НВД - всичко за него или как да си съставим меню ! - updated 05.11.08

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

20.09.14
02:23

казано от emzo на 20.04.08, 07:47:

От получената стойност се изваждат ориентировъчно 500 калории.

При всички хора ли 500? Някъде бях прочел “по-добре ще е процентно” но не го намирам... какъв процент да избера, за да е съвсем точно?

Наистина е по-добре да работиш с относителни величини (%), а не с абсолютни (фиксирана стойност). За дребничка девойка, тренираща 2-3 пъти седмично в къщи, 500 kcal намаление на енергията ще доведат до чист глад. За едрия младеж, тежащ 120 kg, който се е хванал сериозно с тежки силови тренировки, 500 kcal най-вероятно са твърде скромен дефицит и резултатите може би ще бъдат незадоволителни. С други думи - не е едно и също да извадиш 500 kcal от 1500 kcal баланс и от 3500 kcal баланс, нали? Числата са съвсем ориентировъчни, но се надявам да разбираш идеята. По тази причина е по-практично да се говори за относителна стойност на дефицита - в %.

Разумно е да заложиш не повече от 20% енергиен дефицит. По-голям дефицит ще направи режима прекалено агресивен, а това обикновено значи по-бързо достигане на застой и по-голяма вероятност да не успееш да задържиш постигнатото. Можеш да направиш нещата добре и с по-умерен дефицит - около 10-15% например - по-бавничко, но по-стабилно и неусетно като рестрикция.

13.10.14
21:05

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.10.14 21:10.

13.02.15
20:21

Здравейте ,благодаря много за изчерпателната информация!
Не искам да задръствам форума с тема подобна на много други  , надявам се да получа отговори тук.

От година и половина се занимавам сериозно,като до сега не съм се подчинявал на никакви диети, само тренировки.
Тренирам 4-6 пъти седмично , като от време на време играя и футбол 1,2 пъти седмично по около час и малко.
Понеже искам да сваля процентите на мазнините които в момента са около 17% , реших да мина на ВМ НВД.
Опитвам се да направя менюто си сам ,като изчислих нужните ми калории по начина който сте посочили.
Според мен нещо ми куцат изчисленията с калориите , пиша ги според таблицата с храните,а като смятам по-отделно ,
белтъците по 4 кал гр , вх по 4кал грам и мазнини по 9 кал на грам, излзат съвсем други неща.

22г. (м) 177см 80кг 17%мазнини
Отрицателен калориен баланс - 2440 (+-20)
224 гр протеин - 896 калории
120 гр въглехидрати - 480 калории
118 гр Мазнини  - 1062 каории

Ето и какво “произведение на изкуството” създадох:
Моля за вашите мнения и предложения.
Примерно меню:

Сутрин преди закуска:
1 доза протеин - (23гр.б) - (1гр м) - 120 кал

Закуска: - 437 кал
5белтъка (17.5гр бел.) - 85кал
1жълтък  (3гр. белт)- (5гр мазнини) - 59 кал
100мл П.мляко - (3гр.б) (5гр.вх) (1.5г. м) - 47 кал
100гр.Овесени трици. - (17гр.б) (66гр.вх) (7гр.м ) - 246 кал
Общо - (40,5гр.б) - (71гр. вх) - (13.5гр м) - 437 кал

Междинно Хранене: 361 кал
2фл.пълноз.хл (4гр.б) - (23гр.вх) - (1гр.м) - 150кал.
50гр. Шунка (9гр.б) - (2.5гр м) - 46кал.
50гр. кашкавал (10гр.б) - (1гр вх) - (15гр.м) - 165кал.
Общо - (23гр.б)  - (24гр.вх) - (26,5гр.м)  - 361 кал

Треноровка

Сл Трен:
1.Доза протеин - (23гр.б) (1гр.м) 120кал

Обяд:
200гр.Свински бут(печен) - (53гр.б) - (35 гр.м) - 273 кал
50гр.Сирене -  (8,5гр б) - (1гр.вх) - (12гр.м) - 150 кал
50гр.Маслини -  (3.5гр вх) - (3гр.м) - 45 кал

Общо - (65гр.б) - (4.5гр вх ) - ( 50гр.м) - 468кал

Междинно хранене:
50гр. Кашу  - (12.5гр б) - (6гр вх.) - ( 26гр м.) - 315 кал
400гр. Кисело мляко 2% - (12гр.б) - (12гр вх) - (8гр м.) - 168 кал

Общо - (24,5гр б) - (18гр вх) - (34гр м.) - 483 кал

Вечеря:
200гр. Извара от сирене - (36гр.б) - (4гр вх) - 160кал
+салата

Тотал:
235гр б от (224)
144,5гр вх от (120)
126гр. м (118)

В скоби съм сложил изчисленията от ОКБ.А пред тях са резултатите от менюто.
И тук идва момента , където не ми излизат калориите според хранителните таблици
и според белтъци , вх и мазнини.
Според хранителните таблици това трябва да са 2149 кал
А според изчисленията ми базирани на белтъци , въглехидрати и мазнини - 940б+578в+1161м =2679кал

10.04.15
11:17

Когато бях 80 килограма слизах под 2000 к на ден при това с въглехидрат само от 50грама овесени ядки и от орехи и успешно чистих. Според мен ще качваш от тази диета.Тази програма е всичко но не и НВД с тези 150въглехидрата! Под 60г въгл/ден трябва да ти е приема, максимум на 2 приема, не бих избрал и бърз въглехидрат.  Все пак всичко зависи какви резултати целиш.В момента съм на 2000к на ден даже трудно ги стигам, сутрин кардио 30мин следобед по тренировката на Serge Nubret тренирам и се чувствам перфектно. Препоръчвам ти да махнеш първото междинно хранене изцяло, на негово място кашуто може да сложиш то ще ти даде енергия за тренировката, киселото мляко го махаш и свинското го заменяш с пилешко филе/бут без кожа или телешко чисто. Ако чувстваш че нямаш енергия и си уморен постоянно може да сложиш още 50 г кашу или вместо кашуто най-добре 100г сурови орехи. Естествено всичко това ако си решил да чистиш и ДА ИМАШ резултати :). Успех.

Мнението беше редактирано от elemeNt на 10.04.15 11:19.

17.04.15
20:47

Здравейте, имам въпрос по темата. Тренирам почти всеки ден в седмицата бокс и ходя на фитнес също, от януари насам свалих 7 кг от 64 на 57, 165 см, 20г., но си признавам честно, че беше по възможно най-нездравословния начин - ограничих максималното яденето, не пиех достатъчно вода и тренирах изключително интензивно (още нямам идея, откъде съм намирала сила и енергия). От 2-3 дена реших да нормализирам храната и водата - започнах да хапвам 5-6 пъти на ден (през 2-3 часа), като сутрин половин час преди ядене пия чаша топла вода с лимон и фреш от един портокал, след това през деня ям варени яйца, зеленчуци, сирене, ориз (70-80гр), месо, ядки (в малки количества и ги комбинирам, като междухраненията са ми ядките по около 60-70 гр/ден), относно водата по 1,5 на ден пия минимум, като преди беше чаша-две. Та въпросът ми е дали е нормално да качвам в началото, защото бях стигнала до 56.6, но сега съм 200-300 грама над 57? Не искам да се връщам към нездравословното неядене, но не мога и да си позволя да върна килограмите обратно, защото дори и да съм изкарала водата от себе си, свалих и мазнини, което се вижда в мерките ми...

Мнението беше редактирано от Elina Petkova на 17.04.15 21:48.

Здравейте,

Понеже видях, че се препоръчва на 2 месеца НВД да се заменя с друга диета и ми се появи един въпрос - след колко време може да се премине отново към НВД?  Поздрави

Мнението беше редактирано от Иван Василев на 10.05.15 02:00.

Здравейте,
ново попълнение съм, но се опитвам да нваксвам :)
бих искала да попитам какво мислите за режима, който се опитвам да спазвам, аз лично го определям към НВД, но съм и сигурна, че някъде нещо бъркам :(
Закуска - 50гр овесени трици /ядките мн ми подуват стомаха/ + червена боровинка, стафида, 200гр кисело мляко, накисната чиа и ленено семе
ИЛИ 3бр бъркани яйца със 50гр сирене, понякога добавям зелена чушка или пък малко кашкавал
ИЛИ 50гр овесени ядки/трици + 50гр сирене + 3 яйца, на тиган като голяма палчинка
единствената мазнина, която използвам е кокосово олио, много малко
Обяд - 150-200гр пилешко месо, предимно запечено на фурна, понякога със зеленчуците в тавата, а друг път като свежа салата, случва се да добавям и до 3бр сварени яйца
преди тренировка - не устоявам понякгоа и хапвам някакъв джънк десерт или плод-ябълка/банан- по-рядко/, като това е поне 2ч преди трен
Вечеря - около 2ч след тренировка, повечето пъти е салата от домат и краставица + 50гр сирене, не винаги добавям месо, защото не изпитвам глад
Разнообразявам печеното пиле с пиле на тиган без мазнина и зеленчуци на скара, риба - повечето пъти сьомга просто печена в тава без мазнина, или пък рибени кюфтенца - изцедена риба тон с малко чиа и едно яйце, запечени
не приемам добавки към момента, ходя на фитнес 4 пъти седмично като съчетавам с кардио преду и след тренировка 10мин преди и 15мин след, като редува скорост 6км/ч ходя и 10.2км/ч тичам, наклон 1-2%

редувам тренировките - кръгова, крака + корем, горна част + корем, и една за всички групи

за цел имам да се стегна и изчистя подкожните мазнини, като към момента съм 166см, 63кг (2кг качено тегло последните месец и половина, като смятам, че е мускул, тъй като видимо отслабвам), 22год

Извинявайте, ако съм като някой дебил, но се губя в информацията и не знам накъде да хвана :(
Благодаря!

Мнението беше редактирано от Жанет Борисова на 05.06.15 16:29.

Здравей!

От колко време си на този режим и защо мислиш, че бъркаш?
На колко години си?

По-добре е да си направиш дневник тук, ако идеята ти допада и редовно да пишеш хранене и тренировки. :)

това с дневника го мъча къде ли не - активна 2-3 дни и после....

амии от около месец и половина съм на този режим, мисля, че бъркам, защото продължавам да качвам кг и ми е адски трудно да устоявам на шоколадовите въглехидрати към 15-16ч направо ми се реве

иначе през др време съм ок

на 22години, извинявай

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.06.15 16:55.

Здравейте  Smile От 23.07.2015 сам на НВД.
Сутрин закусвам с плод ( един ден плод , на другия замествам с протеин) ..
На обяд рядко ям .. За следобедна закуска ям краставици с магданоз и чаена лъжица зехтин.. за вечеря пилешки гърди ( на партигрил) със салата от краставици отново. Започнах НВД заради алергия , която лекуваха с кортизон и др. препарати. Не трябваше да излизам , да се изпотявам и общо взето си седях в къщи и не правих нищо. Качих 7кг. На 28.07.2015 се примерих , бях свалила 4 кг. Бях 59 сега 55. Тренирам в домашни условия ( най-вече коремните мусколи). В см : -4 см талия , -4см корем.Бедрата и ръцете не са мръднали. От вчера пия течен Л карнетин преди тренировка.Искам да попитам ще започна ли пак да свалям килограми, зашото започнах да се притеснявам, че няма да мръдна повече. Ръста ми е 161см. Кг : 55 в момента. Благодаря Smile

Марина, отговорено е в темата, която си пуснала.
Няма нужда да копираш и пускаш един и същи пост на няколко места. :)

Защо не бивало да се ядат сурово-пушени меса? Кво и е лошото на пушената сьомга? Или на прошутото?

Здравейте, да не правя нова тема, да питам нещо, че ме ми стана много ясно, и с риск да стана нахален ви моля за своевремен отговор, че от 15 дена съм на кето диета, не съм правил зареждащ ден (изключая едно брутално напиване ама нямаше как, ергенско парти все пак ;)), и мисля че утре ми е време да заредя.

Та, не можах да разбера по време на зареждащия ден, калориите ли пак на ОкБ ли да ги държа или да ги вдигна и тях??? И ако ги вдигна, то на каква стойност да е горе-долу?

20.09.15
11:39

Най- накрая всичко разбрах. Благодаря!

01.03.16
09:49

Здравейте и аз имам един въпрос. Ясно е какви въглехидрати е допустимо да се приемат , мисля , че разбрах и за зареждащия ден. Но искам да попитам, за тези от нас , които по принцип са свикнали със сладкото и не могат нацяло и едва ли не завинаги да го изключат - аз например веднъж на 1,5 - 2 седмици си позволявам по нещо - шоколад , парче торта , някакъв десерт.Та въпроса ми е - кой е най-подходящия момент от деня за прегрешение - дали рано сутрин,дали преди или след тренировка?

01.03.16
10:50

казано от Menk M на 01.03.16, 09:49:

Здравейте и аз имам един въпрос. Ясно е какви въглехидрати е допустимо да се приемат , мисля , че разбрах и за зареждащия ден. Но искам да попитам, за тези от нас , които по принцип са свикнали със сладкото и не могат нацяло и едва ли не завинаги да го изключат - аз например веднъж на 1,5 - 2 седмици си позволявам по нещо - шоколад , парче торта , някакъв десерт.Та въпроса ми е - кой е най-подходящия момент от деня за прегрешение - дали рано сутрин,дали преди или след тренировка?

Най-подходящо е след тренировка, но може и рано сутрин.

казано от Курти Мотиката на 23.08.15, 21:12:

Та, не можах да разбера по време на зареждащия ден, калориите ли пак на ОкБ ли да ги държа или да ги вдигна и тях??? И ако ги вдигна, то на каква стойност да е горе-долу?

В зареждащия ден се вдигат въглехидратите ( 3.0-3.5 гр./кг телесно тегло.), съответно и калориите.

Мнението беше редактирано от Pleasure на 01.03.16 10:54.

01.03.16
11:16

А каква е логиката? Ако се хапва сладко преди тренировката, няма ли поне част от него да се изгори по време на нея и съответно да не се натрупа под вормата на мазнина?

01.03.16
14:28

казано от Menk M на 01.03.16, 11:16:

А каква е логиката? Ако се хапва сладко преди тренировката, няма ли поне част от него да се изгори по време на нея и съответно да не се натрупа под вормата на мазнина?

От сладкото се вдига инсулина, което не е добре преди тренировка. Най-добре е сутрин или веднага след тренировка, както казаха и по-горе.

17.05.16
18:41

Здравейте! На мен дневният ми режим е малко по- различен- ставам към 12-1 на обяд и лягам към 2-3 вечерта. Това дали ще повлияе по някакъв начин на диетата/резултатите, тъй като видях, че последното ядене може да е в 23 часа.

17.05.16
19:41

Привет. Имам няколко основни въпроса свързани с този режим. Почвам го на ново и си откривам грешки. Питам гурутата тук.
1. Примерният ден за прием винаги ли е същият? Дори и да не се тренира? Как изглежда когато се тренира веднъш? Сутрин да речем?
Говорим за примера на първа страница:
Кардио (+тренировка в моя случай)
След това - П
Закуска - П+М
Втора закуска - В+П
Обяд - П+М+ фибри
Обяд2 - П+М+фибри
Следобедна закуска - В+П
След тренировка - П
Вечеря П+М+фибри
2. Аз пия протеина по време на тренировка. Преди това пия кафе чисто. Това ок ли е?
3. Втората ми закуска е овесени трици+кисело мляко 3 %+ленено семе+2 лъжички фъстъчено масло+нарязана ябълка. По описание тази закуска е само В+П. Фъстъченото масло има ли място тук? Ябълката?
4.Ако нямам следобедна закуска мога ли да я заместя с протейнов шейк?
5. При зареждащ ден въглехидратите се увеличават и това за сметка на протеина и мазнините за да е същият ОКБ. Нали?
6. Последно смятат ли се зеленчуците (фибри)-краставици, домати и другите зелении?
7. При намаляване на теглото ми отразявам ли новото ми тегло в изчисленията ми?
8. Мерите калориите като гледате стойностите на храните на опаковката, а не по някакви таблици като линк-а за хранителните стойности на храните?

Благодаря предварително!

4 хранения на ден добре ли е
6:30-П+В+М
(В този интервал сам на дск)
12:00-(след трен) П+В
15:00-П+В(салата)+М
19:00-П+В(салата+М
Добре ли е така ?

Здравейте! И аз имам малко затруднение в съставянето си на менюто. Моля за помощ.

22г. (ж) 62кг. 160см.
ОКБ ми е около 1700, махнала съм с около 150 калории повече, защото колкото и глупаво да звучи не ми е проблем
да смъкна и малко мускул. От две седмици не съм хапвала месо, дойде ми в повече и се отвратих, но мисля лека полека
да го включвам пак, защото няма откъде да си набавя протеина и да си стигна калориите.

Примерното ми меню е:
Закуска към 8:30ч.
2 филийки черен хляб
1 варено яйце
маслини - 20гр.
краставица
П - 7гр. В - 21гр. М - 9 гр. 193 калории

Към 11:30
Бадеми 20гр. и чаша зелен чай
П - 4 В - 4 М - 10 калории - 122

13:00ч. доза протеин (тренировката ми е към 14ч.)
П - 19, В - 1 , М - 2 калории - 108

16:00ч.  Пилешко месо около 100гр.
            1 оризовка
            салата
П - 29, В - 10-12 зависи от салатата, М - 7, калории - 223

19:00ч.
2 яйца + салата
П - 12, В - 2,3, М - 10, калории - 150

Общо: П - 71, В - 39, М - 38

Крайният ми резултат е около 800 калории... та какво да променя?

Калориите ми се виждат адски малко. Според мен трябва да са поне 1200. Може да включиш повече месо, но да е без мазнини, защото от айцата, яйдките и маслините събираш достатъчно.

В храненето ти в 16:00ч. не разбрах от къде идват тези 7 гр. мазнини. Ако е от салатата - може да ги редуцираш.

Поздравления за хубавата тема, много е полезна :)
Имам въпрос - режимът колко време г/д трябва да се спазва или всеки индивидуално си преценя според нуждите. Четох, че максимумът е 2 месеца, но не намерих за минимум или поне препоръчително.
Поздрави^

04.02.17
14:19

казано от Драгомир Драгнев на 04.02.17, 12:30:

Поздравления за хубавата тема, много е полезна :)
Имам въпрос - режимът колко време г/д трябва да се спазва или всеки индивидуално си преценя според нуждите. Четох, че максимумът е 2 месеца, но не намерих за минимум или поне препоръчително.
Поздрави^

Максимум няма ако нямаш някакви медицински противопоказания - инуитите например са на ниски въглехидрати по цял живот, както няма и минимум - ако си постигнеш целите и отслабнеш за 1 ден, значи още на другия ден прекратявай диетата. Ефект на кантара ще видиш още на третия ден, но имай предвид че това е основно вода заради по- малкото задържане от намалените въглехидрати. Иначе ако правиш нещата правилно и имаш доста за сваляне, очаквай да сваляш по кило на седмица.

Пичове искам да ви питам нещо дет ме мъчи бил съм на нвд и преди ефекта е уникален но имам един проблем някъде към 15 ден може би просто вече превъртам и вземам та изяждам нещо сладко и естествено надвишавам дневния лимит на калории въглехидрати и тн та въпроса ми е ако веднъж се изпусна така за един ден това оказва ли влияние по някакъв начин на режима ми дали за тоя един ден прецаквам 15-те дни преди това или напразно се вкарвам в некви филми

26.05.18
23:54

Направи 7-10 дни на ниски въглехидрати и после на всеки 4-5 дни зареждай с 400-500% повече въглехидрати, отколкото в останалите дни. Ама не зареждай с торти.

Мнението беше редактирано от satisfaction на 26.05.18 23:54.

Да де то се подразбира да не е с торти (ха-ха) ще пробвам и тоя вариант
а ето малко инфо за това какво и как приемам на ден просто ако някой има желание да ми даде мнение дали е добре и какво трябва да се промени

ОКБ-то ми е максимум 1900 калории дневно попринцип по изчисления е 2200 но на мен и така не ми пречи та по изчисления трябва да поемам
172-5 гр. протеин дневно
69 гр. въглехидрати дневно
103-5 гр. мазнини дневно

А ето какво всъщност приемам аз :
Около 230-40 гр. протеин дневно (Само от храни не вземам никакви добавки)
Около 50-60 гр. мазнини дневно
Около 30-40 гр. въглехидрати дневно

Като спазвам препоръката на автора протеина ми в едно хранене да не е повече от 30-40 гр. а колко усвоявам вече от него само бог знае (ха-ха)

69 кг. съм 178 см. на 29 г. тренирам калистеника
сега като прочетете че съм 69 кг. сигурно ще ме питате какво толкова имам да чистя и защо изобщо съм на НВД но съм ендоморф и като цяло се омазнявам толкова бързо че може би повечето от вас немогат да си го представят как се случва 🙂

Здравейте! Прегледах всичко написано до тук по темата и ми се стори, че не видях отговор на въпроса си(извинявам се, ако съм пропуснала нещо). Та въпросът ми е, понеже си направих НВД, така де вие ще кажете колко е НВД точка 3.2 Въглехидрати:
Също два варианта за прием на въглехидратите:
- на веднъж в първата част от деня - до 13.00 часа
- на два пъти - едната порция в първата част на деня, другата в ранния следобед или преди вечерната тренировка.Това зависи дали се тренира сутрин или вечер.
Не разбирам как става това при положение, че в повечето храни се съдържат Въглехидрати, Мазнини и протеини:примерно Кисело мляко
Нискомаслено, 1% масленост
100 г съдържат:

63
калории
5.25 г
протеин
7.04 г
въглехидрати
1.55 г
Мазнини.
Аз като ги смятам така ми се събират от всичко прието за деня. Как бих могла да ги изям в две хранения 😁,после какво ще ям?
Ето и едно примерно мое меню:

11.04.19
11:41

Преглеждай много внимателно храните в myfitnesspalпреди да ги избереш- повечето са грешно въведени. Примерно киселото ти мляко няма такива стойности - на 100 гр. може да очакваш протеин 3-4 гр, 2-3 гр. мазнини, 3-4 гр. въглехидрати. . Домашното сирене - също изглежда нереалистично- зрялото сирене има около 300-400 ккал за 100 гр. В шопската салата включила ли си мазнините?

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 11.04.19 11:44.

Благодаря за отговора. Не съм включила мазнините, защото предположих, че са включени.Сиренето, което взимам е прясно, да кажем на 2-3 дни не знам дали има значение, а за киселото мляко стойностите взех от страницата за хранителен състав на BB team.

Мнението беше редактирано от Диана Атанасова на 11.04.19 12:18.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1