29.08.11
12:26
Почти. Аз го знам от книгата “Supertraining” и там е малко по-различно обяснено, но идеята е тази. Мазнини се горят почти веднага след започването на упражнението/кардиото.
29.08.11
12:56
http://www.doctorbg.com/page.php?id=16380 - ето една тема мисля, че добра тема аз от тука понаучих основните изотчници на енергия за тялото във времето. Като цяло хубава дискусия хареса ми ! :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 29.08.11 12:58.
29.08.11
15:53
http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2011/09000/A_45_Minute_Vigorous_Exercise_Bout_Increases.6.aspx
45 минути колело и после цял ден гориш. обаче като се зачетеш в текста отдолу и ти се появяват много въпроси, които подлагат на съмнение приложимостта на информацията.
29.08.11
21:29
Ягодке,на теб едно “омазняване” няма да ти дойде никак зле апропо,едно 5 килца да речем,приятелски съвет! :)
Апропо,спомням си преди време,в лостаджийските ми години,правех къси спринтове между сериите,по препоръка на един треньор от ЦСКА,и трябва да ти кажа че сериозно ме удари в паласките,но за съжаление и силата ми падна рязко
01.09.11
10:37
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/get_ripped_get_walking
още една гледна точка по въпроса.
01.09.11
12:10
Белтъци -> Мазнини. В общи линии това е приоритета на използване на енергия в тялото.
Не мисля, че това се случва винаги в този ред. Когато тренираш с тежести редовно, дори със стандартна билдърска програма(3 дни/седмица), последното нещо, което ще направи тялото, е да си изгаря като приоритет това, което използва най-много. Тоест в критични за организма ситуации, каквато е сутрешното монотонно/интензивно продължително натоварване, при един трениращ човек мазнините са предпочитания енергиен източник, именно защото в други ситуации рядко влизат в потребност. Другото нещо е, че тялото не е като програмиран компютърен софтуер, който изпълнява едни и същи функции - организмът реагира относително различно при всеки индивид във всяка една различна ситуация спрямо възможностите и начина на живот. Друг голям основен фактор е и теглото(съотношение между мастна и немастна тъкан), а оттук следва и храненето. Така че реално няма абсолютен закон, който да определя използването на един енергиен източник в конкретна ситуация.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 01.09.11 12:13.
Гледам колкото се може да опростявам нещата, тъй като това е огромна материя с много детайли, които не е възможно да бъдат засегнати.
Разбира се, че когато тренираш активно мускулите са важни и организма ги пази повече спрямо този тип хора които не спортуват изобщо, но всичко си има приоритети. В крайна сметка мускулите са чисто и просто един допълнителен енергиен резерв и когато говорим за отслабване, недохранване (отрицателен калориен баланс) тялото прибягва и до тях. Разбира се организма прави разлика между скелетна мускулатура и сърдечна мускулатура.
Когато пиша мазнини, аз винаги имам предвид мазнините в мастните депа. Свободните мазнини в кръвта изобщо не са интересни, тъй като те значително по-бързо и лесно стават източник на енргия спрямо тези които са в мастните депа.
Когато слагам стрелки и посочвам приоритет, то разбира се говорим, не за последователно горене на енергия, а за паралелно, като определен тип источник на енергия се използва в по-голям процент спрямо другите.
Колкото по-дълго е натоварването (от анаеробна към аеробна) толкова съотношението на горенето от различни източници се увеличава.
За това разликата между силова тренировка и аеаробна е огромна. Цялото тяло се приспособява и оптимизира според типичното за даден индивид трениране. Когато се тренира кратко организма се старае да използва само “оборотното” гориво, което по същество е гликогена + свободните хранителни вещества в кръвта, докато запасите (мастни депа) се пазят приоритетно.
Когато тренировката стане по-продължителна се активират механизми с които започват по-активно да се използват запасите. Имайте предвид, че при нетрениран човек тези процеси са много по-очевидни, тъй като “спорта” се оказва много по-голям стрес и дразнител и за това при нетренираните активният спорт дава по-бързи резултати в самото начало. При професионалисти, които тъй или иначе имат ниски нива на мазнини тялото оптимизира много по-добре запасите на гликоген - т.е. увеличава ги.
Сега, използването на мазнините или белтъците е повече, зависи от много фактори - като например дали правиш силови тренировки или изцяло караш на “кардио”. Дали тренировката продължава умерено или изтощително дълго (фактора претрениране и естественото разрушаване на мускулната тъкан и липсата на енергия и хранителни в-ва за възстановяване). От гледна точка на организма, при продължително свалане на кг (диета) мускулите са ПО-ЛОШ запас на енергия отколкото мазнините, тъй като мускулната маса е активна, т.е. тя сама по себе си хаби енергия и е разбираемо защо организма предпочита да я гори, отколкото да прибягва към висококалоричната и пасивна мастна маса. От друга страна белтъците са с изключително важна функция в организма и в крайна сметка всяко нещо си има баланс.
За нас може да е по-добре да горим само мазнини, но тялото има да “мисли” за много по-важни неща, като да осигури енергия за най-важните биологични процеси, осигуряващи ни отцеляването :)
Чисто исторически въглехидратите ще си останат най-използваният и важен изсточник на енергия, тъй като е най-достъпният в природата и е най-лесно да си го набавим.
Така, че това което съм написал като приоритети в общи линии отразява най-вече “достъпността” или лекотата на получаване на крайна енергия от клетката, а не толкова реалното горене тъй като има прекалено много фактори.
Все пак от гледна точка на Miss Fight аз бих се застъпил за тезата за 20те минути кардио, не за друго а заради нуждата на организма да поизчерпи част от гликогена, с което да стресне организма и да направи горенето на мазнини от депата един от главните изсточници на енергия (които категорично НЕ са мазнините в първите минути).
Казано по друг начин, това което ще изгориш като мазнини между първата и 20тата минута е значително по-малко, отколкото това което ще изгориш като мазнини между 20-та и 40-та, въпреки че времето е еднакво.
Мнението беше редактирано от perlsite на 03.09.11 22:31.
03.09.11
22:53
A ако се тренира с тежести и след това се прави кардио ефекта ще е ли като след 20-тата минута ?