22.06.10
11:37
казано от Thrashmetal на 22.06.10, 11:30:
ОтносТно и вако и тако, виж, опасТно вече по-често се греши. ОпасТност.
Това също, да... казваме ’опасен’, а не ’опасТен’...
24.06.10
03:30
казано от TaCk0 на 23.06.10, 22:35:
Правописа има значение само когато ти го оценяват :)
Странен поглед върху нещата...
Пиша грамотно не за да се харесам на някой и не за да получа медал.
Правя го заради личното си удовлетворение и възпитание.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.06.10 03:58.
казано от Кольо Пияндето на 24.06.10, 03:30:
казано от TaCk0 на 23.06.10, 22:35:
Правописа има значение само когато ти го оценяват :)
Странен поглед върху нещата...
Пиша грамотно не за да се харесам на някой и не за да получа медал.
Правя го заради личното си удовлетворение и възпитание.
Тогава защо постоянно правиш забележки на другите.Пиши си за собствено удоволствие.
24.06.10
19:09
казано от Андриан К на 24.06.10, 17:14:
Тогава защо постоянно правиш забележки на другите.Пиши си за собствено удоволствие.
Точно това започнах да правя.
От известно време спрях да пиша извън дневниците (днес направих изключение и то ще бъде последно).
Не желая да слизам на нивото на шепа борци за “свобода”, които всъщност са само и единствено консуматори в този форум. Те нямат капка принос към това форумът да става все по-богат и достоверен източник на информация. За сметка на това не пропускат да парадират със своята “борба за справедливост”, без никаква представа какво ще донесе каузата, която защитават. Надявам се, че сега, след като дразнителят вече се е кротнал, те ще започнат да дават изчерпателни и стойностни съвети на питащите. Всъщност съм уверен, че това няма да стане. Ясно ми е и защо, но ще запазя този коментар за себе си.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.06.10 11:06.
Помагаш на питащите и помагаш на форума на стане по-обогатен-в това спор няма,едва ли някои може да спори затова.Просто понякога твърде много се впрягаш-това е.Нищо лично против теб,даже напротив харесвам те като потребител и на мен си помагал.
Поздрави!
казано от Кольо Пияндето на 24.06.10, 19:09:
Не желая да слизам на нивото на шепа борци за “свобода”,...За сметка на това не пропускат да парадират със своята “борба за справедливост”
Хааахаха.По-точно е да се каже “борци за неграмотност” или “борци за невежество”. А някои псевдопатриотари в интернет искаха да правят 24 май национален празник. Вместо 3-и март. Боже,боже! Комедия,най-долнопробна. “Борба за справедливост” .То все едно да има “борба за алкохолизъм”,”борба за тотално пушене”,”борба за по-достъпно дрогиране” и все такива хубави нещица и много “ценни” човешки качества и способности. Естествено всеки си има свободата да падне до възможно най-ниското ниво до което може да стигне. И едва ли някой ще вземе насила да му пречи да се срине до това ниво. Обаче на тоя фон инициативата за 24 май е наистина “гениална” идея. :D
25.06.10
07:14
Бавно но сигурно темата отива към ключ.
Свалих й статута на важна, не разбрахте предупреждението...
Още от началото ви предупредих, преди да направя темата важна, че опитът от години с таквиа теми показва по - скоро, че се стига до опит за изтъкване и унижение, обществен натиск и решаване на лични проблеми. Казах ли го? Не ме чухте.
Което означава, че вместо да подобрява форумните взаимоотношения, тя ги влошава.
Това става и в момента.
Не виждам да има поука за някого, виждам скарани, сърдити и лагери. Докладванки, оплакванки.
И не мога да го свържа с декларираните от вас достойнства за “повишаване нивото на форума”. По - скоро понижава.
Що се отнася до фрапиращите случаи, винаги е имало модераторски екип и никога неразбираемото не се е толерирало, а всеобщият подход не е удачен навсякъде.
Та, ако искате да пишете още по темата,моля правете го по темата.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 25.06.10 07:17.
Пиша веднага две-три неща по темата, без да имам някого конкретно предвид. :)
1. Гореспоменатото “предвид” се използва самостоятелно - представката “пред” в комбинация с корена на думата дава цялостното значение и допълнителни предлози не са нужни. В този смисъл употребата на комбинациите “под предвид” и “в предвид” е проява на неграмотност.
2. Не съм съгласен с една дума от списъка, пуснат като второ мнение в темата. Правилното изписване на думата “воин” е именно “воин”. Това е така, за да се прави разлика в множествено число между воини и войни. Воин е синоним на войник и идва от старобългарското “воити”, “воителъ”. Пишело се е с гръцката буква ита, която по-късно в кирилицата е заменена с иже, т. е. именно и, а не й. В последния тълковен речник на БАН “воин” и “войн” се водят дублетни форми, което обаче е по-скоро жест към неграмотността на хората, които използват втората форма и на безбройните фентъзи “епоси”, издадени през последните години, на чиито издатели са им се досвидели пари за професионален коректор.
3. Кой-кого, някой-някого. В българския официални падежи няма, но има падежни остатъци и неизползването им все още показва незнание. Когато думата е подлог в изречението, се използват местоименията кой, някой, а когато не е - кого, някого. Проверката е лесна, а с времето се свиква. “Кой ме ощипа” и “Кого ощипах” - верни, но с различен смисъл. “Кой ощипах” - неправилно.
D3BEP, имам една идея как може да се “укроти” темата, защото тя наистина може да е полезна за някого, който желае да прочете и да се научи. Можем просто да си говорим за правопис, граматика и пунктуация, като да е строго забранено да се дават конкретни примери от форума, да се пускат цитати и да се споменават имена и никове.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.06.10 12:52.
Имената на дните от седмицата, както и месеците в годината с главна или с малка буква се пишат?
Мнението беше редактирано от ~ DN на 03.07.10 14:50.
Всичко прекрасно, но доброто познаване на българският език не е предпочитана ценност в социокултурата на преобладващата част от потребителите ви. Губите си времето.
казано от mgmst на 19.12.10, 18:59:
Всичко прекрасно, но доброто познаване на българският език не е предпочитана ценност в социокултурата на преобладващата част от потребителите ви. Губите си времето.
Прав си, но все ми се струва, че нещата отиват на по-добре. Имайте предвид, че преди година-две се пишеше само, или почти само на латиница по форумите ( не говоря за бб-теам).
Време е тази тема да бъде поизтупана от праха.
Пожелавам на следващия, който напише изрУд в този форум, на рУжденния му ден да дойде гладен и жаден целият му рУд до девето коляно и да му подари рУдословно дърво, за да помни къде и кога е рУден! Амин!
Както казва един мой врачански приятел.
“Тъпан до тъпана, тъпана бие баце...прости до 101, ама мъцат за компютри. Горе баце, горе на кошарата, там в торта”...:)))
Обичам ги тия ора:)
10.08.14
13:14
Идеално. Никой не е умрял прочитайки “впредвид”, “навпредвид” и “изнавпредвид”, но не се знае - може да съм прецедент.