Y34RZ3R0: Start the Dance - Дневник на Юли (а.к.а. Oranje)

Темата е заключена.
Прескочи до:

@Сашо: аз не заклеймявам сплитовете. Просто казвам да не се бърза с тях, а да се използват когато е нужно. При бодибилдинга, за разлика от останалите спортове, те са основен принцип. След изграждане на базата се тренира по сплитове, така е. Но ‘след изграждане на базата’, а това не означава пластелинови човечета да се гърчат на лоста за едно набиране.
Мога да ти намеря човек, който само с клек, тяга и лег има по-красиво тяло от почти всички тук, а мускулите не са му целта. Но той няма да каже никога да не се прави бицепсово.
Мога да ти намеря човек, който само с лостове има по-красиво тяло от всички тук. Но той няма да каже никога да не се влиза в залата.
...
Аз никога не съм правил кръгова тренировка, а сплитовете са ми дали, каквото трябва. Лоша дума не казвам нито за кръговата, а нито за сплитовете.
Всеки дърпа отначалото, дори и с програмата на Джей. Това не означава, че програмата на Джей е за начинаещи.
За широк гръб, който е тънък като хартия, или здрав кръст, който не е здрав, няма смисъл да говорим. А аз не държа търговската марка ‘клек’ и ‘тяга’, т.е. не печеля по стотинка всеки път, когато някой ги прави. За силата и нуждата им от употреба е казано повече от достатъчно.
Четейки интервюта с профита ми е правило впечатление, че те спират редовно да клякат и дърпат тяга след като ‘при 240кг на предния клек реших да не рискувам повече’ или ‘дърпах 360кг тяга’...
Въобще лесно може да се надуеш, но трудно може да станеш силен. И много по-трудно - силен с големи и добре оформени мускули. За мен не е мъжко да гледаш най-лесното и някой друг да ти върши работата. Вчера в спам темата имаше снимки на генномодифицирани бикове. И някой каза, че ако го направят с хората, то фитнесите ще останат неизползваеми. Аз ще продължа да ходя на фитнес, въпреки, че ще съм и ще изглеждам най-слабия тогава :)

27.06.10
08:56

Надявам се да не съм ви обърнал 1срещу друг, ако е така се извинявам  (tmi)  :x
Но за пореден път се убеждавам, че на всеки човек тялото е различно и дадена програма дава различни резултати. За това явно всеки трябва да опита за да разбере. Извинявам се ако спамя, но благодарая за пореден път и двамата ме насочихте в правилната посока, тоест “да опитам за да разбера” :)

27.06.10
11:39

Без клек и тяга тялото просто не може да добие определен вид. Откакто се захванах да клякам и дърпам ми се промени коренно визията. Голям трапец, пресата не е вдлъбната, а стърчи напред, предмишниците пораснаха, а и врата почти изчезна :D. Ханша също се поразшири..

27.06.10
11:48

От тея дето изброи, нито едно не искам аз (предполагам и доста други “билдъри”). Какво правимЕ сега ;)

27.06.10
11:53

Ами, помпаш само огледалните мускули - гърди, бицепси и преса с много серии и повторения, пиеш протеин след тренировка, за да не ти спаднат мускулите и пускаш тема за това, как да направиш мускулите да си стои винаги напомпани :D Разбира се, това го правиш 2 седмици преди да заминеш на море ;)

27.06.10
12:06

казано от Петко К на 27.06.10, 11:53:

Ами, помпаш само огледалните мускули - гърди, бицепси и преса с много серии и повторения, пиеш протеин след тренировка, за да не ти спаднат мускулите и пускаш тема за това, как да направиш мускулите да си стои винаги напомпани :D Разбира се, това го правиш 2 седмици преди да заминеш на море ;)

х2.
билдери...

27.06.10
12:07

Следва пост изцяло в защита на клека и тягата...

Вярно е, че много неща са индивидуални, но си има и база, която служи като универсална основа за тренировки от всякакво ниво. Панацеята на спорта е в тези две упражнения. Лекуват стари травми (колена, кръст - лично изпитано), дава сила не само в залата, ами и извън нея. Пасивно помага за растежа на другите мускули (игра с хормоните и моторните единици). Дава принос за много други действия извън залата, които в един или друг момент, за нужни в реалния живот - спринтовете стават по-бързи, скока от място по-дълъг, стойката на гръбнака става по-изправена, предпазват от травми като изграждат един невидим колан за ядрото на тялото и т.н. Това са най-добрите упражнения за най-често употребяваните в реалния живот мускулни групи. Ако притеснението на повечето хора е, че ще им порасне задника, или че трудно ще си намират дънки - това си е техен проблем, имат си глава на раменете, с която да мислят и да преценяват сами за себе си кое е най-добре за тях, но това е цена, която аз с радост в сегашно и бъдещо време заплащам.

Оу, да, забравих да спомена нещо - клека и тягата придават визия на кораво копеле.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 27.06.10 12:26.

Общо взето някой отново се изложи.
Факт е, че истинските билдери правят лег, тяга, клек и дори раменни преси, а плажните билдери се помпят с добавки и упражнения предимно на машини.

JA

27.06.10
12:29

Иване, моят съвет е първо да погледнеш физиката на човека, когото визираш и своята, и после да говориш. Поздрави!

Има и трети вид - дървени философи, разграничаващи трениращите на “корави копелета”(правещи клек и тяга) и на летни билдери( ‘дет ‘помпат). Аз правя клек,преден клек, тяга, римска тяга и “помпам” като луд едноставни упражнения(ужас - концентрично, френско и т.н.) Епа аз кво съм :D

27.06.10
12:32

казано от Владимир92 на 27.06.10, 12:30:

Има и трети вид - дървени философи, разграничаващи трениращите на “корави копелета”(правещи клек и тяга) и на летни билдери( ‘дет ‘помпат). Аз правя клек,преден клек, тяга, римска тяга и “помпам” като луд едноставни упражнения(ужас - концентрично, френско и т.н.) Епа аз кво съм :D

Забрави да споменеш, че пиеш прахчета и хапчета. О, ужас. :)
Ние “плажните билдъри” с отделен ден за бицепс и трицепс сме явно много неуки....

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 27.06.10 12:32.

казано от Владимир92 на 27.06.10, 12:30:

казано от Иван Шишманов на 27.06.10, 12:24:

истинските билдери правят лег, тяга, клек и дори раменни преси

Истински билдер си. Писах “машини”, а не едноставни :).
Пък човек който не знае имената на упражненията които прави определено е неук :).

27.06.10
12:39

Не слагайте думи в устата ми.

27.06.10
12:53

Дискусията отива към лични нападки и нелицеприятен за страничните хора тон. Отделно , че оспамихме дневника на Оранж. Да се пренесем в СПАМ темата или в някоя отделна.

@ Иван Шишманов Не ти прави чест на зряла възраст да се заяждаш по детски с  хора, постигнали повече от теб в спорта. Както сигурно са ти казвали много пъти- пренасочи негативната си енергия от Бойко Борисов, общината и Прахчетата към железата и пътеката.

Поздрави

27.06.10
15:39

Всеки да си прави тяло каквото иска, просто мен би ме боли срам да клякам с кила колкото жените от форума.. И съм готов малко или много да си жертвам вратлето и ханша... Междодругото почти сякаква физика стои естетично стига да си чист.

27.06.10
15:44

Човек не може да се пошегува вече, все ще се намери някой обиден ;)
Нещата не опират до упражненията или до уредите, а до начина, по който се използват. Те са просто инструменти, които при правилна употреба дават резултата, към който се стремим.
korpusito, може да правиш клек и тяга (в различни вариации) и без тия “негативни” ефекти.

Отричането на която и да е методика и цел, показва само принизяването на духа да се ограничава в някакви граници и в рамките на едни разбирания.Друг е въпроса когато приемеш различни виждания и използваш всяко от тях в точния момент с точно определени цели.Тогава нещата ще се наредят и за един любител би имало доста добри резултати, дори бих казал забележително добри.Всичко останало е тъпчене на едно място, което разбира се има някакво развитие в една посока, но тогава се появяват други минуси. (любимото ми е тромав билдър или безформен силов атлет, юпс)

20100627

Хранене:
10.30
3 яйца и 100гр сирене от Института в Троян на тефлонов
80гр домашен хляб
14.30
Лефер с домашно масло на скара
80гр домашен хляб
Маслини
Черен хайвер
Морков
17.30
50гр протеин
80гр домашен хляб
Ядки
19.50
Чушки с домашна телешка кайма и бял ориз на фурна
Морков

Тренировка:
няма

Добавки:
Рибено масло
Мултивитамини

Напитки:
Кафе х2
Бира

27.06.10
19:09

Юли, в колко си лягаш? Към 22;00 ли? Гледам, че от както спря да качваш все се храниш около 20;00 и ми е интересно дали съня до някаква степен ти се подобри от както спря храненето преди лягане.
А в колко ставаш, че гледам и късно закусваш?

просто ми е интересно, знаеш : ))

Мнението беше редактирано от ragHqP на 27.06.10 19:10.

казано от ragHqP на 27.06.10, 19:09:

Юли, в колко си лягаш? Към 22;00 ли? Гледам, че от както спря да качваш все се храниш около 20;00 и ми е интересно дали съня до някаква степен ти се подобри от както спря храненето преди лягане.
А в колко ставаш, че гледам и късно закусваш?

просто ми е интересно, знаеш : ))

Около полунощ си лягам някъде. Събота и неделя спя до по-късно. Ако нещо не съм ял достатъчно, или съм се възстановил, то се събуждам по-рано и, съответно, ям по-рано.
Делниците ставам в 7.30, но докато се оправя, приготвя закуската и тя изстине става 7.50-8.00.
Сънят ми не се влияе от липсата или наличието на хранене преди сън.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 27.06.10 19:26.

20100628 Holland-Slovakia 2:1

Хранене:
8.00
100гр домашен хляб
Морков
11.30
50гр протеин
Ядки
13.40
Домашна извара в домашно кисело мляко
100гр домашен хляб
17.50
50гр протеин
100гр домашен хляб
20.20
Кюфтета от домашна телешка кайма
90гр домашен хляб
Маслини
Морков

Тренировка:
А. Силово изхвърляне: 7@23, 5@33, 5@43, 5@48, 5@53, 1@58
Б1. Военна преса: 5@53, 5@63, 5@68
Б2. Набиране надхват:5@СТ, 5@5, 5@10, 5@15
В1. Клек: 5@73, 5@103, 5@123
В2. Natural glute ham fall: 3x5

Добавки:
Рибено масло
Мултивитамини
БЦАА
Лъжица домашен мед

Напитки:
Кафе х2
Зелен чай х2
Бира

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 28.06.10 17:54.

28.06.10
17:58

Хубаво, е че можеш да си набавиш качествената храна от вкъщи - и по-важното да знаеш, че е истинска. Говоря за изварата, месото, сиренето, хляба даже и меда.

казано от Rikoo на 28.06.10, 17:58:

Хубаво, е че можеш да си набавиш качествената храна от вкъщи - и по-важното да знаеш, че е истинска. Говоря за изварата, месото, сиренето, хляба даже и меда.

Така е, но всеки може да стори същото, а дори и много хора го правят - събират се и си купуват месо, яйца, масло... от гледани на воля животни.
Потребителите са сила, която е водеща и в другите страни се съобразяват с нея. В бг е обратното :)

28.06.10
18:06

Как ги издокарваш тия кила- 123, 73... и т.н.  :D

казано от radostin radev на 28.06.10, 18:06:

Как ги издокарваш тия кила- 123, 73... и т.н.  :D

В залата има два олимпийски лоста - 20кг и 23кг. Отначалото не знаех и се чудех защо някои дни съм по-силен от други :)

28.06.10
21:08

Oranje, би ли споделил дали “Chest i slava” може да се използва неколкократно през различни периоди?

казано от alabalaa на 28.06.10, 21:08:

Oranje, би ли споделил дали “Chest i slava” може да се използва неколкократно през различни периоди?

Една специализация за изоставаща мускулна група може да се използва отново след поне месец, през който се тренира по обичайния начин. Особено пък при добри резултати получени от нея ;)

20100629

Хранене:
8.00
90гр домашен хляб
Морков
11.30
50гр протеин
Ядки
13.50
Домашна извара в домашно кисело мляко
80гр домашен хляб
17.40
50гр протеин
80гр домашен хляб
20.30
Свински котлет с кост на скара
80гр домашен хляб
Морков

Тренировка:
Табата вкъщи с air-squat (187/21)

Добавки:
Рибено масло
Мултивитамини

Напитки:
Кафе х2
Зелен чай х2
Бира

Бележки: Тревата е мокра за тичане и затова малко табата. На НСА има ли писта, на която да може да се тича свободно и да е 400м, а не измислени на брой метри? За пистата на Локото никой не се отзова, дано поне има тичащи на НСА.
Сменям протеина за около седмица с друг. Този е чист whey, но едва ли ще има някаква разлика. Все пак да отбележа.

Да в НСА-то има писта за свободно тичане, но не е 400м май.По-малка е.

казано от hamalin на 30.06.10, 09:05:

Да в НСА-то има писта за свободно тичане, но не е 400м май.По-малка е.

Мерси.

казано от Oranje на 29.06.10, 17:02:

Зелен чай х2

Мисля, че си писал вече, дори май май аз съм те питал  :D , но какъв чай пиеш и как го усещаш.
Вчера гледах един на Метро УЖ Китайски за 4 лева 100 грама, но незнам доколко мога да му се доверя.

казано от Иван Шишманов на 30.06.10, 17:49:

казано от Oranje на 29.06.10, 17:02:

Зелен чай х2

Мисля, че си писал вече, дори май май аз съм те питал  :D , но какъв чай пиеш и как го усещаш.
Вчера гледах един на Метро УЖ Китайски за 4 лева 100 грама, но незнам доколко мога да му се доверя.

Насипен ‘Небесни порти’ 100гр за 8,50лв.

Е значи по всяка вероятност този за 4 лева е “менте”, предполагам твоя го взимаш от някой Китайски магазин.
Не каза как го усещаш :)

казано от Иван Шишманов на 30.06.10, 18:03:

Е значи по всяка вероятност този за 4 лева е “менте”, предполагам твоя го взимаш от някой Китайски магазин.
Не каза как го усещаш :)

До Китайски ресторат е :)
Как да го усещам, аз не съм тийн идол и да карам само на чайове. Дозите, които работят за намаляване на телесните мазнини са бая по-високи, така че в това отношение няма как да го усещам. Помага ми в горещините на работата, защото все на някоя колежка и е студено и се умира от жега :(
Хайде, че котлетите ме чакат :)

20100630

Хранене:
8.00
100гр домашен хляб
Морков
12.20
50гр протеин
Ядки
14.10
Кюфтета от домашна телешка кайма
100гр домашен хляб
17.50
50гр протеин
100гр домашен хляб
21.00
Свинстки котлет с кост на скара
100гр домашен хляб

Тренировка:
А. Силово обръщане: 5@23, 5@33, 5@43, 5@63, 5@68, 5@73, 2@78
Б1. Лег: 5@63, 5@73, 5@83, 4@93, 2@103
Б2. Гребане с дъмбел:5@35, 5@40, 5@550 5@55

Добавки:
Рибено масло
Мултивитамини
БЦАА
Лъжица домашен мед

Напитки:
Кафе х2
Зелен чай
Бира

30.06.10
18:57

за триене, много се извинявам за спама.

Мнението беше редактирано от alabalaa на 30.06.10 19:00.

30.06.10
19:35

Хмм..., благодаря, че направи видео точно на гребането с дъмбел. Имам въпрос. Когато гребеш с едната ръка не трябва ли движението да се поема само от ръката, да е участва и рамото, смисъл дане го повдигаш ? (надявам се си ме разбрал) :)

казано от Julius на 30.06.10, 19:35:

Хмм..., благодаря, че направи видео точно на гребането с дъмбел. Имам въпрос. Когато гребеш с едната ръка не трябва ли движението да се поема само от ръката, да е участва и рамото, смисъл дане го повдигаш ? (надявам се си ме разбрал) :)

В долна точка няма как да разтегнеш гърба, ако рамото е неподвижно. При гребането ръката е кука, целта е да правиш гръб, а не бицепс.

30.06.10
20:02

Ясно, за бицепса, но явно не си ме разбрал, за което се извинявам, не съм се изразил точно. Имах предвид в горно положение не трябва ли ръката да се спира при долната част на корема(където ти вдигаш), но да не участва и рамото, да не го издърпваш нагоре ?
Благодаря, предварително, за да не спамя :)

казано от Julius на 30.06.10, 20:02:

Ясно, за бицепса, но явно не си ме разбрал, за което се извинявам, не съм се изразил точно. Имах предвид в горно положение не трябва ли ръката да се спира при долната част на корема(където ти вдигаш), но да не участва и рамото, да не го издърпваш нагоре ?
Благодаря, предварително, за да не спамя :)

Прибирането на лопатките една към друга може би имаш впредвид?
Като цяло това е въпрос, който би трябвало да си задаваш след като си изградил масата и оправяш фините детайли.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1