Тежък момент за мен - дискова херния

20.07.09
16:21

Колеги съфорумци, миналата седмица ми откриха дискова херния, а съм на 21 години... Не съм се отчаял толкова, просто малко ми се объркаха нещата с тренировките (тях въобще ги няма). Въпроса ми е ако някой, знае или е с това заболяване да може да ми каже какви упражнения могат да се изпълняват. Аз разбрах, че могат единствено лежанка и лост, като всякакви упражнения изправен или седнал са противопоказни... :(

Темата беше редактирана от Azazel на 20.07.09 16:25.

20.07.09
18:06

Намери си добър кинезе/физеотерапевт, който да те консултира какво да правиш и какво можеш да правиш.
Аз лично мисля, че ще можеш да правиш не малко упражнения, някои вероятно модифицирани така, че да не напрягаш кръста.
Смяташ ли да се подложиш на операция и какви са прогнозите за възстановяване?

Мнението беше редактирано от perlsite на 20.07.09 18:07.

20.07.09
18:19

И аз съм със същата диагноза - двустранна дискова херния при това. Е, аз съм на маалко повече години от теб - близо 29, а хернията я имам от три години. По-голямата част от времето кръстът ме боля постоянно и от всичко. Не е нужно при теб да е така, но задължително отиди на физиотерапия. Колко помага, не знам, на мен не ми помогна, но то си е индивидуално. Масажите отпускат доста, ще се чувстваш добре от тях.

Аз също спортувах активно по онова време и излязох от строя за половин година. Спрях всякакви тренировки.
Щом ти е отскоро, най-добре напълно да спреш тренировките за някой и друг месец. Недей да тичаш и не вдигай нищо. Дай време на травмата да поотшуми. Аз не направих така, още на първия месец започнах да се изсилвам (работата ми го изискваше), въпреки болките. В резултат и сега ме боли кръстът, така ще е цял живот.

Понастоящем правя всичко във фитнеса - и клек, и тяга, и лег. И то даже с не толкова малки кг и всичко е наред. Така че просто си почивай засега и ще можеш всичко да си правиш после, макар и с едно наум. Сега - не.
Аз, разбира се, изхождам от собствения си опит.

Мнението беше редактирано от Инис на 20.07.09 19:36.

20.07.09
21:20

казано от perlsite на 20.07.09, 18:06:

Смяташ ли да се подложиш на операция и какви са прогнозите за възстановяване?

Не смятам да се оперирам, мисля, че е прекалено рано и не съм толкова тежък случай. А за операцията чувам противоречиви мнения, но все пак доколкото разбрах, ако не е наложително по-добре да се избегне операцията.

казано от inis9 на 20.07.09, 18:19:

И аз съм със същата диагноза - двустранна дискова херния при това. Е, аз съм на маалко повече години от теб - близо 29, а хернията я имам от три години. По-голямата част от времето кръстът ме боля постоянно и от всичко. Не е нужно при теб да е така, но задължително отиди на физиотерапия. Колко помага, не знам, на мен не ми помогна, но то си е индивидуално. Масажите отпускат доста, ще се чувстваш добре от тях.

Аз също спортувах активно по онова време и излязох от строя за половин година. Спрях всякакви тренировки.
Щом ти е отскоро, най-добре напълно да спреш тренировките за някой и друг месец. Недей да тичаш и не вдигай нищо. Дай време на травмата да поотшуми. Аз не направих така, още на първия месец започнах да се изсилвам (работата ми го изискваше), въпреки болките. В резултат и сега ме боли кръстът, така ще е цял живот.

Понастоящем правя всичко във фитнеса - и клек, и тяга, и лег. И то даже с не толкова малки кг и всичко е наред. Така че просто си почивай засега и ще можеш всичко да си правиш после, макар и с едно наум. Сега - не.
Аз, разбира се, изхождам от собствения си опит.

В момента ходя на физиотерапия и отделно на масаж. Мисля, че масажиста е по-добре информиран отколкото физиотерапевтката в болницата и той изрично ме посъветва да се откажа от любимото ми бягане от клек, мъртвата тяга... общо взето от всички упражнения, които могат да натоварят кръста, например раменни преси, също така и сгъване за бицепс от стоеж... Наума ми е друго, аз си сецнах кръста 12 клас, т.е. приблизително преди 2 години. Сецнах го с мъртва тяга и то поради моята глупост да неизпълнявам правилно пражнението. Ходих тогава на невролог, тя ме прати на рентген, а доколкото научих на рентген не е възможно да се открие дискова херния, просто не се вижда, от тогава са минали 2 години и нещо. Тренирах си спокойно и нямах болки въпреки, че си почивах 3-4 месеца и ходих на физиотерапия (без ефект). Последно време включих мъртвата тяга пак в тренировката си и май се изсилих с килограмите и кръста пак ме заболя и пак на невролог и оттам ме прати на скенер и така се откри заболяването, мисълта ми, е че подозирам, че съм имал дискова херния преди 2 години, но просто сега съм с претоварил и съм получил някаква криза. Въпреки, че не ме боли толкова много, но просто се усеща повече от преди. Работата е там, че искам да се запазя, заболяването да не прогресира, защото професията, която съм избрал без кръст нестава... И затова търся възможно най-много инфо за това как да тренира във фитнеса.

Мнението беше редактирано от Azazel на 20.07.09 21:21.

20.07.09
21:40

“Работата е там, че искам да се запазя, заболяването да не прогресира, защото професията, която съм избрал без кръст нестава...”
Най-лошото е, че това заболяване по принцип е прогресиращо. Т.е. ако не правиш нищо, без да се лекуваш, положението се влошава, а дегенерационните процеси си взимат своето. За това и ти препоръчах наистина добър физиотерапевт, които да те консултира какви упражнения да правиш и как, така, че да се подобри състоянието ти. За жалост аз не съм чувал за човек страдащ от дискова херния да се е оправил напълно (освен ако не си в някаква по-лека форма на заболяването). Все пак има срашно много методи които уж лекуват дисковата херния.
При всички положения най-лошото което можеш да направиш е: да не се лекуваш и да се насилиш отново във фитнеса.

20.07.09
22:23

Ами правилно си разбрал за операцията и за рентгена. Даже се учудвам, че невролог те е пратил на рентген, а не на скенер или ЯМР. И нищо чудно да е от по-рано травмата.

Аз бях доста ограничила упражненията, след като възобнових тренировките - за гръб използвах основно скрипци, набирания. Без тяга, гребане и пр. За крака - сгъване, разгъване, аддуктор и абдуктор - без клек, напади и пр. За бицепс - основно скотово и дъмбели от седеж. Раменните преси, ако си седнал, няма вероятно да са ти такъв проблем. Не правех коремни на римско столче (и сега не правя) - само крънчове, повдигане от вис. Лицевите също могат да ти донесат напрежение в кръста, кофичките няма. Мисля, че и лежанката не би трябвало да е проблем, стига да държиш кръста стабилен и с опора.
И изобщо, за да пазиш кръста, би трябвало да заложиш на изолиращите упражнения, като избягваш да правиш такива от стоеж. Хиперекстензиите са ок за мен, но съм чувала, че при някои носи болки в кръста.

Трябва малко да експериментираш, а впоследствие да коригираш, в зависимост от това, как се чувстваш. С по-леки кг ще усетиш дали ти се натоварва кръста от дадено упр. Избягвай да се кривиш - застопоряваш кръста в една позиция и не мърдаш. Иначе рискът е голям.
Ако съдя по себе си, ще можеш и да си тичаш без проблем, но недей, докато усещаш болка. На мен отначало и ходенето ми беше проблем.
Но към настоящия момент по-добре не се натоварвай изобщо, докато не спре да те боли. И после полека и внимателно ще си върнеш формата.

П.П. Не е прогресиращо заболяване, ако се пазиш. И няма “страшно много” методи за лечение - попада в графата “нелечими”. Ако някой сe е възстановил, да ми се обади, че и аз искам :lol:

Мнението беше редактирано от Инис на 21.07.09 03:29.

21.07.09
07:38

Мерси много за полезната информация, inis9 поста ти ми подейства много стимулиращо и надъхващо. Мерси още един път, а иначе масажиста ми каза, че ще ми прати комплекси от упражнения за кръста, които да правя в домашни условия цитирам: ” може сутрин кафето си да неизпиеш, но упражненията трябва да направиш” няма по никакъв начин да спра да се развивам физически, а с това и психически, затова напред и само напред.  :cheese:

Мнението беше редактирано от Azazel на 21.07.09 07:39.

22.07.09
08:25

За нищо!
И аз съм чувала за такива комплекси за кръста много добри отзиви. Пожелавам ти успех и само напред :) !

22.07.09
09:23

Искам да попитам това сецване, за което говорите...изведнъж ли се усеща?Мен по някога ми се схваща кръста като стоя продължително време легнал или седнал, но след като тренирам с клек или тяга това схващане изчезва.То е по-скоро като мускулна треска от вътрешната страна на коремната стена :-)

22.07.09
15:39

казано от Никола на 22.07.09, 09:23:

Искам да попитам това сецване, за което говорите...изведнъж ли се усеща?Мен по някога ми се схваща кръста като стоя продължително време легнал или седнал, но след като тренирам с клек или тяга това схващане изчезва.То е по-скоро като мускулна треска от вътрешната страна на коремната стена :-)

При мен контузията се получи на римско столче и болката беше прорязващя и едва се прибрах до нас. После като се опитвах да си взема четката за зъби ми де дореваваше от навеждането... Тъй, че твоето по скоро някой спазъм. ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1