Свястен кардио лекар - ама спортен специалист

ТИ

28.01.05
15:12

Момчета, разгледах полезна тема от Дек 2004 за проблем с болки в сърцето и там имаше доста Ваши стойностни мнения.
Реших да постна тая тема с въпрос към Вас за мнения и инфо за някой добър спортен кардио лекар.
На 32 г съм. Имам вроден сърд порок - бикуспидна аортна клапа, т.е. клапата от лява камера към аортата не е с три платна, както е нормално (като емблема на мерцедес), а е с две. Имам и аортна стеноза, т.е. при клапата или след нея има стеснение, където може да се трупат калциеви отлагания или нещо такова.
Значи, бил съм винаги физически активен - като ученик тренирах баскетбол, постоянно съм играл футбол, бадминтон, тенис, 8-9 клас се занимавах и с бодибилдинг. Пообездвижих се последните 7-8 години - работа, семейство, деца, липса на време.
Бях си с константно тегло 65 кг при 180 см. За година и нещо свалих доста (не знам защо) и сега съм 59 кг.
Решил съм да се взема в ръце и да вдигна с бодибилдинг теглото поне отново до 65 - да не изглеждам съвсем като концлагерист.
Ходя си на периодични прегледи и то при професори и доценти. Слава Богу всичко си е в норми и няма притеснение. И все пак, имам си сърдечно заболяване. Знаете, лекарите обичат да дават присъди (както каза един от Вас) и като ги питам за физ натоварване бързо-бързо се презастраховат “не, не бива, ходи едва-едва”.
Да, ама това не влиза в плановете ми. Тренирам в къщи през ден: 1.клекове/гръб/бицепс; 2.гърди/трицепс/преса. Внимавам да не се зоря много, но все пак си е натоварване и сериозен ангажимент.
Молбата ми е можете ли да споделите мнения относно положението ми и най-вече, можете ли да ми дадете координати на някой добър спортен кардио лекар. Искам една консултация, ще му покажа изследвания и искам да получа представа как стоят нещата за мен в спортен план.
Е, това е положението. Благодаря Ви.

28.01.05
16:04

Здравей! Аз бих ти преложил да отидеш при професор Добрев. Прочети в сайта за повече инфо :)

28.01.05
16:10

И аз. Но си трябва и някакав добър спортен кардиолог. А групата на професор Добрев търси в НСА.
по-здрави

ТИ

28.01.05
16:38

Благодаря Ви. Прочетох интервюто с него от преди празниците. Значи смятате, че проф. Добрев ще може да прецени моя случай. Ще опитам да го открия в НСА. Дано успея. Може би той пък, ако успея да го видя, ще ме насочи към някой спортен кардиолог.
Благодаря Ви още веднъж.

28.01.05
17:24

Съвсем леко извън темата: Вероятно знаеш, че 1RM (repeat maximum - силата необходима за да направиш 1 повторение при максимална тежест) е еквивалетно на достигане на максималния сърдечен пулс (около 220-годините). С други думи ако се захванеш с фитнес си длъжен да не тренираш с много големи тежести. Според мен разумно е да започнеш с лека кардио дейност, като максималния пулс който можеш да си позволиш да достигаш би трябвало да го определи специалиста при който смяташ да отидеш. Изключително много внимавай... тъй като може да е страшно опасно.. а както каза имаш жена, деца..

ТОй няма да те насочи към спортен кардолог най  вероятно... Поне така си мисля аз.
Добър вариант е при него.
Търси го сутрин между 7 и 30 и 8 и 30 в залата за щанги на НСА. Препоръчител може да ти стане евентуално Асен Христофоров, на когото да кажеш, че от  бб-тийм те пращат. Асен му е нещо като личен асистент...
Учудва ме мнението на един конвенционален кардиолог за твоя случай?
Аз в къщи си имам кардиолог и не мисля, че чак толкова ги е страх от спорта. Де да знам. Ама да не би наистина заболяването да предполага нискоинтензивно натоварване? Поинтересувай се... Не бързай. Не всички болести са еднакви.
Философията на Добрев, особено в частта за “периферните сърца”, вероятно си я чел. В нея има много логика, но не винаги уравненията са прости аритметични...
Аааа, и Юли, изпреварил си ме. И е така, и не е така. Подходът е започва се от много малко, постепенно натоварване, много бавно и се стига до голямо натоварване. Единички възпитаниците на професора правят май само на състезание. Постепенното антоварване помага на укрепването на всички органи.
А точно т.нар. кардио дейност може да бъде опасна и по - скоро при нея пулсът се ускорява много. Не съм си го мерил, но при тежки изпълнения поне при мен видимо мощно сърцето започва да изпомпва кръв, при което едва ли не се усещат ударите му и честотата на удари не е много голяма.

ТИ

28.01.05
23:04

Не съм запознат с философията на Добрев и частта за “периферните сърца” нищо не ми говори.
Можете ли да ме насочите къде мога да видя инфо за нея?

28.01.05
23:22

Направо от него братле ще ти е най-лесно, а и той е разговорлив.
по-здрави

29.01.05
02:15

Имам в предвид, че бавното въртене на колело (”кардио дейност”) може да се следи пулса. Според мен пулс-а трябва да е такъв какъвто лекар му препоръчва да не превишава!
А единичките, за които говоря става дума да не прави например силови тренировки на 80%-90% или пък 100%, тъй като сърцето може да не издържи.

Може, да. То може да не издържи както на силни, така и на бързи контракции....
Еми за периферните сърца... Не е писано всичко, каквото професорът каза във статията, но ето ти откъса, който е публикуван(в интервюто).

“Специалисти от Беларус доказаха, че мускулите не са само мускули и не извършват само двигателна дейност, но и транспортна дейност на кръвта. Те наричат всеки мускул периферно сърце. Те доказаха също, че колкото повече мускули участват в упражнението, толкова по – значим е ефекта върху кръвоносната система; при лега участват мускули от ръцете и гръдния пояс, над 100 мускула, при клека – дори няколко пъти повече, още повече мускули участват при тегленето. И се получава, че в процеса на натоварване на мускулите се постига разтоварване на сърцето.”

Това е интересна теория :) Доколкото знам е имал и хора със сърдечни проблеми.
Но ми е странна тая лекарска резервираност. Че аз знам кардиолози, дето препоръчват леки физически упражнения. В повечето кабинети вече има велоергометри....

ТИ

02.02.05
16:49

Скоро ще опитам да вляза в конакт с проф. Добрев. Наистина, ще ми е полезно да знам в какви гранци да се натоварвам, било то силово или пък кардио. Кардио засега не правя, но в близко бъдеще очаквам да имам възможност често да плувам.
Благодарско за инфото!
Здрави!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1