03.02.09
15:56
Здравейте! На 23 години съм, момиче. Бих искала да кача межу 5 и 10 килограма, защото не е нормално на тази възраст да съм 40 кила. Преди 3 години бях 46 кг. и изллеждах добре, защото съм с фини кости повече килограми вече се превръщат в целулит и тлъстинки. После почнах работа, хранех се нередовно с еднообразна храна и за кратко време свалих 6 кг. Така съм и сега. Вече не знам какво да правя. Ходих на лекар, казаха ми, че имам изключително бърз метаболизъм и на това се дължи. Но все пак не мога да се примиря. Ям месо - пилешко, севинско, заешко риба - поне 4-5 пъти седмично. Постоянно ям сладки неща и ядки, както и много бял хляб и тестени продукти... :(
Някакви съвети?
Слънце моя съвет е да хапваш по 5-6 пъти на ден през 2-3 часа.Яж месо,яйца(не повече от 3 жълтъка на ден),ориз(ако обичаш),макарони,овесени ядки,ядки-орехи,фъстъци,бадеми.....Гледай обаче да не прекаляваш чак толкова със сладкото,защото си с бърз метаболизъм ама може да качиш доста по дупето и бедрата и да се получи грозно....
казано от iva_jordanova на 03.02.09, 15:56:
Ям месо - пилешко, севинско, заешко риба - поне 4-5 пъти седмично.
4-5 пъти на седмица е малко.4-5 балансирани хранения на ден и във всяко едно да има 20-30гр белтъчини.Въглехидрати си набавяй от овес,трици,кафяв/бял ориз,картофи,плодове.
казано от iva_jordanova на 03.02.09, 15:56:
Постоянно ям сладки неща и ядки, както и много бял хляб и тестени продукти... :(
С тези храни ще качиш сланина.За какво ти е ? Моя съвет е да почнеш една добре балансирана и здравословна диета(виж в сайта за РБР или ВВД).Успех :)
03.02.09
17:53
Благодаря ви за съветите, момчета! Само да добавя, че съм алергична към яйца и яйчени продукти, което е кофти. Мислех си да започна да ходя и на фитнес, защото преди време спортувах и ми се отразяваше добре.
03.02.09
18:59
Даже е проръчително да започнеш да ходиш на фитнес.В сайта има много статии и тренировки за начинаещи.Също погледни хранителните режими,който ти посочи колегата по-горе.Не се стреми да качиш подкожна мазнина(или поне да не е 6 кг),а мускулна маса.При твоя метаболизъм ще е по-трудно.Ще трябва да се храниш повече.Мисля,че е добър вариант да се обърнеш към фитнес инструктур.Той може най-точно да прецени какъв режим е най-подходящ за теб и твоя метаболизъм и също така каква тренировка.
По важно ти е яденето.До като не го оправиш него и от фитнеса няма да има много полза.Яж по малко и на често.2 часа.Но гледай да не ядеш глупости като чипсчета,пастички,кубети и т.н.Това като ядене най-добре го забрави.
По важно ти е яденето.До като не го оправиш него и от фитнеса няма да има много полза.Яж по малко и на често.2 часа.Но гледай да не ядеш глупости като чипсчета,пастички,кубети и т.н.Това като ядене най-добре го забрави.
Както беше казал един съфорумец “придържай се към приемане на храни, които ги има в чиста форма в природата!”. Ш случая, в природата няма bake Rolls например. Освен това можеш да пробваш с големи количества прясно мляко в диетата. Може да ти помогне да спреш този “водовъртеж” в организма ти. Успех!
Вземи си гейнер, или протеин с десктроза и почни да тренираш 3 пъти седмично.
04.02.09
08:47
Вземи си гейнер, или протеин с десктроза и почни да тренираш 3 пъти седмично.
На какви точно тренировки да наблегна? Предполагам, че пътеката не ми върши работа. Аз и без това постоянно съм в движение...
Мнението беше редактирано от iva_jordanova на 04.02.09 08:48.
04.02.09
09:23
Еми понеделник,сряда и петък примерно ако имаш възмоности да ходиш и прави кръгови тренировки за гарди,гръб,раце,рамо и крака по 1 упражнение.Всичко с по 10-12 повторения.И според мен имаш бърз метаболизъм и трябва да хапваш просто повечко и не толкова често,примерно 3 наи-много 4 пати на ден.Владимир92 по 20-30 гр белтък във всяко хранене за момиче 40кг не ти ли се струват много?
след като се постоянно в движение , за какво всъщност ще тичаш на пътека.За да отслабваш още ?
казано от egx на 04.02.09, 10:12:
след като се постоянно в движение , за какво всъщност ще тичаш на пътека.За да отслабваш още ?
Момичето само си каза, че не й трябва пътека - поне чети !
Прави силова тренировка, 4 серии с по 8 повторения за покачване на килограми.
Гейнер след ставане и след тренировка, в твоя случай може и като заместител на хранене, едва ли ще омазниш.
Всяка добавка би ти била полезна, вече зависи от финансовите ти възможности, наблягай на ориза и картофите ;)
04.02.09
10:58
казано от Madboy на 04.02.09, 10:51:
казано от egx на 04.02.09, 10:12:
Прави силова тренировка, 4 серии с по 8 повторения за покачване на килограми.
Гейнер след ставане и след тренировка, в твоя случай може и като заместител на хранене, едва ли ще омазниш.
Всяка добавка би ти била полезна, вече зависи от финансовите ти възможности, наблягай на ориза и картофите ;)
Да, за добавките може би ще се навия. Днес даже разглеждах разни видове в супера до нас. Миналата година пих Pro Gold… нещо си, но нямеше никакъв ефект. Взимах го сутрин и вечер и единствената полза от него беше, че не огладнявах на 2 часа, както обикновено, а на 3 :)
Не си хаби парите за хранителни добавки, все пак искаш да качиш няколко кг.Наблегни на храненето като използваш продуктите, които се споменават в по-горните постове.Гледай да качваш по-плавно, за да избегнеш възможността от появата на стрии.
05.02.09
23:53
Остави добавките, те са хубаво нещо, но не са решението, а малка част от него. Имаш нужда от режим на живот, който да стимулира мускулите ти към растеж, режим на хранене, който да дава на тялото ти енергия и структурен материал. Има два начина да се оправиш:
-> Можеш да се справиш сама. Като четеш по въпроса тук, комуникираш с момичета справили се с подобни проблеми (пак тук) и направиш план за промяна, стъпка по стъпка. Най-добре е да си направиш дневник, това те прави сериозен събеседник, което ще бъде оценено от форумната общност и ще ти донесе ценни съвети.
-> Можеш да се консултираш с треньор и специалист по хранене, които да ти покажат от къде идва проблема и как да се справиш с него.
Възможността да имаш бърз метаболизъм е слабо вероятна. Няма как да имаш бърз метаболизъм при нередовно хранене и липса на системни физически усилия. За да го забързаш се иска движение на енергията през тялото, през по-голямата част от деня, а не за по 2 часа дневно.
06.02.09
07:38
Възможността да имаш бърз метаболизъм е слабо вероятна. Няма как да имаш бърз метаболизъм при нередовно хранене и липса на системни физически усилия. За да го забързаш се иска движение на енергията през тялото, през по-голямата част от деня, а не за по 2 часа дневно.
Във връзка с метаболизма - ходих на изследвания за това с един специален апарат. Установиха, че метаболизмът ми е толкова бърз, че при покой изразходвам толкова енергия, колкото нормален човек по време на активно движение/спорт. При майка ми случаят е същият и очевидно става дума за наследственост. Склонна съм да се доверя на специалиста.
Благодаря на всички за отзивчивостта :)
Сега въпроса е как да забавиш метаболизма си...
Забързва се като ядеш малко и на често, ако ядеш много по 2-3 пъти на ден ?!
Някой по знаещ да каже моля !
06.02.09
12:39
Ха-ха! :lol:
Погрижила съм се за това, но няма ефект ;-)
Ако наистина си загрижена за себе си ще седнеш и ще прочетеш и разбереш подробно материалите по теми за хранене с баласиран режим и тренировки за качване на маса. Трябва ти да разбереш основните принципи, иначе рискуваш да допускаш много грешки и ще ти отнемат време, нерви, а може и лесно да се откажеш.
Положението е малко, все едно искаш да даучиш математика - да си направиш тема и да искаш хората да ти я обяснят. :)
Ако за напред имаш конкретни въпроси може да питаш. Освен това ако изтърпиш няколко месеца тренировки и режим, като видиш резултатите, ще ти харесат и ще продължиш още по-мотивирано.
Поздрави
П.П. Опа, след като издрънках цялата тази филосовия видях по-горе, че Владимир е написал нещо със същото послание...
П.П.П. Незнам какво е това изследване дето ти казва колко енергия хабиш и т.н. Не съм убеден до колкото е показателно, но ако има нещо такова може да опиташ да се запишеш на йога да си балансираш малко състоянието на покой. Свръх изразходване на енергия = свръх изразходване на органите, което по-принцип не е желателно. Не искам да кажа, че нещо кой знае какво ще ти стане, а просто по принцип не е редно... :)
Мнението беше редактирано от tpd на 06.02.09 13:19.
17.02.09
11:50
казано от iva_jordanova на 06.02.09, 07:38:
Във връзка с метаболизма - ходих на изследвания за това с един специален апарат. Установиха, че метаболизмът ми е толкова бърз, че при покой изразходвам толкова енергия, колкото нормален човек по време на активно движение/спорт. При майка ми случаят е същият и очевидно става дума за наследственост. Склонна съм да се доверя на специалиста.
Благодаря на всички за отзивчивостта :)
Можеш ли да споделиш малко повече информация относно специалиста, при който си била за “измерване” на метаболизма. Какво представляваше изследването, помниш ли как се казваше апаратът и т.н. Напоследът има все повече и повече “специалисти” по какво ли не и това, че някои е лекар по образование не му пречи да злоупотребява, особено когато става дума за пари. Питам те, защото начините да се определи точно дневният ти енергоразход не са особено достъпни нито път се провеждат за няколко минути или няколко часа. Трябва специализирана апаратура, която да измерва кислороднат ти консумация и количеството, отделен въглероден диоксид за определен период от време и то, когато си в спокойно състояние, не си се хранила поне 12 часа и т.н. За много от тези методи, за жалост, в България не са чували дори водещи ендокринолози, а не мисля, че специалисти в областта на енергийния метаболизъм има въобще.
Освен това понятията “бърз” и “бавен” метаболизъм са малко абстрактни за мен. Може да имаш усилено изразходване на енергия, породено от повишено образуване на топлина и на някои други фактори, не ми се навлиза в подробности, но “бърз” метаболизъм е доста относително.
Опитай се да промениш хранителните си навици, консумирай качествена храна, приготвена вкъщи (не сладки неща), храни се по-често.
Смятам, че хранителните добавки са напълно излишни за теб, въпреки че много хора във форума ги смятат за магически препарати.
Ако не ожеш да се ориентираш сама както, кога и по колко да ядеш, консултирай се със специалист по хранене, за да получиш обективен и достоверен отговор на въпросите си.
Успех,
TS