Вегетарианство

Прескочи до:

И излизат монасите срещу Спартанците. И Спартанците умират... Ама от скука...

Монасите просто си стоят далеч от цивилизацията, не се знае колко са смели, силни, организирани... Докато една спартанска или римска армия е кована от стотици битки... Идеята е, че една организиарна спартанска армия, бронирана, с два метра копия, ще прегази едни голи монаси, както танк гази лозе... Така че - месоядните са по-силни... Монасите залагат на гъвкавост и мобилност, но при тях сила няма... Нека сбием двете армии и да видим дали поне един спартанец ще умре...

01.08.11
20:51

Имам един въпрос към Петко К! Абсолютно ли си сигурен в това, което говориш? Някакви съмнения имаш ли?
Да обясня защо питам- познавам много йоги тук от Пловдив на доста голяма възраст и поне видимо са в доста добра форма, и затова понякога се питам дали съм права като съм издигнала свинското в култ и смятам, че то е причина за доброто ми здраве и добрата външност?

01.08.11
20:57

GreyКnight,
разбрахме кой колко е силен, но защо говориш само за това? Има и много други качества, от които се нуждае един мъж, особено сега, когато няма вече войни, при които се използва груба сила...

01.08.11
21:00

казано от Joyplovdiv на 01.08.11, 20:57:

GreyКnight,
разбрахме кой колко е силен, но защо говориш само за това? Има и много други качества, от които се нуждае един мъж, особено сега, когато няма вече войни, при които се използва груба сила...

Пари, пари и пак пари да го ева... :D

01.08.11
21:02

казано от GreyKnight на 01.08.11, 20:44:

Идеята е, че една организиарна спартанска армия, бронирана, с два метра копия, ще прегази едни голи монаси, както танк гази лозе... Така че - месоядните са по-силни... Монасите залагат на гъвкавост и мобилност, но при тях сила няма... Нека сбием двете армии и да видим дали поне един спартанец ще умре...

Именно - понеже не могат друго са се оборудвали с двуметрови копия, брони и каквото още се сетиш...а без тях?
Обаче разговора пак отива към Батман vs. Хълк :D

01.08.11
21:09

:D :D :D Нямам думи. Едно, че не позна, второ :D :D :D
Май се изчерпа откъм аргументи.
Хълк е силен, ама Батман е оборудван :D :D :D

1во - монасите също са разчитали доста на оръжия.
2ро - спартанците са били експерти и в юмручния бой.
3то - един удар със щита и ти счупва врата/ребра/гръден кош.
4то - спартанеца може да се движи бързо и с броня, демек оня нека го налага със юмруци и крака...

DO

01.08.11
21:14

Монасите просто си стоят далеч от цивилизацията, не се знае колко са смели, силни, организирани... Докато една спартанска или римска армия е кована от стотици битки... Идеята е, че една организиарна спартанска армия, бронирана, с два метра копия, ще прегази едни голи монаси, както танк гази лозе... Така че - месоядните са по-силни... Монасите залагат на гъвкавост и мобилност, но при тях сила няма... Нека сбием двете армии и да видим дали поне един спартанец ще умре...

По диагноал минах няколко мнения,все глупости, и се спрях на твоите такива.Това са разсъждения като за някакъв пубертет,а ти май си студент..ходиш по бригади в САЩ...не се оказа като в холивудските стереотипи така както и темата,която си засегнал.
Даже няма да коментирам глупостите,които си издрънкал,а ще контрирам,че зърнените култури са фундамента на цивилизациите от Европа,през Близкия Изток та до Северна Африка.
*фундамент = основа за славното съществуване и функциониране

01.08.11
21:17

5-то За да се сражават Спартанците и Римляните са минавали стотици километри. и са се сражавали.
От друга страна Шаолинците са машини. 12 часа тренировки, 3 хранения, график, протекция. Не ги виждам на поход.
Пък и когато срещу спартанеца излезне хищник, той го прави на чеверме. Шаолинецът записва атаките на хищника и от човека остават само записките. Май по-ме кефи спартанския вариант.

казано от ||| на 01.08.11, 21:14:

Даже няма да коментирам глупостите,които си издрънкал,а ще контрирам,че зърнените култури са фундамента на цивилизациите от Европа,през Близкия Изток та до Северна Африка.

Заедно с появата на земеделството в бита на Хомо Сапиенс Реценс са започнали и опитомяванията на диви житотни.
Пък и без да се мине през лова, няма как да се стигне до земеделието.

Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.08.11 21:21.

И недай си боже пък излезе, че приятелят и е монах от Шаолин... :D Тогава, щем не щем, без съмнение ще се наложи да му мислим!

Kви глупости съм казал, само не знам... По-велики войни от спартанците няма, може би само българите могат да им се противопоставят. Основната им храна е било месото, в допълнение мед.
Българите са описвани от древногръцките и Западно-европейските историци като исполини с нечовешка сила. Българите са яли месо като невиждали, и са били по 180-190 см, докато зърненоядящите такива са били по 150-160 см... При това мъже! Спартанците са били една от най-малобройните армии, но всеки се е страхувал оттях, защото са могли да смачкат сто пъти по-голяма армия...
Българите изнасилват Византия, както и половината Европа. И всички са се страхували и от Българите...

01.08.11
21:21

Какво да кажа....хубава тема, ама толкова простотии се изписаха...жалко

01.08.11
21:35

Ако тая тема се почне наново без излишните глупости кой е вегетарианец (монаси, религии, култури) и кой е месояден (войни, супергерои ...) ще е много хубаво.
От 6 страници не видях нито един довод защо аз да стана вегетарианец. Аз не съм монах, няма да бъда. Не съм и източноазиатец. Не съм и йога, 50-годишен (изглеждащ добре). Не видях нито един довод от биологична гледна точка защо да спра животинските храни. Не видях нищо, което да подкрепя идеята. Нито аминокиселинен профил, нито явна причина защо тревкиите са повече от месото. Какво ги прави толкова добри.
В отговор на бръщолевенията ЗА вегетарианството видях десетина смислени коментара ПРОТИВ.
Моето мнение по темата е: аминокиселинен и липиден профил на животинските храни. Нищо досега не обори моето вярване.

Сега ще ви кажа нещо: Ако спартанците и римляните са били толкова велики, още щяха да са живи. Ако шаолинците са толкова велики, Китай защо има многомилионна армия?

Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.08.11 21:36.

DO

01.08.11
21:35

казано от GreyKnight на 01.08.11, 21:21:

Kви глупости съм казал, само не знам... По-велики войни от спартанците няма, може би само българите могат да им се противопоставят. Основната им храна е било месото, в допълнение мед.
Българите са описвани от древногръцките и Западно-европейските историци като исполини с нечовешка сила. Българите са яли месо като невиждали, и са били по 180-190 см, докато зърненоядящите такива са били по 150-160 см... При това мъже! Спартанците са били една от най-малобройните армии, но всеки се е страхувал оттях, защото са могли да смачкат сто пъти по-голяма армия...
Българите изнасилват Византия, както и половината Европа. И всички са се страхували и от Българите...

В Спарта е имало селекция на бъдещото население в активна възраст чрез сегрегация на бебетата,децата,болни хора и т.н.По днешни разбирания си е било селективен геноцид с цел подобряване на генофонда.Месото и зърното са толкова различни колкото и близки по отношение на стратегическото планиране (независимо дали военно-тилово или цивилно) : )
Войната не е нещо като от филма 300 или някой холивудски Рамбо екшън.
А темата е безмислена.И белтъчините (животински произход) и въглехидратите и мазнинните си имат място на масата!

Мнението беше редактирано от donsir на 01.08.11 21:39.

01.08.11
22:07

казано от Joyplovdiv на 01.08.11, 20:51:

Имам един въпрос към Петко К! Абсолютно ли си сигурен в това, което говориш? Някакви съмнения имаш ли?

Да, сигурен съм, и не, нямам :D
А ти за какво всъщност ме питаш? Че вегетарианството е далеч от върха и от оптималния начин на хранене? Да, сигурен съм. Ако някога си променя мнението, ще кажа.
А в момента просто се забавлявам на детските аргументи, които вкарват някои хора (и от двете страни) на спора и само подклаждам огъня, чакайки момента, когато темата ще замине към коша ;)

01.08.11
22:25

Беше ми интересно дали се съмняваш, и разбрах, че не, само това питах...Мерси!

Само едно не ми ясно, как разни момичето с нулеви знания по история, тръгват да спорят по исторически въпроси... Първо, римската империя беше някаква си жалка държава, която не е дала нищо на света. След това, монасите изнасилват целия свят без да им мигне окото. Ooooo боже, млъкнете , моля виии, млъкнете преди да се задавя в кашлицата на собствения си смях :(

Специално за шаолинските монаси, май легендите са повече отколкото доказателствата и практиката. Те са нещо като извънземните, всички си мислят, че съществуват, но никой не ги е виждал :D От друга страна имаме доказани воини, които са се хранили с месо... и то много месо. Как може да сравнявате два свята изцяло на спиритуално ниво, без да отчитате географски, икономически и социални фактори. Как искате горките азиатчета да се хранята с месо, след като те едвам намират храна да се изхранят всичките:( От друга страна имаме европейците, където всичко предразполага към хранене с месо. И какво се оказва, европейците, водени от идеята за една “жалка” империя завладяват целия свят, а в крайна сметка постиженията им стигат и до космоса.

Да видим с какво е жалка римската империя - перфектна канализация и водоснабдяване, перфектна пътна мрежа, перфектна стомана и метали, създали се лагерите, създали са буталото, създали са и първия образец на парната машина, невероятно архитектура, създали са много социални институти като този на гражданството, създали са най-съвършенната правна системата, която се използва и до ден днешен, в крайна сметка зараждат християнството такова каквото е днес, създали са най-съвършенната военна машина,  дали са една от най-използваните азбуки, създали са бетона и най-важното, дали са идеята за самата Империя, която е тласкала историята на Европа 2000 години. Някаква си жалка Империя, която в момента съществува в лицето на Европейския Съюз, защото наследството и никога няма да остави Европа.

казано от ||| на 01.08.11, 21:14:

По диагноал минах няколко мнения,все глупости, и се спрях на твоите такива.Това са разсъждения като за някакъв пубертет,а ти май си студент..ходиш по бригади в САЩ...не се оказа като в холивудските стереотипи така както и темата,която си засегнал.

Аз съм доволна, че обясни какво значи думата фундамент! Сигурна съм, че “пернишкия орач, со винкела у ръкатъ” няма такива дума в речника си :D :D
Айде, малко спам и от мене, ся кво :D, без тва темата отдавна предразполага към веселие...

01.08.11
23:17

Вегетарианството е мизерия, ако ме разбирате...

01.08.11
23:31

Ужас, темата се изврати много сериозно.
Щом се отвори дума за Шаолин, че и Виктор Азманов се спомена ...
Накратко:
1) Въпросният пич преди няколко години беше разправял при Слави едни изключително забавни небивалици и приказки ала 1001 нощ. На нито дума от неговата уста не би следвало да се вярва, защото е както в Kung Pow филмчето - идиота дето го бяха обучили нарочно грешно :D

2) Шаолин не е това, което явно доста хора си мислят. Имам познати ходили там, туристическа атракция и много китайска сволач има, ама друго не. Сувенири има повече отколкото бойни изкуства. А маймунските забави, които монасите правят по представленията са по силите на трениращите във всяка по-сериозна школа по акробатика, паркур и т.н. по света.
Приказките за оранжевият монах, дето с всеки крайник убива различен противник едновременно нека ги оставим за децата. Всеки тексаски фермер-касапин ще ги изгърби нинджите с викове “get out of my property”, що се отнася до бойните изкуства - тия филми ги гледахме началото на 90те, ама тогава всички бяхме поне една идея по-наивни. Зарежете го Шаолин, това си е един будистки манастир, обърнат на туристическа атракция (май им противоречи на вярванията на тия пичове, ама какво пък - гъвкави са и се развиват) и нищо повече. Акробатиката и хореографията им също далеч не са нещо “невиждано”.

Аз пак ще кажа, че китайците имат своите приноси към света, но те са доста далеч от “вегетарианска култура”. Вегетарианци са будистите, които донякъде и заради особености на вярванията си не са точно двигателите на прогреса, нито точно тази част от Китай, която е дала достиженията. Останалите китайци са (или са били) точно толкова вегетарианци колкото всички бедни хора.
Не че това има общо с вегетарианството като такова ...

02.08.11
06:18

@G33K - Питахте за пример за физически умения, дадох. Това, че не ти допада идеята за Шаолин в момента, съжалявам. Нали се сещаш, че и Рилският манастир в момента е само атракция, а преди не е било така. Освен това - Вашите аргументи ми звучат точно толкова абсурдно, колкото на Вас моите - “ям месо, щото всички ядат и така са ме учили цял живот” - не ми е силен аргумент :)
@Десо - За Римската империя: Християнството, такова каквото е днес - no, thanx; съвършена военне система - там където има война, нещата са много далеч от съвършенство; бетон - хайде, всички знаем какво направиха от него в по-ново време; Европейски съюз - да разбирам ли че подкрепяш глобализацията и това да се заличават цели нации?

02.08.11
08:46

Според мен темата не е за коша - има и някакви крайни мнения, но като цяло е интересна дискусия. Аз научих нови неща, и за двата “лагера” :) Най-неприятни са генерализациите, но тук всички май сме на едно мнение.

И да отбележа - аз гледам да си подбирам много прясно месо, в което естествените гнилостни процеси са мнооого забавени. Такова месо не е мърша, то е много po-близо до състав до моето собствено месо, отколкото до леш. (Пример - ако отрязан в злополука пръст се запази на студено, той може да се присади отново... Не ям отрязани пръсти де :D)

Та мисълта ми е, че ако наричате такова месо мърша, то по-скоро наричате и мен така :)

Ако някои иска научни доказателства-има, разбира се. В момента се сещам за Галина Шаталова - известен руски лекар,учен-биолог,научен изследовател и експериментатор. Тя е провела редица експериметни касаещи промяна на храненето, по система разработена от нея, първо върху безнадеждно болни хора и второ върху елитни руски спортисти- и всико това е наблюдавано и документирано научно. Не съм в състояние тук на два реда да ви ги разкажа. Ако някой има желание-да си прочете сам книгите й, но да-определено става дума за вегетарианско хранене и то в едни стряскащо малки обеми на порциите....

Понеже мненията по темата лека-по-лека започват да придобиват неподходящ вид, ще помоля от тук нататък да се въздържате от коментари, които се отнасят до моралните, интелектуалните или физическите качества на потребители от форума, както и обсъждане на личния им живот, без да имате основание за това, което твърдите. Форумът има за цел дискусии свободни от лични нападки. Благодаря!

Уважаеми, ползването на емоциите като способ в “дискутирането” показва липса на силни аргументи. Все сте се събрали хора, които мнозинството от форума уважава - не ни разочаровайте, моля.

И като е тръгнало на история, месоядни и другоядни, приемете моя поздрав (благодарности на lostbulgaria). :)

02.08.11
12:52

Имам 2 аргумента в защита на месоядството
1. Кучешки зъби - наследство от пра-пра родителите ни, който са се хранили предимно с месо. Трудно ще се преборите с гените.
2. Първият инструмент, който маймуната е хванала в ръка е било пръчка за убиване на животни, а не мотика. Всъщност превръщането на маймуната от плячка в хищник бележи началото на трансформацията в хомо сапиенс.

02.08.11
13:25

казано от roberta на 02.08.11, 12:52:

Имам 2 аргумента в защита на месоядството
1. Кучешки зъби - наследство от пра-пра родителите ни, който са се хранили предимно с месо. Трудно ще се преборите с гените.
2. Първият инструмент, който маймуната е хванала в ръка е било пръчка за убиване на животни, а не мотика. Всъщност превръщането на маймуната от плячка в хищник бележи началото на трансформацията в хомо сапиенс.

1. Кучешките ни зъби са нищожни в сравнение с тези на хищниците, затова пък храносмилателната ни система е близка до тази на тревопасните. Всъщност аз подкрепям тезата, че Хомо Сапиенс е всеяден, т.е. можем да обработим почти всичко, което изядем. Обаче тук трябва да използваме интелекта, който при нас е малко по-еволюирал отколкото при останалите обитатели на планетата Земя. Трябва ли да го правим, какво причиняваме на здравето си и на здравето на планетата Земя, когато го правим, и най-накрая - с какво съзнание го правим. Осъзнатия избор ни прави личностите, които сме, а не машиналното извършване на действие, което от малки са ни набивали в главата, че е “нормално” и като зрели и мислещи индивиди дори не сме се сетили да подложим на съмнение или анализ. Така че отговора на въпроса е НЕ биологична предопределеност, а СЪЗНАНИЕ, ИЗБОР.
2. ??? Това кой може да го докаже?

Мнението беше редактирано от Margi на 02.08.11 13:26.

02.08.11
13:40

Съвсем съзнателно ям месо и знам какво “причинява” това на здравето ми и природата ;)

За свинското казват, че е вредно за хората, но е смъртоносно за свинете :).

ЪЪ... то малко става като вълците и сърните които живеели в една гора... Ако вълците не изяждат периодчино тревопасните сърни популацията ще стигне застрашаващи размери и ще ‘’изядът’’ гората ... :D ако ние не ядем тревопасните животни ще стане фулл с тях и ко’ прайм тогава :D същност защо трябва да се месим в хранителната верига на природата :) не разбирам вегетарианците - искат да предпазят тревопасните животни ли :D ако не аз вълка Гошо в гората ще изяде телето Иван или пък Лисицата Димитричка ще влезе и ще вземе кокошката Мариана :)

02.08.11
15:27

Аз отново ще вметна нещо, макар, че темата отдавна вече не ме мотивира да пиша в нея. По темата с равновесието съм абсолютно съгласна с Кристианчо.

А като допълнение да кажа, че отглеждайки и консумирайки безумни хиляди тонове месо, ние като биологичен вид с нищо не допринасяме за екологичното равновесие, а напротив. Хиляди акри земя се обезлесяват, за да се превърнат във ферми за отглеждане на пържоли. Което отнема жизненото пространство и природен хабитат на един куп други диви животни, отнема територии плодородна земя, която би могла да изхранва много повече хора, а пък вредите върху екологията и Земята, причинени от този изкуствено завъден добитък са огроми. Колкото и смешно и нелепо да звучи, газовете, които отделя една крава са много по-вредни от тези от автомобила ви. Всъщност за да не звучи изсмукано от пръстите, препоръчвам да гледате филма Food Inc.

Food Inc. - Full movie

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 02.08.11 15:33.

Марти, искаш ли да поговорим за влиянието на земеделието върху Природата и по-точно за взаимодействието между изкуствено създаваните агроценози и естествените биоценози?

В първия си университет имах колежка вегетариантка. Винаги се чудех и често я питах закачаливо, дали обича животните и затова яде само разстения или мрази разстенията и затова яде само тях.
Ако искаме да допринасяме за екологичното равновесие то това означава да спрем да дишаме.

02.08.11
15:36

казано от Кольо Пияндето на 02.08.11, 15:32:

Марти, искаш ли да поговорим за влиянието на земеделието върху Природата и по-точно за взаимодействието между изкуствено създаваните агроценози и естествените биоценози?

Слънце, не бих подкрепила нищо, което се създава изкуствено, против природните закони, нещо, което нарушава естествените процеси на саморегулация на Планетата. Било то ГМО домати, или ГМО пилета :-)

Не подкрепям манипулациите на която и да било индустрия, независимо дали сее царевица, или транжира пържоли.

Така де... затова нека не говорим само за ферми за пържоли, а и за земеделските площи, които осигуряват стабилна част от прехраната на вегетарианците (включително индиректно за онези от тях, които консумират яйца и млечни продукти). Защото земеделието на практика също е директно негативно вмешателство в равновесието на Природата. С други думи - да обръщаме медала и от двете му страни... :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.08.11 16:29.

02.08.11
15:54

Съгласна съм с теб, Коле. Абсолютно съм склонна да разгледам и тази страна. И по тази причина, голяма част от храната ми гледам да е от производители, а не 10-тия пореден прекупвач, или пък от мега маркетите. Този въпрос също е много важен и той касае по-скоро един друг аспект от културата ни на хранене и опазване на Планетата - месоядни, или не, бихме могли всички да допринесем с нещо за ограничаване на безумната индустрия, като подбираме внимателно източниците на храна.

И пак, ако позволиш, ще допълня - растениевъдството като индустрия е добило такива мутирали размери преди всичко заради необходимостта да е изхранва също така мутиралата животновъдна индустрия. Изкуствено генерираната потребност от много растителна храна всъщност идва от необходимостта да се изхрани тоя ми ти добитък, отглеждан за пържоли.....

02.08.11
19:11

А на мен ми е интересно как мислите да изхранвате 7 милиарда души само с растения, отглеждани при това натурално?

02.08.11
19:31

А ти сещаш ли се какво количество растения се отглеждат специално за да изхранват животните, които изхранват хората. Не знам, ама на мен ми изглежда като разточителство на ресурс, при положение, че животните отглеждани за храна превъзхождат многократно по численост човешкото население на земята. :)

02.08.11
20:13

А ти сещаш ли се, че това само вегетарианците го твърдят, но реално нещата не са баш така.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1