Ако не беше месото, в момента никой от нас нямаше да си пише тука, просто защото нямаше да съществуваме като вид.
28.07.11
18:46
...това е сигурно най-безмислесната тема в целия ББ-Тийм....
Признавам, че тук не се изразих по най-подходящ начин. Не смятам темите в ББ-Тийм за безмислени.
Просто подчертавам факта, че когато хората обсъждащи нещо са на толкова драстично различни позиции...трудно може да се очаква нещо конструктивно и полезно като резултат...особено когато липсва и търпимост...
Доста повърхностна оценка, за цивилизация, която е била изпреварила времето си с 1500 години и е била на крачка от индустриална революция. Може от треви да разбираш, но с този коментар удари на камък в историята.
На крачка, ама не съвсем? :D
Подкрепи си тезата с примери - кои са стойностните неща, които водят началото си от Римската империя?
Аз се сещам за: войни, разруха и унищожаване на велики цивилизации и геноициди, оргии, гладиаторски борби...
ПП: канализацията и пътищата им не са успели да спасят империята :)
Мнението беше редактирано от Margi на 28.07.11 19:00.
28.07.11
19:14
Как само ме провокираш да се развихря по история, но форума не е за тази цел. Ако все пак настояваш? ;)
Абе, то като се замислиш, и днешната цивилизация предлага основно войни, глад, оргии, геноцид и т.н.... ако гледаме едностранчиво. Даже и гладиаторски борби си имаме... само че им викаме спорт :D
И също като римската ще загине рано или късно, никой и нищо не е вечно ;)
28.07.11
19:21
Подкрепи си тезата с примери - кои са стойностните неща, които водят началото си от Римската империя?
Аз се сещам за: оргии
Е, че какво лошо има в това :D :D :D
п.п.
Абе, то като се замислиш, и днешната цивилизация предлага основно войни, глад, оргии, геноцид и т.н.... ако гледаме едностранчиво. Даже и гладиаторски борби си имаме... само че им викаме спорт :D
Да ама оргии няма :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 28.07.11 19:21.
Все ми е тая :) Факт е обаче, че каквото и да са направили римляните, техните пороци са затрили империята им. Което би трябвало да ни е научило, че алчността, жаждата за власт над други хора и желанието да вървим срещу природата си рано или късно води до неминуем грандиозен крах. За съжаление човешкия род не умее да се учи от историята си.
Аз се сещам за: оргииЕ, че какво лошо има в това :D :D :D
п.п.
И също като римската ще загине рано или късно, никой и нищо не е вечно ;)Да ама оргии няма :D
Е, после на мен не ми били У ред хормоните :D :D
Ти пък, как да няма??
Мнението беше редактирано от Margi на 28.07.11 19:30.
Изпревари ме, точно обяснявах, че нищо не сме научили :)
Все ми е тая :) Факт е обаче, че каквото и да са направили римляните, техните пороци са затрили империята им. Което би трябвало да ни е научило, че алчността, жаждата за власт над други хора и желанието да вървим срещу природата си рано или късно води до неминуем грандиозен крах. За съжаление човешкия род не умее да се учи от историята си.
Абе явно се учим.... щом още сме тук ;) И щом в днешно време не мога да отида и да пречукам някой, само щото не е съгласен с мен :D
Най-простия пример - в дебелото черво, по стените се натрупват сума ти прекраснотии.
Предлагам спора да бъде решен, като участниците си направят по една колоноскопия и сравним резултатите.
Аз съм достатъчно извисен, че да мога да живея с токсините, бактериите и шлаката на този прекрасен свят.
Моето прасе е против вегетарианството, (поне такива вибрации излъчва) защото иначе животът му би изгубил и малкото смисъл, който има.
Любовта е ключът към израстването, тя е пътят към самоусъвършенстването и каквото друго се сетите. Храната е ключът към здравето.
Това че обичаш животните, не пречи да ги ядеш.
Доста от животните ядат други животни, животното човек не е изключение.
Мнението беше редактирано от ЛюбенК на 28.07.11 20:55.
28.07.11
20:37
Колкото и в египет не е имало роби и рамзесите не са изклали цяла африка. Та за духовност. Една от най-висшите цивилизациИ -ацтеките - са се хранили със сланина преди битка. Туше?
Уф, ама все даваш за пример цивилизации, които са просъществували за кратко време. За ацтеките обаче не си прав - може да са били всякакви варвари, ама хората са ни дали какаото и агавето :) Основните им храни са били: царевица, боб, тикви, авокадо, домати (все култури, типични за тази част на света). Месото не е било основна храна.
28.07.11
20:53
Добре Маргаритке, кои са тези възвишени цивилизации, просъществували толкова дълго?
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 28.07.11 20:53.
28.07.11
20:53
Ти пък, как да няма??
Да беее, а кой почна да говори за оргии :D :D :D
п.п. Знам защо си против оргиите - чат пат се случва да попадне месце в устата :D :D :D
Бъзикам се, колкото и грубо да звучи горното ;)
Мнението беше редактирано от head_hunter на 28.07.11 20:54.
Ти пък, как да няма??Да беее, а кой почна да говори за оргии :D :D :D
Ееее, говорихме си за ИСТОРИЯ :D :D :D
Извинявам се , за глуповатите си размисли , но не претендирам да съм умна...камо ли “извисена” :D ...сериозно - не влагам и грам сарказъм :)
1 Никога не съм била голяма “месарка” - от скоро наблягам на мръви ... та не би ми било проблем да се откажа от месо/яйца/риба...че и млечни , но с моите финанси , ако карам само на овес/боб/жито/соева кайма/кафяв ориз и макарони/зеленчуци/плодове , няма да ми се отрази добре , и на силуета , и на здравето си мисля...
По специализираните магазини и големите маркети има доста добри/пълноценни/био....вегетариански продукти , но на доста “добри” цени...
А и ми се вижда по-сложна процедурата на приготовление....
2 Това за “духовното извисяване” е малко несериозно...
Тук ще се изкажа тъпо : повечето “духовно извисени/израснали” може и да са се ориентирали към вегетарианство и суровоядство , но това не значи , че ако спазваш подобен режим придобиваш техните качества и ниво...
То и повечето гениални творци в областта на музиката/литературата/изобразителното изкуство са/са били алкохолици и “наркомани” , но това не значи , че ако пиеш и друсаш се доближаваш до тяхната гениалност...
3 Всичките ми познати вегетарянци/вегани и такива , които съм срещала(не са много) , ми правят следното впечатление :
- не са с наднормено тегло , но нямат добре развита мускулатура и фигурата им клони към круша (женска)
- имат хубава кожа , нокти ...изглеждат в добро здраве , но говорят много тихо...спокойни/мудни/неспособни на скандал и истерични прояви...........е , то нищо лошо до тук.....пък ми е малка и примерната извадка...
Може да е признак на липса на енергия , но ме съмнява - повечето вегетарянци са въздържатели и непушачи...
4 Когато гладувах(само зеленчуци с до 50ккал на 100гр , не от вегетариански подбуди) и ходих по лекари и диетолози , основният съвет беше да включа месо/животински протеини + мазнини , естествено и дори се споменаваше , че доста вегетарианки имат проблем с цикъла(по повод моята аменорея) ....
5 Аз съм всеядна - все ми е тая.....стига да ми е вкусно/по джоба/да отговаря на целите ми/да не е отрова(бързодействаща :D )
От друга страна , ограниченията в храненето ми клонят към психоза(тук съм предубедена) - може да консумираш нещо(вредно , да речем) и само 5-пъти годишно , но тотално отричане на даден продукт/храна си е вманиячаване...и отношение към храната , а тя е средство за оцеляване на първо място ...
То и с 10 ореха седмично и медитации ще си “ок” щом си го решил , както и с човешко(аз не бих) , ако го налагат обстоятелствата...
Всичко трябва да е умерено и според нуждите на тялото...и по-рядко според нуждите на психиката...
А и организмът навиква на всякакви “режими” , стига храната да е разнообразна(набавяща необходимото) и в съответните калории..
Общо-взето , нямам определено мнение , но съм си изградила впечатлението , че не консумиращите месо са “слаби”/тихи/невзрачни , било то и в идеално здраве - грешни изводи , може би и е безсмислено да спамя темата...
Просто ми присветнаха тез’ “глупости” в главата и реших да с ги запиша :)
Извинявам се за спама :) , но аз рядко коментирам , та си позволих да “избълвам” безсмилия :)
28.07.11
21:04
Ееее, говорихме си за ИСТОРИЯ :D :D :D
Така е, всеки разговор завършва или с темата “секс” или “пари” :D
Като стана въпрос се сетих един виц:
Българин, Американец и Германец /инжинери/, ги водат на Ниагарския водопад. Задават им въпроса “А вие какво бихте направили с този водопад и колко полезно ще е?”.
Американеца:
- Ами тук такава водно-електрическа централа ще направя, че електричество ще има и за износ.
Германеца:
- От тук ще захраня цялата страна с вода, пречиствателни станции и каквото можете да се сетите.
Българина:
- Малееее, тука колко секс има!
Всичките участници дават на заето, но по едно време някой се окопитил и питал:
- Какъв секс бе човек - това е водопад?
Българина:
- Абе вие за каквото и да си говорите, аз все за секс си мисля.
Добре Маргаритке, кои са тези възвишени цивилизации, просъществували толкова дълго?
Ами погледни към азиатските народи - колкото и европейците да са ги колонизирали, много от тях и до ден днешен са съхранили ценностите и традициите си, естествено не каквито са били в древността, но в голяма степен. И за да бъде по темата - и до ден днешен над 80% от индийското население са вегетарианци. Не казвам, че са велики, но е факт, че са устойчиви...и въобще не намалят числеността си :D
28.07.11
21:11
@mayasy Аз съм от хората, които рядко консумират месо, а когато ям подобно нещо е предимно пилешко, но никой не би казал, че съм не способен на скандал :D Дребен също не съм :P Само в едно нещо се разпознах - говоря тихо (giggle)
Само да вметна, че не ям месо, защото не обичам, а не, че съм духовно извисен, вярвам в правото на животните да живеят или каквато и да била друга причина ;)
То и повечето гениални творци в областта на музиката/литературата/изобразителното изкуство са/са били алкохолици и “наркомани” , но това не значи , че ако пиеш и друсаш се доближаваш до тяхната гениалност...
Напротив, били са вегетарианци. Ето малко имена:
А. Айнщайн, Леонардо да Винчи, Б. Шоу, Марк Твен, Никола Тесла, Франц Кафка, Ван Гог, Томас Едисън, доста от гръцките философи...някои не толкова архивни - Боб Марли, Пол и Линда Макартни, Нина Хаген...списъка може още доста да продължи.
ПП: за скандалите - и аз съм способна на доста прилични такива :D Смирението е едно, но това да оставяш хората да ти се качват на главата е друго...
Мнението беше редактирано от Margi на 28.07.11 21:19.
@mayasy Аз съм от хората, които рядко консумират месо, а когато ям подобно нещо е предимно пилешко, но никой не би казал, че съм не способен на скандал :D Дребен също не съм :P Само в едно нещо се разпознах - говоря тихо (giggle)
Само да вметна, че не ям месо, защото не обичам, а не, че съм духовно извисен, вярвам в правото на животните да живеят или каквато и да била друга причина ;)
Еее , аз говоря за хора , които не консумират месо/яйца/риба...та и млечни :)
Бях ти мернала и в интервюто , че консумираш само пилешко...то и на мен ми е най вкусно(най-дрогирано е изглежда) , а за склонноста ти към скандали си личи :) - поне “форумно” :)
И още нещо се сетих по темата : разваленият зеленчук мирише и по-зле от разваленото месо...и наподобява миризмата на мърша - гъбите особено....то и невинната маруля , като изгние е същата тегава смрад...но аз си ги ям , просто не чакам да се развалят :)
Няма лоша храна , стига да е възможно най - чиста от към “химии”/консерванти/Е-та/подобрители и т.н. , а в днешно време е почти невъзможно да си набавиш такава :)
Поздрави и спирам със спама :)
Ами погледни към азиатските народи - колкото и европейците да са ги колонизирали, много от тях и до ден днешен са съхранили ценностите и традициите си, естествено не каквито са били в древността, но в голяма степен. И за да бъде по темата - и до ден днешен над 80% от индийското население са вегетарианци. Не казвам, че са велики, но е факт, че са устойчиви...и въобще не намалят числеността си :D
Абсолютен факт! И не, не са велики (това е повече от сигурно), и да - устойчиви са. Отличителна характеристика на много източни народи, които обаче са ми особено противни точно заради философските си учения.
Защото Рим може да е западнал, но е бил и на върха. От нищо до върха и пак в нищо, за няколко поколения. А готините индийци за толкова поколения са си все ... хмм, около нищото. Устойчиви са, но да не постигаш нищо не е яко (дори да слезем от мащабността на ниво империя до нивото човек, всичките им философии са насочени към съзерцание и леност, а не към динамика и развитие).
Дето викаше една позната, която беше ходила точно натам - “тия като чистят метат седнали само защото не могат легнали”. Застой и медитация, циклене и удовлетвореност с нищонепостигането - това са източните учения. Отричане на действителните постижения и една много приятна, но и застояла, устойчивост и константност, векове наред.
Цивилизации се въздигат от нулата до върховете и отиват обратно в нулата, а те си стоят една идея над въпросната нула и не мърдат грам - за теб това е, защото са им прояснени съзнанията от вегетарианството, ОК.
За мен е защото има 2 начина да живееш - като лъв или като овца. Не съм ги избрал случайно, доста добре се връзват с това по-горе, а освен това и с темата за храната ;)
По-добре е да пипнеш тавана и да паднеш на пода, отколкото да лежиш удобно на леглото и да не мърдаш. И не забравяй, сама го каза - кой кого е колонизирал. Запазили традициите - запазили, ама ако бяха по-годни те нас щяха да са колонизирали. Ама както и в примера с лъва и овцата, в едната посока просто не се получава.
Иначе, грам не ми пречи вегетарианството, но издигането му като път към едно по-чисто (недай си боже, и по-висше) съзнание, съчетано с намесването на (както споменах) омразните ми източни учения ме провокира в случая. Човек, който е вегетарианец защото не обича, не понася, не може да наранява животни и т.н. може да си е съвсем готин пич, макар и мекушав, явно, но човек, който живее с идеята, че е една идея по-горе от другите заблудени, защото закусва с люцерна и е много “морален” (ОК, и да е - who cares… моралните не отиват на върха) - надали.
Изказване от типа “да бе не искам да ги ям милите животинки” мога да уважавам, и уважавам разбира се - всеки има право на виждане по въпроса. Но “аз съм доста по-извисен от вас, щото съм тревопасен, мухахаха”, “месото замъглява съзнанието” и прочие “мъдри” мисли са достатъчно нелепи, за да дразнят доста.
edit: Понеже се сетих, че и за древна Гърция беше споменала - дори и до днес на село хората не ядат толкова месо. Просто няма. Във въпросната древна Гърция коза се е колела в жертва на боговете, защото за тях е най-доброто, а за човека е каквото има. Иначе щяха да горят картофи ... животът е бил по-труден, храната е била по-малко - това са причините в цитираните периоди месото да не съставлява основна част от менюто. А не търсене на “духовно прояснение” ;) Така че, до месо се е прибягвало само в моменти на липса на недоимък, както е и днес на село ако отидеш ;)
За египтяните не знам, тяхната култура е доста по-мъглява, но пък като се замисли човек какво са им причинили не дотам тревопасните араби и хмм ...
edit2: И още нещо, за изброените велики хора - те определено са от тия, които ги описах по-горе като първи тип. Не се кефят на идеята да убиват и ядат - не го правят. По-съвременните, иначе за по-древните важи с пълна сила това горе. И не, не са били велики защото са били вегетарианци ;) Защото колкото велики вегетарианци можеш да изброиш, толкова поне могат да се изброят и велики не-вегетарианци. Нямат общо двете неща ;) Да твърдиш, че примерно Айнщайн е нямало да бъде Айнщайн ако не е бил вегетарианец е една ... да го кажем несериозна, теза.
Мнението беше редактирано от G33K на 28.07.11 22:31.
Напротив, били са вегетарианци. Ето малко имена:
А. Айнщайн, Леонардо да Винчи, Б. Шоу, Марк Твен, Никола Тесла, Франц Кафка, Ван Гог, Томас Едисън, доста от гръцките философи...някои не толкова архивни - Боб Марли, Пол и Линда Макартни, Нина Хаген...списъка може още доста да продължи.
ПП: за скандалите - и аз съм способна на доста прилични такива :D Смирението е едно, но това да оставяш хората да ти се качват на главата е друго...
Друго имах в предвид : били са вегетарианци/алкохолици/наркомани/хомосексуални(не визирам конкретните) , но не този аспект от живота им ги е направил гениални :) - исках да кажа , че нито вегетерианството/веганство/суровоядство , нито пороците/ориентацията/фетишите водят до извисяване/гениалност сами по себе си :) ...
Но няма много смисъл в думите ми , що се касае до темата , май :)
А за скандалите - имах в предвид истерия/необмислено трошене на предмети/крясъци и т.н. ...все лабилни изблици , но те нямат връзка с вегетарианството...просто познатите ми такива говорят тихо/имат “болнаво поведение” и за това не си ги представям в подобни изблици :) , което ме навежда на мисълта за липса на енергия , която грешно свързвам с агресията...
Сещам се за няколко примера:
1 Момче(тинейджър тогава) с наднормено тегло - иска да отслабне и покрай диетите минава на вегетарианство(+млечни)...отслабва - не пие , не пуши - храни се с добри заместители - приготвя си хумус , гречка и т.н.
Еми ходеше , като сянка...приличаше на наркоман...ядеше Бейк Ролс :D
Оплешивя(това е ген или мн боядисване , може би)...сега е и суровоядец...не съм го виждала скоро , но чух , че е скелет : вероятна причина - прекаляване с гладуването и манията да не върне килограми...и крайности в диетите/режимите
2 Тогавашната му приятелка - на подобен режим(с млечни) си беше ок , като тяло/визия...но пак едно болнаво/недоспало/препило на вид...и дребничка
3 Момиче с родители вегани , но тя консумира млечни и много се дразни , че не правят баница(без яйца , де) - пие малко , ползва и разни “субстанции” по партита(момичето е свестно - живее и бачка в САЩ)...пак е тихичка(не и смирена - ще си отстоява своето , ако се налага) но отново ми е , като сянка...било то и хубава/непритеснителна/умна/имаща , какво да каже и го казва...тя е яка :) пак дребничка(ген в случая)
4 Сещам се и за един тип...той яде вафла , та нз , каква му е степента на вегетарианство - слаб/релефен(аз се кефя) , но пак една мудност/липса на енергия....
5 Майката на бившия , си плямпаше за някакъв колега вегетарианец , който бил в доста добро здраве/вид , но се държал/говорел , като гей(може и да е?!? няма лошо) , което пак го свързвам с неагресивно поведение , което бъркам с липса на енергия...
Не се сещам в момента за др примери и е безумно да си вадя изводи....и въобще тез’ примери са абсурдни и не доказват нищо по темата , в каквато и да е посока...
За това и нямам мнение :) , а само си спамя от скука и винце...
А за отстояването си е съвсем различно-там скандалът/истерията може само да навредят и са признак на несигурност/лабилност/липса на самоконтрол...липса на аргументи...
При теб си личи , че си склонна да заставаш твърдо зад убежденията си , което е похвално :) - за добро или лошо , ти си знаеш и усещаш най-добре за себе си :)
А и визията ти е доказателство , че при теб нещата се получават ;)
Извинявам се again , но и алкохолът си казва думата :D Sorry :)
Мнението беше редактирано от Мая на 28.07.11 23:58.
29.07.11
01:14
Да кажа и аз няколко думи.
Месоядството и вегетарианството са две коренно различни философии и тук не трябва да има никакво място за сравнение, просто защото спорът става безкраен. Нито месоядството, нито вегетарианството могат да бъдат някакви измерения за добро здраве - те са просто една идея, към която се стремим да се придържаме. За съжаление обаче много от хората превръщат идеята си в единствена “правоверна” религия и оттам се стига до излишни спорове. Истината е проста - за да сме здрави, трябва да задоволяваме нуждите на организма си, а дали ще го правим с едното или с другото, това не е от особено значение. Освен това, когато намесим и различните индивидуалности, нещата стават още по-сложни. Да не говорим и за другото, че нуждите ни не се състоят само в храненето.
Нищо ново не казвам, но единствено решение по спора няма как да има. Лично аз съм си хищник и така... От любопитство съм опитвал вегетарианството за няколко месеца, но не ми допадна този начин на живот - по-трудно ми е да пазя оптималното физическо и здравословно ниво. Факт е, че има много велики личности в тази сфера, но това изобщо не ми изглежда като някакъв стимул и аз да бъда като тях. Все още съм си обикновен човек, тоест обикновен всеядец.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 29.07.11 01:21.
Защото Рим може да е западнал, но е бил и на върха. От нищо до върха и пак в нищо, за няколко поколения. А готините индийци за толкова поколения са си все ... хмм, около нищото. Устойчиви са, но да не постигаш нищо не е яко (дори да слезем от мащабността на ниво империя до нивото човек, всичките им философии са насочени към съзерцание и леност, а не към динамика и развитие).
Какъв ти е критерия за определяне на велика цивилизация? Какво са завладяли, или колко дълго са оцеляли?
Как можеш да твърдиш, че азиатските цивилизации не са постигнали нищо? От там идва Аюрведа, система от знания за човешкото здраве токлова съвършена, че и днес медицината просто цъка с език и се чуди от къде тези “овце” за се сдобили с нея? Китайска медицина? Йога и други физически/бойни практики? Те просто са различни - докато някои от “великите” цивилизации са мислели как да сеят разруха и смърт, те са открили как да живеят пълноценно, и щастливо.
И още нещо - всички, както казваш “велики” цивилизации от “лъвове” са постигнали едно и също нещо - КРАХ.
Да твърдиш, че примерно Айнщайн е нямало да бъде Айнщайн ако не е бил вегетарианец е една ... да го кажем несериозна, теза.
1. Не го твърдя, посочих факт.
2. Несрериозно е да подхождаш с такова тесногръдие и отхвърляш дадена теза, само защото не я разбираш.
:)
И така до Римската империя, от която май нищо стойностно не се е зародило. :)
Мооооооля? Добре ли прочетох? Да вярвам ли на очите си? А какви оценки си имала по история в “даскалото”? Това го слагам в бисерите. Най-големият бисер на годината,който някой е изцвъкал в тоя форум без да му мигне окото. Никого не е късно да станеш за резил са казали хората.
Слагай го където искаш, никой не даде примери обаче. Още един пример че са ви накарали да вярвате сляпо в това, което е било удобно да се вяярва
Много интересна е станала дискусията :-) Дотолкова, че се изкуших отново да пиша. Наистина за последно, защото при наличието на диаметрално противоположни мнения, няма как да се постигне единство и съгласие. Което не е и необходимо в случая, защото би било пример за налагане на едно от вижданията върху другото. Както и преди казах - ценно е да се разгледат нещата от различни гледни точки и да се провокира обмислянето им - това дава една наистина пълна и цялостна картина.
Бих искала да уточня следните неща:
- Никъде, във нито един пост не съм отправила обида, квалификация, пренебрежение към нито един от вас. Напротив, говоря за всеки от вас с уважение и приемане, и то искрени. За това пък благодаря от сърце за всички приятни квалификации, които видях отправени към мен :-) Човек обикновено вижда в другите най-напред качествата и особеностите, които са присъщи за самия него. Както и точно онези качества особености, които най-силно ни дразнят в човека отсреща и предизвикват бурна реакция в нас, са всъщност НАШИ качества особености. Благодаря от сърце отново за всяко едно мнение, което прочетох - нямате представа колко много ми помагат :-)
- Никъде в постовете си не съм изказала мнение, че се приемам за нещо повече от всеки друг. Говорех единствено за дългия път на разширение и развитие на съзнанието, който няма точна крайна точка, а представлява една безкрайна спирала, в която всеки се намира някъде и тази му позиция е най-правилната, уникалната и уместната за него към настоящия момент. Това с извисяването и евентуалното преимущество на някого спрямо другите, вие сами си го подхванахте, извъртяхте и дъвкахте, та освен, че до докарахте до абсурдност, взехте сами да се връзвате и обиждате. От нещо, което не аз съм изрекла ;-) Щоооо? :-)
– Опитах се да ви разкажа нещо, което всъщност е доста ценно. Ако погледнем от страната на квантовата физика, всичко в тази прекрасна Вселена е енергия, вибрация. Мислите, думите, емоциите, “случайните” случвания, храната. И това не са мои открития, има достатъчно древни текстове на тази тема, научни трудове (от преди десетки и стотици години), има достатъчно съвременни книги, примери, практици. Аз просто опитах да ви разкажа частичка от това познание, от гледна точка на храната.
- Вегетарианството само по себе си, ако не е съвместено с добро познаване на храните, хранителните им свойства, правилното им съчетаване като вид, количество и пр. НЕ Е достатъчно за да се постигне добро здраве. По същия пример, неяденето на месо само по себе си изобщо НЕ Е достатъчно и единствено условие, за да се тръгне по пътя на духовно развитие и просветление. Нито яденето на месо задължително спира на този път. Говорех единствено за ниската вибрация на месото, която задържа повишаването на нашата собствена вибрация и пълното овладяване на способностите съзнанието и биологията ни.
Силно се надявам да не тръгнете и този път да извъртате, преувеличвате и да търсите под вола теле. Обръщам се към вас с цялото си уважение и благодарност. Нека дискусията бъде конструктивна и ни донесе нещо ценно, а да не търсим начин да се доказваме един на друг и налагаме едно над друго мнение. Няма общовалидни истини, има само различни гледни точки. И когато всеки разгледа наличните гледни точки, може сам да намери собствения си, най-правилен път.
Мнението беше редактирано от Marty Sun на 29.07.11 10:04.
29.07.11
10:12
Обикновено при дебатите има две или повече страни, които предлагат различни гледни точки. Отделните страни не се опитват да наложат гледната си точка върху другите участници в дебата, просто защото знаят, че това е изгубена кауза.
Това, което прави всяка страна е да представи своята гледна точка на публиката, като се подкрепи чрез дадени аргументи. Съответно всяка страна от дебата има свои поддръжници и евентуално привлича нови такива.
Та...споделяйте гледните си точки и се аргументирайте, но не се надявайте ни най-малко, че може да промените гледната точка на другите. Поне не и в такъв тип тема.
ПС: Подкрепям последното мнение на Марти, без частта с вибрацията на месото. Последното е твърде непонятно за мен и колкото и да се опитвам не мога да приема. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.07.11 10:14.
29.07.11
10:21
Има ли някой, който да си е правил квалифицирани медицински изследвания, еднозначно показващи конкретни доказателства за натрупване на токсини в клетките на организма като следствие от хранене, което включва месо? Хайде да не си говорим за усещания, чувства, Шехеразада и Малкия Мук.
Аз съм човек реалист и прагматик. Знанията и опитът ми имат своите граници, но категорично подход от типа “усещам, че месото затлачва организма ми с отрови” ми се струва “ле-е-еко” имагинерен. Може би и затова съм скептично настроен към вегетарианството и веганството.
29.07.11
10:23
Аз само да вметна нещо за цивилизациите и малко лични впечатления. Не е по темата, но се изкуших.
Обикновено, който много си пада по индийци никога не е общувал с такива. Няма нищо възвишено, смирено и прочее в средно-статистическия индиец ... контактувал съм с много индийци, досега само един ме е оставил с положително впечатление. Не знам какво толкова възвишено и смирено има във философията им - те са като хлебарки - оцеляват. Това не е смирение, а примирение, а строя им не е никак възвишен - даже доста повече прилича на така омразното робство.
Не знам на вас как ви се струва, но да си обречен да носиш лайна на главата си, само защото баща ти е носил лайна на главата си, и да не можеш да се изкачиш по нагоре от това - това да ти е предварително заложения максимум, който можеш да постигнеш, не мисля, че е много възвишено, демократично и тн (още по-сладко е да си в каста, която е по-ниско от домашните животни - възвишена история, уважение на човешкото същество и същност).
После се огледайте в някоя западна държава за индийци - отвързана работа ... отново нищо възвишено.
По същия начин можем да погледнем и на великите китайци - аз по никакъв начин не отричам нито постиженията на Китай (дори и съвременните), нито на Индия, но няма нищо толкова велико в тях. Мога отново да дам пример с Китай - да драпаш за 5 долара в ибей, защото иначе те чака работното място в завода със заплата 5 долара и купичка ориз ... като във врата ти дишат още 10 човека, и ако не работиш като машинка заминаваш ... и то заминаваш да си гледаш цензурирания интернет (ако си гъзе) и да четеш приказки на единственото си дете (понеже на друго нямаш право), докато се криеш от полицията в една полицейска държава. (В интерес на истината трябва да им се признае, че вървят към по-добре уж там, но това е картинката за момента).
Та питам аз - това ли е възвишено, смирено и какво ли още не ... аз не отричам постиженията на тези цивилизации, просто няма нищо специално в тях, навсякъде си вървим по пътя (нагоре и надолу) и не знаем къде ще стигнем. Достатъчно е да погледнем в учебниците какво е било преди 2000 години, преди 1000 години, преди 500 години, преди 200 години и да се огледаме сега - няма нищо сигурно и няма “по-добра” цивилизация.
И отново умолявам всички диви фенове на Индия да не гледат картинките на “incredible india” и веселите филмчета с танци и песни на Боливуд, а да опознаят много добре мизерията, глада, нищожността на живота и какво ли още не в това иначе толкова прекрасно място. И не - не говоря да цъфнеш като морков - див и щастлив - в някой чуден храм, правен специално за западняци, където всичко е като по филмчетата. Като в нашите “демо-села” дето те посрещат в носии и с питка със сол (не хималайска) и мед, а не загорели на потник с ракиите в 10 часа сутринта след като вече са набили жената :D
29.07.11
10:31
Има ли някой, който да си е правил квалифицирани медицински изследвания, еднозначно показващи конкретни доказателства за натрупване...
Не е точен отговор на конкретния въпрос, но все пак има статистика, която показва, че вегетарианците са в по-добро здраве от всеядните.
Източник: Vegetarianism.
Има обаче нещо, на което може да се попадне между редовете:
The researchers found that a combination of different lifestyle choices could influence life expectancy by as much as 10 years. Among the lifestyle choices investigated, a vegetarian diet was estimated to confer an extra 1–1/2 to 2 years of life.
За едни 1-2 години повече живот е много, но за мен, на този етап от живота ми...не мисля, че това ще е причината, която ще ме тикне към вегетарианството. :)
29.07.11
10:36
Тишо, душа... Wikipedia… говоря за конкретни данни за конкретен човек, не за обществена база данни с компромисна достоверност в някои случаи. Колкото до 1-та или 2-те години по-дълъг живот - това е в рамките на статистическата грешка и не виждам как може да ми бъде гарантирано.
29.07.11
10:39
Цифричките, които се срещат в края на някои изречения, водят към проучвания и изследвания, които подкрепят даденото изречение. Не съм ги разглеждал, засега са прекалено далеч от основните ми интереси, но са там...за тези, които така тежко обсъждат, че вегетарианците са болни хора :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.07.11 10:41.
29.07.11
10:40
А думичките изследвания и проучвания така и не ми вдъхват доверие :D
29.07.11
10:40
Имах предвид вегетарианците от форума или техни близки хора. :)
Не мисля, че вегетарианците са болни хора и не съм го твърдял. Нека не изнасилваме нещата...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.07.11 10:45.
29.07.11
10:49
Вегетарианците във форума са малко смотани и невежи.
Слагай го където искаш, никой не даде примери обаче. Още един пример че са ви накарали да вярвате сляпо в това, което е било удобно да се вяярва
Как да тълкувам този коментар. Мис Маргаритка, казва, че може би най-великата цивилизация е едно нищо. Ооо, чакай.... може би защото не се вписва в духовно извисените източни култури, а е цивилизация на западния материален свят и това означава, че е нищо.
Не искам да бъда груб, но и при народите е като при животните. Има хищници и жертви. Вашите жалки цивилизации не са нищо повече от мачкани жертви. А и коментара на Vacata за заблудите ви беше напълно изчерпателен. Ако си мислите, че 1 милиард индийци са духовно извисени ( а не изпростели скотове борещи се за оцеляване) или, че са вегетарианци ( може би просто защото нямат друг избор, как се изхранва такова население с месо?), защото така ще имат добра карма...
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 29.07.11 10:51.
И така до Римската империя, от която май нищо стойностно не се е зародило. :)
Мооооооля? Добре ли прочетох? Да вярвам ли на очите си? А какви оценки си имала по история в “даскалото”? Това го слагам в бисерите. Най-големият бисер на годината,който някой е изцвъкал в тоя форум без да му мигне окото. Никого не е късно да станеш за резил са казали хората.
Серизоно ли, Маргаритке :Д :Д :Д
the great roman empire
Мнението беше редактирано от Riko на 29.07.11 11:05.
29.07.11
11:28
Аз пък компенсирам дълголетието на вегетарианците с кисело мляко. :D
И не крия, че си имам една любима веганка -
Как мислите, не ми изглежда много мудна и особено “тиха”? :D