Витамини - момент за приемане

Понеже вчeра си купих витамини, отново се замислих кой е най-подходящият момент от деня за приемането им (има ли такъв изобщо?). Разрових тук-там чрез Google (този форум има ли търсачка или аз не я намирам?!), имам впечатления на хора около мен, питал съм продавачи и т.н. Като цяло мненията са доста разнопосочни - след ядене, на гладно, по време на хранене, сутрин, вечер и възможните комбинации. Според скромните ми знания, най-разумно е да се приемат сутрин, по време на хранене или непосредствено след него. До сега винаги съм ги приемал в този момент - сутрин, веднага след закуска. Какво мислите вие?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 06.11.09 07:04.

06.11.09
07:04

Правилно си ги пил - сутрин след храна. Все пак е капсула или таблетка (обикновено е и доста голяма, ако говорим за спортни витамини), която дразни стомаха.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 06.11.09 07:05.

06.11.09
07:19

A oтносно приема им как е по- добре да се приемат, защото една лекарка ми каза, че най- добрия вариант е примерно 10 дни пиене на витамини и 20 дни почивка, което ми се стори леко странно. Ясно ми е, че се насища организма на витамини, но все пак си мислех, че е по- скоро 20 дни прием и 10 дни почивка.

06.11.09
07:21

казано от Giovane на 06.11.09, 07:19:

A oтносно приема им как е по- добре да се приемат, защото една лекарка ми каза, че най- добрия вариант е примерно 10 дни пиене на витамини и 20 дни почивка, което ми се стори леко странно. Ясно ми е, че се насища организма на витамини, но все пак си мислех, че е по- скоро 20 дни прием и 10 дни почивка.

Това становище на лекарката важи по-скоро за нетрениращите хора. Аз също съм подпитвал наляво надясно като едни ми казват, че се пият постоянно (докато тренира човек), а според други се пият 2 месеца и после месед-два почивка.

Мда, смятам, че това е оптималният момент по ред причини (чисто физиологични). Реших да пусна темата, защото съм чувал доста различни от тази препоръки - сутрин на гладно (30-40 минути преди закуска), вечер на гладно, вечер преди лягане... Едва ли може да става въпрос за напълно неподходящ момент, но нали идеята е да се извлече максимума от приема на хранителни добавки.

Giovane, един интензивно спортуващ организъм има различни потребности от един “съботно-неделен спортист” или човек, който не се натоварва физически. За последните цикличното приемане на витамини е оправдано и разбираемо.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.11.09 07:28.

06.11.09
07:56

Пробвал съм да ги пия вечерта,
не знам защо, ама не можех да спя..

06.11.09
08:23

и аз ги приемам сутрин, веднага след закуската. някъде бях, чел, че е добре да се почива от витамини, нещо от сорта на една седмица след всеки месец прием на витамини- имам предвид, такива , които са със завишено съдържание на витамините, а не такива за неспортуващи индивиди, в които дозите обикновено покриват GDV-то, без да го надхвърлят.

06.11.09
10:50

Пробвал съм да ги пия вечерта,
не знам защо, ама не можех да спя..

Именно затова комплексните витамини се пият сутрин - все пак те тонизират организма.

някъде бях, чел, че е добре да се почива от витамини, нещо от сорта на една седмица след всеки месец прием на витамини- имам предвид, такива , които са със завишено съдържание на витамините, а не такива за неспортуващи индивиди, в които дозите обикновено покриват GDV-то, без да го надхвърлят.

Хубаво е да се почива от мастноразтворимите витамини, по-конкретно от вит А.
И в такъв случай може да си вземете някакъв комплекс от битамини Б - е са водноразтворими и в този грипен сезон според мен са задължителни за пиене. Лично аз така правя - няколко месеца на комплексни витамини и после няколко месеца само на витамини Б.
Вит С напоследък е набъкан навсякъде по напитките и си го набавям от там, както и от цитрусовите плодове.

06.11.09
12:04

Аз сега си купих Витамини,но не спортни.Едните са на Supra Vit,а другите са на Megavit-Suprabita са CaMgZn+D3+C и Megavita Vitamin C.Полезно ли е да ги пия,те са разторими.Естествено не са спортни добавки взех ги за да си добавям необходимите витамини,сега с тоя грип ко ли не прая да не ме хване.Митака каза нещо за витамин Б,че бил полезен сега заради грипа,това значи ли да заменя витамин С и да взема Б.

казано от amann на 06.11.09, 12:04:

Аз сега си купих витамини, но не спортни. Едните са на Supra Vit, а другите са на Megavit - Suprabita са CaMgZn+D3+C и Megavita Vitamin C. Полезно ли е да ги пия, те са разтворими?

Гледам с откровено недоверие на ефервесцентните витамини по принцип. От една страна има всякакви комбинации, всякакви производители, някои от тях - още от пръв поглед със съмнително качество. Имам усещането, че има доста солидно разминаване между реалното съдържание на компоненти в тях и описаните на опаковката. От друга страна малко ми е интересно как мастноразтворимите витамини в тях се намират в такава форма, че да са достатъчно добре усвояеми, разтворени във... вода! Разбира се - възможно е просто да не ми достигат знания по въпроса. Преди години имах относително добри впечатления от Supradyn, но само и единствено в началото, непосредствено след като се появи на нашия пазар (тогава внасяхме всички субстанции от Roche). От дълги години не съм пил Supradyn, нямам идея сегашният продукт колко е качествен.

казано от amann на 06.11.09, 12:04:

Естествено, не са спортни добавки, взех ги за да си добавям необходимите витамини, сега с този грип какво ли не правя, за да не ме хване. Митака каза нещо за витамин Б, че бил полезен сега заради грипа. Това значи ли да заменя витамин С и да взема Б?

От грип трудно ще се спасиш по принцип, но витамините са една добра обща профилактика, да.
Не мисля, че трябва да сменяш витамин С с витамин В - и двата витамина имат своето значение.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.11.09 14:22.

06.11.09
13:52

Аз вече бях болен от наситнка преди месец,смятам че съм си придобил имунитет срещу грипа,ама внимавам особено по време и след тренировка се преобличам не излизам от залта с мокра глава и т.н.

Според мен ако ги пиеш за сила е най добре следобед,сутрин не ти трябва допълнителна енергия защото и без това тялото си я е набавило от съня,не знам поне по мен съдя че така е по добре

16.10.14
22:50

казано от Деян Валентинов на 11.10.14, 09:58:

Според мен ако ги пиеш за сила е най добре следобед,сутрин не ти трябва допълнителна енергия защото и без това тялото си я е набавило от съня,не знам поне по мен съдя че така е по добре

Темата е от 2009 (giggle)
За да не отварям нова тема, някой ще ми предложи ли хубави витамини за трениращи.Има ли разлика между витамините за трениращи и витамини, като  CENTRUM ?

21.04.15
17:08

Здравейте, за да не отварям нова тема пиша тук. Тичам по 4-5 пъти седмично, какви витамини бихте ми препоръчали да приемам, защото чувствам, че имам нужда за да се възстановя напълно след бягане?

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1