10.10.11
16:54
Здравейте!
Виждам, че не пестите отговори на въпросите на начинаещи затова реших да се възползвам от това.
Малко предистория:
Март месец ми направиха коремна операция-шевът ми започва от четири пръста над пъпа и почти до долу. Първите 2-3 месеца след нея носих стягащ колан, но след това го махнах, защото лятото не издържах с него. Докторът, който ме оперира ми каза без тежки натоварвания и след 3 месеца след операцията мога да практикувам някакъв лек спорт. Аз от време на време си въртя на кростренажора, преди си правих и упражнения, но сега не смея.
Изминаха 6 месеца и как да кажа корема ми малко поувисна, не че преди е бил плосък, но не е както преди.
Бих искала да чуя вашите препоръки относно стягане на коремната област. Естествено коремните преси според мен се изключват като вариант, но намират ли се някакви по-леки и щадящи упражнения за коремната област.
Благодаря ви предварително!:)
11.10.11
10:47
Коремите се прибират от диетата ;)
Разгледай в разделите за хранене ниско-въглехидратните или високо-мазнинните диети.
Може да не правиш коремни преси, а ето такива упражнения, като за начало http://www.youtube.com/watch?v=0-vrco7pOZw
п.с.
Много яко пъшка тая :D
Здравейте отново!
Реших да не отварям нова тема, а да продължа в тази (мойта си). Благодаря за насоката с клипчето, чрез него така да се каже преодолях огромно развитие и се гордея с постигнатите от мен резултати до сега. Преди да задам конкретно въпроса си искам да спомена, че освен онази операция, която споменах по-горе, март месец тази година поради рецидив се наложи втора коремна операция пак на същото място и последвала хистеректомия. Формално споменавам възрастта си-25години. Тъкмо бях постигнала нещо и се случи втората операция, заради която оставих заниманията си за 2-3 месеца. Но после нямах търпение и започнах да правя упражнения със собствено тегло за укрепване на цялото тяло, след това добавих 1кг, а после и още един и още един ... В момента правя упражнения с максимум 4кг(2х2кг гири). Вече съм малко по-уверена в себе си и правя по трудни упражнения за корем, но съм разколебана относно това с колко килограма тежест мога да правя другите упражнения без да ме е страх, че това ще ми навреди. Нали казват - “щом са ти правили коремна операция, не трябва да вдигаш тежко за да не си докараш някоя херния или друго.” Но въпросът ми е дали съществува ограничение в килограмите, с които човек след такава операция може да тренира.
Извинявам се за дългите писания :)
24.10.12
21:34
Здравей (пак се случи да ти отговарям)
Такава висока операция, каквато я описваш (хвърли ме в потрес, какво ти е рецидивирало миома, ендометриоза, руптури на кисти с перитонит?) искрено ти съчувствам :( . На 25 години си е огромен стрес всичкото това, евала ти правя, че с желание си се завърнала към заниманията.
По въпроса : нормално е да си разколебана, но няма утвърдени стойности при еди си каква операция- толкова килограма. Подходът е малко сложен и под наблюдение (инструктор, кинезитерапевт) би могло да ти се определи някакво лимитирано натоварване. Опасността от херния я има налице, затова укрепването на коремната и поясната мускулатура трябва да са ти приоритет. Швейцарска топка и пилатес вече, като заздравее няма да е зле да включиш в програмата.
Много е важно да следиш за различни болки при изпълнението на упражнения и да ги споменаваш на човека, с когото се консултираш. Сигурен съм, че опитен фитнес-инструктор ще подбере нещо подходящо.
Ами шевът си е доста голям около 25см. Ставаше въпрос за тежка ендометриоза. И лекарите се изумиха как за толкова кратко време след 6 месечно лечение беше станало даже по-зле от първия път, но какво да правя приемам си съдбата. Честно казано не съм ползвала услугите на професионално мнение. Правя се тренировките вкъщи следя много за техниката и внимавам, имам доста голям напредък и се чудех дали да не увелича тежестта особено за упражнения, които основно го изискват, но май още няма да рискувам. Благодаря за съвета, ще наблегна на укрепването на коремния пояс пък по-натам ще видим. Нека да е бавно, но славно, без рискове и без крачка назад. :)
19.01.17
12:09
Здравейте,
има ли някоя от вас дами с направена лапароскопия?След колко време започнахте отново да спортувате?
Мнението беше редактирано от Мая Илиева на 19.01.17 12:10.
Когато ми правиха лапароскопията (доста отдавна беше) не тренирах с тежести, но ходех на народни танци. Около 2 седмици ми бяха нужни да се възстановя, при положение, че моята беше оперативна, а не само диагностична лапароскопия.
Разбира се, всичко е много индивидуално. Зависи от възрастта, вида на тренировките, от личното ти усещане :)
Предполагам, че в най-лошия случай би трябвало за месец да си се възстановила :)
19.01.17
16:27
Много благодаря за бързия отговор.Моята беше с цел диагностика,нямаше и два часа след това станах и ходех и сега си се движа и нищо не ме боли,само ме опъва един конец от време на време.Като цяло тренирах с тежести,бягах между 8-10 км през ден,народни танци два пъти в седмицата и последно преди операцията (събота)започнах и канго джъмпс.Не ме свърта на едно място,никой от докторите не ми даде насоки кога какво мога или не трябва да правя.Исками се поне докато ми махнат конците, този понеделник,да си ходя на пътеката във фитнеса.
Ехееее! Ти добре си потренирвала :)
Може би е добре да изчакаш поне да махнат конците преди да започнеш да въвеждаш активностите ;) Ако искаш питай пак лекарите, но според мен водещото е как се чувстваш ти самата.
19.01.17
18:57
Така и ще направя,благодаря!