Дава ли ми висшето образование гаранция за успех и това значи ли, че останалото ни образование е "нисше"?

Прескочи до:

11.12.09
14:16

Гаранции няма, единствено се вдига шансът ти да преуспееш в живота.

Доколкото ми е известно, само в някои образователни системи и медицински такива има пряка връзка между дипломата и съответната успеваемост (заплащане). Възможно е и това да е история вече.

Дипломата е предпоставка за успех, но не е необходимо и достатъчно условие за влизане в лигата на успешните. Тя следва да е критерий, че човекът Х методично се е борил с обстоятелствата, за да я получи, нея, средна, висша, много висша.

Хубав дебат се е заформил, но аз не виждам дефиниция на думата “успех” - Fortune 500, Forbes 100, “директор” на визитката, сплотено семейство и осигурено поколение, друго? В противен случай ще се спори по подобен начин на онази дискусия в дневника на Георги за бицепсовото сгъване. :)

11.12.09
22:49

Момчета. защо не си налягате парцалите и да намерите начин да пробиете в живота сами?

Сашо, от къде на къде държавата ще ти гарантира работа? Това, че твоя приятел не си е намерил работа говори за това че СиВи-то му не е достатъчно съблазнително за работодателите... от хората които се оплакват от положението в БГ - виждам само едни голи оправдания.

Подкрепям Петко - човек, който е кадърен винаги ще си намери работа - без диплома и без връзки!

И малко бъркате връзкарщината с препоръката. Разбира се че бих взел на работа - някой който е препоръчан от мой близак и този мой близак гарантира за неговият човек, че е добър кадър. Но ако препоръчаното лице е некадърник си заминава директно. Особено пък във времена на криза никой работодател няма да държи некадърни служители. Всичко си зависи единствено и само от това какво можете. Дипломата е един плюс, но не е гаранция за нищо. Не давайте много примери със САЩ или западна европа, защото там дипломата ти е гаранция само за едно - да те извикат на интервю. След това се почват безброй тестове на които се вижда кой колко може. Освен ако не кандидатстваш за склададжия и т.н...  Друг е въпроса че в чужбина за да получиш диплома от елитен ВУЗ се учи яко. А тук може и само с преписване.

Сашо ти сам казваше че си изкарал университета без много да учиш, а имаш отличен. Ако и твоя приятел е като теб - да не се оплаква за работата.
Само от начина по който си си написал CV-то си личи колко си интелигентен и умен.

11.12.09
23:37

@kao - CV-то му е написано перфектно. Момчето и си знае перфектно говорим и писмен английси. Магистърската степен е факт, както споменах. Само, че работа търси от 6 месеца и така като гледам още ще търси. Да не говорим, че съм разговарял с мои колеги, с които завършихме Свищов и при тях положението не е розово. Абе...българска работа.

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 11.12.09 23:39.

12.12.09
00:39

Българската работа я правим ние българите... и докато самите не си променим манталитета нищо няма да се промени. Нали не очакваш някой да дойде и да ни оправи положението?

12.12.09
06:54

Мнението беше редактирано от nomad232 на 12.12.09 15:03.

12.12.09
08:33

казано от nomad232 на 12.12.09, 06:54:

Аз съм висшист, магистър. Завърших преди 1 година с отличен успех и награди. Говоря няколко чужди езика. В продължение на един месец си търсих работа. По специалността ми има тук-там работа, за която плащат като на метачка по улиците (Нямам против никой. Срамна работа няма). Със заплатата, която ми дават не мога да се издържам в населено място, където съм на квартира. Затова работя в момента на строеж и нося където и каквото ми кажат чичковци с основно образование. Парите ми стигат като да живея. Миналия месец спестих 50 лева. Януари ще трябва да дам за застраховка на колата и винетка. Как да създам семейство тук?
Казаното до тук е истина и доказва две тези: 1.Ако човек иска да работи, може да намери работа (друг е въпроса колко добре е платена и каква е тя) 2. Държавата е повече от насрана в “опитите” си да задържи професионалисти. Искам да ида в парламента и да намажа с лайна лицата на всички, които стоят в онази зала, защото не аз съм виновен, че заплатата в държавния сектор е смешна. Ако там тя е голяма, тогава и частниците, за да са конкурентни ще повишават възнаграждението.
Искам още много да кажа, но не искам да се ядосвам и за това спирам.
Не искам никой от вас да ми дава отговори и да съди.Ако по-горе съм питал, то е за да накарам хората да помислят. Всеки си носи отговорността за себе си. Не претендирам за правотата на мнението ми и знам че е лесно да философстваш на чужд гръб, поради което съм дал себе си за пример и не искам да ми се дават съвети. Далеч не се смятам за страдалец и единствен, защото има още много хора като мен.
Според мен образованието има смисъл, но в държава като тази, то е само за личностно израстване и развитие. Е аз израстнах. Сега трябва и да ям, защото висшето не топли и храни и плаща сметки както в чужбина. Аз съм бил тук-там и не съм видял висшист да работи на строеж. А вие?

Е ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

12.12.09
09:22

Зависи от университета издал съответната диплома. В момента качеството на кадрите, бълвани от знайни и незнайни висши учебни заведения в България е трагедия.
Като работодател бих предпочел да наема човек без никакви препоръки и без стаж, но с диплома от Харвард, пред такъв с куп препоръки и ходатайства, но завършил примерно Стопанска академия Свищов. :)
Това не означава, че само защото има диплома от еди-къде-си, този човек ще си запази мястото ако не се справя със задълженията си.

12.12.09
12:48

казано от shemeta на 12.12.09, 09:22:

Това не означава, че само защото има диплома от еди-къде-си, този човек ще си запази мястото ако не се справя със задълженията си.

Точно това е - с или без препоръки, с или без диплома от Харвард. Ако човека не е кадърен и да си върши добре работата никой няма да му плаща. А това за радост на всички си проличава веднага...

12.12.09
12:49

давам пример от моя преподавателка : Тя разказа за българин,който отишъл в Америка ,да учи в най -елитния университет или не знам как се води - за военни и морски пехотинци (нещо такова).Та този българин завършва с отличие и т.н,та което следва -предлагат му работа (доста солидно платена) в Америка,но той отказва и  се  прибира в България,защото обича родината и иска да работи тук .След което подава нали документи за работа  и бива назначен за 300- 350 лв Заплата ...Човек завършил най-елитния университет за военни ,да получава 300 лв ? ЕСТЕСТВЕНО ,че ще се върне в Америка или където и да било другаде :) ,но с тази диплома веднага ще си намери работа,а в България ? както има един лаф - Мразя държавата ,обичам Родината.

12.12.09
13:04

Не виждам нищо странно в това. Специалността която е завършил там не е приложима тук. Случва се често. Според теб какво може да прави един пехотинец в БГ? Да участва в постоянните ни военни операции?

Нали се сещаш че дори да завършиш за автомобилен инженер и да си работил в БМВ в Германия, когато се върнеш в БГ най-много да работиш в някой официален сервиз. За това се мисли когато се избира специалност.

Ако завършиш автомобилен инженер в Германия и си работил в БМВ-Германия, би следвало в БГ да си поне управител на някой сервиз. Не в БГ управител е една мазна мутра с голям джип откраднат по един от многото начини, а ти си бачкатора с гаечения ключ омазан в масло бачкащ за 500 лева заплата, която ти стига точно колокто да не умреш от глад, но не и да съществуваш нормално.

12.12.09
13:16

От къде на къде? А ако няма нужните качества за управител?

казано от nomad232 на 12.12.09, 06:54:

Аз съм висшист, магистър. Завърших преди 1 година с отличен успех и награди. Говоря няколко чужди езика. В продължение на един месец си търсих работа.

Цял месец?! :lol: Аз си търся читава работа от пролетта.

Относно заплатите - те се определят от пазара на труда. Докато има хора, готови да работят за 300-500 лева, работодателите нямат основание да ги увеличават.

казано от Петко К на 12.12.09, 13:16:

Ами дори да има качества за много повече от управител, пак ще е монтьор, а управителя пак ще е някоя мутра.
Смешно е просто международни фирми признати в цял свят в бг да дават заплати от по 400-500 лева, а навън хиляди евро. Да не гворим, че има малки градчета където заплата 500 лева е лукс.
Колко работодателя в БГ осигуряват служителя на реалната заплата както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват безопасни условия на труд както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват обучение по заеманата длъжност както е по закон?
Колко работодателя в БГ изплащат извънреден труд както е по закон ?
Колко работодателя в БГ дават отпуските както си е по закон и после ти ги изплащат или ти се натрупват?
Колко раотодателя в БГ осигуряват минималното прието за ЕС заплащане за почасова ставка, нали сме в ЕС?
Ами със сигурност малко.
Горкия човек дето е учил в Германия или САЩ и се е върнал в тая подлога.

12.12.09
13:41

казано от kao на 12.12.09, 13:04:

Не виждам нищо странно в това. Специалността която е завършил там не е приложима тук. Случва се често. Според теб какво може да прави един пехотинец в БГ? Да участва в постоянните ни военни операции?

Нали се сещаш че дори да завършиш за автомобилен инженер и да си работил в БМВ в Германия, когато се върнеш в БГ най-много да работиш в някой официален сервиз. За това се мисли когато се избира специалност.

Примерно генерален секретар на МВР и все пак е първият българин завършил тази академия :) и мисля , че е по добра от академията в Симеоново

казано от fanfan на 12.12.09, 13:41:

Примерно генерален секретар на МВР

Ами в БГ, не може да бъде генерален секретар, а после премиер, бивш пожарникар, защото не познава мутрите, не е бил охрана на комунистите и няма банка и обръчи от фирми. Учил е в САЩ как стават нещата в белите държави, и не му е останало време за тези неща.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 12.12.09 13:45.

12.12.09
14:06

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 13:35:

Ами дори да има качества за много повече от управител, пак ще е монтьор, а управителя пак ще е някоя мутра.
Смешно е просто международни фирми признати в цял свят в бг да дават заплати от по 400-500 лева, а навън хиляди евро. Да не гворим, че има малки градчета където заплата 500 лева е лукс.

Ами ако има качества за управител, никой не го кара да става монтьор.
Работодателите ще дават минималната сума, за която успеят да си намерят персонал. И ти да беше работодател, нямаше да даваш по 2 бона заплата на човек, ако можеш да си намериш четирима за тези пари.

Колко работодателя в БГ осигуряват служителя на реалната заплата както е по закон?
Колко работодателя в БГ осигуряват обучение по заеманата длъжност както е по закон?
Колко работодателя в БГ дават отпуските както си е по закон и после ти ги изплащат или ти се натрупват?

Ами например тези, при които аз съм работил последните 4-5 години ги правеха тези неща.

Мнението беше редактирано от Петко К на 12.12.09 14:07.

Хората са в безисходица, на магазина не ги питат колко са умни и талантливи и какви качества имат, просто им искат пари, навсякъде ти искат пари, в данъчното в полицията които точно нищо неправят срещу парите ти, в болницата в детската градина, на касите на ВИК, Енерго Топлофикация и т.н. и т.н.. За да не гладуваш и да си храниш децата, се съгласяваш на по малка заплата. То затова сумати народ избяга отвъд граница, защото не им се гладува и са намерили вариант.
Петко К ти ако нямаш деца и 700-800 лева заплата живеейки на евтина квартира останал с 50 лева в джоба, успокоявайки се че приятел има да ти дава,  те устройва, някой хора с подобни заплати искат да гледат две три деца осигурявайки им някакво бъдеще, да имат собствено жилище вместо да ги гонят от жилище в жилище разни мастити бабички. Само, че това в Бг е мечта колкото и да си учил и работил, а навън си е нормално, колкото и да не си учил

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 12.12.09 14:34.

12.12.09
15:00

Петко през това време аз не съм живял в къщи и да чакам само да ме викнат на интервю. Живеех на квартира в голям град, където всички разходи си бяха за моя сметка, не са ми помагали родителите ми. Всеки ден започвам с    абе кво се обяснявам на некой си там яяяяяяяяяяяяя....................Добре че има такива хора като тебе че да остане все пак някой в тая държава.

12.12.09
15:03

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 14:16:

Петко К ти ако нямаш деца и 700-800 лева заплата живеейки на евтина квартира останал с 50 лева в джоба, успокоявайки се че приятел има да ти дава,  те устройва, някой хора с подобни заплати искат да гледат две три деца осигурявайки им някакво бъдеще, да имат собствено жилище вместо да ги гонят от жилище в жилище разни мастити бабички.

Ако бях на квартира със 700 лева заплата, нямаше да мисля за 2-3 деца.
Хората обаче се съгласяват да работят при такива условия, и какво ще накара работодателите да вдигнат заплатите или да подобрят условията на труд? Ако започнат всички да искат нормални заплати и условия на труд, плюс трудов договор по КТ, работодателите искат не искат - ще почнат да го правят и да спазват правилата, за да си намерят читав персонал. А тези, които не могат, ще фалират и ще останат само читавите фирми.
Но в момента се получава затворен кръг.

12.12.09
15:14

И не е казано, че всеки ще постигне задоволяване на нуждите, желанията и потребностите си. Това го няма никъде по света.

Ами Петко хората деца искат, то ако гледаш да имаш пари за деца, че тогава да имаш означава, че в БГ след 10 години ще е само цигани. Прост народ слаба държава лесно се управляват. Някога и родителите ни не са били богати, но са отгледали по две деца. Бабите и дядовците ни са били още по бедни, но са отгледани с по няколко деца. Баща ми някога е знаел, бачкаш в тогавашния “Заводски строежи” дават ти евтин апартамент и живееш, имаш парно имаш работа имаш заплата. Майка ми е знаела, учиш за учителка разпределят те да преподаваш около родното ти място и си бачкаш. Сега някой знае ли нещо ?!?!!? Баба ми са нямали апартамент нито къща, имали са ниви, знаели са че обработват ли ги ще имат храна е обработвали са ги и не са умрели от глад. Днес човек се ражда с нищо, никой не ти гарантира, че ако учиш и работиш ще имаш апартамент, нива или няма да умреш гладен.
А това, че ние не сме народ, а мърша, си е отделна тема. Тук говорихме за висшето и гаранцията за успеха.
За мен висшето е необходимо, но не достатъчно условия за гаранция.
Ето дипломирах се за пореден път, но ме е срам да си занеса дипломата работодателя да ми я впише в личния картон защото ми намалят заплатата обясявайки ми, че няма нужда от човек с длъжност като моята която закон взима малко повече пари. Ще ме впише в по друга длъжност, ще върша същата работа, но за по малко пари.

12.12.09
15:24

Посредствени възможности за посредствени хора.
Чакаш N години за кола, N години за апартамент. Имаш или нямаш заложби, все тая, копаш в някое предприятие и това е съдбата ти.
Комунизма си отиде, с носталгия по него, нищо няма да постигнем. Китайците, могат да ни покажат, как се прави...ама надали ще ни хареса. ;)

Мнението беше редактирано от 6th на 12.12.09 15:25.

Заплати по минимум 5 евро на час няма как да се направят в БълХария. По простата причина, че винаги изниква нещо по-важно от това да се борим за доходи - я Максим Ставийски блъснал кола, която не знаем дали не е шофирана от пиян или друсан, но не ни и интересува; я сестри Белнейски, я Спаска Митрева, я любимките ми - либийските сестри... Просто винаги с нещо маловажно се занимаваме и си стоим нископлатени.
Форумът ни тук е типичен пример: добавките в бг са на много по-високи цени, но ние какво правим - плюем се за и против Сашо и Слин Сейн. Някои се спасяват поединично, като си пазаруват от чужбина. Едно малко копие на живота в бг, а? :)
Българите са били обединени само веднъж: статистите на филма ‘Троя’ единодушно са стачкували и постигнали по-високи надници и да не ги хранят само с боб. За 1300 години история е добре...
Тъй че дипломата е като мускулите - дали ще си я купиш (ще се назобиш) или ще учиш с години (тренираш чисто) - зависи от теб. Крайният резултат е един и същ - ако нямаш връзки - няма да просперираш.

Абе комунизма си отиде, но народа тогава си е бил доволен, и са гледали по две три деца, а сега ей така ще си умрем заляти от Ромското население.

12.12.09
16:08

Просто не са познавали друго.
И какво са правили тогава хората, които са искали повече? Да се развиват на някъде?
Не са имали тази възможност, защото нали уж всички са били равни?
Може да си с класи над останалите, ама ще стоиш на нивото на всички.

12.12.09
18:43

Само едно не мога да разбера - какво е било по различно от едно време - България на 3 морета,Китайската стена е построена ,за да предпазва китайците от българите ,велик народ - много велик, а сега какво ? - до 20-30 години застаряващото население 3-4 пъти повече от младото...
и моля ви се не защитавайте комунизма...това е най-тъпото (ако може така да се изразя),заради него ,повечето хора от чужбина ,дори не знае къде се намира България,мислиш ли ,че всички са били равни ? защо мислиш ,че затвориха всички заводи в България ? Кой мислиш ,че ги е затворил ? Комунистите ,кой може...след като се разпадна комунизма ..тези които можеха ограбиха,охраната на Тодор Живков - министър-председател...
за какво говорим ? както казваше един човек - живеем в Абсурдистан.и все пак ,ако можете отидете учете в чужбина,върнете се ,направете нещо за България , все пак не забравяйте - В България има мозъци ..и ще продължава да има -

12.12.09
18:54

Аз пък не знам как за комунизма се изказват толкова категорични мнения от хора, които са родени след краят му ;)

казано от fanfan на 12.12.09, 18:43:

Само едно не мога да разбера - какво е било по различно от едно време - България на 3 морета,Китайската стена е построена ,за да предпазва китайците от българите ,велик народ - много велик, а сега какво ?

Ами сега всички мрънкат и очакват някой друг “да ги оправи” :lol: И разбира се, политиците са виновни за всичко.

Абе темата е за образованието и работата, къде отидохме чак в комунизма :).
Петко аз съм 83 имам няколко години изживяни в комунизма  :cheese:

12.12.09
19:23

казано от Петко К на 12.12.09, 18:54:

Аз пък не знам как за комунизма се изказват толкова категорични мнения от хора, които са родени след краят му ;)

казано от fanfan на 12.12.09, 18:43:

Само едно не мога да разбера - какво е било по различно от едно време - България на 3 морета,Китайската стена е построена ,за да предпазва китайците от българите ,велик народ - много велик, а сега какво ?

Ами сега всички мрънкат и очакват някой друг “да ги оправи” :lol: И разбира се, политиците са виновни за всичко.

не мисля,че  само политиците са виновни ,по виновни от тях е завистта на българина
относно това ,че съм се родил след края му ,имам достатъчно обща култура

и имам впечатлението ,че го защитават тези,които са видяли келепир след разпадането му

Мнението беше редактирано от fanfan на 12.12.09 19:25.

12.12.09
19:27

Това за политиците беше на шега, забравих да сложа емотикон :)

казано от Иван Шишманов на 12.12.09, 19:21:

Абе темата е за образованието и работата, къде отидохме чак в комунизма :).
Петко аз съм 83 имам няколко години изживяни в комунизма  :cheese:

Знам, аз имах предвид fanfan.
Образованието никога не е излишно ;), нито дипломите, но това не ти гарантира нищо. Тук някои хора се изказаха, че едва ли не като завършиш, държавата или някой друг е длъжен да ти намери хубава работа.
А иначе си има някои предимства. Аз затова другата година смятам да изкарвам сертификати от Cisco и Майкрософт.

Мнението беше редактирано от Петко К на 12.12.09 19:30.

ЛР

12.12.09
20:58

Батки,

1. с толкова много писане по форумите много ясно, че държавата ще е а този хал :) :) :) (това е майтап)
2. а сега сметнете времето, вложено в дискусията в тази тема, как можехте да го оползотворите по полезен и креативен за себе си начин

Лична позиция: и още 100 страници да напшете в тази тема, все спорове ще бъдат и все някой с някого няма да бъде съгласен. Темата, така зададена, е черна дупка за време, мисли и емоции. Не разхищавайте времето и мислите си с лека ръка :)
Прочетете книги, измислете идея - работете по равитието си :)

поздрави :)

12.12.09
21:20

не мисля ,че споровете са излишни,донякъде мълчанието и страха на всички са ни довели до тук

13.12.09
12:00

казано от fanfan на 12.12.09, 19:23:

Можеш да имаш каквато си искаш култура и образование.Ако ще и академик да си.Но по-добре е веднъж да видиш нещо сам отколкото сто пъти да чуеш от другите какво е било н-я-к-о-г-а,когато те е нямало или си бил не знам къде.Много ми са смешни хората с навити пружини.Които говорят нещо,плюят,псуват.Ама за какво говорят? И те не знаят.Ами “имам обща култура ” и толкоз.Това замества всичко.

Живял съм в това време достатъчно дълго за да имам лични впечатления и не само от детската си възраст като някои.Мога да кажа стотици проблеми,които имаше.А мога да изброя и сто други неща:нямаше безработица,голяма инфлация(парите от 1962г бяха в обръщение и през 1989г,в това число монетата от 1 стотинка.С тях се купуваха почти същите стоки в 1989г както в 1962).Имаше твърди цени,еднакви в магазините в цялата страна,определяни от правителството.Никога не съм ял сирене без мляко,кремвирши не от месо и др.Не съм ял 20 годишно телешко,внос от Белгия.Не съм ял фъстъци с диоксин,забранени в Гърция и внесени у нас от нашите търговци.Не съм ял телешко с луда крава,внесено от Англия.
Нямаше обири,отвличания на хора по улиците,грабежи,убийства,наркомани,явна проституция.Нямахме решетки по прозорците,някои родители оставяха ключовете под изтривалката.Нямаше порнографски списания и филми,дори бяха забранени.нямаше педофили или бяха в пандиза и не ги пускаха “под гаранция”.Разхождахме се спокойно след 24 часа по улиците,без страх че някой ще ни нападне.Имаше умерена агресия в училищата,но несравнима със сегашната.Тогава това бяха 2-3 ученика във всеки клас.И не смееха да прекаляват.Щото ги пращаха в тевеута,разновидност на детски затвори.
Имаше работа за всички с прилична заплата.Възрастните хора не получаваха помощи за отопление и Коледни добавки към пенсията си.Защото можеха да си плащат сами тия разходи.Масово се използваха нафтови печки,много практични,чисти и удобни за възрастни и малки деца.Не знам някой да си е изключвал парното,щото не може го плати.Тоя проблем изобщо не съществуваше.Имаше евтини учебници и тетрадки за учениците и студентите,евтини наеми и пр.
Тъй че това което говори уважаемия колега са едни свободни съчинения и лично негови интерпретации какво е било някога.

Мнението беше редактирано от Миро на 13.12.09 12:04.

13.12.09
12:30

казано от Петко К на 12.12.09, 13:16:

Колко раотодателя в БГ осигуряват минималното прието за ЕС заплащане за почасова ставка, нали сме в ЕС?
Ами със сигурност малко.
Горкия човек дето е учил в Германия или САЩ и се е върнал в тая подлога.

Не знам ‘колко’, но моите работодатели го правят. За уточнение: фирмата е българска, собственикът й също е българин. Осигуряват ме на реалната заплата, получаваме си бонуси, привилегии, допълнително здравно осигуряване, дрехи, храна, извънредния труд се заплаща, отпуските си ги взимам, когато се разбера.

Само че знам и още нещо: на интервютата идват нахъсани младежи, току що излезли от университета, които хал хабер си нямат как се работи. И вече искат да взимат заплати, както за кадри, работили поне 10тина години в системата. И ако може - на ръководен пост. Е, не става така. Малко по малко работодателите в България се научават, че се плаща за знания, умения и възможности, а не за някаква хартийка, която докато не е заработена и доказана, нищо не значи.

Преди 6-7 години можеше да кажа, че ‘работа няма’. Сега работа има - въпросът е каква. И да, добра работа не се намира лесно, понякога човек трябва да се примири за известно време с това, което има подръка. Ако изобщо иска да работи - работа винаги има.

И аз лично съм много ‘за’ това работодателите да се опират на доказани качества, а не на само и единствено на дипломи. Пълно е с икономисти, журналисти, прависти, които излизат от университетите. Това не ги прави специалисти в тяхната област, само малко по-наясно с материала. За да стигне някой до по-високо, трябва първо да мине по стълбичката: с кофти работа, кофти заплата и кофти условия. Всяка една работа обаче носи опит, знания и нови възможности. Което се вижда и от автобиографията след това. Аз така съм работила и си знам, че сега си заслужавам добрата работа и доброто заплащане. Ако някой друг има различен опит според мен е хубаво да го сподели.

А ако има някой, който да е с връзки - евала. Само че вече не са много фирмите, които търпят връзкарството без покритие. А държавните институции хич не плащат.

А, да - напоследък много често се случва работодателите и агенциите да търсят вече обучени кадри от конкурентни фирми, като просто им предлагат по-добри условия. Т.е. за ценните кадри работа има - като фирмите знаят, че за тях парите си заслужават, нерядко се стига до това и да се наддава за заплати и условия, за да се привлече конкретния човек. Така е много по-лесно: виждаш човекът в действие, знаеш как работи той, т.е. рискът да се издъни при наемането му е много по-малък.

Докато с обявите и младежите винаги го има риск да сбъркаш. Това е и основната причина заплащането за тях да е по-ниско, докато се докажат като умели служители. Не виждам нищо несправедливо в това :)

13.12.09
13:22

казано от Грахче на 13.12.09, 12:30:

Само че знам и още нещо: на интервютата идват нахъсани младежи, току що излезли от университета, които хал хабер си нямат как се работи. И вече искат да взимат заплати, както за кадри, работили поне 10тина години в системата. И ако може - на ръководен пост. Е, не става така. Малко по малко работодателите в България се научават, че се плаща за знания, умения и възможности, а не за някаква хартийка, която докато не е заработена и доказана, нищо не значи.

Съгласен съм, затова в чужбина (говоря главно за UK) съществуват така наречените програми сандвич, където висшето заведение е свързано с работодатели и след няколкото години образование се прехвърляш директно на практика в съотвената фирма. Затова в чужбина висшите заведения често освен висши заведения са и лицензиран образователен център на голяма фирма. Там завършването на висше образование е не само зимане на хартийка, а комплекс от знания/изпити и реална практика в реални работни условия.

Също така подкрепям на 100%, че кариерата на всеки зависи само и единствено от собствениите му хъс/умения/желание. Аз съм все още ученик (нямам завършено средно), но имам над 2 години стаж с различни фирми, като съм получавал положителен отговор на поне 10 кандидатури от jobs.bg и за 2те ми години стаж съм успявал да изкарвам по-голям месечен доход отколкото баща ми и майка ми...което всъщност е нищо особено, но аз съм доволен от напредъками. И имам перспективни планове за бъдещето ми, без те да бъдат пряко зависими от висшето ми образование. Работата е там, че за абсолютно същите неща, които тук съм правил за бг работодатели, в UK щях да бъда много по-добре заплатен. Но пък за сметка на това конкурентите за моето работа място са в пъти повече и се намират хора с доста по-голям опит.

казано от Грахче на 13.12.09, 12:30:

Докато с обявите и младежите винаги го има риск да сбъркаш. Това е и основната причина заплащането за тях да е по-ниско, докато се докажат като умели служители. Не виждам нищо несправедливо в това smile

Според мен проблемът е двустранен - работодателите изискват прекалено много неща, предлагайки твърде ниско заплащане (като сега се сетих за една комична обявао от jobs.bg, където работодателя си търсеше “Графичен дизайнер с умения да говори руски и да кара кола” :D, а от друга страна са хората, търсещи работа, които имат малко опит, но търсят големи заплащания.

13.12.09
13:24

казано от Миро на 13.12.09, 12:00:

казано от fanfan на 12.12.09, 19:23:

Можеш да имаш каквато си искаш култура и образование.Ако ще и академик да си.Но по-добре е веднъж да видиш нещо сам отколкото сто пъти да чуеш от другите какво е било н-я-к-о-г-а,когато те е нямало или си бил не знам къде.Много ми са смешни хората с навити пружини.Които говорят нещо,плюят,псуват.Ама за какво говорят? И те не знаят.Ами “имам обща култура ” и толкоз.Това замества всичко.

Живял съм в това време достатъчно дълго за да имам лични впечатления и не само от детската си възраст като някои.Мога да кажа стотици проблеми,които имаше.А мога да изброя и сто други неща:нямаше безработица,голяма инфлация(парите от 1962г бяха в обръщение и през 1989г,в това число монетата от 1 стотинка.С тях се купуваха почти същите стоки в 1989г както в 1962).Имаше твърди цени,еднакви в магазините в цялата страна,определяни от правителството.Никога не съм ял сирене без мляко,кремвирши не от месо и др.Не съм ял 20 годишно телешко,внос от Белгия.Не съм ял фъстъци с диоксин,забранени в Гърция и внесени у нас от нашите търговци.Не съм ял телешко с луда крава,внесено от Англия.
Нямаше обири,отвличания на хора по улиците,грабежи,убийства,наркомани,явна проституция.Нямахме решетки по прозорците,някои родители оставяха ключовете под изтривалката.Нямаше порнографски списания и филми,дори бяха забранени.нямаше педофили или бяха в пандиза и не ги пускаха “под гаранция”.Разхождахме се спокойно след 24 часа по улиците,без страх че някой ще ни нападне.Имаше умерена агресия в училищата,но несравнима със сегашната.Тогава това бяха 2-3 ученика във всеки клас.И не смееха да прекаляват.Щото ги пращаха в тевеута,разновидност на детски затвори.
Имаше работа за всички с прилична заплата.Възрастните хора не получаваха помощи за отопление и Коледни добавки към пенсията си.Защото можеха да си плащат сами тия разходи.Масово се използваха нафтови печки,много практични,чисти и удобни за възрастни и малки деца.Не знам някой да си е изключвал парното,щото не може го плати.Тоя проблем изобщо не съществуваше.Имаше евтини учебници и тетрадки за учениците и студентите,евтини наеми и пр.
Тъй че това което говори уважаемия колега са едни свободни съчинения и лично негови интерпретации какво е било някога.

еми нормално да е така,но ако го нямаше комунизма сега щяхме да сме много по напред :D и нормално сега да е така както го казваш (тоест зле ) нали е преход...просто няма правосъдие и всеки намира дупки в законите,тъй че ...

13.12.09
14:50

Не съм  сигурен,ако не беше тоя комунизъм дали нямаше да сме много по-назад.Ето сега се говори колко милиарда може да струва АЕЦ Белене и се питам-а как сме имали пари за 6 реактора на Козлодуй? С какви пари са строени тия стотици заводи през 60-те години,когато сме нямали вземане-даване със западните банки по политически причини. Гледах репортаж по Бенете,как софиянци едвам пресичат някакво многолентово шосе с риск за живота си.Във Варна има един куп подлези,строени още в 60-те и 70-те години на 20 век.И се чудя колко ли струва всеки един от тях.И как тогава държавата е имала пари за тях,а сега няма за нито един,няма дори за редовно преасфалтиране на основните варненски булеварди.Камо ли за подлези,а загиват хора,малки деца дори.Как е имало пари за многобройните болници,прегледи,изследвания? За детските домове,за строежа на всички тия училища? За 400-600 хилядна редовна армия? А сега няма?Тук няма построена нито една обществена сграда след промените,а такива дупки по асфалта не помня да е имало някога.
Както и да е,всяко нещо си има плюсове и минуси.Идеалните държави в света са малко.Но при нас е напълно разрушена държавата.Има един огромен хаос вече 20 години.За да има платена работа,трябва преди всичко да има достатъчен брой фирми и работни места.При нас има голяма безработица и заплатите се смъкват от огромната конкуренция между самите безработни.Това е следствието от пазара-голямо търсене,малко предлагане.Икономиката ни е нестабилна,конюнктурна,на пясъчни основи.Бяха закрити и  дори разрушени стотици заводи с  2 000 до 5000 души персонал.Разчита се на туризма.Който зависи изцяло от външни за страната ни фактори.И е крайно несигурен за печалба или фалит.Разчита се на строителството.Видяхме колко е стабилен и тоя отрасъл.Добре че тая “невиждана и нечувана световна икономическа криза” се оказа донякъде един голям медиен сапунен мехур.Иначе бяхме пред пълен крах.Разчитаме и на търговията,която първа ще замре при икономическа криза и неплатежоспособно население.Ще замре и изхвърли на улицата хиляди хора в най-тежкия за тях момент.Ние нямаме сигурна структура на икономиката си.Тя е е на пясъчна основа засега,един слон с глинени крака.Няма бъдеще в нея,няма перспективи.Някога сме изнасяли домати,а сега дори тях внасяме от Турция.Месото внасяме сега,а изнасяхме за арабските страни преди 1989г.Заради кражбите и далаверите ни,няма да получим и пари от еврофондовете.Няма перспектива в беге,освен една изцяло криминална икономика-грабежи,отвличания,наркотрафик, проституция,контрабанда,измами,рекет.Станахме бандитите на Европа :)

Ами в БГ на един учител, полицай или лекар, се плаща по малко отколкото на един циганин с лопата на строеж.
На един зидар на строеж, се плаща повече отколкото на проектанта проектирал сградата носейки отговорност за нея цял живот.
Докато е така, младите хора в бг няма да имат стимул да учат в престижни и хубави университети и да упражняват професията си в БГ.  Колкото по находчиви и уни са толкова по бързо ще избягат навън.
По комунизма държавата е имала пари, защото народа е нямал, сега народа пак няма, но и държавата няма защото парите са в мутрите голяма част от които са си бивши комунисти забогатяли покрай куферчетата с долари, преди 89-та е нямало, Вълци, Черепи, Ковачки, Галеви, Диневи Черньовци и прочие, къде живи къде умрели новобогаташи.

А кой е казал, че по време на комунизма държавата е имала пари.Всичко, което изброи Миро като предимство на комунизма, е било всъщност в тежест на икономиката.Когато харчиш безразборно без да имаш, така се получава.И за това сме на този хал.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1