Вредят ли алкохола и цигарите на "режима ми"?

Прескочи до:

Да, добра логика, но все пак мисля, че трябва да отчетем следното:
- говорим за 10-15% до 20% от общата изразходена енергия за деня, понеже мозъка използва горе-долу толкова. Т.е. говорим само за енергията, която мозъка трябва да си набави от глюконеогенеза, но трябва да отбележим, че ако се стигне до там, че да се излезне от кетоза, то значи чернодробния гликоген се е покачил значително, а щом има такова повишение, то мозъка може съвсем спокойно да си набави необходимата глюкоза чрез гликогенолиза => глюконеогенеза няма да е необходима.
- мускулния протеин поприцнип е в постоянен кръговрат. Постоянно се разпада и се синтезира нов на негово място.
- в почиващо състояние мнооого малка част от енергията на тялото идва от глюкоза. Главно идва от мазнини. Виж мозъка си иска само глюкоза и кетони.
- дори и да има глюконеогенеза, мускулния протеин, които се използват не идва от миофибрилиса т.е. не идва от баш мускулните влакна. След тази загуба, чрез протеина от храната тя се възстановява без проблем и дори не е нужно да е от храната, а от аминокиселинните бази (amino acid pools).

И да, тук трябва да се поясни, че трябва да говорим само за едно състояние - или кетозно или не. Не е добре да сме постоянно на границата между двете. Или трябва да сме в кетоза и да я поддържаме максимално, или трябва да сме извън нея и да доставяме достатъчно въглехидрати. Когато се стремиш да си хем в кетоза, хем да си ядеш въглехидрати нещата стават кофти и организма се обърква и ще е в постоянно лутане. Та това е...трябва да се избере едно от двете, но мисля, че както кетозата, така и прием от сорта на 2гр. въглехидрати на телесен килограм са добри начини да се отслабне и втория вариант не смятам, че е виновен за по-голямо изгаряне на мускулна маса. :) Всеки с мнението си, разбира се. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.05.11 23:06.

03.05.11
23:14

Има резон в думите ти, но вторият вариант е виновен по-бавно да се отслабва, а и придържането според мен към него е по-трудно. Трудно се усеща границата кога вече си прекалил с въглехидратите, можеш да получий крейвинги след по-въглехидратно хранене. Вече в 4-месечна кетоза мога да кажа, че мазнините са идеален начин за наслаждаване на храната, а има едно притъпяване на апетита, което те кара естествено да си ядеш по-малко храна и да се наяждаш по-малко. Много проучвания по тази тема сочат, че лицата в кетоза приемат много по-малко ad libitum калории...т.е ако сравниш човека Х (кето) с У (некето). Оставен свободно да консумира храни (без въглехидрати), кето-пичът поема много по-малко калории спрямо У.

Доста се отклонихме от главната тема. Както казах - всеки с мнението си. Щом работи за теб - супер. Това е режима. Аз пряка връзка с кетозата планирам след 1 месец. Тогава ще мога да споделям мнение и от личен опит. :)

Поздрави и извинения на автора за лиричните отклонения! :)

04.05.11
00:31

Тук ще цитирам по памет една статия на Лайл МакДоналд (Lyle McDonald), авторът на книгата the Ketogenic Diet и диетата Ultimate Diet 2.0.

Доколкото си спомням в тази своя статия той твърди, че стриктната кето диета (strict keto diet) – до 30 гр. въглехидрати на ден е подходяща за отслабване без спорт или при отслабване комбинирано само с аеробни упражнения, но не е много подходяща при диета за сваляне на мазнини съчетана с анаеробни тренировки с тежести и кардио.

Основната теза е че в случая качеството на анаеробната тренировка (силата и силовата издръжливост) много се влошава поради силно намаленото ниво на гликоген в мускулите.

При тренировките със средни и големи тежести една серия се прави за максимум 2-3 минути. През първите 20-30 секунди мускулите използват за енергия натрупания в тях аденозин трифосфат, а след това енергията се осигурява от разпадането на гликогена. В случая мазнините не се ползват за „гориво”.

Или логиката е: стриктна кето диета – много малко въглехидрати – много нисък гликоген – тренировката с тежести допълнително намалява нивото на гликогена – ако не се приемат въглехидрати, гликогена не се възстановява - качеството на силовата тренировка прогресивно се влошава.

Затова МакДоналд препоръчва трениращите с тежести да ползват или целева кето диета (target keto diet), при която през повечето време се поддържа стриктна кето диета, но 30 мин. преди тренировка с тежести се приемат въглехидрати или циклична кето диета (cyclic keto diet) където веднъж на 4-6 дни има един ден за зареждане с въглехидрати. Целта и на двата варианта е да се поддържат нивата на гликогена за да не страда силовата тренировка.

Утре ще пробвам да намеря статията и да постна линк.

P.S. Яко оспамихме темата, извинявам се на автора.

04.05.11
00:58

Аз я имам книгата му, точно това пише :)

04.05.11
10:46

Ето я статията: http://www.thinkmuscle.com/articles/mcdonald/training-on-ketogenic-diet.htm

04.05.11
11:23

А сега по темата.

Аз почти всяка вечер пийвам по около 0.5 л. червено вино. Отварям една бутилка (0.75 л.), оставям я да „подиша” около един час и след това на вечеря заедно със съпругата ми си я изпиваме цялата – аз 2 чаши, тя 1. От време на време пийвам и по една малка ракия със салатата, която винаги присъства във вечерята ми.

Не съм забелязал това да оказва някакво съществено влияние нито върху качеството на силовата, нито върху качеството на кардио тренировката ми, нито на някои други свързани с нивото на тестостерон дейности. С килограмите обаче не е така, забелязал съм, че на мен лично алкохолът ми се „лепи”. Затова, когато правя диета за изчистване спирам абсолютно всякакъв алкохол, но това е преди всичко заради калориите.

Аз пия основно червено вино предимно защото ми харесва, но от друга страна то е може би „най-полезната” алкохолна напитка.

В червеното вино се съдържа ресвератрол. Ресвератролът е силен антиоксидант, помага на сърцето, предпазва от рак и намалява „лошия” холестерол. Ресвератролът е също така естествен анти-естроген, който намалява ароматазата (превръщането на тестостерона в естроген), което означава повече тестостерон и по-малко естроген, все неща от полза при качването на мускули и чистенето на мазнини.

04.05.11
21:31

Според мен 0.5 е малко множко :)

04.05.11
22:47

Всеки си има слабости. Аз обичам хубавото червено вино, на мен лично две чаши не ми пречат, а и съществува “Френският парадокс”.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1