чувствам се зле след аеробика

28.03.09
11:29

здравейте скъпи форумци,

моля за по-специфичен въпрос. първо ще обясня, доколкото мога. вчера отидох на една по-различна аеробика, която се нарича денс аеробика, инструкторката ми обясни, че е по-интензивна и със сложна хореография. аз принципно доста съм се занимавала с танци, аеробика редовно играя, тичам на стадиона, така че не съм очаквала да  се уморя от  една интензивна аеробика. но проблема явно не е в това, не в това че е по-интензивна или натоварваща.  в крайна сметка цялата хореография /която знаете се заучава постепенно и повтаря постоянно/ се състоеше 90 процента от завъртания ту наляво, ту надясно. тук -таме някоя друга стъпка, мамбо, шасе и въртене, въртене, напред, назад, наляво, надясно. направо като пумпали бяхме!  още по средата усетих, че започна да ми се гади и не ми е много добре, но се напънах да остана докрая , а пък то се оказа, че аеробиката трае цели 1,30 часа!  / между другото видях и други момичета че им стана лошо/ ако бе нормална аеробика, бих се радвала даже, никога не съм имала оплаквания от нея, но тези завъртания нещо не ми понесоха. Прибрах се като разбита и то не точно умора, просто ми се гадеше и ми се виеше свят. Снощи не можах да спя добре и усетих, че сякаш кожата на главата ми тупти. Днес все още се чувствам зле, нямам апетит и желание за нищо и все още ми се вие свят. Как да си помогна?
Моля, ако някой знае нещо по въпроса или е имал подобен проблем, да сподели
Благодаря ви,
Теди

28.03.09
12:28

Може би е вестибуларния апарат.. при повечето хора е доста зле и от 1-2 завъртания/превъртания им се размазва образа. С времето и тренировките ще се подобрят нещата, но не е добре такива ударни стресове да му докарваш - по малко и постепенно трябва, както всяко нещо. Затова моят съвет е да пробваш някаква друга аеробика засега, пък ако искаш вкъщи можеш да си упражняваш тези качества докато станат на ниво да не ти става лошо от въртене.

28.03.09
21:32

КАзваш, че много си се занимавала, но не ставя ясно преди колко време... Ако не си тренирала системно скоро време възможно е от тези въртения и т.н. да ти се е изтормозил вестибуларния апарат. Нищо конкретно не мога да ти кажа, освен това, че познавам хора, който при започване на доста интензивни тренировки по бойни изкуства също имат гадене и виене на свят първите няколко седмици. Тренировките почти не включват спаринги, просто от физическите упражнения и нетренираността...

Ако не ти мине скоро иди на лекар може проблема да е някакъв друг, а аеробиката само да го е “възбудила”.

И вземи зарежи тея въртящи аеробики. :)

28.03.09
22:59

Нормално е от прекалено аеробно/интензивно натоварване да се получи това гадене - същото става ако вдигаш тежко с много малки или без почивки - призлява ти и даже може и да повръщаш.Нормално е и с времето организмът ти ще привикне на натоварването и тези проблеми ще отшумят

29.03.09
16:54

благодаря ви за отговорите, явно както казвате е било от вестибуларния апарат. вчера до обяд все още не се чувствах съвсем добре, но до вечерта напълно премина,а и като се наспах добре нощес, днес всичко е наред.  Работата е там, че като цяло редовно спортувам, но много по интензивно през лятото, отколкото през зимата.... зная че не е много правилно така, но засега не успявам го организирам и намеря повече свободно време през зимата.  В случая обаче си мисля, че причината е най-вече в завъртанията, които наистина бяха основна част от хореографията и ми дойдоха в повече. и може би наистина комбинацията от двете неща... като цяло не мога да скрия, че въобще не ми хареса, не разбрах с какво това подобрява тонуса и тренира мускулите, какъв  е ефекта от тези завъртания - освен че може да ти се завие свят. въобще явно съм нещо старомодна, защото “нормалните” аеробни упражнения в аеробната серия , а и в загряването, тренират определени групи мускули, което после се усеща - например чувстваш си задника, бедрата, прасците, стегнати, талията, корема също. а после пък с боди уорка напълно се затвърждава ефекта.  Докато от тази  аеробика , чувствах само умора, но не и стягане. вярно е че не съм свикнала,  за първи път ми беше, но определено не  е мой тип  %-P
благодаря ви за мненията, поздрави,
Теди

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1