25.06.09
09:25
Става въпрос за жена на средна възраст. По принцип спазва добър хранителен режим но винаги много и се яде сладко и се чудя дали това е нормално. Тя твърди че жените за разлика от мъжете трябва да ядат всеки ден сладко за да поддържат хормонален баланс, което за мен е нелепо, но пък като се замисля може и да има някаква истина в твърдението и.
Аз например никога не съм си падал по сладкото - не ям шоколад с месеци, но пък голямата ми слабост са тестените неща. И все пак от почти 2 години спазван хранителен режим и не чуствам нужда да ям тестени неща нито ме измъчва неустоим глад да нагъвам банички :) . От време на време си позволявам да си хапвам по нещо “по така” но в разумните граници и толкова.
А при нея нещата не стоят така. Глада и за сладки неща не намалява и казва че се чувства отпаднала когато не хапва дълго време такова. И като се има в предвид че като цяло не е орязала въглехидратите прекалено много, си мисля дали пък този глад за сладко не е сигнал от тялото че може би не си добавя достатъчно от някои витамини/нутритиенти от храната? Чел съм например че при бременните жени силно се увеличава глада към определени храни, защото нараства нуждата за бебето от витамините и минералите които тези храни съдържат. Може би случая със сладкото пак се дължи на някакъв дефицит в храната? Или хормонални проблеми? Очаквам мненията ви.
казано от PullTheTrigger на 25.06.09, 09:25:
Става въпрос за жена на средна възраст. По принцип спазва добър хранителен режим но винаги много и се яде сладко и се чудя дали това е нормално. Тя твърди че жените за разлика от мъжете трябва да ядат всеки ден сладко за да поддържат хормонален баланс, което за мен е нелепо, но пък като се замисля може и да има някаква истина в твърдението и.
Аз например никога не съм си падал по сладкото - не ям шоколад с месеци, но пък голямата ми слабост са тестените неща. И все пак от почти 2 години спазван хранителен режим и не чуствам нужда да ям тестени неща нито ме измъчва неустоим глад да нагъвам банички :) . От време на време си позволявам да си хапвам по нещо “по така” но в разумните граници и толкова.
А при нея нещата не стоят така. Глада и за сладки неща не намалява и казва че се чувства отпаднала когато не хапва дълго време такова. И като се има в предвид че като цяло не е орязала въглехидратите прекалено много, си мисля дали пък този глад за сладко не е сигнал от тялото че може би не си добавя достатъчно от някои витамини/нутритиенти от храната? Чел съм например че при бременните жени силно се увеличава глада към определени храни, защото нараства нуждата за бебето от витамините и минералите които тези храни съдържат. Може би случая със сладкото пак се дължи на някакъв дефицит в храната? Или хормонални проблеми? Очаквам мненията ви.
Може да е сигнал от главата, може и да е от тялото. Не мисля, че без да се познава конкретния човек може да се каже нещо категорично. Не знам и какво се разбира под сладко, но май за захар говорим, не за мед? :) Тогава, конкретно почернените неща:
1) Емоционално по-нестабилния пол са в общия случай, поне според мои наблюдения (има си изключения, сега да не стане дискусия). Че емоционално по-нестабилните хора имат склонността да си “балансират” един вид емоциите с шоколад - даже мисля, че имаше статистическо проучване по темата, ама сега не ми се рови. Затова именно, според мен поне, по-често жени страдат от “неизлечимия” глад за захарни изделия. Което не значи, че им трябва - трябва им ред и стабилност на емоционално ниво, а не храна :) Тоест, могат да си поддържат хормоналния баланс и по други начини, иначе явно и шоколадът помага, щом толкова хора го ползват.
2) Дефицит НА храната може би. В захарните неща (шоколади, вафли и т.н.) няма нищо като хранителни вещества. Какъвто и дефицит да има, в случая няма никаква логика заради дефицит на витамини/нутриенти да е така, все пак това реално не е храна, само умът ти може да го възприема така, тялото не. Виж, гладът като цяло - малко месо, малко яйца, малко мазнини и т.н. (характерно за голяма част от нетрениращите, че и трениращите, хора), със сигурност може да отключи такива неща.
Мнението беше редактирано от G33K на 25.06.09 10:19.
Много ясно, че ще се чувства отпаднала, ако не яде сладко един или няколко дена - тялото й е привикнало да усвоява бързи въглехидрати, а бавните въглехидрати изискват енергия от тялото за разграждането им. Ако се храни една седмица със сладко (което си е енергийна бомба и към това също се привиква - към излишната енергия), разбира се, че и на 8-мия ден ще й се яде сладко и ще се чувства отпаднала , ако тялото й не го получи.
Досега никога не бях чувала, че сладкото играе някаква роля в хормоналния баланс при жените.
Ако жената се ограничава известно време от сладкото, в крайна сметка и нуждата от него ще намалее. Ако й е трудно да го ограничи, може да го замести с природни продукти на първо време - мед и плодове. И да, плодовете подтискат глада за сладко, което значи, че може да й липсват хранителни в-ва съдържащи се в плодовете.
25.06.09
10:41
Може би не съм се изразил съвсем правилно. Не си мислете че жената се тъпче по цял ден с шоколади и вафли - напротив. Спазва горе-долу добър хранителен режим, хапва си месо , яица , зеленчуци , правилни въглехидрати в умерени количества и рядко си позволява да яде сладки неща. Така че не може да се говори за рязък спад на бързи въглехидрати и това да е причината да се чувства отпаднала като не яде сладко дълго време. Иначе твърди че постоянно я мъчи глад за сладко - ясно е че няма нищо хранително в тези храни но пък не съм сигурен дали това е чисто и просто каприз или има някаква причина за този глад.
Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 25.06.09 10:45.
казано от PullTheTrigger на 25.06.09, 10:41:
Иначе твърди че постоянно я мъчи глад за сладко - ясно е че няма нищо хранително в тези храни но пък не съм сигурен дали това е чисто и просто каприз или има някаква причина за този глад.
Едното не изключва другото - със сигурност има причина за този глад, но не пречи това да е каприз (на тялото, на подсъзнанието и т.н.)
Едно нещо е сигурно - едва ли нуждата на тялото от сладко има за цел някаква важна функция в организма. Към сладкото може да си пристрастен и това да не отмине дълго време, т.е. възможно е дори и не всеки ден да ядеш сладко, да не може да се лишиш от него за продължителен период.
Захарта наистина може да е полезна в малки количества, но не е жизнено необходима - представи си времето, когато захарта и шоколада не са били измислени - едва ли всички жени са имали хормонален дисбаланс. ;-)
Така че нуждата от сладко наистина може да е сигнал за нещо, като недостиг на хранителни в-ва или недостиг на хормона на щастието. Но има много алтернативни източници за набавянето на тези липси.
И аз се стремя да не ям сладко искарвам с мъка по 1 2 седмици, ама при мен проблема идва от това че всички около мен се грижат да има изобилие от вафлички, бонбонки, сладоледи, вкусно меришещи кексове, и всякакви други боклуци, най-много 2 месеца съм искарвал без сладко, но това си беше ходене по мъките с всичките искушения особено вкъщи, та при мен ключа е да нямам нищо сладко под ръка и пред мен, тогава е лесно и даже не се сещам за сладко. А иначе на теория глутамина подтиска глада за сладко.
казано от arniman на 25.06.09, 11:21:
И аз се стремя да не ям сладко искарвам с мъка по 1 2 седмици, ама при мен проблема идва от това че всички около мен се грижат да има изобилие от вафлички, бонбонки, сладоледи, вкусно меришещи кексове, и всякакви други боклуци, най-много 2 месеца съм искарвал без сладко, но това си беше ходене по мъките с всичките искушения особено вкъщи, та при мен ключа е да нямам нищо сладко под ръка и пред мен, тогава е лесно и даже не се сещам за сладко. А иначе на теория глутамина подтиска глада за сладко.
Аз бях нещо подобно. Но от 4-5 месеца не ям въглехидрати и не изпитвам глад за тях ;)
Според мен ключа е да ги няма в менюто ти.
Мнението беше редактирано от tonu на 25.06.09 11:23.
казано от COOLbaby на 25.06.09, 10:21:
Досега никога не бях чувала, че сладкото играе някаква роля в хормоналния баланс при жените.
Аз бях чула/ мернала нещо подобно съвсем скоро, но все още не съм имала време да се поразровя и намеря инфо по в-са. Идеята беше, че метаболизма на жените е обвързан с въглехидратите и се активира от тях. Също така има връзка и с лунните цикли - нашите тела ‘работят’ по лунните цикли, а лунните храни са сладките. Като намеря време да попрочета по в-са, ще споделя :)
Ако жената се ограничава известно време от сладкото, в крайна сметка и нуждата от него ще намалее. Ако й е трудно да го ограничи, може да го замести с природни продукти на първо време - мед и плодове. И да, плодовете подтискат глада за сладко, което значи, че може да й липсват хранителни в-ва съдържащи се в плодовете.
Това не е така. Вероятно е различно при различните хора.
Аз например съм като въпросната дама - натрупвам глад за сладко. И не е въпрос на воля. Не е въпрос и на емоция (емоционалните си хранения ги различавам и напоследък ги овладявам). Ако 2-3 седмици не ям сладко, 2-3-4 дни трябва да изям всичко сладко, което видя.
Така че, PullTheTrigger, напълно възможно е дамата да усеща тялото си много по-добре отколкото всички теории и чужди практики предполагат :)
25.06.09
11:48
казано от Limka на 25.06.09, 11:41:
Ако 2-3 седмици не ям сладко, 2-3-4 дни трябва да изям всичко сладко, което видя
Опаа това звучи толкова познато :lol: Иначе до тук коментара на Limka звучи най-логично . И аз си мисля че отговора на този въпрос ( а и на много други) не се крие на 100% в дебелите книги и в стереотипите за хранене. Всеки усеща до някаква степен езика на собственото си тяло. Пък до колко го разбира и до колко се самозаблуждава, това вече е друг въпрос :)
Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 25.06.09 11:48.
25.06.09
16:02
Ако слушах езика на моето тяло още щях да седя безформен, на ръба на диабета и куп други болести, които идват с излишните кила. В този ред на мисли... к*р за езика на тялото, за това имаш и глава... Останалото е слабост, като не казвам, че е фатално да се отдаваш на слабостта понякога, не е фатално.
казано от Voltmachine на 25.06.09, 16:02:
Ако слушах езика на моето тяло още щях да седя безформен, на ръба на диабета и куп други болести, които идват с излишните кила. В този ред на мисли... к*р за езика на тялото, за това имаш и глава... Останалото е слабост, като не казвам, че е фатално да се отдаваш на слабостта понякога, не е фатално.
...казано от мъж...
по принцип съм доста против сексизма...но когато става в-с за хранене и навици...трябва да признаем, че мъжете са доста по-последователни и разумни...Повечето мъже, например, не правят разлика между гладен съм и яде ми се... При повечето жени, от друга страна, има огромна разлика....
25.06.09
19:30
Това не е да се вслушаш в езика на тялото си, това е свинщина.
Ако съзнателно искаш да направиш нещо (в случая да изядеш, ама то не е само за ядене), което от друга страна напълно осъзнаваш, че не е добре за теб (или пък не осъзнаваш, но биологията и биохимията са категорични, че е така) - това е проблем. А не слушане на тялото, повечето хора са много далече от това изобщо дори да го “дочуват”, камо ли да слушат. Ако тялото и главата искат различни работи - това е проблем. Трябва да има “единомислие”, иначе все ще си на диета, на режим, на незнамсикакво ... а това някакси мен поне ми се струва тъпо.
Мнението беше редактирано от G33K на 25.06.09 19:47.
25.06.09
21:53
казано от Limka на 25.06.09, 11:41:
Аз бях чула/ мернала нещо подобно съвсем скоро, но все още не съм имала време да се поразровя и намеря инфо по в-са. Идеята беше, че метаболизма на жените е обвързан с въглехидратите и се активира от тях. Също така има връзка и с лунните цикли - нашите тела ‘работят’ по лунните цикли, а лунните храни са сладките. Като намеря време да попрочета по в-са, ще споделя :)
Това не е така. Вероятно е различно при различните хора.
Аз например съм като въпросната дама - натрупвам глад за сладко. И не е въпрос на воля. Не е въпрос и на емоция (емоционалните си хранения ги различавам и напоследък ги овладявам). Ако 2-3 седмици не ям сладко, 2-3-4 дни трябва да изям всичко сладко, което видя.Така че, PullTheTrigger, напълно възможно е дамата да усеща тялото си много по-добре отколкото всички теории и чужди практики предполагат :)
Напълно подкрепям това мнение .
Аз толкова режими съм минала-и фитнес диети и женски диети - е няма такава ламя после . Просто “езика на тялото” е единственото разумно нещо ,което мога и искам да слушам. Но за да го откриеш , не става “ей така” . Трябва много труд , насочен към баланса ,трябва ти връзка със себе си ,вяра във себе си ,за да можеш да се контролираш . Иначе всяка крайност е аларма за бъдеща свинщина .
Действително идеята за езика на тялото звучи на много хора твърде абстрактно ,но пък аз не познавам човек,който да е постигнал такъв баланс и да има проблеми с кг / самочувствие / етц...
26.06.09
08:30
Тялото не се нуждае от тези сладки неща напрактика, според мен дамата си внушава .Подкрепям изказването че чрез сладкото получава емоционална насладава и затва го набива,сланините ще са за нейна сметка ,обаче само да знае ,че децата и могат после да имат склонност към пълнене
казано от Wrestling_pro на 26.06.09, 08:30:
Тялото не се нуждае от тези сладки неща напрактика, според мен дамата си внушава .Подкрепям изказването че чрез сладкото получава емоционална насладава и затва го набива,сланините ще са за нейна сметка ,обаче само да знае ,че децата и могат после да имат склонност към пълнене
Подкрепям. Аз не мога да разбера защо тялото има НУЖДА от храна, която по принцип е синтетична и не се произвежда в природата. Коя от съставките й в натуралния си вид не може да даде на тялото това, което го има в синтетичния й вариант, който минава каква ли не обработка, вкл. и химична. Не ме разбирайте погрешно, не искам да си представям живота без шоколад, все пак.
ПП А при мене проблема е, че ям шоколад когато НЕ слушам езика на тялото си. Ако го слушах, нямаше да ям сладко!
Мнението беше редактирано от COOLbaby на 26.06.09 09:54.
При мен глад за сладко се получава, когато ям сладко. Хормонът, който има отношение в случая е серотонина и там другите - “ини” на щастието. Те ме вдигат в еуфория. После - депресия. Депресията иска още серотонин-инсулин, пак сладко/тестяно/шоколад - пак еуфория, после - пак депресия ...и така до края на света. А всъщност нямам нужда нито от еуфория, нито от депресия :)
Та, приятелката ти просто иска еуфорията, това е.
Аз съм стигал до 12 донъта след тренировъчно зареждане след 7 дни на 50 гр. въглехидрат. Е това е свинщина вече. А по темата - жената няма ама абсолютно никаква нужда от захар.. Да изяде 2 банана - ще й мине ! :D
29.06.09
14:09
казано от PullTheTrigger на 25.06.09, 09:25:
В моята практика и личен опит търсенето и ‘нуждата’ от сладко са пряко зависими от цялостното ти състояние и навици - и тренировки, и хранене, и стрес, и личен живот, и житейски фактори и това как се чувстваме. Аз лично търся захар, когато съм под някакъв вид напрежение ( дали след много тежка тренировка или емоционално/психическо/ментално такова ). Когато съм нахранен, натрениран, доволен от себе си и щастлив, търся захар рядко и то защото ми се яде. Сладко тялото и главата търсят по няколко причини :
- Да се ’ дрогират ’ със захарта, тя освобождава енергията си бързо, настъпва чувство на еуфория, много енергия, после си като замаян
- когато тялото влезе в режим ’ оцеляване’ търси захарта, защото смята, че няма да оцелее и почва да трупа енергия като подкожни мазнини и вода, а за целта захарта е най-подходяща
- захарта се възприема като някакъв вид удоволствие, демек това се проявява най-вече при хората, следващо диети или някакъв вид ограничаване
Разбира се, това не изчерпва всичко, но в моите очи е основното :)
04.07.09
13:26
В началото на режима може и да е слабохарактерност.Иначе си е сигнал от тялото, който обаче може би е породен от липсата на алтернативна енергия-захарта не е единствения източник на такава.
04.07.09
14:48
Как да спрем кантара в посока нагоре? - www.bb-team.org/articles/3239
Там е отговорът откъде идва най-често вълчия апетит за сладко, какво следва да се направи и какво не.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече