Да изясним въпроса за аминокиселините, хидролизата и какво да купуваме

30.06.10
18:30

Такааа, поразтърсих се малко но такава тема не намерих. За какво иде реч:
Според статията за аминокиселините в сайта, а и според много други източници разграждането на белтъците чрез ензими, което се нарича още хидролиза спестява една голяма стъпка на храносмилателната система, което намалява загубите на материал и най-вече улеснява задачата на стомаха и червата. Също така се твърди, че 25гр аминокиселини  се равняват на 75гр протеин. Да ОБАЧЕ... навсякъде пише, че колкото по-висока е степента на хидролиза, толкова по-горчив вкус има крайния продукт. Като дългогодишен ползвател на Genesis и Universal съм свикнал с една характерна миризма на аминокиселините, характерна форма и разбира се горчивия вкус. Както и други old school продукти, които съм купувал много преди да се появи този форум според мен “истинските” аминокиселини са с жълта безвкусна глазура, която прави поглъщането изключително лесно и бяла, приличаща на засъхнала вар вътрешност, която е достатъчно горчива за да ти е гадно поне 10 минути след като я сдъвчеш. След като за 2 седмици щастливо изпих 2 опаковки Xtrreme Whey Amino на Mega pro, които имаха същите качества макар да бяха суроватъчни се оказа както винаги, че са свършили и трябва да търся заместител. Оттогава ходене по мъките - не искам да споменавам имена з да бъдат по-обективни отговорите, а не да се дърляме като...
Продукт 1 - Огромни таблетки с остри ръбове и залепващи за езика и гърлото, които нямат преглъщане, горчиви.
Продукт 2 - Малки бели тебеширчета с остри ръбове, без глазура, които имат вкуса на неовкусения ми изолат, нищо горчиво.
Продукт 3 - Малки бежови гладки хапченца, които имат гладка фармацевтична глазура, която ми напомня антибиотик, пак нищо горчиво...
Продукт 4 - Малки бели тебеширчета точно като Продукт 2, нищо горчиво пак
Продукт 5 - Големички таблетки, които миришат почти както “едно време”, горчиви са и засега се очертават най-близко до истината

За пояснение ще кажа, че няма български сред изброените, 4 и 5 са Румънски. И тук задавам моя въпрос - има ли на пазара аминокиселини като Genesis 1900, Universal 2700 (без да плюете по Карабиберов, моля) и други приличащи на тях. Не че нещо съм капризен ама като пиеш по 6-7 пъти на ден по 10 таблетки... Всички, които попитах ми отвърнаха “Ми що не си купиш протеин?” - Ми щото ми се повръща само като видя шейк вече и на етикета Е850, Е851, Е852, (Аспартам, Ацесулфам) Sucralose, Stevia и оцветители за латекс вътре защото луд на шарено се радва... В общи линии това е, за съжаление бюджета ми не позволява да изкупя всички видове аминокиселини на пазара, (вече съм към 200лв назад за 3 дена), затова давайте акъл... Средно големи, жълти с бяла вътрешност, горчиви и миришат на ... аминокиселини...

head_hunter

30.06.10
18:48

silabg.com/bg/1449-UNIVERSAL-AMINO-EXTREME-2700-120-tabs.html тука пише, че ги има, но до колко е така - трябва да провериш. Пробвал ли си от немските производители нещо?
п.п. Ultimate extreme amino се доближават до търсеното от теб, но за последно съм ползвал преди поне 2-3 години.

п.п.2 Или май Ultimate super whey amino, но това с което съм запомнил тези амино беше с горчивия вкус и натрапчивата миризма - все едно нещо е умряло и са решили да е погребано в тази кутия  :D

Мнението беше редактирано от head_hunter на 30.06.10 18:53.

30.06.10
19:12

Купи си течни аминокиселини. Усвояват се перфектно и се поглъщат лесно.

30.06.10
19:14

казано от heat на 30.06.10, 19:12:

Купи си течни аминокиселини. Усвояват се перфектно и се поглъщат лесно.

голямо предимство е пред големите хапове :D

30.06.10
19:48

silabg.com/bg/253-ISS-AMINO-2200-325-tabs.html
Ей тия ти покриват изискванията на 110 % :)

На Ultimate може да се вярва. Имам един въпрос - Защо не си продължиш с Genesis и Universal 2700? Та те са си супер.

Krasimir Yolov

01.07.10
05:59

казано от Кобра на 30.06.10, 18:30:

.... навсякъде пише, че колкото по-висока е степента на хидролиза, толкова по-горчив вкус има крайния продукт. Като дългогодишен ползвател на Genesis и Universal съм свикнал с една характерна миризма на аминокиселините, характерна форма и разбира се горчивия вкус. Както и други old school продукти, които съм купувал много преди да се появи този форум според мен “истинските” аминокиселини са с жълта безвкусна глазура, която прави поглъщането изключително лесно и бяла, приличаща на засъхнала вар вътрешност, която е достатъчно горчива за да ти е гадно поне 10 минути след като я сдъвчеш.

Това не е точно така. Кривата определяща горчивия характер (влияещ се и от хидрофобноста на хидролизата) се определя от различни условия. Има горчив елемент, който е по-силно изразен при хидролиза на казеин и суроватъчен протеин, които  са по-богати на BCAAs (класифицират ги като хидрофобни аминокиселини). Определено “български течни” аминокиселини получени от соев протеин, или добавен хидролизаиран колаген и желатин към 10% суроватъчен хидролизат и за капак добавен революционния подсладител ЗАХАР няма как да горчат. Това което ти си мислиш, че горчи не винаги е хидролизат. Често в таблетките освен магнезиевият стеарат (магнезиевите и калиевите соли са по-принцип горчиви) често в таблетките се влагат калциев сулфат и калциев фосфат, които имат “твърд” вкус подобен на тебешир. Да не ти казвам, че някои фирми пресоват директно протеин.

казано от Кобра на 30.06.10, 18:30:

..Ми щото ми се повръща само като видя шейк вече и на етикета Е850, Е851, Е852, (Аспартам, Ацесулфам) Sucralose, Stevia и оцветители за латекс вътре защото луд на шарено се радва... В общи линии това е, за съжаление бюджета ми не позволява да изкупя всички видове аминокиселини на пазара, (вече съм към 200лв назад за 3 дена), затова давайте акъл... Средно големи, жълти с бяла вътрешност, горчиви и миришат на ... аминокиселини...

Няма “оцветител за латекс”. Всички оцветители са класифицирани и освен като Е100, Е101…,Е199 за хранителни цели може да се ползват и в други индустрии, ако технологично е възможно това. Един от “жълтите” оцветители Е101 - рибофлавин всъщност е Вит. В2. Е160 са група оцветители, които имат Вит.А активност и т.н. Мисълта ми е, че не всичко е само синтетика.
Подсадителите за които си писал са с номера Е950, Е951, ....

п.п.Горчивината на хидролизата минава през “тръпчеене”. Ако самият протеин е богат на BCAAs, то в края на хидролизата, ако е добре проведена, пак ще горчи поради високото им съдържание в свободна форма. Промените във вкуса на хидролизата започват когато се “накъса” по-голямата част под пентапептиди.
Само с един ензим трудно става накъсване на всички видове аминокиселинни последователности при пептидната връзка. В класическият случай пептидната (C-N) връзка е 0,136 nm, което означава, че много стабилна - почти двойна.

Мнението беше редактирано от Krasimir Yolov на 22.07.10 01:46.

01.07.10
06:17

Благодаря за отговорите, за латекса се пошегувах естествено :)
Значи не мога да продължа с Genesis и Universal 2700, защото и двете ги няма в момента. На Genesis доставките са нередовни, а другите излизат малко скъпичко. Преди имаше едно 2700 на цена около 20лв, сега станаха 38 и сигурно знаете приказките, че тези евтините са били всъшност JC Nutrition. Ще прегледам предложенията, а за течните - винаги съм мислел, че са неизгодни като цена - количество, трябва да направя research. Iss amino 2200 325 tabs ще ги пробвам задължително.  3
За аспартама и ацесулфама - да, сбъркал съм първата цифра. Що се касае до хидролизата, четох, че горчивия вкус зависи дори от това с кой точно ензим е извършена, но не смятам да се задълбавам чак толкова :) Излязоха 3 предложения - Iss amino 2200 325 , Ultimate и течни. Благодаря!

01.07.10
08:50

На Powerman са 1 към 1 с Universal , поне на вид и вкус :)

01.07.10
11:16

“Също така се твърди, че 25гр аминокиселини  се равняват на 75гр протеин”
брех това вярно ли е наистина

01.07.10
12:13

http://www.ultimatenutrition.com/catalog/amino_acids/super_whey_amino_2000.html#
Това е добър вариант за таблетки!
Те са от суроватъчен хидролизат.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 01.07.10 12:16.

01.07.10
12:21

Ето ти един евтин вариант http://redis.bg/?page=products&view=85

01.07.10
14:10

казано от caihundrel на 01.07.10, 11:16:

“Също така се твърди, че 25гр аминокиселини  се равняват на 75гр протеин”
брех това вярно ли е наистина

Има резон в това изказване, в статията е описан пътя на храносмилането. Аз лично след приличен застой на около 100гр. изолат дневно освен другото хранене, като минах на 5-6 приема по 10 таблетки все едно някой ме ритна отзад за тласък... - сутрин, преди тренировка, след тренировка, вечер, ако не мога да направя добро ядене вкарвам някакъв junk-food и една шепа аминокиселини, в офиса, в колата... където ти дойде... само за 2 седмици се измъкнах от застоя и за пръв път нямах газове, подуване на стомаха, тежест и т.н. Даже червата ми станаха като швейцарски часовник, а иначе като изпия един шейк все едно пиех киселина от акумулатора на колата... Така че... според мен ако не друго то дори заради посочените позитивни ефекти си заслужава...

Ето я и статията, на мен лично много ми харесва:  http://www.bb-team.org/articles/1423/#axzz0sRJtZq3O

Мнението беше редактирано от Кобра на 01.07.10 14:11.

01.07.10
14:17

то хубаво 5-6 приема на по 10 таблетки ама колко грама бяха таблетките ?
на Мега Про тези които споменаваш са 1.5 грама едната маи
ти за кои говориш?

01.07.10
14:30

Кобра сега когато изчетох цялата статия ....има логика ...повечето неща си ги знам ама така обяснено напълно възможно е 25 грама свободни аминокиселини да заместят 75 грама протеин

01.07.10
16:13

Точно така, по 1,5гр... което при 50 таблетки прави 75…

30.11.11
20:10

Здравейте фитнес маниаци!
Наистина почти всички продукти на пазара, на които пише аминокиселини са просто пресован протеин или в най добрия случай леко накъсани пептидни вериги!!! Наскоро останах втрещен след като внимателно започнах да чета етикетите на продуктите. Досега си мислех, че като пише “в една таблетка се съдържа 2г. протеин” означава, че количеството на свободните аминокиселини е изчислено като протеин.
По професия съм химик и реших един ден да анализирам някои продукти. Досега купувах на доверие защото си мисля, че минават през някакъв контрол и като пише “аминокиселини” значи съдържа аминокиселини!
Оказа се, че за изследваните мостри “аминокиселини” почти няма разлика с казеиновите продукти т.е. степента на хидролиза на тези амино е = 0. Целия пазар е залят с такива боклуци и си мислим че пием и плащаме за аминокиселини, а се оказва че получаваме просто пресовано сухо мляко!!! Ами сухото мляко е много по евтино, мамка им !!!!!!!!
Колкото и висока да е степента на хидролиза на белтъците, дори и свободните аминокиселини имат поне малко горчив вкус. Тъй като излиза скъпо получаването и изолирането на свободни аминокиселини, в най-добрите продукти на пазара най-вероятно се съдържат ди- или три-пептиди. Тъй като за хидролизата се използват ензими подобни на тези като мая за сирене, намирисват и на развалено сирене.
По-горе са описани някои марки мисля да ги анализирам и тях.
Ако сте пробвали други горчиви и гадно миришещи, или на продукти на които пише “free-form aminoacids” моля пишете!!!

10.12.11
21:00

Мите не съм съгласен ако ми говориш примерно за аминокиселините на API,Gaspari или ISS

13.12.11
14:15

На тези продукти които си посочил също пише че са протеинови хидролизати, което може и да значи да речем 5% степен на хидролиза. Ами то и в сиренето е някъде толкова ако не и повече! Проблема е там че на всички такива продукти пише “аминокиселини” а това не са свободни аминокиселини а хидролизати. Все едно да напишем на печеното пиле  “продукт с аминокиселини”, да то е изградено от аминокиселини ама не е аминокиселини ами протеин. Хормоните в тялото ни влизат в действие или се стимулира тяхната секреция в резултат на наличие на свободни аминокиселини в кръвта. Примерно след тренировка и по време на тренировка е добре да има свободни аминокиселини в кръвта за да отключат анаболните хормони. Ако хапнем протеин преди тренировка той ще се разгради поне след 2 часа, което вече не ни върши работа. Аминокиселините са нещо като удърна доза в точно определеното време в най-кръвоснабденото място т.е. в напомпения мускул. Протеините и протеиновите хидролизати подават свободни аминокиселини на тялото в по голям диапазон от време, не като аминокиселините веднага и то целата доза! Затова тези препарати са неефективни! За сега единствения препарат който съм намерил на който пише 100% свободни аминокиселини е “Power man Powerman® bcaa 6200 – 100% free form amino acids”. Но не съм пил от него и не съм го изследвал, затова незнам дали действа.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1