Мисля да вкарам едно олимпийско движение като асистиращо и се колебая между hang clean и hang snatch. Владея техниката и на двете, но така и не съм се занимавал да прогресирам в тежестите. На клийна обръщах по 60кг за няколко повторения, а на snatch правех дълги серии на 35кг, като с повече мисля че не съм пробвал. Иска ми се да оплътня трапеца, горната част на гърба като цяло, ромбоидите... Изобщо колкото се може повече гръб и рамо. Какво ще препоръчате? Искам да е едно от двете, за да не измествам фокуса от останалата техническа част.
Преди трен:
Доза syntha-6, rhodiola, zinc, 300mg vitC
Тренировката:
30 min HSPU stomach to wall - не съм броил серии и повторения, просто стигах отказ, почивка между 1 и 2 минути и пак.
3х Wall Climbs - http://www.youtube.com/watch?v=K7DaRCQh0lY
3x Ab-wheel срещу стена
1x10 Bulgarian dips и веднага 1х12 diamond push ups
2xfail hammer curls 17kg 2xfail 12kg
След трен доза Green Magnitude и по-късно шейк от 4 яйца, доза syntha-6 + малко ориз, шепа лешници. Мислех да ям и да тренирам чак вечерта, но няма да имам възможност тогава.
Пусни си цялото движение обръщане с изтласкване щом искаш да удариш и гърба и рамото...
29.06.12
13:20
А защо не редуваш и двета движения? Един ден едното, другата тренировка другото?
Ще ми дойде в повече. Не само като натоварване, но и като техническа част. Все пак това са две сложни движения и мисля, че нервната система ще го отнесе яко. Вероятно ще snatch-вам само, но не съм решил още.
29.06.12
14:12
Wall Climb е много яко. Аз не знаех, че го има като упражнение, миналият път просто направих няколко повторения така и ми се строшиха раменете :D
Реших да правя Hang clean като технически по-ненатоварващо (макар и трошащо яко китките, но уж имам добра подвижност там от HS). Мисля си да го правя към средата/края на всяка тренировка в обем 1х5. Мнения?
едит: Това означава около 4 пъти седмично и приоритет ми е масата и силата в трапците.
Мнението беше редактирано от Voyager на 29.06.12 17:41.
29.06.12
17:48
1х5 не е ли малко. Ако са ти бързи лактите, китките въобще не ги мислиш. 5 повторения на по-тежка тежест, ако всеки път си наглясаш ключов хват, лично на мен много ми мори хвата.
Аз не ти разбирам мисълта, искаш да си лостаджия, но те сърби да барнеш и некоя щанга :)
Ако ти е само до трапеца, прави шръгове с главата надолу на халките, не съм го правил, но има логика да ги товари, ако можеш да го правиш.
За рамото и останалата част на гърба мисля, че това, което си правиш е напълно достатъчно...
Тоест препоръчваш ми по-ниска честота с по-голям обем ли? Например 2 пъти в седмицата, но 2-3х5? За хвата...уж ми е сила, но не знам как ще се справя в такива условия, досега проблем съм нямал.
Лостаджия звучи много долно, не искам да се наричам така :д За шръговете съм си го мислил, но като знам каква треска имам в трапците след обръщане (а и не само в трапците), направо е грехота да не го правя.
А иначе да, изобщо не се кефя на лежанки, военни преси, гребания, екстензии... не ми се отразяват добре на начина, по който се чувствам. Като почна да правя щангистиките движения обаче, усещането е различно, GOD MODE. А именно това е, което аз търся, глупаво е човек да се ограничава само заради някаква кауза да тренира без тежести.
Лостаджия за мен трябва да е разговорното наименования на гимнастик, нищо обидно :)
Иначе си прав, че не трябва да се ограничаваш, точно за това 1х5 обръщане изглежда несериозно. Направи си един “щанга” ден или поне увеличи обема.
Щом щангистките те карат да се чустваш добре, натисни ги.
И ми се стува, че все още си имаш това “билдърско” мислене, кое упражнение, кой мускул “удря”. Гимнастиката и олимпийските щанги са спортове за умения и постижения. Бодибилдинга - за визия.
Нищо лично към теб, просто и аз бях така и сега, когато осъзнах и осмислих тези неща се чуствам и прогресирам много по-добре.
Разбирам какво искаш да кажеш и имаш основание. За билдръското мислене най-вече хехе, макар и напълно да осъзнавам, че е в грешна посока това : )
А иначе единствената ми цел е да елиминирам някакви възможни дисбаланси, защото честно казано, усещам че трапецът и средната част на гърба не получават това натоварване, което им се полага, за да е функционално балансиран гърбът : )
По твойта логика всеки професионален спортист има дисбаланси. Вероятно и е така, тук да се произнесе някой физиолог.
Мисли за тялото като едно общо цяло, ще ти е много по-лесно. Раздели нещата просто, на бутащи, дърпащи, долна и горна част.
С твоите разнообразни тренировки мисля, че ти трябва само това :)
Впрочем, като спомена това за дисбалансите при профитата, това си е напълно вярно. При гимнастиците са много типични свръхдоминантните латисимуси спрямо трапците и ромбоидите, нещо което мога да избегна. Не вярвам това да е проблем, тъй като нямам професионални амбиции, тренирам да съм изрод ; )
Мнението беше редактирано от Voyager на 29.06.12 18:34.
свръх доминантните латисимуси в какво се изразяват като дисбаланс?
Примерно скъсено преднорамо и гърди =>рамене напред и изгърбване,т.е. кифоза или как му се викаше?
за него трябва и слаб гръб де
А ако имам доминантни латисимуси какво става с рамената/хумерусите?
Латисимусите са Internal rotators всъщност и става точно изгърбване... като легаджиите : ) И оттам вкарваш рамото в неустойчива позиция => предразполагаш се към shoulder impingement.
Ахам начи 2muchbenchpress + weak upperback and 2much pullups (stronglats) = >say hello to dat dere kyphosis
?
29.06.12
19:07
Мисля да вкарам едно олимпийско движение като асистиращо и се колебая между hang clean и hang snatch. Владея техниката и на двете, но така и не съм се занимавал да прогресирам в тежестите. На клийна обръщах по 60кг за няколко повторения, а на snatch правех дълги серии на 35кг, като с повече мисля че не съм пробвал. Иска ми се да оплътня трапеца, горната част на гърба като цяло, ромбоидите... Изобщо колкото се може повече гръб и рамо. Какво ще препоръчате? Искам да е едно от двете, за да не измествам фокуса от останалата техническа част.
Защо не го направиш по най- естествения начин с 8х8 с 15 сек. почивка над хват на ширината на раменете -:).
За кое от двете не мога да ти отговоря(просто не съм ги чувал), а и в момента нямам много време да проверя. Ще поправя грешката по- късно.
29.06.12
19:28
3х5 2 пъти в седмицата+ загряващи серии ми звучи по-добре. Аз лично бих го правил всяка тренировка :D
А 8х8 на олимпийско движение, каквото и да било, ми звучи като някаква ебавка.
едит: Това означава около 4 пъти седмично и приоритет ми е масата и силата в трапците.
Високи изтегляния със захват за обръщане или изхвърляне, ти решаваш. В твоя случай са по неангажиращи от към техника.
Вчера snatchвах яко и днес съм с мускулна треска на трапците (happy)
Тренировката днес:
20,15,15 дълбоки и експлозивни double KB swings 2x16kg
rest pause на sissy squat с 3 отказа
100reps calves*
*Програмката си работи. Само на половината месец съм, а вече се виждат all kinds of gains по прасците.
Ще направя 4 дена почивка от всякакви тренировки (без прасците), тъкмо да се повъзстановя добре и да си взема последния изпит. Почивката ще е с много храна обаче, от 12.00 на обяд до 20.00 : )
*Програмката си работи. Само на половината месец съм, а вече се виждат all kinds of gains по прасците.
Мерки братле, дай мерки и на мен мноо неща ми се виждаха, ама метъра си каза последната дума :D
03.07.12
18:46
Пестя пари от жилетка с тежести ; )
едит: а сериозно - краката ми в никакъв случай не са големи, но дори и да станат, силата на горната част с времето би се адаптирала. Много държа краката ми да са мускулести и да си личи, че се тренират, стои грозно да си развит нагоре, а краката да са безформени щеки.
Тези думи трябва да стоят на входа на всяка зала за тренировка с тежести
04.07.12
10:46
Добра опция си избрал, обръщането от стоеж е най-неангажиращо откъм техника. И аз бях зареден с ентусиазъм, но нямаш ли треньор не става. За сметка на това обръщанията си вървят бавно, но за самоук на аматьорско ниво е ок. Сначовете с малки килограми винаги са ме удряли в перките... Но изискват много техника.
04.07.12
13:41
Честито! Гледай да не “засираш” прекалено. :D
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 04.07.12 13:42.
Вчера като изтърван... не си заминах от плажа. Изгорях и слънчасах мъжката, не можах да спя и ми тежи главата. Последните 2 дена не съм ял почти нищо, но направих една символична тренировка, колкото да припомня на мускула каква му е ролята.
4 рунда
HSPU x 5
Hip snatch 30kg x 5
Pull-ups + 10kg x 5
2x ab-wheel
100reps calves
Тренировката днес беше кратка, около 15 серии силови възлизания (от между 5 и 2 повторения), колкото може по-deadhang. Към края става невъзможно. Интересно е как силовото възлизане от съвсем мъртва точка е много по-трудно от такова със... сантиметър засилка.
Завърших с 2 серии набирания до отказ. От това двумесечно сесийно стоене в нас ми е много зор сега, нямам въздух, много се потя и измарям, а натоварванията не са кой знае какви. Ще наблегна на суинговете с пудовки да вкарам малко въздух и кондиция, че никакъв ме няма.
Мнението беше редактирано от Voyager на 07.07.12 20:05.
Днес в адската жега:
25 deadstop HSPU stomach-to-wall
3xfail standing ab-wheel rollout
10,25,25 Double KB swings
Голяма мускулна треска на гръба, гърдите и корема от силовите възлизания. Обмислям да си поръчам жилетка 15кг и да жуля силови с нея.
Мнението беше редактирано от Voyager на 09.07.12 19:02.
Voyager,дай малко инфо за жилетката,защото и аз съм я включил в бъдещите си планове :]
http://www.mma-bulgaria.com/cart/ekipirovka/jiletka-s-tejesti/jiletka-s-tejesti-sz-fighters-15-kg
Ето тази си харесах, по тялото е и няма да има излишно лашкане.
09.07.12
22:39
Жилетката е хубава и цената е прилична в сравнение с другите дето вървяха по 200 лева...
Но с доставката излиза над 100 лева, което за мен е ужасно много за 15кг жилетка..
Иван Калчев от http://www.tekami.eu/ изработва такива жилетки, но в сайта му няма снимки.
До преди малко разговарях с него и каза, че ако поръчат трима цената е по 45 лева на жилетка, а ако поръча един цената се качва поне с 40 лева, така че помислете. Жилетката е много издръжлива, един приятел е сложил 30 кг без проблем, на раменете има меки уплътнения против ожулване. Ето снимки:
Мнението беше редактирано от Пламен Петров на 09.07.12 22:49.
09.07.12
22:54
С тая жилетка малко трудно ми се вижда тичането,нестабилна изглежда.Иначе преди 10-на дни и аз си взех тая от ММА България за 85лв от магазина,ползвал съм я само 2 пъти и съм доволен.Прилепнала ми е,има възможност за сваляне на тежестите,само момчето ог магазина каза,че след дълго ползване може да се наложи да се ходи на шивач за презрамките..но за тия пари толкова.
Най добрите жилетки, отдавна се точа на марката и скоро смятам да се сдобия с една жилетка.
09.07.12
23:25
Жилетката е хубава и цената е прилична в сравнение с другите дето вървяха по 200 лева...
Но с доставката излиза над 100 лева, което за мен е ужасно много за 15кг жилетка..
Иван Калчев от http://www.tekami.eu/ изработва такива жилетки, но в сайта му няма снимки.
До преди малко разговарях с него и каза, че ако поръчат трима цената е по 45 лева на жилетка, а ако поръча един цената се качва поне с 40 лева, така че помислете. Жилетката е много издръжлива, един приятел е сложил 30 кг без проблем, на раменете има меки уплътнения против ожулване. Ето снимки:
Аз имам от него круша и БГ торба и съм доволен, но за жилетката виждам един проблем. Тежестите от къде ще си ги набавиш?
И аз гледах тези от mma-bulgaria,обаче жилетката която Valdis постна се вижда по-удобна,обгръща по-малка част от тялото. . .т.е. няма да запотява толкова.
Мнението беше редактирано от Иван П. на 10.07.12 05:36.
И аз гледах тези от mma-bulgaria,обаче жилетката която Valdis постна се вижда по-удобна,обгръща по-малка част от тялото. . .т.е. няма да запотява толкова.
Поправям те, жилетките са много видове. Има варианти да купиш “празна жилетка” а има и вариант на жилетка, която ползва за тежести обикновенни дискове, доставката на жилетка с тежестите ще е безумна като цена, дори доставката на празна жилетка не е малко, но съм склонен да прежаля 45$.
Тази от ММА изглежда прекалено яко, за да не си я взема :D
Днес мисля да вкарам един 24 часов fast (flex)
Мнението беше редактирано от Voyager на 10.07.12 09:03.