Въпрос за киселото мляко

Прескочи до:

13.06.08
19:39

Ами на теория всичко си показва :) . (пс да не отварям нова тема я кажете нещо за Power food -бг ли са имат ли нещо качествено, само някое др мнение и моля да не ми оспамите темата тотално :-) )

13.06.08
19:48

Ако не се оцветява, няма нишесте. За контрола капни малко йод върху филия хляб - ако не стане синьо-лилаво, или тва не е хляб, или си бастисал някоя маска на майка ти, вземайки я за йод:)

13.06.08
19:53

Йод е 101%, хляба стана лилав, виж снимката по-горе.
Имах предвид дали киселото мляко ще лилавее и то.

13.06.08
19:59

Извинявай, не видях линка...Положителната реакция е като при зародиша, хляба и спагетите, останалото си е цвета на самия йод - отрицателна реакция. Трябва и млекцето да полилавее, за да има нишесте в него.

23.12.08
08:07

Я да я извадя от прахта тази тема.
Намерих една интересна статийка за киселото мляко:

По време на млечнокиселата ферментация микрофлората на българското кисело мляко предизвиква дълбоки промени в състава на млякото. Получените метаболити оказват благотворно влияние и редица здравословни ефекти върху организма на индивида.

Състав: Химичният състав на киселото мляко и промените, които са настъпили под действието на млечнокиселите бактерии, определят хранителната стойност на продукта. По състав киселото мляко наподобява прясното, от което се получава, но в много отношения се различава от него. Химичният състав на отделните видове кисело мляко се опредея от вида на прясното мляко, от породата на животните, от храненето, от прилаганата технология и други.

Хранителна стойност: Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20-30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4,1 ккал. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото млякое незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Подтискащи и антиуморни свойства: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus не само повишават хранителната и биологичната стойност на киселото мляко, но му придават и лечебни свойства. Киселото мляко съдържа вещества, които подтискат развитието на редица патогенни и непатогенни микроорганизми. Установено е, че микрофлората на киселото мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат подтискащо върху микроорганизмите от чревния тракт, особено на гнилостните микроорганизми. Киселото мляко е мощно биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния. Киселото мляко притежава и антиуморно действие, тонизира организма. Спомага и в борбата срещу стомашния и чревния рак, а редовната му консумация намаля риска за появяването на такъв.

Диетични и лечебни свойства: Все повече нараства интересът по отношение на връзката между храната, съдържанието на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания. Храни, които понижават високото съдържание на холестерол в серума на кръвта, са изключително желани. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко. Киселото мляко е ценна добавка в храната на диабетиците, която трябва да бъде с намалено съдържание на мазнина, за да се осигури по-добро понасяне на въглехидратите. Това налага киселото мляко за диабетици да се приготвя от обезмаслено мляко.

При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на червата. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното консумиране на кисело мляко спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. Киселото мляко е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.

Кое е и кое не е българско кисело мляко  [редактиране]
Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Р България. Производството му се осъществява по БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания.

Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко. Киселото мляко отговарящо на БДС 12-82 има съответния надпис на опаковката си.

Данон не е българско кисело мляко по смисъла на БДС 12-82

Цялата статия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кисело_мляко

23.12.08
20:09

някои знаели каквъв е хр.състав на домашното кисело мляко щото аз само такова ям

Мнението беше редактирано от dan4o на 23.12.08 20:10.

23.12.08
21:34

Ето още един интересен линк:
http://mlm.daflorn.com/probiotics-intro.html
Аз лично на ден консумирам по две кисели млека ;-)

Мнението беше редактирано от exstasy на 23.12.08 21:40.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1