28.03.09
11:29
здравейте скъпи форумци,
моля за по-специфичен въпрос. първо ще обясня, доколкото мога. вчера отидох на една по-различна аеробика, която се нарича денс аеробика, инструкторката ми обясни, че е по-интензивна и със сложна хореография. аз принципно доста съм се занимавала с танци, аеробика редовно играя, тичам на стадиона, така че не съм очаквала да се уморя от една интензивна аеробика. но проблема явно не е в това, не в това че е по-интензивна или натоварваща. в крайна сметка цялата хореография /която знаете се заучава постепенно и повтаря постоянно/ се състоеше 90 процента от завъртания ту наляво, ту надясно. тук -таме някоя друга стъпка, мамбо, шасе и въртене, въртене, напред, назад, наляво, надясно. направо като пумпали бяхме! още по средата усетих, че започна да ми се гади и не ми е много добре, но се напънах да остана докрая , а пък то се оказа, че аеробиката трае цели 1,30 часа! / между другото видях и други момичета че им стана лошо/ ако бе нормална аеробика, бих се радвала даже, никога не съм имала оплаквания от нея, но тези завъртания нещо не ми понесоха. Прибрах се като разбита и то не точно умора, просто ми се гадеше и ми се виеше свят. Снощи не можах да спя добре и усетих, че сякаш кожата на главата ми тупти. Днес все още се чувствам зле, нямам апетит и желание за нищо и все още ми се вие свят. Как да си помогна?
Моля, ако някой знае нещо по въпроса или е имал подобен проблем, да сподели
Благодаря ви,
Теди
Може би е вестибуларния апарат.. при повечето хора е доста зле и от 1-2 завъртания/превъртания им се размазва образа. С времето и тренировките ще се подобрят нещата, но не е добре такива ударни стресове да му докарваш - по малко и постепенно трябва, както всяко нещо. Затова моят съвет е да пробваш някаква друга аеробика засега, пък ако искаш вкъщи можеш да си упражняваш тези качества докато станат на ниво да не ти става лошо от въртене.
КАзваш, че много си се занимавала, но не ставя ясно преди колко време... Ако не си тренирала системно скоро време възможно е от тези въртения и т.н. да ти се е изтормозил вестибуларния апарат. Нищо конкретно не мога да ти кажа, освен това, че познавам хора, който при започване на доста интензивни тренировки по бойни изкуства също имат гадене и виене на свят първите няколко седмици. Тренировките почти не включват спаринги, просто от физическите упражнения и нетренираността...
Ако не ти мине скоро иди на лекар може проблема да е някакъв друг, а аеробиката само да го е “възбудила”.
И вземи зарежи тея въртящи аеробики. :)
Нормално е от прекалено аеробно/интензивно натоварване да се получи това гадене - същото става ако вдигаш тежко с много малки или без почивки - призлява ти и даже може и да повръщаш.Нормално е и с времето организмът ти ще привикне на натоварването и тези проблеми ще отшумят
благодаря ви за отговорите, явно както казвате е било от вестибуларния апарат. вчера до обяд все още не се чувствах съвсем добре, но до вечерта напълно премина,а и като се наспах добре нощес, днес всичко е наред. Работата е там, че като цяло редовно спортувам, но много по интензивно през лятото, отколкото през зимата.... зная че не е много правилно така, но засега не успявам го организирам и намеря повече свободно време през зимата. В случая обаче си мисля, че причината е най-вече в завъртанията, които наистина бяха основна част от хореографията и ми дойдоха в повече. и може би наистина комбинацията от двете неща... като цяло не мога да скрия, че въобще не ми хареса, не разбрах с какво това подобрява тонуса и тренира мускулите, какъв е ефекта от тези завъртания - освен че може да ти се завие свят. въобще явно съм нещо старомодна, защото “нормалните” аеробни упражнения в аеробната серия , а и в загряването, тренират определени групи мускули, което после се усеща - например чувстваш си задника, бедрата, прасците, стегнати, талията, корема също. а после пък с боди уорка напълно се затвърждава ефекта. Докато от тази аеробика , чувствах само умора, но не и стягане. вярно е че не съм свикнала, за първи път ми беше, но определено не е мой тип %-P
благодаря ви за мненията, поздрави,
Теди