Възстановяване след операция

VI

12.11.09
21:22

Здравейте!
Предстои ми операция на предни кръстни връзки и тъй като няколко мои приятели са подлежали на такава, съм забелязал колко тежко и трудно е възстановяването.
Бих искал да ви помоля да ми дадете съвет относно това какви продукти да приемам, за да ускоря възстановителния процес. Предполага се, че квадрицепсът ми ще е близо до атрофия и искам да направя всичко необходимо, за да не се стига толкова далеч. Нещо друго освен комплекс винатмини+минерали, и суроватъчен протеин, наситен с аминокиселини знаете ли дали би помогнало? Като изключим диети, вече си имам изготвена.

Благодаря ви предварително!

13.11.09
13:40

Здравей VillanovaJ .  Много неприятна травма . Дано си намерил добър специалист за интервенцията . Ако си професионален атлет това е от първостепенна важност . Какво би казал на прадложението да се оперираш в чужбина ?

Аз ти препоръчвам да добавиш Глутамин към останалите добавки .  Достъпен като цена и в конкретния случай ще ти е от голяма полза .

Обаче си мисля за друго !
За да са ти поставили такава диагноза би трябвало да си минал преглед на някакъв вид образна диагностика , в най-добрия случай ядрено-магнитен резонанс . Интересува ме , каква е степента на увредата на връзките ?

И още нещо , разгледаха ли коляното и в частност менискусите . Рядко една травма е изолиран случай !

VI

13.11.09
14:20

Здравей.
Накратко историята каква е:
Аз съм от Сливен и тукашните “специалисти” ми казаха, че имам само разтежение и до няколко седмици ще мога отново да спортувам. (травмата възникна по време на мач (футболен), прескочих крака на едно момче, стъпах накриво, всичко ми причерня). Та това се случи преди 2 месеца... и аз си работя по възстановителната програма, ходя на физиотерапия, на фитнес, пражя упражнения с тежести, за да подсиля малко мускула, за да се заключва правилно с капачката, но се шашнах, че за толкова време пак изпитвам болка, когато кракът ми е опънат или сгънат докрай. Та отидох при Хубенов, с две движения установи, че имам скъсани предни кръстни връзки. Каза, че няма нужда от ЯМР.
Същото беше и с братовчед ми - пипна го два пъти, каза му, че има скъсани ПКВ, а после по време на самата операцията се разбра, че и менискусът му е засегнат.

Така че не съм минавал през ЯМР, и не мисля, че има значение до каква степен са увредени щом ще бъда опериран - тогава всичко се почва.
За Хубенов всички казват, че не му трябва каквато и да е образна диагностика, и сигурно няма да си правя, въпреки че искам, да не взема да го засегна нещо, че да ми отмъсти умишлено по време на операцията ;d

Последно, вече е избрана дата за операцията - 1 декември. Радвам се, че левият ми квадрицепс е с размера на десния и заключвам перфектно. Така, доколкото знам, поне първите дни няма да изпитвам толкова много болка.

Sport & Health Consulting Ltd.

13.11.09
14:31

Без ЯМР не лягай под ножа. Братовчед ти я е имал скъсан минискус, я му е бил здрав. Хирурзите ще получат пари по линия на здравната каса и за минискуса. Здравната каса и с пръст не може да ги пипне, без ЯМР в случай, че решиш да ги съдиш. Не ме разбирай погрешно, за теб това е здраве, имаш само 2 крака. За хирурзите е кариера, бизнес, а ти си поредният случай. Не ставай статистика, ами иди си виж крака на ЯМР в София. Не споменавай каква диагноза е сложил първият лекар на втория. Следи за припокриване на две независими диагнози. После, ако има съвпадение иди да те режат. Може да се окаже, че операцията е безсмислена.

Поздрави!

13.11.09
16:16

Разбирам . Човек ще направиш адска грешка , грешка която може да ти коства много  !!! Изцяло подкрепям мнението на Sport & Health Consulting Ltd. .
Незнам що за лекар е въпросния Хубенов , може да е бог на спортните травми , но в 21 век подобна диагностика носи твърде много рискове . Мисля си , че щом си позволяваш възстановителни упражнения то нещата са далеч от най-лошото , но точно затова ти трябва метод с максимална сигурност .
Незнам с какви финансови възможности разполагаш , но каквото и да ти правят е най-добре да го правят най-добрите ...... направи проучвания ........чувал съм , че в София са най-добрите по спортна медицина и травматология  . Още по-добре е в Германия ......но това е значително по-скъпо ......ала за сметка на това ........!
Задължително трябва да искаш ЯМР . Или като компромис -  компютърна томография , но това облъчва и е опасно !

24.11.09
09:31

Аз съм се убедил. За подобни тежки операции, отивай в София без да се замисляш.
Иначе какви възстановителни добавки да взимаш попитай лекаря, който те оперира. Някои лекари спортисти също взимат добавки и те най-добре могат да ти кажат какво да взимаш.

24.11.09
11:53

Един съвет и от мен. Задължително ЯМР и се консултирай не с 1, ами поне с 3ма лекари. Германия не е мерило. Един приятел му правиха точно операция на предни кръстни връзки и го оплескаха здраво. Също не ходи в Пирогов никога! Възстановяването от такава операция е около 6 месеца и няма да ти е лесно. Яко физиотерапия е нужна. Добавки за ставите са желателни също.

Здравейте,

Преди няколко месеца по време на футбол усуках леко коляното. Имаше моментна силна болка, но после си доиграх спокойно и така, на другия ден едвам си разгъвах крака и имаше силна болка по външната част на коляното, казаха ми разтегнато сухожилие, да почивам и т.н. Почивах аз два-три месеца, но усещах лека болка. Както и да е почнах пак да си играя по 3-4 пъти на седмица. Болка нямаше по време на мача единствения проблем беше, че след мач ми се подуваше меката тъкан в задната част на коляното точно на свивката. Направих ЯМР и резултата е следния:

Находката отговаря на инкомплетна лезия на медиален минискус. Частична руптутра на ПКВ. Хондромалация на пателата.

Моля за севети и благодаря предварително. Също ако може да препоръчате добър терапевт в Пловдив!

28.01.12
23:47

Chondromalacia pattella е състояние, при което се наблюдава дегенерация на хрущялната повърхност, заради намалена стабилност на капачката, която произтича от лошо механично въздействие с долната част на феморалната кост (патело-феморален синдром), например след травма на квадрицепса.
Мога да ти дам няколко съвета, които ние често адресираме към пациентите в клиниката, разбира се това НЕ те освобождава от отговорността да се консултираш с добър ортопед:

1. Избягвай поза, при която упражняваш тежестта на тялото върху сгънати колена, напр. турско сядане, както и стоене на колена, коленичене, тичане по наклон нагоре и надолу, както и бързо изкачване на стълбища (знам, че звучи смешно, но при много наши пациенти това се среща често).
2. Препоръчват се компреси с леден гел (4 градуса) след физическа активност, което намалява отока и болката.
3. Физиотерапия и стречинг- ако се занимаваш редовно със спорт, мога да ти препоръчам hamstring stretch, calf and quadriceps stretch. За физиотерапията ти трябва добър спортен физио или рехабилитатор.

Що се отнася до лезията на медиалния менискус- малко ми е трудно да разбера какво е инкомплетна, при нас се използва грейд системата, която се базира на нивото на повърхностно увреждане. Има два основни типа подход: консервативен и инвазивно-диагностичен. По мои наблюдения консервативният подход има успеваемост около 30%, другият подход се изразява в диагностична артроскопия, която цели да се определи до колко е увредена повърхността, да се види дали има увредени лигамтни структури, хондрални лезии, удебеления и прочие. След това се прилага и хирургичен подход за възстановяване (Suture repair with vascular access channels- не знам как се казва на БГ език), който при нас е 95% успешен, тоест ефективността е отлична.

Мисля, че за съответно лечение трябва да се съветваш с твоя лекуваш ортопед/спортен хирург като няма място за притеснение, 95% от пациентите се възстановяват напълно до 60 дни след манипулацията и се връщат към активна спортна дейност.
Успех

Благодаря много за съветите! Инкомплетна мисля, че идва от “incomplete” частична или непълна незнам. Аз за тази Частична Руптура на Предни Кръсни връзки, какво ще кажеш!?

29.01.12
01:50

Не знам как точно дефинират в БГ частична...при нас се ползва системата за грейдинг в зависимост от повърхностите характеристики след диагностичната интервенция.
Предполагам, че имаш предвид anterior cruciate ligament (ACL)- имам проблем с БГ терминологията?
1.След като диагнозата е поставена на МРИ, следват няколко теста за валидация като например Lachman’s Test и Pivot Shift Test (целта им е да се определят повече детайли относно характера на руптурата).
2. При консервативното лечение (около 20%) се прилагат активна физиотерапия и рехабилитация (не съм детайлно запознат с вс. упражнения), която цели да се заздрави квадрицепса, който има основна роля за стабилизиране на коляното.
3. При хирургичната намеса се започва отново с цикък физикална терапия, който е подготвителен. При нас отдавна вече не се “шият” краищата на разкъсаната връзка, а се имплантира графт (парче тъкан, което се взима от един орган на пациента и се имплантира в друг орган на същия или друг пациент), който се приема принципно с 90 % ефективност. Обикновено при нас се ползва авто-графт (на същия пациент), който взимаме от пателарния tendon или от hamstring/quadriceps tendon. Това зависи от много фактори, като при някои пациенти е трудно поради наличние на хронични травми в тези тендони.
Детайли следва да се коментират с твоя лекуващ ортопед.

Поздрави

Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 29.01.12 01:52.

казано от Nikola Pavlov на 29.01.12, 01:50:

Детайли следва да се коментират с твоя лекуващ ортопед.

рентгеновия лаборант(или какъвто там се пада) ти е направил ЯМР и го е разчел. ЯМР обаче не е диагноза, за това ти трябва ортопед. той ще погледне, ще пипне, ще погледне ЯМР и ще прецени.
основното което трябва да прецени е дали да ти препоръча артроскопия за да потвърди/отхвърли диагнозата. като види на място какво точно се случва ще прецени колко и какво ще поправя.

също така е възможно да прецени че нямаш нужда от артроскопия и може да ти предпише консервативно лечение.

07.02.12
11:25

казано от Димитър Караджов на 28.01.12, 22:03:

Също ако може да препоръчате добър терапевт в Пловдив!

д-р Шидеров и д-р Аврамов в клиника Пълмед в Пловдив. Забелязвам, че повечето хора с травми на връзките търсят д-р Тони Георгиев от ВМА в София, замисли се и за този вариант.

За Тони Георгиев има както положителни, така и отрицателни отзиви. темата изисква допълнително проучване.

Благодаря на всички. Бях при Георги Петров в клиника Тримонциум.
Ще се наложи артроскопия на минискис, не е страшно мога и без нея, но има вероятност да се докъса нацяло и, затова ще се оперирам по навреме, за да не стане по зле.

10.02.12
13:14

И преди и след е зле, аз вече втори месец се възстановявам, не ме боли коляното, но не е като преди. Започни максимално бързо рехабилитацията след артроскопията. Успех ;)

18.12.12
13:07

Много е важно ВЕДНАГА след свалянето на конците да се почне рехабилитацията. Това зависи от самата техника на операцията. На мен ми правиха double bundle. При тази операция се възстановяват и двете “крачета” на връзката. Не съм носил шина! Почнах рехабилитацията на 15 ден. Вече съм на 2-ри месец и ходя нормално...даже съм на работа. Фитнеса е задължителен до 6-ти месец след операцията.

Мнението беше редактирано от Emo Iliev на 18.12.12 13:10.

17.05.18
00:51

Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1