05.01.10
15:02
pockobg, обикновенно сайтове като dealextreme.com & focalprice.com пишат Гифт и 10$.На мен от Фокала дори за фенерче от 2$ ми написаха Гифт и 10$ :D
Възможно е затова съм написъл и откъде ми е поръчката! Но нали има някакъв спор и за подаръците, че можело да отворят кулета и да изискат фактура за изпратеното
Може, естествено, тогава ще е въпрос на късмет и на разправии с продавача да пише, че е подарък, че има стойност от 15 долара и т.н., което определено ще даде повече основания да отварят и да искат извлечения от кредитни карти...
05.01.10
15:27
pockobg, обикновенно сайтове като dealextreme.com & focalprice.com пишат Гифт и 10$.На мен от Фокала дори за фенерче от 2$ ми написаха Гифт и 10$ :D
Възможно е затова съм написъл и откъде ми е поръчката! Но нали има някакъв спор и за подаръците, че можело да отворят кулета и да изискат фактура за изпратеното
Може, естествено, тогава ще е въпрос на късмет и на разправии с продавача да пише, че е подарък, че има стойност от 15 долара и т.н., което определено ще даде повече основания да отварят и да искат извлечения от кредитни карти...
Ами то до сега като съм поръчвал 1-2 пъти гсм-и от Китай чрез такива сайтове те обикновенно така го пращат, че май повече може да се каже, че е от частно лице колкото от фирма, а нали знаете, че частно лице няма как да Ви издаде фактура.Пък и примерно това за една пратка 1 телефон който тежи 200-300 грама на никой няма да му направи впечатление.Още повече при това, че Китайците са всеизвестни в цял свят със смешните си цени. :)
Преди малко си взех “уведомлението” за пратката ми. Пише да си я взема от пощата :)
Доста бързо е пристигнала, утре ще разбера кога е минала през митницата. Иначе поръчката е от 28 дек.
05.01.10
16:06
Преди малко си взех “уведомлението” за пратката ми. Пише да си я взема от пощата :)
Доста бързо е пристигнала, утре ще разбера кога е минала през митницата. Иначе поръчката е от 28 дек.
от нетришън ли е пратката?
на мен ми е чудно защо моята още не пристига при положение че на 8 декември е пусната.дано до края на седмицата да получа известие от пощата.
05.01.10
16:09
Аз до сега като съм поръчвал от А1 ми дават тракинг код за usps.com и от там следя пратките обаче пък не ми пише кога пристигат в България.Обаче до сега по една средна преценка след като ми изпише, че пратките са напуснали САЩ изчавакм 3-4 до най-много 6-7 дни и звъня да проверя дали са дошли.Мисълта ми е, че ако не сте искали може сега си поискате по 1 тракинг номер. :)
05.01.10
16:17
Моята на 8 декември е напуснала Щатите, пък от пощенската служба ми твърдят, че не е пристигала в България. А за друга поръчка, от нетришън, сега поисках тракинг код, защото не ми бяха дали.
05.01.10
16:19
Аз до сега като съм поръчвал от А1 ми дават тракинг код за usps.com и от там следя пратките обаче пък не ми пише кога пристигат в България.Обаче до сега по една средна преценка след като ми изпише, че пратките са напуснали САЩ изчавакм 3-4 до най-много 6-7 дни и звъня да проверя дали са дошли.Мисълта ми е, че ако не сте искали може сега си поискате по 1 тракинг номер. :)
готово.току-що писах на netrition.com и утре ще видя какво става с пратката ми,ама имам чувството че ще е пристигнала до тогава :D
05.01.10
16:26
готово.току-що писах на netrition.com и утре ще видя какво става с пратката ми,ама имам чувството че ще е пристигнала до тогава :D
Аз имам чувството, че докато разбера какво става с моята поръчка, ще са я пратили обратно в Щатите :)
05.01.10
16:28
Добре де хора, като теглите чертата колко по-евтино ви излизат добавките като си ги поръчвате от САЩ, сравнено със сегашните 20-25% намаления в БГ?
05.01.10
16:33
Добре де хора, като теглите чертата колко по-евтино ви излизат добавките като си ги поръчвате от САЩ, сравнено със сегашните 20-25% намаления в БГ?
Ами то си зависи какво точно си поръчал, ама моите специално, даже и ДДС да трябва да се плати, пак излиза по-евтино отколкото тук. Когато има намаления разликата не е чак толкова огромна, но все пак я има и е в полза на Щатите... Друг е въпроса дали си струва занимаването с глупостите на митници и пощи...
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 05.01.10 16:33.
05.01.10
16:33
абе то е ясно, че има разлика, ама като вкараш времето за доставката, разправиите с пратки митници колети пощи и въобще цялата несигурност на начинанието - сравнено с 10 мин. разходка до магазина, не е ли общо взето безмислено?
Ако е за 20-30 лева кяр, направо си е мазохизъм за мене да се занимавате с щатите...
Мнението беше редактирано от smacker на 05.01.10 16:34.
05.01.10
16:35
За 20-30-50 лева спор няма, че е безсмислено. Ама за 200-300 лв... Което в проценти си е 40-50% от стойността на поръчката не е точно така...
05.01.10
16:37
Ами 2222 325 таблетки на Оптимум, които тука на промоция са от 53лева нагоре ми излизат около 40-42 лева, че дори може и по-малко в зависимост от поръчката и такива подобни.Докато в БГ като не са на промоция са между 65-74 лева. :)
ПС- Това е само 1 пример.По принцип всичко от САЩ излиза по-евтино.Освен ако тук не направят 40% отстъпки и нагоре хах :)
Ами smacker Аз като поръчвах с приятели последната ми поръчка за под 200 лева взех неща които тука щяха да са 380-400 лева.
Ако не се лъжа си взех тогава, AST 1200grams Glutamine, 500 grams BCAA powder Sci-Fit, NOW 7oz. AAKG, обаче другите неща вече не ги помня... :(
Мнението беше редактирано от incessantforce на 05.01.10 16:39.
05.01.10
17:40
Oт netrition не дават тракинг кодове понеже пращат с International Airmail и си пише там, че при този метод опцията tracking я няма... Така че, може само да се проверява по име или по адрес в пощата... То и без друго по този начин само разбираш кога е тръгнала от Щатите пратката и нищо повече.
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 05.01.10 17:41.
06.01.10
08:53
Чудесна тема, момчета (и момичета)!
Снощи направих една поръчка от Netrition-а. Имам все пак някои неясноти, бих се радвал, ако някой хвърли светлина по тях:
1) Къде би следвало да очаквам да пристигне колета - районна пощенска станция или митница? Поръчката е на стойност: 150$ - продуктите, 55$ - shipping-a. Още не е дошъл ‘your order is processed’ мейл, в който предполагам ще е цитирано теглото, но все пак доколкото пресметнах трябва да е към 3-3.5 кг.
2) Във връзка с промените по ДДС върху внасяните стоки - как се заплаща то? В смисъл такъв - хипотетично да предположим, че пристигне в районната пощенска станция, отивайки да си получа пратката мога ли да го платя на място? Предполагам, че отговора е ‘не’.
3) Това, което Сашо Маринов е написал няколко поста назад - и за физически лица ли се отнася? Демек и мен ли ме чака подобна бюрократщина?
4) (Тъп въпрос) Митнически служби как се ориентират какво има в пратката (без да я отварят) - има залепен етикет какво е съдържанието, заедно със стойността ли?
Мерси предварително.
06.01.10
09:04
Това което написа Сашо Маринов е всъщност писмото получено от представителите на FedEx, които ще се занимават да ми осовободят пратката от митница София. Да, за физически лица се отнася цялата тази бюрокращина.
2) ДДС-то се заплаща по банков път, ще трябва да ходиш до банка и после да им занесеш/пратиш бележките, с които си платил.
4) Най-често ти отварят колета и гледат какво има вътре и е добре да имаш фактура.
Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 06.01.10 09:06.
06.01.10
09:20
Мерси, Сашо.
2) ДДС-то се заплаща по банков път, ще трябва да ходиш до банка и после да им занесеш/пратиш бележките, с които си платил.
Т.е.:
1) получавам известие
2) отивам до поща/митница
3) отварят колета, гледат фактурата и ми смятат ДДС-то
4) плащам си ДДС-то по банков път
5) занасям вносната бележка и ми освобождават пратката.
4) Най-често ти отварят колета и гледат какво има вътре и е добре да имаш фактура.
А фактурата не я ли тургат вътре в пратката?
06.01.10
09:24
3) Отварят колета и ти дават фактурата, която е вътре.
4) Отиваш да търсиш митническа агенция, която ти изготвя документите
5) Отиваш да търсиш банката, с която работи бюджета (ДСК), плащаш и се връщаш с документите на митницата за да ти освободят пратката.
Иван Котев- Може и да имаш късмет и направо в пощата да си я получиш.
Зависи каква ти е пратката колко е обемиста колко тежи и между другото от кой сайт поръчваш на мен от нетришъна винаги ми идва в пощата а от другите сайтове на митницата.
06.01.10
10:00
Мерси, момчета.
Явно за момента просто чакам пратката, пък после според ‘късмета’ (@Westa) ще действам.
Ще се отбележа в темата какви съм ги свършил в крайна сметка.
5) Отиваш да търсиш банката, с която работи бюджета (ДСК), плащаш и се връщаш с документите на митницата за да ти освободят пратката.
Различни градове - в различни банки :)
06.01.10
11:31
Да, и аз така си помислих. Тея тъпани от FedEx ме карат примерно в Уникредит Булбанк да направя плащането.
А и съм сигурен че ако пратката беше с пощите,а не с FedEx щях да мина между капките за последно. :)
Прав си, аз така минах днес - направо от пощата е вземах, но беше изкарана от чувалчето и нямаше как да видя кога е освободена от митницата. Иначе за София е Уникредитбанк както казваш, при нас е сибанк, в русе е ДСК .... :)
Между другото от пощата не знаеха за новия закон и за кво им е да знаят наистина ,т.к. при тях идват освободени пратки само.
06.01.10
17:13
Хора,най-накрая получих моята пратка след 1 месец чакане. Проблема не беше в пътя. Тя била в пощата повече от 2 седмици. Обаче (не знам как е точно е станало това) името ми не можеше да се разчете, а май и адресът не беше пълен. Затова като ходих няколко пъти и си казвах името, нямаше нищо за мен. Така че който има проблеми с получаването на доставката да отиде и да каже да проверяват по адрес - може и да излезе нещо. Успех на чакащите :)
06.01.10
17:18
на мен пък в пощата ми казват че ся докарват пратки които са пратени в края на ноември и да отида другия петък да си я потърся.
zenit кога си направи поръчката?
06.01.10
17:55
Май беше на 7ми декември, а в пощата е пристигнала около 20ти.
06.01.10
18:45
на мен пък в пощата ми казват че ся докарват пратки които са пратени в края на ноември и да отида другия петък да си я потърся.
zenit кога си направи поръчката?
newgirl, май си е до късмет това. На моята чрез тракинг кода видях, че е напуснала Щатите на 8 декември, а в митницата като бях днес, като провериха за въпросния код се оказа, че пратката не е влизала в България. И това било нормално по това време на годината, т.е. Коледа и Нова Година. Двете седмици доставка ставали 4 и така... Като й казах на жената, че пратката е излязла от USA на 8 декември, следователно според мен би трябвало да е в БГ още от 9-10 декември, буквално ми се изсмя :) Ще си чакаме и ще се надяваме писмото, което ще ни пратят да е от пощата, а не от митницата :)
06.01.10
19:19
zenit кога си направи поръчката?newgirl, май си е до късмет това. На моята чрез тракинг кода видях, че е напуснала Щатите на 8 декември, а в митницата като бях днес, като провериха за въпросния код се оказа, че пратката не е влизала в България. И това било нормално по това време на годината, т.е. Коледа и Нова Година. Двете седмици доставка ставали 4 и така... Като й казах на жената, че пратката е излязла от USA на 8 декември, следователно според мен би трябвало да е в БГ още от 9-10 декември, буквално ми се изсмя :) Ще си чакаме и ще се надяваме писмото, което ще ни пратят да е от пощата, а не от митницата :)
писмото ще е от пощата ;) аз така като гледам доста хора от там са си взели колетите,така че ние ще сме от последните късметлии които няма да са таксувани с ДДС :) ама на мен ми е странно защо на някои хора толкова бързо им пристигнаха нещата,а на нас не.моята пратка също е пратена на 8 декември,така че нашите добавки заедно ще пристигнат :lol:
Интересно четиво затова какво ни очаква в митницата
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/?ref=rss
ужас
06.01.10
21:17
Хаха, този е преживял някакъв пълен кошмар, цели 4 часа лудница.. :lol:
Като четох статията се смях но като се сетих, че и мен ме чака същото лошо ми стана
06.01.10
22:06
Да видите сега какво преживяваме вносителите. Аз не 4 часа, а 3 дни поред съм висял.
Мнението беше редактирано от Валентин Иванов на 06.01.10 22:06.
06.01.10
22:17
Да видите сега какво преживяваме вносителите. Аз не 4 часа, а 3 дни поред съм висял.
Сериозно ли бе Човек..?! Как така 3 дена бе .. да не ги произвеждахте тия добавки на митницата, че 3 дена.. хах представям си каква олелия е, но просто ми стана интересно защо чак толкова много време..
Иначе въпреки абсурдите в България мога да кажа, че не навсякъде е така.Аз лично от 3 пратки до сега за добавки от САЩ първият път само ми се наложи да плащам мито и ддс.Вярно, че пак си имаше доста такси и бумащина, но не ми се е налагало да чакам чак толкова много.Отделно като съм си освобождавал пратките от митническият клон в пощата в Сливен не съм имал проблем с митничарите.Винаги са се държали коректно и не са ми създавали излишни проблеми.Сега да не си помислите, че им правя реклама(шегичка) хаха :).Просто си споделям личният опит. :)
ПС- Сега чета статията в Дневник.БГ и направо се изумявам.. :(
07.01.10
07:03
Имам чувството, че заради това ддс и добавките ще се вдигнат
Няма логика... предполага се, че вносителите им декларират легално и изрядно стоката...
07.01.10
07:13
Имам чувството, че заради това ддс и добавките ще се вдигнат
Няма логика... предполага се, че вносителите им декларират легално и изрядно стоката...
Не забравяй, че говорим за страната, в която 90% от такситата карат на метан, но си вдигат цените при всяко покачване на бензин и нафта, а не ги свалят при спад на цените на горивото. Мога да ти дам още примери ;)
07.01.10
07:28
Не забравяй, че говорим за страната, в която...
Именно... :lol: Затова използвах израза ’предполага се, че...’
Юридическо лице, което внася стока в количества, предназначени за търговия и ги продава открито в България, не би трябвало да бъде засегнато от тези новости. Не би трябвало! :lol: