22.03.11
13:33
Изчисли си предварително колко белтъчини, мазнини и въглехидрати ти трябват дневно. Ако си се хранила в рамките им в понеделник - вторник сутринта вкарваш една бисквита на закуска. Ако си се хранила в рамките им във вторник (без да смяташ бисквитата) - сряда хапваш сутринта 2 биксвити... Рестартирай броенето като стигнеш 7 бисквити и започни пак от 1, ако предния ден си яла както трябва.
казано от diva 97 на 22.03.11, 13:29:
Пак ти казвам, след дълъг глад най-лесно и естествено се залита по въглехидрати, от рода на тези в линковете които пускаш. Така няма да си помогнеш, инсулина ти ще скочи ще се паникьосаш и ще залитнеш или в крайност тъпкане или пак гладуване. Яж КАЧЕСТВЕНА И ПЪЛНОЦЕННА храна, а бисквитките ги остави за след тренировка или за закуска, но не непрекъснато. Те не са храна, а както казваш глезотия. Вярно е е че трябва да качваш, но тъпкането с бисквити не е най-правилният начин за това
Здравей
Не налитам на бисквитките. Напротив- винаги се храня с храна, която знам, че поне е полезна. Но съм се въздържала прекалено много време и сега 1-2 пъти в седмицата гризкам нещо за душата. Продължавам да се чудя на вас как не ви се хапва нищо сладко, нищо “грешно” и тн.
Ще се опитам да си планирам менютата за деня от предния ден, но е трудно, тъй като постоянно си променям меннието какво да ям. Дали времето ми за приготвяне ще да е причината или не :)
Ами, когато осъзнаеш,че въпросното сладко не ти носи нищо-нито витамини,нито минерали, нито ще ти донесе сила и енергия, и когато го заместиш с качествена храна е много по-лесно да забравиш за сладкото.Разбирам,че си се лишавала дълго време от любимите храни, но вниманието ти трябва да е по-скоро насочено към истинската храна-тя ще реши проблема и с килограми,и с цикъла.
Отдели малко повече внимание на различните хранителни режими, избери си един и се старай да се придържаш към него.Проблемът ти не е нерешим, но изисква внимателно обмисляне. :)
хех явно на мен нещо ми е повредено тогава...нз
Като цяло целта ми не е отново да бъда на режим, ами просто да живея като нормален човек, без да броя всеки грам. Може би затова задавам толкова хаотични въпроси- опитвам се поне да консумирам определени храни по определен начин, така че да не ми се лепят. :)
Умолявам те, яж поне три дни без да мериш, мислиш, чудиш, смяташ или питаш.
Като нормален човек.
Гарантирам, че нищо няма да ти се ти се залепи, отлепи или и аз не знам какво.
Много добре знаеш какво трябва да ядеш ( даже прекалено добре ), така че се отпусни малко.
7:30- 400гр салата+100гр пилешко
11ч- 100гр. сьомга+200гр салата
Утре съм на тренировка и закуската смятам да е:
50гр. овес+300мл мляко+ малко какао за вкус + половин чаена лъжичка фъстъчено масло
след тренировката- ябълка/мандарина (още не съм решила)
=)
Радвам се, че другите са ти казали това, което и аз мислех, но нарочно премълчах.
Прекалено много обмисляш и накрая нищо не правиш, от което следва нулев ефект.
Не съм съгласен с Elle, че сладкото няма никакви ползи. Просто зависи от сладкото. В преден пост ти написах защо вафлите, бисквитките и производните им не са добри, а именно заради консервантите и другите им примеси. Не искам да се повтарям, но някой да ми твърди примерно, че медът е вреден или ананаса, или мангото и т.н., не е сериозна теза просто. Да се откажеш напълно от сладкото е като да се откажеш от течност за чистачките през зимния сезон. :)
Човек не трябва да бъде краен в нищо. В Природата всичко е балансирано, ако искаме да живеем максимално здравословно и с Природата, то и ние трябва да се стремим да сме балансирани, а не крайни.
Яденето не е мисия! Ти обаче го приемаш, като такава.
Яденето ни е нужно за нормалното функциониране на телата и мозъка ни, ако искаш и на душата. Какво по-хубаво от това да споделиш храната си с близки и приятни хора? Храната също така не трябва да бъде отдушник на проблемите ни.
Ти постоянно мериш храната до стотната. Ако днес примерно ти се наложи да ходиш 1-2 километра повече от нормалното за деня или да се затичаш за автобуса? Ще се окажеш ситуация на калориен недостатък, защото постоянно смяташ, но смяташ за определена калориина потребност. Когато тя се покачи обаче ти вместо да качиш или задържиш, ще свалиш. Престани да смяташ до грама всичко, защото няма 2 еднакви дни в седмицата, дори в годината, да не говорим за целия ти живот. :)
Не казвам да не смяташ, но не толкова точно. Смятай грубо, но дори да си днеска +100 на желаните от теб калории нищо толкова трагично няма да се случи. :)
Обяд след тренировката:
70гр спагети+доматен сос+ 1 малка лъжица котидж+5 маслинки+80гр. пилешко+гъби :):) доста добре станаха
Как ми е обяда. Аз мисля, че звучи балансирано :)
23.03.11
14:53
Ама е малко като грамаж.
С много груби сметки, защото все пак зависи от типа спагети и т.н., ето какво си яла: 70гр. спагети: 22-25гр. въгл. и 80гр. пилешко: 23-25гр. протеин.
Водил съм се по хранителния състав даден в сайта за продуктите, който е на 100гр.
Ако ти сметнеш, че това е достатъчно и задоволява нуждите, значи ОК. :)
1гр. въглен мисля беше 4 ккал, също и 1гр. протеин е 4 ккал, а 1гр мазнини е 9 ккал. Дано не се бъркам, но съм почти сигурен, че беше така. :)
Ако се чувстваш наяла се, но не преяла и в следващите 2-3 часа не огладнееш, значи е било достатъчно. :)
Иначе да, добре балансирано е.
4ч.- Сандвич : 2 пълнозърнести филии хляб + малко риба тон+ домат+ маруля
може и малко мляко в кафето да си сложа
7ч. - кисело мляко (400гр) + грамадна салата
11ч.-сьомга(100гр)+салата
Мазнините са малко или...?
(Днес бях на тренировка и гледам да е по-въглехидратно и по-малко мазнинно. Спарвям ли се?)
23.03.11
15:30
според мен и 100грама спагети да изядеш няма да ти навреди а и това е обяд до края на деня тея калории ще са си отишли...иначе това доматен сос съм го виждал само в хранителните режими на пробилдерите в U S A :D май е много модерно да ядеш това или то май се пие щом е сос...
казано от kristiancho на 23.03.11, 15:30:
според мен и 100грама спагети да изядеш няма да ти навреди а и това е обяд до края на деня тея калории ще са си отишли...иначе това доматен сос съм го виждал само в хранителните режими на пробилдерите в U S A :D май е много модерно да ядеш това или то май се пие щом е сос...
Доматения сос представляват консервирани домати и сол- просто слагам 100тина грама за да добие някакъв вкус соса. Нищо особено :Р
казано от nenb1_10 на 23.03.11, 15:30:
4ч
Мазнините са малко или...?
)
..........и белтъчините и количеството и калориите, но ...се справяш. Вземи се успокой
Не ми пристигна колета от БГ-то, та въвеждам корекция:
7ч.- 100гр. пилешко+ грамаданска салата (сега да не станаха много мазнините?:Д)
казано от nenb1_10 на 23.03.11, 19:30:
Не ми пристигна колета от БГ-то, та въвеждам корекция:
7ч.- 100гр. пилешко+ грамаданска салата (сега да не станаха много мазнините?:Д)
Е стига де ...шегуваш се. Всяка хапка ли ще пишеш ? Ако искаш пусни скайпа докато хапваш, по лесно ще ти е вместо да пишеш :D Откъде ще са много мазнините. Това 100 гр пиле наяжда ли те ? Аз поне ядях много белтък в анорексичиня си период
Днес, храната ти ми допада,в смисъл-виждам напредък :)
Ако спазваш броя на храненията и всеки ден увеличаваш леко грамажа или калориите на всяко хапване...
И не му мисли толкова-с количествата, които приемаш,няма как да направиш лоша комбинация м/у пр/м/в :)
А и да не съм права-едва ли ще ти се отрази
Гледай,да си набавяш поне необходимия протеин-100-120 гр,че с това хранене,не бих се учудила и да отслабнеш,докато свикнеш да хапваш без угризения,в нормални количества...мисля ,че приемането на добро количество белтъчини би предпазило от свалянето на мм
Слушай хората във форума,аз не съм толкова веща...и напиши 1 примерно меню за следващия ден,както те бяха посъветвали :)
Утре:
7ч- Грейпфрут+ мляко+кафе
10ч.- сандвич: домат+маруля (доста вегетариански)
1ч.- 100гр. пилешко + зеленчуци+ оризовки
4ч.- 2-3 филийки хляб с малко мляко (тип попара/ таратор)
7ч.- Кисело мляко (искрено се надявам) + голяма салата
10-11ч.- Сьомга (100гр.)+100гр. краставица+50гр. бадеми
*въпрос: Овесените ядки стават ли за друго хранене освен закуска?
В ден, в който имам бадеми се притеснявам да хапвам още мазнини. Извинявам се за невежеството си, но при старанието си да кача въглехидратите ме е страх да не оплета нещата с мазнините. Все пак искам да схвана схемата и да не рискувам да се омазнявам (не, че ще стане лесно де)
Мерси много и извинете за разхвърляния ми дневник- и той като главата ми- едно натам, едно насам
Усмивки
казано от nenb1_10 на 23.03.11, 20:06:
Утре:
10-11ч.- Сьомга (100гр.)+100гр. краставица+50гр. бадеми*въпрос: Овесените ядки стават ли за друго хранене освен закуска?
В ден, в който имам бадеми се притеснявам да хапвам още мазнини. Извинявам се за невежеството си, но при старанието си да кача въглехидратите ме е страх да не оплета нещата с мазнините. Все пак искам да схвана схемата и да не рискувам да се омазнявам (не, че ще стане лесно де)Мерси много и извинете за разхвърляния ми дневник- и той като главата ми- едно натам, едно насам
Усмивки
въртиш, сучеш и пак около онази диета с която си се прецакала се връщаш. Избий си от главата тези часове на хранене и състава на порцията която трябва да примеш в този час. Промени всичко. Яж когато си гладна а не по час и яж колкото ти се яде без да се тъпчеш. Да ще се омазниш, но не там където си мислиш. В момента изграждаш наново органите си, разбери го. Трябват им мазнини и белтъчини, а ти точно това НЕ ядеш.
Не разчитай на млечните продуки за белтъчините-поне 3 по-стабилни хранения трябва да имаш,където да присъстват месо/яйца или риба+ ако се връзва нещо млечно,ако не(примерно с риба-не върви),може и без него...
Нещо,което аз спазвам,но не знам дали е подходящо за теб:
първата част на деня(тогава и тренирам),белтъчините съчетавам с повече въглехидрати и по-малко мазнини(но не ги изключвам)
след 18,примерно-белтъчини+умерено количество мазнини и минимално въглехидрати
Отделно 3 по- леки хранения трябва да имаш(ясно,че не можеш на този етап да ядеш 6 пъти “промишлени” количества)
Това е идея-не казвам,че е полезно или правилно,то си зависи
7-грейпфрут(смятам 100 гр,но не е от значение),40гр овесени ядки/мюсли и 150гр мляко,което си разпредели за кафето и ядките/мюслите
ккал-240,пр-10,м-3,в-53
или(аз бих предпочела)
грейпфрут,25гр овес,150мл мляко,разпределено за овеса/мюслите и кафето+варено яйце
ккал-260,пр-15,м-7,в-34
малко е,пак...
в 10 трябва да наваксаш с 2 филии пълнозърнест хляб,с парче месо/риба,масло или маслини+марулята и домата+евентуално котидж или сирене...ако ти се вижда много-просто съчетай тези продукти в по-малък грамаж
или хапни малко ядки(орехи/бадеми) с кисело мляко или котидж,или сирене
или бисквити+мляко(това го слагам, защото те кефят тез храни :) )
1-100гр пиле+задушени зеленчуци(с грах и царевица...моркови),с малко кашкавал и оризовки или филия
или пиле с ориз/макарони със сирене/бобена салата
4-ок
7-това ти е вечерята и е основно хранене-трябва да има 100гр месо/яйце и т.н.+салатата
или салатата да е с повече сирене(когато няма въглехидрат-повече мазнини)
И късната вечеря-нямам забележки-даже ти завиждам ;)
овеса можеш да го ядеш винаги,на место хляб/ориз/макарони/картофи/оризовки
Давам само идея за утре според това,което си писала и по принцип хапваш,не е режим,а и аз не съм диетолог ;)
Мерси много и извинете за разхвърляния ми дневник
Така е мнооого по-подредено ;)
казано от diva 97 на 23.03.11, 20:32:
Яж когато си гладна а не по час и яж колкото ти се яде без да се тъпчеш.
Съгласна съм, обаче ми се струва и че за човек, който е гладувал, докато се научи да се храни, когато е галдна, да усеща, че е гладна, да взима предвид това, че е гладна и да прави нещо по въпроса, храненето под час може и да й е от полза - като график, който ще се чувства длъжна да спазва, ще се чувства длъжна да яде в този час, а на следващия етап вече ще има нужда да яде. Наистина ми се струва, че в този случай храненето под час може и да й е полезно. Наистина предполагам, че не е лесно да се отучиш да гладуваш и да престанеш да приемаш храната като естествен враг.
Освен това мисял, че в случая е описала часовете и съдържанието на храненията, за да става ясно на четящите кога и какво върши.
24.03.11
06:37
Утре:
10-11ч.- Сьомга (100гр.)+100гр. краставица+50гр. бадеми
Мда-а-аммм...
Грейпфрут и кафе - това няма как да мине за закуска.
Първите ти белтъчини за деня са ча-а-ак в 13:00 (няма как млякото в кафето да го сложа към източниците на белтъчини)!
Следващите ти по-забележими белтъчини са цели 10 часа по-късно (ок, има нещичко в киселото мляко, ама...).
Бадемите - ок, но ми ще да разпределеш мазнините (не бадемите) по-равномерно в рамките на деня.
100 g краставица... това не е нормално, честна дума. Изобщо не слагай зеленчуците в сметките си за деня.
Като цяло, обаче, има светлинка в дънцето на тунелчето! (sun)
казано от karfi4ka на 23.03.11, 22:54:
Мерси много и извинете за разхвърляния ми дневник
Така е мнооого по-подредено ;)
казано от diva 97 на 23.03.11, 20:32:
Яж когато си гладна а не по час и яж колкото ти се яде без да се тъпчеш.
Съгласна съм, обаче ми се струва и че за човек, който е гладувал, докато се научи да се храни, когато е галдна, да усеща, че е гладна, да взима предвид това, че е гладна и да прави нещо по въпроса, храненето под час може и да й е от полза - като график, който ще се чувства длъжна да спазва, ще се чувства длъжна да яде в този час, а на следващия етап вече ще има нужда да яде. Наистина ми се струва, че в този случай храненето под час може и да й е полезно. Наистина предполагам, че не е лесно да се отучиш да гладуваш и да престанеш да приемаш храната като естествен враг.
Освен това мисял, че в случая е описала часовете и съдържанието на храненията, за да става ясно на четящите кога и какво върши.
Хич не е така, за жалост. Когато трябваше да кача под режим предписан от лекар-диетолог свалих още 2 кила от паниката дали правя всичко както трябва и дали няма да кача мазнини. Трябаше да ям когато не съм гладна и по сто пъти и съотнветно нямах нито едно пълноценно хранене, защото на всяко следващо ми се ядеше все по-малко и по-малко. Да не говорим за психозата да не си изтърва часа или пък да променя състава на порциона. После като реших да ям когато наистина яко огладнея доста добре си хапвах и хич не ми беше до мерене и мислене на грамчета и калории и най-важнато е че спрях да се психирам. Така качих жизненоважните килограми и ги поддържах/м/ доста години вече.
7-това ти е вечерята и е основно хранене-трябва да има 100гр месо/яйце и т.н.+салатата
или салатата да е с повече сирене(когато няма въглехидрат-повече мазнини)
Зеленчуците не ги ли боя за въглехидрат?
Ако са домати,марули,краставици,зеле,спанак,гъби,тиквички,патладжани,карфиол...не
Грах,царевица,картофи,моркови(до някъде)...да
Общо взето,зеленчук с под 50-40 ккал на 100гр,аз лично не го броя :)
казано от mayasy на 24.03.11, 17:43:
Ако са домати,марули,краставици,зеле,спанак,гъби,тиквички,патладжани,карфиол...не
Грах,царевица,картофи,моркови(до някъде)...да
Общо взето,зеленчук с под 50-40 ккал на 100гр,аз лично не го броя :)
Чудесно. Значи ще се ядат гъби на корем. Те и без това са само вода на практика
Може ли въпросче за яденето сега в 4:30- 50гр котидж + 3 филии хляб като попара?
Нещо ми се виждат много 3 филий, ама в 7ч. смятам да съм на грамаден таратор и може би задушени гъби
(корема ми се е подул и хич не ми е до суха храна)
Става,а към гъбките довечера-малко кашкавал или яйце,ако ти е тежко за месо...
И късното хапване,ако е сьомга с бадеми е добре :)
Странно,аз като се чувствам подута,хич не ми е до течни храни...особено млечни...не ти ли става още по-тежко
казано от mayasy на 24.03.11, 18:06:
Става,а към гъбките довечера-малко кашкавал или яйце,ако ти е тежко за месо...
И късното хапване,ако е сьомга с бадеми е добре :)
Странно,аз като се чувствам подута,хич не ми е до течни храни...особено млечни...не ти ли става още по-тежко
То при мене е много странно- стомаха къркори, пък корема му е тежко...отврат чувство!!!
утрешното меню:
7ч(преди тренировка):
50-60гр. овес с натурално какао+300мл мляко+ половин лъжичка фъстъчено масло
круша/ябълка след тренировка
12:30-1ч- 70гр. спагети с доматен сос+пилешко+гъби
4ч.- салата/таратор/50 гр. пилешко (за което стигне време да се готви)+ 3 оризовки или 2 пълнз. филий хляб
7ч.- 100гр. пилешко или кисело мляко+ голяма салата
11ч- сьомга+салата
* утре след фитнеса не знам дали ще смогна да сготвя. Стискайте палци да успея. Вариант е и овесена каша (доста си е вкусна, даже я предпочитам, ама не ми се ще да прекалявам с нея). Някъде четох, че овесените ядки не се препоръчват по-късно през деня....не зная дали е истина.
Нещо ми е много еднообразно менюто.
Милех си за схема от сорта на:
до 4ч. - повече въглехидрати
След 4ч- протеин и мазнини....
това как ви се струва?
С цел да не ги омешам и да се паникьовам, че прекалявам....
Менюто е добре,гледай да сготвиш пилето :)
Овес можеш да хапваш спокойно и до 16,примерно(може да ти замества хляб,ориз,картофи...),че и по-късно
След фитнеса е мн важно да хапнеш месо/яйца/риба,не само мяко/млечни(усвояват се по-бавно,по-късно може и само с тях)+въглехидрат-може и овес :)
И гледай да ти е вкусно,стига да си хапваш редовно с полезна храна-не ги мисли толкоз мазнини,въглехидрати,овесени ядки :)
казано от mayasy на 24.03.11, 22:08:
Менюто е добре,гледай да сготвиш пилето :)
Овес можеш да хапваш спокойно и до 16,примерно(може да ти замества хляб,ориз,картофи...),че и по-късно
След фитнеса е мн важно да хапнеш месо/яйца/риба,не само мяко/млечни(усвояват се по-бавно,по-късно може и само с тях)+въглехидрат-може и овес :)
И гледай да ти е вкусно,стига да си хапваш редовно с полезна храна-не ги мисли толкоз мазнини,въглехидрати,овесени ядки :)
значи може да си сглобя един измислен кус кус (70гр. спагети/овес+ 30гр. сирене или 50гр. котидж)?
Да,но за 16…за след трен също е мн добре+яйца/месо ,обаче
Аз,ако ям на обяд-макарони,ориз-винаги слагам 50гр извара за вкус,но ми е гарнитура към парче месо...
Така съм чела,че след фитнес е добре + млечните(че се усвояват по-бавно,може и без тях,ако има риба,че не върви,май) да има месо,яйца и т.н.
Но мисля,че с повечко котидж и мляко пак е ок ;) ,все пак има вегетарианци,които само млечни консумират и пак си тренират
Ако ти е по-вкусно,няма да сбъркаш :)
Таккааа, да се отчета за днес:
На обед си хапнах чудесни спагети: 70гр спагети с оматен сос и гъби + 100гр. пилешко (много добре дойдоха)
4ч.- голяма салата+4 оризовки+50гр. обезмаслен котидж
7ч.- следва да ям БГ кисело мляко Култура+ голяма салата
11ч—> обичайната сьомга+салата
* Наблюдения: Не знам защо, но овесената каша сутрин и спагетите на обед почват да не ми стигат. Май разширих търбуха. Не знам да се плаша ли или не. Нещо все повече ми се яде.
Ни са кефя, хора :Х
Хапвай си, тренирай се и не се шашкай :) Животът е хубав, когато тялото ти функционира правилно и е силно. Не трябва да се плашиш от нищо, а най-малкото от някаква си храна...
Лека-полека нещата ще си дойдат на мястото, стига да им позволиш :)
7ч.- грейпфрут+мляко
10ч.-сандвич с 2 филии пълн. хляб+домат, 50гр. пилешко
13ч- смятам да гаврътна най-накрая едно кууки-в-57;м-14(мин. път нямаше в магазина, та ми се размина)+кафе +зеленчуци(преди това да се заситя)
16ч- ??/ идея си нямам
19ч- салата+100-150 гр пилешко или кофичка кисело мляко
11ч- обичайното
Кофти програма. Отворена съм за ИДЕИ :)
Ето какво ти предлагам аз, без да претендирам, че е перфектното меню (съобразявам се с часовете и с нещата, описани от теб):
Не пиша количества, ти си знаеш по-добре колко можеш да изядеш. Но “50 гр пилешко” не се брои, да знаеш :)
7ч.- Препечен хляб със сирене и/или извара и доматче
10ч.- Грейпфрут
13ч- Омлет (с извара и/или пилешко), зеленчуци със зехтин
16ч- Кафе, Куукито ;)
19ч- салата, сьомга или пилешко
11ч- кофичка кисело мляко/извара с канела и малко сурови ядки