06.10.10
09:45
Не знам дали темата е за тук извинявам се ако не е НО искам да попитам каква е разликата между правия и олимпийския лост защото нещо не схващам почти еднакви са а в цената има 70-80лв. разлика би ли ми разяснил някой защо е така ?
Темата беше редактирана от Павел Пеловски на 06.10.10 09:46.
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
06.10.10
10:36
Различно е качеството на стоманата. Колкото по-еластична е стоманата, толкова повече килограми може да издържи лоста, а при удар в земята (гумена настилка) еластичният поема удара по-добре от нееластичният лост. Вторият се чупи.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.10.10 10:36.
06.10.10
10:42
казано от Владимир Недков на 06.10.10, 10:36:
Различно е качеството на стоманата. Колкото по-еластична е стоманата, толкова повече килограми може да издържи лоста, а при удар в земята (гумена настилка) еластичният поема удара по-добре от нееластичният лост. Вторият се чупи.
Мен ми трябва за домашни условия а не ми се дават 170 лв за олимпийски лост мисълта ми беше ще ми свърши добра работа правия нали :?
06.10.10
11:07
Ако смяташ да правиш, изхвърляне, изтласкване или обръщания и ти е жал за раменете ти, си вземи олимпийски. Ако си вземеш прав лост, с по-слаба стомана и решиш да го пускаш/хвърляш от високо, гледай да е на двора върху пясъчна основа или пръст. В българската реалност на домашният фитнес, олимпийският лост е бутиков продукт.
Тъкмо щях да пускам тема и видях че обсъждате въпроса с домашните лостове та и аз имам въпрос :)
Как точно се чупи лоста ? Имам прав лост “SB-66T – 168 см / 106 см” и в Спортдепот днес гледам че максималната товаримост му е 50кг... тфа е смешно направо :O
Днес ми предстои купуване на тежести и се чудя дали лоста ще ги издържи тъй като надхвърлят 50кг ? общо мисля да го натоваря с 80кг как мислите ще се счупи ли ?
Дори и да се счупи не ми пука за лоста колкото ме притеснява как протича самото чупене ? :D дали се огъва като тръба или тъй като изглежда доста твърд се чупи директно на две ? защото ако се чупи директно то при тяга ако се пръсне по средата може да ми отсече главата или да ми разпори корема майна...
Някви идеи ?
Мнението беше редактирано от Manigga на 06.10.10 14:33.
06.10.10
15:57
В центъра на парчета, пръска се. При късите лостове стоманата има по-ниска еластичност. Правият лост за който говориш ти, е къс прав лост, а стоманата му е под всякаква критика. Не те съветвам да правиш каквито и да било движения, при които има удар и последвала вибрация в стенд/земя. Не бих му сложиш 80 кила. Това са 160% над отбелязаната му поносимост.
казано от Manigga на 06.10.10, 14:33:
Тъкмо щях да пускам тема и видях че обсъждате въпроса с домашните лостове та и аз имам въпрос :)
Как точно се чупи лоста ? Имам прав лост “SB-66T – 168 см / 106 см” и в Спортдепот днес гледам че максималната товаримост му е 50кг... тфа е смешно направо :O
Днес ми предстои купуване на тежести и се чудя дали лоста ще ги издържи тъй като надхвърлят 50кг ? общо мисля да го натоваря с 80кг как мислите ще се счупи ли ?Дори и да се счупи не ми пука за лоста колкото ме притеснява как протича самото чупене ? :D дали се огъва като тръба или тъй като изглежда доста твърд се чупи директно на две ? защото ако се чупи директно то при тяга ако се пръсне по средата може да ми отсече главата или да ми разпори корема майна...
Някви идеи ?
Хахаха тва беше забавно, ти виждал ли си как се чупи плътен лост с 30мм дебелина ? Няма такъв филм лоста да се счупи, единствено може да се деформира, тоест да се изкриви. Обикновенното желязо не може да се счупи (говоря за лостовете), то е меко, а тоя лост дето го дава за натоварнане до 50кг. ще издържи и 150кг. ти когато хванеш лоста не го държиш в средата, а хвата ти е широк и само тази част от лоста, която ти стърчи и цялото натоварване пада върху тази част. И на мен преди ми беше направило впечатление за тези лостове, че ги дава с много ниско максимално допустимо натоварване, което не е реално. Може би ги тестват на пресата, като ги натискат в една точка в средата на лоста !
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 06.10.10 16:13.
06.10.10
16:13
Ами виждал съм и не ми беше смешно. Нито на пострадалия, нищо че се размина на косъм. Предлагам ти да ми покажеш огънат къс лост на снимка в интернет? Може да ме убедиш, кой знае :).
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.10.10 16:13.
А ти ми покажи как по време на вдигането се чупи лост - тяга, лег, преси и т.н. аз вкъщи като тренирам лоста не го хвърлям на пода а го поставям !
06.10.10
16:18
Не при вдигане, при оставяне се счупи. Момчето го остави напречно на пейка. Счупи се и му одра бедрото. Късмет!
06.10.10
16:25
Добре ако си взема прав лост SB-84T който издържа 150 кг няма да имам проблеми нали защото аз повече от 80 не слагам
Мнението беше редактирано от Павел Пеловски на 06.10.10 16:27.
Пфф ужас... щом се пръска а не се огъва няма да рискувам да се осъкатя... А иначе на лег при оставянето изглежда има шанс да се счупи по този начин защото се получават доста вибрации като се тръшне щангата на скобите на лежанката... кофти хава.
Мерси
Павел Пеловски , е ако си вземеш такъв с максимални 150кг. естествено че няма да имаш ядове на по лека тежест.
Мнението беше редактирано от Manigga на 06.10.10 16:30.
Значи е бил някъв закален, май има значение и на коя фирма е лоста, аз съм виждал няколко изкривени. В много зали има не олимпийски лостове, които се товарят доста и не бях чувал за счупване. Аз ще питам някой производител конкретно за този въпрос със счупването !
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 06.10.10 16:39.
06.10.10
16:45
Е не си го представяй като във филм на ужасите. Просто и най-здравият метал има критична точка. В случаят момчето го пусна върху критичната точка след гребане. Имаме и умора на метала, в следствие на хиляди микро-огъвания, нещата дефектират с времето, няма нищо странно в това.
С този лост при лимит 150 кг, можеш да си правиш и тяга.
Късите лостовете се чупят директно или не се чупят. Дългите се огъват преди да се счупят. Ето една интересна снимка: http://img230.imageshack.us/img230/9895/dsci09558xz.jpg
Нетът е пълен със случаи на счупени лостове, но най-вече във форуми по трибой, вдигане на тежести и КросФит.
Не съм чел горните постове, само да кажа че 213см ф30 от Спорт Депо издържа поне 150 кила (без теглото на лоста) за серии.
И 180~183см от Спорт Депот, досега до 180 не е дал отклонение - вече няколко години. Но...по мои наблюдения, в момента са с друга стока, ужким по-любителска. Може и да греша, но и максималното натоварване на лостовете, които продаваха допреди няколко години, беше от друг порядък.
Относно “прав” и “олимпийски” - има и друга съществена разлика. При двата лоста са различни диаметрите(там където се слага диска), съответно ф50 за олимпийски и ф30(най-разпространен, но има И други размери) за любителски. Другата разлика е в теглото на лоста.
Горното е особено важно, защото при покупка на дискове, “олимпийските” са общо взето на двойна цена.
—
И не си оставяйте натоварените лостове да висят по разни стойки, защото ще ги вдигате криви. :-P
PS И олимпйиските лостове са прави, пък! :P
Мнението беше редактирано от 6th на 06.10.10 19:27.
Продават ли се някъде Ф30 лостове с олимпийско качество? Филмирахте ме с тези счупвания.
Няма как да си сигурен за качество.Повечето олимпийски лостове са китайски,затова са по 150-170лв.При тях често има разлика във Ф-то,по-дебели или по-тънки.От Ф28-до Ф34/5,става въпрос за самия лост(дето се хваща).Така че ако искаш лост Ф30 с качество на олимпийски,купуваш си олимпийски и му сваляш грифовете.Ако има нещо за дооправяне,отиваш на стругар.
Другия вариант е да си купиш парче плътно желязо Ф30,метъра е около 8/9 лв. заваряваш му шайби,купуваш си две стяги от магазина и тва е.Няма да се счупи,но може да се огъне,което както пише по-горе е добрия вариант.
Успех.
kermit , хаха ти ако знаеш аз как съм се филмирал няма да ти разправям :D ама сериозно ако си чел внимателно темата ще знаеш че само тези късите лостове имат вариант за такова счупване защото са къси и просто нямат еластичност.. докато ако си вземеш ф30 от дългите нямаш ядове с чупене.. най много да се изкриви над 150кг. но виж че казват че и на 180 нищо му няма. Аз просто съм се наредил и когато купувах не обърнах внимание...
Иначе виж спецификациите на ф30 лостовете http://www.sportdepot.bg/products/fitness-uredi-i-aksesoari/tejesti/lostove/949-lost—-prav този най долния SB-84T – 213 см / 132 см е за 150кг. - 83лв.
Нещо ми се губи смисъла от олимпийски лост вкъщи.. За да влезе в употреба трябват и 200+ тежести... и единствено всичко това само за тяга.. то по добре веднъж седмично на зала за тяга пък другото вкъщи.
07.10.10
09:33
Тренирам от 18 години и до момента съм видял само един скършен лост и то след зверски удар в земята с 210 кг тежести. Момчето залитна и пропусна стойките за клек, а и лоста не беше първа младост и предполагам умората на метала си каза думата. Какъвто и лост да изберете за вкъщи ще ви свърши работа. Колкото и да е странно толеранса над допустимата стойност на фирмата е над 1/2 и както казаха колегите по-горе тежеста е разпределена по лоста. Ако купувате неща за зала положението е малко по-различно - евтиното излиза по-скъпо с времето.Колкото до изкривяване - трудно ще намерите абсолютно прав лост. Така или иначе при вдигане лоста е крив поемайки част от тежестта при еластично усукване. Съвета ми е тренирайте умно и внимавайте при поставяне - вероятността да се пребиете или защипете е много по-реална от това да счупите лоста - все пак не сме всички като батко Рони. :D Колкото до разтоварването на лоста съм съгласен че не е добра идея да стои с 100-150 кг на него - само при условие че е на куки - на земята ще му е ок естествено.
Честно казано не бих се занимавал със сваляне на грифове, фрезоване, заваряване и прочие - желязото подлежи на температурни обработки и третиране на повъхности. Подобни намеси може и да влошат значително качествата му.
Мисля че моя е 168 см, но не съм и предполагал че му дават 50 кг. Интересното е че 152ката е с допустимост 75кг - противно на дискусията за еластичност. Може би ще си взема един 183 да ми е спокойно. Предполагам 213ката ще ми е неудобен, 175 см съм.
С7АЛК3Р, знаеш ли кога са минали към по-любителската серия и допустимите натоварвания на предишната стока?
Моя е на 2 години.
Мнението беше редактирано от kermit на 07.10.10 11:50.
Такъв ти беше въпроса.
Другото което се сещам е,че до сега няма тема(или поне аз не съм срещал)за счупени лостове в домашни условия.
Тренирайте здраво и се небойте.
Аз за повече от 20 години из залите не съм виждал счупен лост. За сметка на това съм виждал десетки огънати лостове. Чувал съм за един счупен - олимпийски, в щангистката зала на Славия и дойде специална комисия от производителя (Елейко или Леоко) да разследва защо се е счупил. В същата зала има олимпийски лостове на повече от 30 години ИНТЕНЗИВНО НАТОВАРВАНЕ. С големи тежести и удари в земята. А, и за протокола - олимпийски лост струва малко повече от 300кг олимпийски тежести, които вървят с него. Това, което продават за “Олимпийски” лост и струва 100-200лв е някакво желязо, на което са сложили ролки в двата края с диаметър 50мм за да се слагат олимпийски тежести на него. Хубавите лостове си имат гаранция за килограмите и то за над 300.
30мм лостове съм виждал да понасят тегло над 200кг - без деформация. Огъването на тези лостове идва от оставянето им натоварени на тясна лежанка.
А и да не забравя, руснаците отнесоха много подигравки за опитите си да направят “олимпийски” лост за олимпиадата 1980г. И така или иначе МОК не им одобри лостовете. Та от руските “олимпийски” лостове съм виждал криви - хората изстрелват ракети в космоса, а един еластичен лост не можаха да направят.
Та за домашни условия според мен няма притеснение за здравината на лоста - нито ще се изкриви, нито ще се счупи по време на вдигане. Друг е въпросът, ако го оставяте натоварен на куките на лежанката.
13.10.10
08:28
В нас имам прав и крив лост от СпортДепо .. и двата ги дават като 50кг, и на двата съм товарил често по 80кг без видими изкривявания, камо ли счупвания, в отделни случай и 90.
Според мен счупване / кривене е възможно само ако:
1) лоста седи натоварен на куки дълго време
2) лоста се хвърли / изпусне на твърда повърхност
3) като 2, само че с тясна контактна повърхност в средата на лоста
Естествено колкото по-използван е лоста, толкова по-малко му трябва.
Мисля, че ако човек тренира в домашен фитнес и е сериозен едва ли прави горепосочените (или поне не като практика). А ако пък си напреднал и тренираш вкъщи, но дърпаш 150+ тяга примерно, едва ли си се спрял на най-евтиния лост ... все пак в даден момент си инвестирал 30 лева отгоре за по-сериозния (150кг+) лост.
За мен извода е, че при нормално оставяне на лоста всичко ще е наред, дори при претоварване (стига да не говорим за претоварване в пъти над допустимото според производителя).
От всичко казано до тук,си правя извода че премахването на задължителната наборна военна служба беше грешка.
казано от Владимир Недков на 06.10.10, 15:57:
В центъра на парчета, пръска се. При късите лостове стоманата има по-ниска еластичност. Правият лост за който говориш ти, е къс прав лост, а стоманата му е под всякаква критика. Не те съветвам да правиш каквито и да било движения, при които има удар и последвала вибрация в стенд/земя. Не бих му сложиш 80 кила. Това са 160% над отбелязаната му поносимост.
Може ли малко по-подробно, как точно се пръсна, в смисъл имаше ли някакви парченца които да изхвърчат като шрапнел едва ли не, просто така като си го написал “пръска се” звучи като че спокойно може да осакати човек, да извади око или нещо такова... Аз също доста тренирам в домашни условия, и съответно използвам тежести доста над посочените като максимум, все пак не съм на 12г че да вдигам 50 килца, но не съм си представял че има вероятност лостът да ми се пръсне пред лицето, да се огъне ок, ама второто си е доста шит... Можеш ли да ми посочиш някакви клипчета примерно в youtube.com, където се вижда как става такъв инцидент, понеже аз търсих но нищо не открих...
10.02.12
21:58
Колеги незнам при вас как се чупи и как се пръска ама с такъв лост SB-66T от спорт депо сме правили мъртва тяга с 220кг. и с милиметри се огъна от краищата им, искам да кажа, че с 170-180кг. няма мърдане този лост.
Малка корекция на поста по-горе, така и така е up темата.
Лоста, за който съм писал по-горе, дори не е и 180см, а е 152см, т.е. отговаря на SB-60Т.
Товарил съм го до 180кг.
За няколкото години употреба, никога не съм си правил експерименти с хвърляне и изпускане на лоста, макар да е имало и немалко тежки оставяния със сериозни килограми. Също така, лоста никога не е оставян натоварен на лежанката или на стойките за клек.
От около 2 седмици стария лост е общо взето в пенсия, защото ми потрябва и по-дълъг лост.
Сега експлоатирам лост, който е с арт. номер на SB-72T и е 183см - поне за тия две седмици - държи, до 170кг съм го пробвал.Взех го от един съфорумник, миналата зима, новичък. Това за kermit като инфо, защото този вече е от “новата серия”. Веднага се усети разлика в хвата. :))
За по-нататък, сигурно ще се оборудвам и с един SB-84T(213см) за да ми оставя повече място на “раклата”.
Това е от моя опит с тези лостове. И все пак, производителя си е написал макс. допустима тежест.
Аз не мога да ви гарантирам, че лостовете няма да се пръснат. И аз ги използвам на собствен риск.
След като прочетох темата се разубедих да си купувам прав лост втора употреба, защото трудно бих познал кой лост с какво максимално натоварване е. Спрях се на този лост http://www.jkfitnessmarket.com/lost-30-rezba-170sm-p-864.html , лошото е че си накупих голям брой малки тежести, а тук резбата ми изглежда късичка ( пратил съм запитване, колко всъщност е ) . Вие като по опитни ще изкажете ли мнение и съвет за някакъв друг лост до около 70 лв с издържливост поне 150 кг и дължина на едната резба поне 30 см.
08.02.17
20:50
Аз лично съм с щанга правена на струг 28см 160кг и не е мръднала нито се криви нищо! 151см
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече