15.02.09
13:16
Извинявам се, че одавна не съм писал във форума, но найстина имам малко свободно време...
Та днес по време на тренировка за трицепс докато правех френско тежистите от дясно тръгнаха да падат (бях сложил скоба, ама явно е била хлабава...) и съответно тежеста се прехвърли от дясно. Чух изпукване и ръката ми застана леко на една страна. Веднага оставих лоста и отидох при 1 момче което ми намести рамото... Не ме болеше и сега почти не ме боли само много лек дискомфорт(който може и нищо да не значи просто да си е умора от тренировката)... Естествено спрях с френското направих си тренировката с др. упражнения който не засягат толкова рамото и се прибрах... Искам да питам някой имал ли е подобен проблем и какво ще ме посъветвате... Не искам да спирам да тренирам! Особено сега когато точно почнах да качвам адски много сила. То ми е ясно, че ще спра да правя френско определено време, горни гърди и други опражнения който натоварват раменната става. По принцип имам проблеми с това рамо от преди когато правех военна преса с лост тъй като в фитнеса който ходя ми е неудобно да поемам лоста от стойката затова и спрях да го правя, но сега когато правя горни гърди примерно с лост от полулег почти винаги чуствам лека болка в дясното или в 2-те рамена...
Поне от сега ще знам едно мога или не мога да дигна определена тежест ще си викам някой да ми я дава и взима и да ме пази.
Темата беше редактирана от Lenks на 15.02.09 13:18.
и аз имах подобен проблем ..... отвратителна работа! Внимавай тва са рамена, каквото и да правиш зависи от тях. Мен ме оправи само пълната почивка - 3 месеца и след това бях като нов
Съветвам те да се консултираш непременно с ортопед. Познавам хора с хроничен такъв проблем - дислокация на рамото доста е неприятно. Но познавам и такъв който си е вадил рамото при фенско и след почивка си продължи да тренира без никакви усложнения и го болеше малко в началото.
Това не ти пречи да тренираш крака и някой упражнения с фиксирано рамо. За френско мисля че е добре да забравиш.
Поздрави
Абсолютно наложително е, даже да не чувстваш болка да си направиш и една снимка! Постъпи разумно сега за да не съжаляваш после!
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.02.09 18:04.
Съмнявам се да е хроничен проблема просто съм си виновен, че не викам никой да ме пази, но пък и по принцип килограмите с който правя правя от 2 месеца а и сега дори ми бяха много леки.Просто като скобата пусна тежестите и тръгнаха на дясно си такова таковата. Иначе като ми го наместиха не осещах никаква болка все 1 нищо не е станало, рамото си го въртях на 360 градуса ръката си я вдигам напред назад настрани всички движеня, което мисля е добре. Не съм правил повече френско направих няколко серии на скрипеца и това беше... Яд ме е само, че точно съм в период на покачване на сила и сега всичко продапа... Мисля да продължа да тренирам ръцете поне като рамото седи в 1 положение, поне там да не загуба маса... Кажете храни който подхранват хрущялите за по-бързо възстановяване...
Супа от хрущяли ;)
Иначе добавки: много хвалят Аnimal Flex, аз съм постигал желаното и с глюкозамин и хондроитин за около 3 месеца също при травма на рамото + ежедневно мазане с кремове.
Относно тренировките - не те съветвам да тренираш друго освен крака и корем...желанието ти да тренираш ръце не е уместно, защото при бицепса дори в напълно изолирано положение, рамото пак взима участие.
Отиди на лекар, направи си снимка, ще ти отнеме много малко време.
17.02.09
16:03
Здравей,
Преди няколко години и аз имах известен проблем с едната раменна става. Получи се при супер тъпо падане - спънах се, а ръката ми беше в джоба и паднах директно върху рамото. Оттогава, вече повече от 7 години непрекъснато имам проблеми с рамото си и всички упражнения, които го поставят в положение, различно от физиологичното са проблем.
Ако все още нямаш оплаквания (доколкото разбрах се е случило на 15ти) не мисля, че е нужно да ходиш на ортопед. Най-вероятно няма да ти каже кой знае какво. Това, което си направил, според мен, е сублуксация т.е. ставата ти за момент е излязла и спонтанно се е върнала на мястото си. Ако си беше извадил рамото (луксация) щеше да се наложи да ти го намества специалист - никак не е лесно, а не е и безболезнено. При това т.нар. сублуксиране е възможно да си наранил в някаква степен ставната капсула, както и да си разтегнал връзки - това също боли доста, но в повечето случаи болката не се появява ведната, а след около 24 часа.
Няма да е зле да щадиш рамото известно време и след това да поработиш малко за засилване на мускулите от т.нар. ротаторен маншон. Техните залавни места са близо до ставната капсула на раменната става и до голяма степен я стабилизират, по този начин ще се предпазиш от бъдещи усложнения. Трябва да внимаваш това сублуксиране да не се превърне в хабитуално - да се появява винаги при по-резки движения, извън физиологичните норми - аз имам този проблем и не е яко.
Затова не зарязвай рамото тотално, просто внимавай с позицийте и в начало наблегни на ротаторите. Когато правиш милитъри преси пуснай пред гърди, а не зад врата. При набиранията и при тегленето на горен скрипец също използвай вариантите пред гърди.
Дано всичко е наред и да можеш да тренираш без проблеми,
TS
Привет на всички :) Не съм ходил на лекар, защото просто нямам време, но ето какво е полжението за момента значи мисля, че Ts. Stefanov е напълно прав и съм съгласен с мнението му. Защото говорих с 2 мед. сестри които познавам и ми казаха, че е абсурдно рамото да е било напълно извадено, защото болката била непоносима а наместването не толкова лесно. Та иначе до сутринта на другия ден нямах нито оток нито болка. На сутринта се появи само болка и не можех да го местя много-много рамото(заради болката). Изкарах си работата и си купих Фастум Гел по препоръка...Не помогна изобщо, даже май от него повече почна да ме боли :D На другия ден(вториник) ми донесоха дуфалак и се мазах с него. Цяла сутрин болката беше много гадна, не силна ами постоянна и изнервяща. На обяд изпих 1 аулин защото бях на курмуване и лееко ме поотпусна. Така изкарах цял ден и на вечерта от самосебеси огромна част от болката изчезна... На сутринта се чуствах по същия начин. И искам да похваля Артро Стоп 5мин след като се намазах останалата болка буквално се изпари... Това ми послужи да експериментирам мога да си местя и въртя раката нормално във всички възможни поски което мисля, че е добре. Засега мисля да почина поне тая седмица. А след като болката мине напълно да почна всеки ден стречинг и както каза Ts. Stefanov по-горе повечко опражнения за заздравяване на ротаторния маншон след известно време. Сега имам леeeка болка само при 1-2 движеня + още 1 болка от която найстина мисля, че съм разтегнал някой работи защото болката ми е позната...
Мнението беше редактирано от Lenks на 18.02.09 12:13.