Домашно фъстъчено масло

06.07.10
19:52

Ами понеже съм страхлив и така и не си купих фъстъчено масло,та реших да си направя сам.
Ето и рецептата:
500гр сурови фъстъци (с обелка)
1с.л зехтин
половин малко пакетче лимонена киселина
350гр прясно мляко
малко канела и ванилия.

1.Първо се слагат фъстъците с обелката да се опекат за 10-15мин.
2.След като станат готови ги меляте на месо мелачката.
3.Изсипвате фъстъците в една дълбока купа и слагате  1с.л зехтин, половинката лимонтозу и 350гр прясно мляко.
4. пасирате с пасатора, докато достигнете желаната от вас гъстота.
5. След като сте направили всичко можете да сложите ванилия и канела по вкус. :)

Допълнително: Ами това ми беше първият опит да си направя. Не се получи много добре по вид, ноооо вкуса беше невероятен, поне за мен. Не съм опитвал купешко масло, затова не мога да сравнявам. Рецептата така си я измислих, за да заменя малко ядките като допълнение към изварата за преди лягане.
Вкуса е кисело, сладко,гочиво, но не и солено, поради липса на сол.
Ако го използвате за закуска можете да добавите и мед, ще стане по сладък вкуса.
** Лично мое мнение от това което се получи  е, че можете да сложите малко повече мляко или нещо воднисто, за да не е чак толкова гъсто.
Надявам се съм бил полезен и ви хареса. :)

АН

06.07.10
23:25

яко въглениии

28.07.10
13:42

Здравей,

в хладилник ли го държиш? Притеснява ме единствено идеята дали няма да граняса ако постои повече, все пак е без всякакви изкуствени добавки и т.н, които да го държат свежо дълго време.

28.07.10
18:41

казано от libra на 28.07.10, 13:42:

Здравей,

в хладилник ли го държиш? Притеснява ме единствено идеята дали няма да граняса ако постои повече, все пак е без всякакви изкуствени добавки и т.н, които да го държат свежо дълго време.

Да, аз го държа около 7-9 дена и не усещам разлика във вкуса.
* 2рият ми опит беше с вода, да ти кажа честно не усетих голяма разлика от това с прясното мляко.
В зависимост от желаната гъстотата слагаш повече и по-малко вода / мляко.  Скоро ще опитам по нов начин да си го направя и ще кажа как се е получило. :)

28.07.10
19:59

Пробвай с фъстъчено, сусамово или орехово олио, зехтинът дава малко странен привкус.

01.12.11
10:53

Ако използвате зехтин за готвене т.е. нерафиниран, няма да има никакъв аромат.
Зехтин virgin се използва само за салата, точно той има и аромат.

02.08.16
23:24

Тук открих изчерпателна информация за фъстъченото масло. Има и няколко рецепти за приготвянето му, както и препоръки за добри марки и много, много вкусни рецепти. Материалът си заслужава! Надявам се, че съм била полезна.
www.bgbilka.com/4211/фъстъчено-масло/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1