните недостатъци на една такава “закуска” мисля, че няма какво повече да обсъждаме.
19.03.08
10:38
казано от D3BEP на 19.03.08, 10:28:
Пич, физиологията малко не е като Стар Крафта. Лющиш 100 кристала и получаваш еднЪ инфестед кериган, пращаш я, она ги трепе и се възстановява! Малко по - друг процес е от простата ти представа за сума на калориите от маркетинговите етикети на хитри продукти.
Това пък какво общо има?
Споря за точността на измерване и мисля, че ясно показах, че тя е ОТНОСИТЕЛНА.
Sure, аз обаче не споря за това.
Можем да направим твоята игра.
Искаш ли например да ти сметнем приблизителен дневен разход на енергия;
оттам аз ще ти направя “диетка” с точно толкова калории, колкото изразходваш и хранене както и когато аз ти кажа.
Според твоята логика формата и килата ти няма да мръднат.
Аз пък казвам, че ще загубиш мускулна маса, ще добавиш малко мазнини и може леко да олекнеш на килограми?
Искаш ли да пробваме?
Няма нужда да го пробваме, аз и в момента го правя. Ям балансирано - набавям си белтъка, а другото - каквото ми се яде, само, че малки порции и си следя ккал. прием, разбира се съвсем относително, както и сам казваш, правя кардио почти всеки ден, дигам си и даже още свалям. От февруари съм така - свалих вече 5-6кг. мазнини, като мускул продължавам да си качвам. В същото време не ми е проблем да си хапвам по едно-две парчета пица или по две блокчета шоколад преди лягане. Защо? Защото утре пак ще съм на ккал. дефицит, пак ще правя кардио, пак ще дигам и съответно в края на седмицата тези 50ккал. от шоколада, няма да са от голямо значение.
G33K
Значи при висок инсулин тялото използва белтъка за енергия? Лол.. Точно инсулина спомага за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането й в гликоген..
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 10:45.
19.03.08
10:48
Ям балансирано - набавям си белтъка
Амиии. Да. Точно тук ти куца логиката. Странно, че изглежда, че разбираш какво правиш.
Просто спри да си набавяш белтъка. Набавяй си само нужните ти там 2500 ли са или колко са калории, но при минимум белтък. Нали според теб сметката на калориите е най - важна?
Същевременно поддържай тялото си в анаболна фаза.
Наистина ли не разбираш какво обяснявам - вече цяла книга стана - или просто това е начин да изразиш себе си и да покажеш че си различен и имаш мнение?
19.03.08
10:52
Защо да спра да си го набавям? Аз съм активно спортуващ и имам нужда от всички хранителни вещества ( е като изключим алкохола ) в допустими количества. Грешно си ме разбрал явно. Да, при ккал. дефицит ще сваляш без значение какво ядеш, но при недостиг на белтък е логично, че ще свалиш и мускул, не само мазнини. Само дето никаде не казвам, че трябва да се ядът само въглехидрати. Подобно объркване стана и в друга тема където разисквахме въпроса. Не, аз не съм за това, аз съм за балансирана диета с достатъчно белтък, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и т.н. - тоест на наш език - РБД! После другото е ккал. - или + в зависимост от целите. ;-)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 11:17.
Точно инсулина спомага за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането й в гликоген..
Да, инсулина се отделя за да понижи кръвната захар и да един вид да я “прибере и оползотвори” в гликогенните депа на организма. Но тези депа далеч не са безкрайни (даже са доста ограничени, защото тялото може да съхранява като запаси почти неограничено количество мазнини, но същевременно съвсем малко гликоген (това е следствие от факта, че мазнините са предпочитания от тялото източник на енергия,но не е това темата)).Но ако не си тренирал усилено доскоро преди храненето, има голяма вероятност депата ти изобщо да нямат нужда от допълване, съответно всичко ще отиде за мазнини. Това е факт, защото инсулина увеличава концентрацията на ензима LPL (липопротеин липаза, специално прочетох какво точно значи съкращението, за да не говорим наизуст) в мастните депа за сметка на концентрацията на същия този ензим в мускулите - а това води до по-голяма склонност да складираш мазнини, отколкото да храниш мускулите. А това води до гладуване на мускулите, което е логично да води до тяхната редукция.
Да, също така инсулина намалява глюкозата в кръвта което води до намаляване на енергията в наличност. Да, при повечето хора води до желание за “едно блокче” шоколад..по няколко пъти на ден (или в общия случай, може да не е шоколад, но чест глад - защото активните ти тъкани гладуват за сметка на трупането на мазнини). Да, той е и една причина за задържане на вода.
Бях чел, че е и причина за възпалителни процеси в организма, но понеже не мога да намеря линка, а не помня наизуст, ще се въздържа от коментар по тази страна на нещата.
19.03.08
11:36
Сега и един блиц въпрос за 20 точки. Ако тези 300ккал. от пицата директно се складират като мазнини, но все пак на края на деня сме на минус калориен баланс от да кажем отново 300ккал. какво става?
Става, че за да се допълнят нуждите на организма се използва гладуващата (съответно ненужна на организма, поне според него) активна тъкан - ни повече, ни по-малко. Защо е гладуваща съм писал по-горе. Както казах - getting fatter while getting smaller.
Мнението беше редактирано от G33K на 19.03.08 11:39.
19.03.08
11:41
А защо реши, че активната тъкан е оставена да ‘гладува’? Да кажем си хапнал и 100-150гр. белтък за деня? И пак ще питам, защо му е на тялото да разгражда белтък за 300ккал., като има мазнини, нали уж мазнините са предпочитан енергиен източник?
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 11:44.
Това е факт, защото инсулина увеличава концентрацията на ензима LPL (липопротеин липаза, специално прочетох какво точно значи съкращението, за да не говорим наизуст) в мастните депа за сметка на концентрацията на същия този ензим в мускулите - а това води до по-голяма склонност да складираш мазнини, отколкото да храниш мускулите. А това води до гладуване на мускулите, което е логично да води до тяхната редукция.
Ако си поел ДОСТАТЪЧНО белтък, ок. Но както съм казал в цитираната част, заради концентрацията на LPL в мастните депа организма е по-склонен да складира като мазнини ВСИЧКО, отколкото да го позлва по предназначение - а именно за храна на активната тъкан. Демек ти ще трябва да преядеш, за да можеш като цифри да го докараш до нужното (понеже една част си я складираш абсолютно ненужно). Оттам пък инсулина ще се вдигне заради преяждането, което ще увеличи концентрацията на LPL още повече, откъдето и т.н. и т.н. - демек нещо като омагьосан кръг се получава.
edit : Мазнините са предпочитан източник при нормално състояние на организма - демек с нормални нива на инсулин. Промяната на тези нива води до непълноценни от биологична гледна точка реакции.
Мнението беше редактирано от G33K на 19.03.08 11:48.
19.03.08
11:48
Тоест пак стигаме до + или - ккал. май а?
Не, стигаме до контрол на нивата на хормоните, на съотношенията на ензимите както и концентрацията им на определени места. А това е доста по-сложно, а при целенасочено повишаване на инсулина - дори невъзможно.
19.03.08
11:55
Целенасочено повишаване на инсулина би било яденето на сладко през целия ден. Съжелявам, но това е доста дълеч от разбиранията ми за яденето на въглехидрати или сладко.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 15:37.
Говореше за бучка захар последвана от парче пица рано сутрин на гладно. Това ти стига ако не за целия, то поне за повече от половината ден да не може да се нормализира кръвната захар оттам висок инсулин през голяма част от времето. Това за примера, който се даде малко по-горе.
А дори да не говорим за такива екстремни изпълнения, инсулина не се понижава толкова лесно, колкото явно си мислиш - това отнема време поне до следващото въглехидратно ядене (при повечето хора), което затваря цикъла.
edit: Не всички въглехидрати повишават инсулина еднакво, но всички в някаква степен. Не е нужно да ядеш захар по цял ден, за да ти е висок инсулина. Нужно е честичко да похапваш въглехидрати, нищо повече.
Мнението беше редактирано от G33K на 19.03.08 12:01.
19.03.08
12:05
Тази бучка захар и този пица ще ти повишат кръвната захар, но не толкова драстично колкото си мислиш. Като цяло през деня кръвната захар остава на сравнително норамални нива. Това при равномерно и балансирано хранене. Разликата е ако ядеш много и постоянно бързи въглехидрати или въглехидрати като цяло. Но при нормална консумация кръвната захар не скача толкова драстично и оттам и инсулина не идва толкова в повече или да се задържа повече. Какъв цял, какъв полувин ден говориш? Тези 400ккал. от пицата и захарта ще ги изгориш преди обяд още, а дори няма и да споменвам ако пък вършиш някаква физическа работа, разходки, кардио или отидеш да дигаш за колко време ще се използва тази захар и съответно нивото на кръвната захар ще се нормализира, а оттам и на инсулина.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 12:16.
Зависи от много фактори, дори от състоянието на организма при самата консумация и от момента от деня. Не си го мисля аз, има писано по въпроса. Освен това по-горе съм споменал, че инсулина води и до чуство на глад (написал съм и защо) - което води до желание за по-честичко хапване (особено на сладичко), а нашата цел - изгарянето на мазнини - изключва това. Което води до вътрешно налагане това да не се случва. Което само по себе си е немалък стрес за повечето хора и също влияе на хормоналните реакции в огранизма. Биохимията е твърде сложна наука (с доста непознати неща за човека, все още) за да може да се гледа толкова схематично на нещата. Ако можеш да си контролираш инсулина с “нормална” (според днешните възприемания) консумация на въглехидрати ще си ок, но това е МНОГО сложна задача.
19.03.08
12:21
Защо да е сложно? Белтъчната храна и мазнините са много засищащи, а пък в салатите почти няма ккал. и съответно можеш да хапваш повече от салатите и в стомаха да чувстваш повече обем. Сто грама варен картоф, 100/150гр. пилешка паржола, 1-2 варени яйца, 300гр. салата полята с малко зехтин - ето ти перфектен откъм мазнини, въглехидрати и белтъчини обяд. Мен това нещо ме засища от 12:30 до 16:30 и в същото време имам енергия, ако се наложи да върша физическа работа, от картофа, тялото ми има достатъчно белтък за ‘поправка’ на мускулите от месото и яйцета, а в стомаха си чувствам и обем от салатата и не се чувствам гладен. :)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 12:25.
Няма нужда да го пробваме, аз и в момента го правя. Ям балансирано - набавям си белтъка, а другото - каквото ми се яде, само, че малки порции и си следя ккал. прием...
Значи, ако под “каквото ми се яде” разбираш един такъв обяд, и изобщо хранене с такива продукти по такъв начин, аз лично възражения нямам - нещата ще си вървят по реда си. Всичките писания досега бяха, защото “каквото ми се яде” за 90% (поне) от хората е с доста различно от това значение в 9 от 10 случая и реших, че говорим в общ план. Иначе ако говорим само за теб и за такова хранене - значи само сме хабили думи.
19.03.08
12:34
Ти не разбираш. Може да ям ‘здравословно’, но ако ми се дояде пица, спагети със сос, паста или нещо такова - просто го ям. Не допълнително към ‘нормалното’ ми меню, а просто с него замествам едно от храненията ми през деня. И разбира се гледам количествата. Никое от тези храни няма да ти навредят или да те убият. А разнообразието е от огромно значение. Никои реално ( дори протата ) няма да яде или яде това и това само, защото било вредно или полезно. Храната е едно от удоволствията в живота и не е враг, а приятел. Голяма работа като си хапнал две парчета пица. Няма да надебелееш, няма да се разболееш, няма да умреш от това. Една проста разходка за един час, едно бързо кардио за 30мин. и тия ккал. от пицата си отиват. :)
Аз лично предпочитам да спортувам повече, но да си хапвам каквото ми се яде, отколкото да мързелувам, но да се ограничвам от храни. ;-)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 12:40.
казано от Crazy_With_Razor на 19.03.08, 12:34:
Ти не разбираш. Може да ям ‘здравословно’, но ако ми се дояде пица, спагети със сос, паста или нещо такова - просто го ям. Не допълнително към ‘нормалното’ ми меню, а просто с него замествам едно от храненията ми през деня. И разбира се гледам количествата. Никое от тези храни няма да ти навредят или да те убият. И разнообразието е от значение. Никои реално ( дори протата ) няма да яде или яде това и това само защото било вредно или полезно. Храната е едно от удоволствията в живота и не е враг, а приятел. :)
Да, ако не ти се дояжда всеки ден, а примерно 2 пъти на седмица проблеми няма да има - никой не е изкарал изцяло без неприродосъобразна храна кой знае колко време, просто такъв е днешния живот. Всичко това, което писах досега е ако говорим за ежедневни злоупотреби, а не за моментни изкушения. Просто бях останал с впечатление, че твоето виждане е, че няма лошо именно от тези ежедневни злоупотреби, стига да си влизаш в калориите. А щом имаш предвид това, което си казал в последния пост, аз лично мисля че сме на едно мнение и досегашната дискусия може да се изтрие, защото дори не е по темата.
19.03.08
12:46
Спамим темата с празни приакзки и глупости.
Crazy_with_razor,
Няма съмнение че нещо си чел.
Също няма съмнение че не е било достатъчно и че не си чел достатъчно внимателно.
Няма съмнение и че физиологията е наука, която не допуска нещата да са тъй щото аз от обща култура тъй си мисля, или щото тъй при мен си става... май.
Не е за чували и чели таз инаука, а е за внимателно четящи.
Тази бучка захар и този пица ще ти повишат кръвната захар, но не толкова драстично колкото си мислиш. Като цяло през деня кръвната захар остава на сравнително норамални нива.
Ето. Само с това изречение ти уби всички теории, показа, че имаш някакви познания но не знаеш за какво става въпрос, но спориш колкото да се намираш на работа.
“Кръвната захар остава на сравнително нормални нива”.
Даже точната дума е постоянни, с малки колебания.
Откъде го взе(купи) това изречение?
То е вярно. Само че показва, че хабер си нямаш от процеса.
Постоянното равнище на кръвната захар е изключително важно за клетките. То е част от хомеостазата. За хомеостазата има много писано, даже аз съм писал подробно поне няколко теми. Високата кръвна захар нарушава осмотичното налягане на клетките. На практика това означава че нарушава и променя пропусквателната им споосбност към вода, соли хранителни вещества.
Това е критичен за организма процес, все едно температурата да вземе да скача над 40 градуса. На практика е нарушена избирателната пропускливост на клетките и много процеси почват да пртичат едва ли не своеволно, без контрол от организма.
За целта се случва следното:
Ти взимаш захар и пица и захарта в кръвта почва да се вдига.
ВЕДНАГА СЕ ВДИГА И СЕКРЕЦИЯТА НА ИНСУЛИН ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ ДОСТИГАНЕТО НА КРИТИЧНА ТОЧКА.
КРЪВНАТА ЗАХАР СПАДА - ИНСУЛИНЪТ Я ИНФИЛТРИРА, ПРЕРАБОТВА, АНГАЖИРА В ЕНЕРГОДОБИВ ИЛИ СКЛАДИРА.
ИНСУЛИНЪТ БАВНО СЕ НОРМАЛИЗИРА, ЗА ДА НЕ ВНЕСЕ НОВА РЯЗКА ПРОМЯНА В КРЪВНАТА ЗАХАР И ХОМЕОСТАЗАТА.
Т.е. в случая ти няма да имаш висока кръвна захар, и какво от това - означава, че няма да умреш от хиперглекимия.
Но безспорно ЩЕ ИМАШ ВИСОК ИНСУЛИН, който може да доведе до затлъстяване.
И, както казах, инсулин се вдига не само от сладко и захариди, а от преяждане можеш да имаш даже по - висок инсулин.
Никой не ти спори за балансираните диети, и аз съм фен. Думата е за две неща:
1. Че калориите сами по себе си нищо не значат
2. Че преяждането може да доведе до затлъстяване даже и ако не ядеш “сладко, захар, картофи, ориз и пр.”. Същото и за предозирането, ако продуктите са чисти. Същото важи и за всякакви хранителни вещества, правилно усвоявани от организма.
19.03.08
13:03
Значи вдигането на инсулина и високия инсулин автоматично води до складиране на мазнини?
По-скоро до това води ккал. които са в излишък и съответно организма ги складира под формата на мазнини по тялото ( с помоща на инсулина, а не зарди него, разликата е огромна ) както каза в точка две с която съм абсолютно съгласен и което повтарям в полувината ми постове из темата.
А иначе мерси за урока, но нямаше нужда, тия неща ги знам. ;-)
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 13:16.
19.03.08
14:34
казано от Crazy_With_Razor на 19.03.08, 13:03:
Значи вдигането на инсулина и високия инсулин автоматично води до складиране на мазнини?
;-)
A ся де.
Туй пък де го изказах?
Логиката е все едно диалог от типа:
- Аз ям често
- Оха! Значи имаш голям хладилник!
За да има складиране на нещо си първо трябва да има излишни количества, естествено.
И това, което ти не разбираш или не се опитваш да разбереш, е че твоите прословути критични 2500 калории ако ги вземеш на 3-4 яденета през деня, ще си добре, но ако ги люфнеш следобяд и надвечер набързо пак ще имаш концентрация за складиране на момента, че и инсулинов приток. Също и ако ги комбинираш неправилно.
Ти ми се правиш на тарикат, перефразирайки несподеленият ти личен ханителен режим. Ок, той може в този случай да излиза по сметката, но не говорим за твоят режим, а по принцип и по принцип един режим структуриран само на калориен принцип много лесно може да се окаже ГРЕШЕН.
По-скоро до това води ккал. които са в излишък и съответно организма ги складира под формата на мазнини по тялото
Да. И се откажи от тази глупост. Тялото не складира килокалории. То складира достъпните му хранителни вещества.
Мазнините то може да превърне в много по - нискокалорийния глюкоген и да ги използва като глюкоза. Това разбираш ли го? Знам че търсиш сега на парче из Интернет, ама така не става. Това означава, че от приетите повечко калории в крайна сметка организмът може да употреби по - малко.
Въглехидратите пък може да успее да изгори като мазнини. Ето ти обратния процес. Обаче може и като въглехидрати да ги използва. Калориите излизат или не излизат само и единствено на база на това какви процеси си активирал. И това е ключа. Процесите и хормоните, а не килокалориите. 100 грама семки в крайно катаболен режим и в силно анаболен, на стероиди не са едно и също нещо. Тук се стремим и говорим за управление на телесните процеси. Щом мислиш, че в калориите е ключа, спирай тренировките!
с помоща на инсулина, а не зарди него, разликата е огромна
Общо взето това го казах в контекста на складирането на белтъчини като мазнини.
Прав си, с помощта на инсулина е, не само заради него.
Само си пропуснал фактът, че без неговата “помощ” не става. А вече как ще я окачествиш си е въпрос на игра на думи.
И другото, което си пропуснал, той(инсулинът) освен със захарчета се проявява именно когато има намекнатият от тебе излишък/преяждане. Просто това му е ролята. “Разквартирува” излишъците.
Стига вече.
На мен лично ми омръзна.
Спирам да пиша в тази тема ,стана безмислена спорилня.
19.03.08
14:46
Мисля, че вече далеч не се обсъжда рекламата по списанията и е редно тази тема да бъде заключена.
@Гайдов
Защо след като в темата има интересна дискусия и е интересна за потребителите тя трябжа да бъде затваряна?
@ДЗВЕР
Цял ден искам да ти пратя едно ЛС,но не става.Да не би защото си модератор на мога?
19.03.08
15:15
казано от Георги Гайдов на 19.03.08, 14:46:
Мисля, че вече далеч не се обсъжда рекламата по списанията и е редно тази тема да бъде заключена.
Няма никакъв смисъл да се заключва темата, тъпченето на едно място вече спря - поне от моя страна. Но ако държиш, Георги, заключи я.
Вачев, не е заради това - системата нещо се е прецакала.
PS. Прецакала се таратанци. ДЗВЕРа нещо се е прецакал.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 19.03.08 18:11.
19.03.08
15:21
D3BEP
Става ли да продължим на ЛС или не ти се занимава? :) И при двата случея и аз спирам да коментирам в темата, макар и да имам какво да кажа относно поста ти. ;-)
Както и да е, мисля, че се получи много полезна и интересна дискусия. :coolsmirk:
Thanks! :coolsmile:
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 19.03.08 15:56.
19.03.08
18:05
Офтопик:
За личните - вижте пак дали става щото май проблема се казваше ДЗВЕР. Препълнила се пощата ама аз не съобразих.
20.03.08
00:50
казано от Crazy_With_Razor на 19.03.08, 11:41:
А защо реши, че активната тъкан е оставена да ‘гладува’? Да кажем си хапнал и 100-150гр. белтък за деня? И пак ще питам, защо му е на тялото да разгражда белтък за 300ккал., като има мазнини, нали уж мазнините са предпочитан енергиен източник?
Братле по-добре си замалчи.... чел недочел.... На тялото винаги е най-трудно да разгради мазнината, другото което е, че ти спориш за глупости, много ясно, че ако за деня изядеш 2000калории обаче в първата половина на деня, те ще се складират като мазнини, а вечерта като огладнееш, тялото ще ти израсходи чернодробния и мусколния глюкоген, а не мазнините! те се изразходват само над определена физическа активност, която е различна за всеки човек и зависи от много фактори.
Третото което е, Митака се опитва 2 дни да ти обясни, че ти, яко ядеш само белтъци % от тях отиват за тяхната си изграждашта дейност, друг % за нуждите от глюкоза на тялото, трети % се изгаря за тяхното смиляне, четвърти процент се изфърля чрез изпражненията и чак накрая остава някъкав минимален шанс ти да складираш гюкозата като мазнина, но това практически няма как да стане защото на практика тялото произвежда минимални количества от белтъка като глюкоза, колкото да захрани малко останалите органи.След сичките тези процеси равносметката е, че трябва да изядеш наистина голямо количество белтък, за да малка част, съвсем минимална тя да се складира като мазнина(Аз лично не вярвам да може да изядеш такова количество, а ако го направиш, както каза Митака, ще се “просереш” и се го изфърлиш, без ништо да е направил той в тялото ти освен натравяне).
Надявам се да ти бях ясен и да спреш с твърдоглавството си :)
20.03.08
07:16
При нормални условия наистина белтъци малко се превръщат в глюкоза. Искат се специфични ензими, а процесът е сложен и бавен и се получават не толкова големи количества. Най - трудно организмът получава глюкоза или енергия от белтъчините.
При системни преяждания и то предимно с белтъчни храни обаче моето мнение, а и вероятната истина е, че нещата ще се променят. Ще се произвеждат повече ензими за разграждане на белтъчините и за свързването им в глюкоза. Самият метаболизъм ще “специализира” в изграждане на глюкоза от аминокиселини. И това е естествен процес, организмът може да засилва по този начин използването на определени хранителни вещества при нужда. Просто организмът в този случай “няма къде да ходи”. Той не може само с белтъчини. Трябва му и глюкоза. Хеле пък на трениращите силови спортове.
Ефекта те ясно ще го видят като поспрат със спорта и продължат да муат по един курник пилета на ден. Вдигането в серии по 10 не им харчи толкова глюкоза, колкото дава доминиране на катаболни процеси и след това следва възстановяване .Като поспре тоя режим гледай как се освинват даже и на пилешко.
________________________________________________________________________________________________________________
Тъй, като избягахме от темата - макар че нещата са ясни там, аз ще се изразя така, макар и малко грубичко.
Преди години купувах вестници и списания.
Сега обаче купувам обикновена тоалетна хартия. По - меко е, а е и по - евтино. Гланцираното ме дразни.
Да ме извиняват колегите. Ясно ми е, че списанията имат приложение и аудитория. Но за мен честно казано особено на българския пазар НЯМА професионално списание за фитнес и здраве. Спорно е дали има и на световния.
Списанията са чист маркетинг на определени фирми. Те са с рекламна цел.
Даже във времето, когато се занимавах в тези среди, НЯМАШЕ ЕДНО СПИСАНИЕ, ЧИИТО РЕАЛЕН СОБСТВЕНИК ДА НЕ БЕШЕ ФИРМА ЗА ДОБАВКИ - ВНОС ИЛИ ПРОИЗВОДСТВО.
Според мене тука е разковничето. Оттук вече следва какво се пише. Мислите ли, че някое списание ще публикува реални изследвания за добавките? Че ще има смислени медицински становища против използването им? Че цялата информация няма да бъде филтрирана, предварително разгледана, одобрена?
И сега вероятно е нещо подобно, просто фирмите станаха повече, а вече и големи фармацевтични компании се бутат на този интересен пазар. Списание се прави с пари. С пари на някого. А пари дава някой, който има интерес. Най - големите интереси са ясни...
Отгоре на това тея списания яко преписват, плагиатстват или преповтарят. И то не само от флекс онлайн...
Преди години отиваме с колегите и правим подробен очерк за проф. Павел Добрев, който възстановява стари хора със силови упражнения.
Оп, другия месец гигантски репортаж - 2 ли 4 ли пълни страници в едно българско списание за професор Павел Добрев и неговата група.
Правим интервю със Здравко, за който сме чули, че скоро може пак да излезе на сцената.
Оп, подир месец в списанието интервю със Здравко.
Правим предсъстезателно интервю с Панчо Петров, който се очаква да се яви за ветерани и да вземе титалата.
Оп, и в списанието предсъстезателно интервю, е, за съжаление при публикацията Панчо вече е шампион, но работата е позамазана.
Пиша аз за методиката на Цацулин статия. Опааа, Цацулин и в списанието.
Списание, дето наполовина сме го чели още преди да е излязло.
По тоя начин се преповтарят едни и същи грешки, стеснява се кръгозора на работа и всъщност се копира една и съща пропаганда, често доста поомешана, щото е оттук - оттам.
Така че големите дози и тежките препоръки не трябва да ви учудват. Зад абсолютно всички списания стоят интереси на продаващи определени продукти. Те имат интерес да продават повече от тези продукти.
И те са от двете страни на бариерата. Някои от тях са собственици на списанията. Други са рекламодатели. Така че всичко друго може да пише в списанията, ама по отношение на добавките нещата са навързани като свински черва. Излишно е просто да коментираме защо дозите са толкова високи.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.03.08 07:18.
към Митака101: аз имам една вифаджийска физиология, в която пише “...гликоген може да се образува чрез гликогенонеогенеза- от продукти на белтъците и на мазнините”, та въпроса ми е- не може ли след това гликогена да стане глюкоза?
към D3BEP: незнам дали си попадал на “наука и спорт”, но май то е единственото свестно, ест. лично мнение. да не тръгне спор сега пък затва
22.03.08
22:34
казано от Adolf Hitler на 22.03.08, 21:51:
Преди няколко месеца точно преди тренировката като хапна мед или шоколад,още някъде в началото на тренировката ми се доспиваше и от тогава не ям такива продукти с висок ГИ....Не можах да си го обясня,въпреки,че тези два продукта трябва да дават енергия....
Това е защото именно продуктите с висок ГИ качват много ряско инсулина и също толкова ряско след около 15 мин. той спада точно от това спадане се получава умората и сънливоста.