Има тежести за глезените. Прави подскоци всеки ден с тях.Мьжете растем до 25 така че успех :)
А ако си купя фитили с кука (може и тежести за крака + фитилите) и вися на лост цяло лято (всеки ден по 30 минути), дали може да има някакъв ефект, или най-много да си прецакам някоя става...На 16 съм.
казано от Az на 20.01.10, 16:11:
А ако си купя фитили с кука (може и тежести за крака + фитилите) и вися на лост цяло лято (всеки ден по 30 минути), дали може да има някакъв ефект, или най-много да си прецакам някоя става...На 16 съм.
Най-добре тежести за глезените и е по-евтино и упражнявай скоци с изпънати нагоре ръце или играй баскет с тежестите, това ще ускори растежа ти със сигурност, но както каза СКОТА ти ще растец още доста.
Забрави да тренираш аеробен спорт с тежести. Просто си го избий от главата. Има хиляди по-добри начини да подобриш представянето си. Казам ти го като човек занимавал се активно с баскетбол в близкото бъдеще. Може да попиташ Ines във форума и тя е била баскетболистка. Баскетбола не те прави по-висок. Може би минимално. Това е мит. Родителите гледат някой мач и си казва “лелее какви дългучи ! Ще запиша малкия/малката да тренира”. Но щом стъпят в залата виждат, че по-високите са с предимство. Разбира се, не избират най-високите и най-мудните. За всяка позиция си има оптимална височина,кг, а от там скорост и т.н.
22.01.10
16:29
И аз съм в много странно положение майка ми е единствената в рода която е адски ниска дори нейния брат вуйчо ми е близо 190 ... и за мой късмет аз съм се метнал точно на майка ми тя е кам 160 максимум ! Аз пък съм на 15 години и нямам 170 см баща ми има добър ръст не е нисък ,демек само аз и майка ми сме ниски дали ще продлъжа с растежа ми над 170 .. :/ Също така се чудех на фитнес дали да ходя точно заради спирането на растеж?
22.01.10
16:32
Ходи си,няма да се набиеш,освен ако не клатиш 300 кила над главата...
Т’ва и един приятел се отказа,защото забавяло движението на китките му,глупости...
26.01.10
18:22
Всеки е на различно мнение относно спирането на растежа едни казват че се спира други не, дали някой по специалист може да даде обоснован отговор ако е възможно :) Блгадорая все пак всяко мнение си е важно :)
26.01.10
20:32
Това е много спорна тема... Мойто мнение е че фитнеса спира растежа(От личен опит говора) На 16г бях 172 а сега на 18 съм 174-5 майка ми е 1/2 см по висока от мен а бащами 10-тина :(
И двамата ми родители са с по 20 санта по-ниски от мен и клякам с 100кг+ . Кво прайм са’ ? Простии са това с растежа...
Прочетох много глупости или поне така ми се струва...Може и аз да бъркам,Сега:
1.От спорта НЕ се расте.Баскетболистите се ИЗБИРАТ високи.Те НЕ стват високи ,а се ИЗБИРАТ високи,защото това е предимство.
2.Генетично е заложено кой колко ще е висок.Това се определя от хормоните.Но!Прием на хормон на растежа естествено подобрява растежа,просто защото е хормон на растежа ;).Съществуват и билкови стимуланти на хормона.Витамините и тем подобни ти помагат да постигнеш НАТУРАЛНИЯ си потенциал на растеж,а не да го надхвърлиш
3.Има начин да станеш по- висок и това е чрез висене през ПУБЕРТЕТА,т.е когато тялото расте,по-нататък в годините няма ефект.А ефектът на растеж се получава,защото ставите по тялото се уголемяват(разтягат),но както вече казах за да стане това,трябва ставите да са в процес на растеж все пак,т.е през пубертета.
Мисля,че това е всичко,което знам за растежа,като бях на 12 се интересувах,но сега няма значение.
Мнението беше редактирано от plancer93 на 18.02.10 09:21.
казано от plancer93 на 18.02.10, 09:20:
но както вече казах за да стане това,трябва ставите да са в процес на растеж все пак,т.е през пубертета.
Мисля,че това е всичко,което знам за растежа,като бях на 12 се интересувах,но сега няма значение.
Човешкият скелет продължава развитието си до 25 годишна възраст!!
казано от Az на 05.02.09, 15:33:
казано от Sadeyes.1985 на 05.02.09, 12:27:
Майкъл Джордан казва,че е пораснал до 198 см именно с висене на лост всеки ден,а никои в семейството му преди това не е бил по-висок от 185 см...Един друг атлет от бившия съветски съюз,с мн нисък ръст 1.68 ако не ме лъже паметта искал страшно много да порастне.Всеки ден скачал и висял на лост.Над леглото си закачил лист на които пишело “Заклевам се че за една година ще порастна с 8 см”.За три години порастнал до 186 см(Никой в семейството не бил по-висок от 175…).Има няколко такива примери в световния спорт...всички обаче са пораснали във възраст която все още го го позволява-18- 20г(Денис Родман пораства с 24 см за 2 години,на 24-25 год.,казва че няма тайна,просто порастнал-никой в рода му не бил по-висок от 180,а той стигнал до 203-204 см...).Чел сам няколко книги по въпроса и общо взето хора които са пораснали много повече от всички в рода си,казват че наи-важното е психическата нагласа и желанието(всички са висели обаче и на лост и са правели много подскоци).Това за баскетбола и растежа на височина е заблуда мен ако питате.Просто към този спорт се насочват генетично високи момчета.Може би това да прибава 3-4 см към и без това високият им ръст но нищо повече...
Мерси много ама можеш ли да ми кажеш по колко време да вися и да подскачам?Кога е по-добре сутрин като ставам или вечер преди да се легна ако това има значение?А като вися да се люшкам ли напред-назад или просто да си вися?И да кажа на 15 съм.
Заблуждаваш се, тези хора просто са пораснали, а през това време са си висяли на някъв лост, това ги е накарало да си мислят, че от лоста са пораснали.
И тези примери от типа “никой в семейството му не бил по-висок от Хсм.” не ми харесват, кои знае преди 50г. някоя баба колко е била висока ?
И аз да напиша 2-3 реда глупости :D ... на 22 съм, април правя 23 и съм 180-181 максимум. Много искам да съм 183,185 в най - добрия случай. Майка ми е 165, баща ми 180, по формулата правя 185,5 ... ако до 25 се расте, се надявам да ги стигна.Бях чел в нета в САЩ за някви стелки - 100 $ които помагат за растежа, независимо от възрастта, но да си кажем честно и аз мога да пусна клин за растежа :D . Пия много мляко, сок от моркови пия, но не чак в такива количества, на фитнес ходя ест. клекове не правя (много са бързо ми растат краката, не за друго - аз за това ги тренирам по 1 - 2 пъти в месеца по край нещо друго). За висенето правя си набирания с гърба, и по около 3 пъти в седмицата покрай корема пак се явява висене на шведска стена и лост. Не знам дали ще порастна ... остава ми само надеждата :D
15.03.10
23:38
казано от plancer93 на 18.02.10, 09:20:
Прочетох много глупости или поне така ми се струва...Може и аз да бъркам,Сега:
1.От спорта НЕ се расте.Баскетболистите се ИЗБИРАТ високи.Те НЕ стват високи ,а се ИЗБИРАТ високи,защото това е предимство.
2.Генетично е заложено кой колко ще е висок.Това се определя от хормоните.Но!Прием на хормон на растежа естествено подобрява растежа,просто защото е хормон на растежа ;).Съществуват и билкови стимуланти на хормона.Витамините и тем подобни ти помагат да постигнеш НАТУРАЛНИЯ си потенциал на растеж,а не да го надхвърлиш
3.Има начин да станеш по- висок и това е чрез висене през ПУБЕРТЕТА,т.е когато тялото расте,по-нататък в годините няма ефект.А ефектът на растеж се получава,защото ставите по тялото се уголемяват(разтягат),но както вече казах за да стане това,трябва ставите да са в процес на растеж все пак,т.е през пубертета.
Това пък според мен не е така ....Именно Спортовете като волейбол и баскетбол допринасят за разтягане на 4овешкото тяло поради факта ,4е скачаш постоянно с цел да подобриш отскока си и той да стане по-висок.То4но тва е причината да са си най-високи в техният спорт. При фитнеса градиш на страни аз така го знам ставаш по -широк. :) а за клековете знам ,4е си има една граница в която ако почнеш да клякаш с около ~ килограмите си тогава запо4ва периода на набиване,както му се вика...
Но си прав за едно според мен зависи много от рода семеиството най - често баба дядо ,защото гените са през поколение :) и много зависи от това какво си правил и как си си изкарал пубера,и с какви дейности си си разпъвал гръбнака .
16.03.10
07:05
казано от Todor Dimitrov на 15.03.10, 23:38:
Това пък според мен не е така ....Именно Спортовете като волейбол и баскетбол допринасят за разтягане на 4овешкото тяло поради факта, 4е скачаш постоянно с цел да подобриш отскока си и той да стане по-висок. То4но тва е причината да са си най-високи в техният спорт...
Грешиш.
За да бъдеш одобрен за спорт като волейбол и баскетбол, то трябва да имаш определени физически данни, като ръстът е един от най-важните параметри. Спортистите (изключвам пълните аматьори и съботно-неделните такива) в тези спортове са ПОДБИРАНИ, а не пораснали в следствие на тренировките. Развиването на качеството отскокливост няма пряка връзка с увеличаването на ръста. Ако волейболът увеличаваше ръста, аз отдавна трябваше да съм минал 2 м...
Здравейте,от скоро съм регистриран и незная дали точно тук е мястото за този въпрос,но въпреки това ще си го задам :) Тренирам от доста време и винаги съм имал проблем с гърдите(много бавно растят).Един приятел ми подхвърли да ги тренирам два пъти в седмицата в началото и в края по този начин мускула щял да има време да се въстанови и съответно да расте повече(по барзо).помислих че има логика щото знам че са нужни около 72 часа за възстановяване. какво мислите по въпроса ,дайте мнения
Благодаря предварително!!!!
23.03.10
16:51
Витамини,млечни произведения,аминокиселини(но в умерени дози!!!),сън, висене на лост,спорт-...но не и щанги-може плуване-чудесно е!-но кой може да си го позволи?!?!?-къде са условията...,и от тук натам здраве да е! Може да се порастне достатъчно , ако го искаш и се потрудиш! А тук някой си пишат глупости-естественно непроверени тъпотий-младежи пишат неподготвени категорични изказвания и пълнят форума с камуфлаж! Никой няма полза от това! Така че МОЛЯ, ПРИЯТЕЛИ пишете само отговорни неща-айде да не хитреем тук-все пак не се познаваме и така зад анонимността някой избиват нещо...! Та на темата: СЪН,СПОРТ,СПОКОЙСТВИЕ,ХРАНА, ДОРИ И САМОЗАДОВОЛЯВАНЕТО ПОМАГА!
Искам да попитам качествения протеин на прах от някоя хубава марка (суроватъчен изолат) подпомага ли за растежа на височина?
Мнението беше редактирано от EroticMan на 31.03.10 16:13.
31.03.10
17:19
казано от EroticMan на 31.03.10, 16:13:
Искам да попитам качествения протеин на прах от някоя хубава марка (суроватъчен изолат) подпомага ли за растежа на височина?
Не, няма такава връзка.
28.07.10
08:54
Здравейте!
На 14 години съм и се чувствам ужасно, защото аз съм най-ниската в класа ми ;( .Чувала съм, че растежа на момичетата е до 15-годишна възраст и това ме плаши ... Тази година реших да се запиша на волейбол . Мислите ли, че този спорт ще ми помогне да увелича ръста си ? Сега съм 1.56см :( . Благодаря предварително ! :)
28.07.10
08:58
Не, волейболът няма да те направи по-висока. Всъщност - никой спорт няма да може. Това е въпрос на генетика. Играй волейбол, това е една страхотна във всяко отношение игра, но не очаквай точно този ефект от него.
И как очакваш да ти отговорим на този въпрос.Както казва Кольо,искам да ти помогна,но уви забравих си кристалната топка която ми казваше бъдещето.Дали ще си ниска и висока,зависи най-вече от гена ти.
Поздрави,
Мнението беше редактирано от Андриан К на 28.07.10 09:01.
28.07.10
09:08
Ами виж горе долу майка ти колко е висока, баща ти висок ли е... Не може с 2ма високи родители детето да е ниско, или пък с 2ма ниски-високо ;)
Може да станеш 1,60 което за момиче не е чак толкова малко ;)
28.07.10
09:13
казано от Vask0 на 28.07.10, 09:08:
Ами виж горе долу майка ти колко е висока, баща ти висок ли е... Не може с 2ма високи родители детето да е ниско, или пък с 2ма ниски-високо ;)
Майка ми е 1.66 , баща ми 1.77 ... , а брат ми .. мисля че е някъде колкото баща ми :D
28.07.10
09:15
Майка ми е 1.66 , баща ми 1.77 ... , а брат ми .. мисля че е някъде колкото баща ми :D
Тук съвсем не си прав. :)
28.07.10
13:54
Баща ми е 3 сантиметра по висок от своя баща, аз съм 4 сантиметра по-висок от моя (187 съм) :D
и кажи в кое не съм прав? Новото поколение като цяло е малко по-високо от предишното заради хормоните с които е наъпкана храната ;)
Биологията не е от предметите по които уча и не мога да го обясня както трябва. По генетика учихме, че ръста се унаследява по количествен признак или нещо такова :D. В смисъл 2мата родители ако са високи, може детето да си е ниско. Зависи какви гамети се свържат. :D
28.07.10
18:39
Не е вярно естествено.
А моите родители са 1 и 70.
Аз съм 1 и 90.
Сестра ми е малко по - ниска от тях.
Аде сега кажи аз на какви хормони съм.
И да, баскетбола може да помогне на 14 години. Дерзай.
28.07.10
19:10
Витамини,млечни произведения,аминокиселини(но в умерени дози!!!),сън, висене на лост,спорт-...но не и щанги-може плуване-чудесно е!-но кой може да си го позволи?!?!?-къде са условията...,и от тук натам здраве да е! Може да се порастне достатъчно , ако го искаш и се потрудиш!
МОЛЯ, ПРИЯТЕЛИ пишете само отговорни неща!
Та на темата: СЪН,СПОРТ,СПОКОЙСТВИЕ,ХРАНА, ДОРИ И САМОЗАДОВОЛЯВАНЕТО ПОМАГА!
Васко, това за растежа не е вярно, имам познат (чернокож ако има значение), та баща му е чернокож 1.61-2 а майка му като е гледам е не повече от 1.65 а той е почти 2 метра, след 1 месец и двамата на една дата правим 17 :)
28.07.10
19:42
САМОЗАДОВОЛЯВАНЕТО ПОМАГА! - сега ще я ентусиазираш :D
ДЗВЕР преди няколко дена гледах по некви новини как в семейство на 2ма чистоплътни негри са ражда бяло дете, ама чисто бяло и не било албинос :D
мъжа бил и биологичен баща на детето, учените казват че възможността била 1 на милиард... явно всичко е възможно :D
28.07.10
20:08
Добре, мутант съм, признавам си. Щом е необходимо за теорията ти. Аз съм негър в семейство на бели албиноси.
Колега, все повече се отхвърля глупавата и остаряла теория че растежът е 100% ген. Ве повече става ясно, че и той като всичко останало в организма е фенотип + генотип, и че както и мускулите, и костите и хрущялите в правилната възраст МОГАТ ДА БЪДАТ СТИМУЛИРАНИ ДА ХИПЕРТРОФИРАТ.
Във форум за фитнес сме майка му стара, принципите на хипертрофията трябва да са ви ясни. Костите макар и здрави, пак са от клетки, па кзадържат хранителни вещества, вода и глюкоза. Пак превъзстановяват.
Същото важи и за хрущялите. Даже повече, всъщност лимита за растежа на костта е растежа на хрущяла(койо после е превръща в кост), а лимита за растежа на хрущяла е преди всичко ПРИТИСКАНЕТО, ХРАНЕНЕТО и АКТИВНОСТТА.
Могат да бъдат стимулирани със спорт. Както може да бъдат стимулирани мускулите и вътрешните органи.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 28.07.10 20:12.
08.08.10
10:04
казано от koppssek на 08.08.10, 09:58:
А лоста вреден ли е за растежа ?Не висенето а упражненията на лоста ?
Пениса ми, цял живот виси, но не е станал по голям :D
Не са вредни има велики спортисти които тренират на лосотве със собствено тегло.
казано от Иван Шишманов на 08.08.10, 10:04:
казано от koppssek на 08.08.10, 09:58:
А лоста вреден ли е за растежа ?Не висенето а упражненията на лоста ?
Пениса ми, цял живот виси, но не е станал по голям :D
Не са вредни има велики спортисти които тренират на лосотве със собствено тегло.
Не,не имах предвид висенето а имах предвид упражненията :) От 2 години правя упражнение на лоста и на кръста ми има 3 следи като на рани.Казаха че са станали защото много съм натоварвал кръста си
Абе аз за 1 година почти секи ден ходене на плуване дръпнах с почти 15 см не знам дали е от плуването , та винаги съм се чудил има едни ластици ( спецялно пригодени за плувци ) та те се закчат за краката или за кръста с колан и се връзват на стартовото блокче на басейна и тръгваш да плуваш доакто стигнеш максимално разтегателната точка на ластиците и тогава плуваш на едно място , но във борбата си да плуваш все по напред и по напред се разтягаш максимално , та според вас това дали помага за растежа ?
10.08.10
02:10
Глупости. От годините е. Нека позная, на 16 години си?
25.10.13
12:41
Мога ли да попитам... възможно ли е да порасна с поне 1 сантиметър ако съм на 29 години... По принцип родителите са ми ниски, но искам да стана поне 170 см. сега съм 161 но въпреки това съм по-нисък и от двамата ми родители.