31.01.12
16:54
Предполагам, че си прав. До преди месец бях толкова обездвижен, че вероятно бих остлабвал и с ходене пеш до магазина вместо с колата.
Проблема е че свръхтеглото не ми позволява някои базови неща. Коленете ме заболяват преди да се изморя. Затова търся начин в началото да сваля част от килограмите малко по-ударно. Пък и като следя всичко което влиза в мен нещата добиват малко по-организиран вид и ми е по-лесно да ги контролирам. Иначе мога да си прескоча дневните енергийни нужди само от бадемите, които изяждах с 2 уискита.
В тази връзка от 01.01.2012 не съм близвал алкохол. Някак по-лесно ми е да се контролирам, когато въздържанието е по-строго.
казано от Димитър Коев на 31.01.12, 16:54:
... Коленете ме заболяват преди да се изморя. Затова търся начин в началото да сваля част от килограмите малко по-ударно. Пък и като следя всичко което влиза в мен нещата добиват малко по-организиран вид и ми е по-лесно да ги контролирам. Иначе мога да си прескоча дневните енергийни нужди само от бадемите, които изяждах с 2 уискита.
Свръхтегло от 104 кг? Аз съм толкова, горе-долу ;)
Не казвам да се тъпчеш, просто изчисти храненето като махнеш джънка засега. Е, щом следенето на калории ти помага да се организираш, прави го, само не изпадай в кризи, ако кантара не те слуша. Ударното сваляне не е за препоръчване - бързите резултати обикновено са временни.
За някои промени в тялото важи принципа “Количествените натрупвания, водят до качествени изменения”, т.е. “натрупай” добра техника и добри тренировки и нещата сами ще си дойдат на място.
казано от Димитър Коев на 31.01.12, 16:54:
В тази връзка от 01.01.2012 не съм близвал алкохол. Някак по-лесно ми е да се контролирам, когато въздържанието е по-строго.
Нямаш представа колко си прав, макар и по други причини.
31.01.12
17:18
E, 104… преди 31 дни бяха 113. Като добавим и почти пълната загуба на мускулатура, направо си е свръхтегло. :)
В интерес на истината храненето на 5-6 пъти ми се отразява адски добре. Не се подувам вече, а до скоро се събуждах с чувството, че току що съм изял 18 порции.
За тренировките си прав. 10 минути след тренировка (като мине първоначалната умора и думкането на сърцето) се чувствам подмладен с 10 години. Всеки ден се чувствам все по-добре и пълен с енергия. Не мога опиша усещането - чувствам се здрав и силен (а още съм далеч от това).
казано от Димитър Коев на 31.01.12, 17:18:
...
В интерес на истината храненето на 5-6 пъти ми се отразява адски добре. Не се подувам вече, а до скоро се събуждах с чувството, че току що съм изял 18 порции.
...
Защо се храниш по 5-6 пъти? Някой ти го препоръча или чете нещо по въпроса?
31.01.12
17:37
Стигнах до извода,че това е правилния начин след доста четене. Не знам дали бъркам, но за сега поне съм безкрайно доволен от резултата. Не се подувам, по-лесно следя храната и енергийния баланс и най-важното за психиката на всеки начинаещ - виждам резултата! :)
31.01.12
20:43
Днес се размазах, макар тренировката да не е нещо кой знае какво за по сериозните спортисти и билдъри.
11:00 Зелен чай
11:20 300 гр. кисело мляко с една суп. лъж. ленено семе и 2 варени яйца
13:40 150 гр. пуешко филе с 2 филийки Вита Стар (пълноз. с ленено семе) и 1 сурова червена чушка (пипер) + Витамини + Омега 3
15:00 Тренировка
16:10 30 гр. QNT Zero Carb с BCAA
18:00 200 гр. пилешко филе на плоча + салата домати, краставици, сирене и зехтин
21:00 Приготвил съм си 2 телешки кюфтета (около 160 гр. са двете), маслини и 1 яйце.
Преди лягане, което вероятно ще е около 00:00 часа - 150 гр. смес от извара, яйца, кисело мляко, зехтин и копър
Тренировка (крака, г*з, корем)
Кардио загрявка - 10 минути (крос тренажор)
Загрявка на участващите стави - 2 минути
Клек със собствено тегло - 3 х 20 + 1 x 10 с 40 кг
Напади с щанга - редуване ляво/дясно - 3 х 15 с 20 кг
Преден планк (без допълнителна тежест) - 3 х 65 / 50 / 45 секунди - това ми разказва играта
Глутеус мост на един крак - 3 х 25 за всеки крак - нямам подходяща тежест, а без тежест ми е леко, затова го правя изометрично като задържам 2-3 секунди в средата на амплитудата. Явно обаче левия ми крак/буза(гъзна) е чувствително по-слаб, защото след 15-тото повторение започва да се схваща;
Янда сгъвания - 3 х 20 с ръце на гърди и 10 кг. дъмбел;
“Добро утро” с прави крака - 3 х 15 с 20 кг щанга;
Затваряне на аддуктор машина - 3 х 30-35;
Отваряне на абдуктор машина - 2 х 50;
Двете червени нямам как да ги правя затова ги замених с 3 х 20 странично разгъване от лег с 5 кг. на глезена.
8 минути крос-тренажор със средно темпо.
До сега май не съм се изморявал толкова. Предчувствам, че утре положението ще е “Грамофон свири - майка плаче” :D :D :D
Усещането обаче е страхотно! Трябваха ми 10 минути да си нормализирам дишането и 20 за пулса след което се почувтвах отпаднал, но подмладен с минимум 10 години.
2 минути след приключване на тренировката - кръвно 122/83 и пулс 150. :D До сега май не съм срещал лекар, който да не се изуми като ми види кръвното. Мерят ме по три пъти и не вярват, че дебелак като мен може да има толкова стабилно кръвно.
Мнението беше редактирано от Димитър Коев на 31.01.12 20:48.
казано от Димитър Коев на 31.01.12, 17:37:
Стигнах до извода,че това е правилния начин след доста четене. Не знам дали бъркам, но за сега поне съм безкрайно доволен от резултата. Не се подувам, по-лесно следя храната и енергийния баланс и най-важното за психиката на всеки начинаещ - виждам резултата! :)
Честото хранене с малки порции е вече остаряла идея. Доказа се от по-нови изследвания, че не ускорява метаболизма, както се пишеше преди време (или поне не толкова, че да оправдае рисковете). Приложима е най-вече при ВВД и се е използвала от бодибилдърите. В дългосрочен план може да ти изиграе лоша шега, в случай че развиеш инсулинова резистентност (особено опасно за хората с наднормено тегло). Ако хранителния ти режим е по-близо до ВМ НВД, честото хранене не ти е необходимо, защото мазнините са по-добрия избор от гледна точка на калоричност спрямо обем/грамаж, освен това енергията при тях се освобождава по-дълго време и не предизвиква инсулинов пик. 2-3 хранения на ден са предостатъчни, ако питаш мен. А ако разровиш за Циклично Хранене, още повече ще си промениш представите.
Бил съм на такъв режим за малко по-малко от година. Горе-долу добре се чувствах, макар и ПОСТОЯННО гладен :). Натоварва доста от гледна точка на неудобството да мъкна навсякъде с мен разни сандвичи и др малки порции. След като намалих въглехидратите и увеличих мазнините, нуждата от често хранене отпадна от само себе си, а резултатите ми се повишиха значително.
01.02.12
10:10
казано от Димитър Коев на 31.01.12, 16:35:
Благодаря ти че отделяш време за толкова неперспективен “атлет”! :)
Откъде да знам колко си переспективен - току виж другата година си съвторил някое чудо ;)
Нека проверя дали съм те разбрал правилно:
“колкото можеш по-висок пулс за по-дълго време, обаче от тренировка с максимално възможни тежести” - т.е. НЕ говорим за кардио, а максимално изтощаваща силова тренировка? Как да разбирам максимални тежести - такива които ми позволят макс. 6-8 повторения?
Маскимални тежести са такива, с които правиш от 1 до 5 повторения максимум.
Такъв тип тренировка не може да се определи като изтощаваща - една стандартна фитнес тренировка може да бъде изтощаваща с 30 серии за мускулна група ;) тази тренировка е с по-малък обем, с по-висока интензивност, по-кратка и с мининални почивки в нея.
Честно казано сплитовете и чуждите идеи са по-малкия проблем в момента. За сега ми е важно да възстановя някаква двигателна култура и да добия повече стабилност, така че и да искам не мога да “залитна” в някоя “вълшебна” програма. Имам предвид, че за повечето такива нямам нужната сила все още. Пример: ЕДВА правя едно набиране и то не особено чисто.
Примера не е удачен - правиш цяло набиране, коетоза затлъстял и без двигателна активност човек е доста ;) Тоя месец едно, другия месец 6…
Би ли пояснил какво означава “всяка тренировка с различен протокол”? Различна подредба и упражнения?
Различен вариант за изпълнение на упражненията - серии, повторения и комбинирането им.
Като ти гледам програмата, по която тренираш сега и хем ми е смешно, хем ми е жално...
01.02.12
10:57
казано от Vic на 01.02.12, 09:55:
Без да искам да спамя дневника на човека и да влизам в полемики. Кога най-здравословното хранене се превърна в остаряла идея? И това че има нови идей нищо не означава. Според мен каквото и да си говорим най-здравословното си остава честото хранена на малки порции. И каква инсулинова резистентност ? Кой каза, че в всяко хранене трябва да прекръства въглехидрати. То не може без тях. Но забравих ме , че са сложни и прости.... Хора които са живеели над 100 години(100летници) съм им гледал интервюта. Та те са казвали че никога не са пазили диети никога не са се ограничавали, никога не са смятали калории, никога не са яли определена храна . Но цял живот са яли на често и по-малко, каквото си поискат когато си поискат. Яжте си зеленчуците (за вегетарианците), яжте си водораслите(за маниаците), Яжте под час на ЦХ.. И когато станете на 100 години с такъв режим ще се замислят хората дали има смисъл....
*Марин Маринов
Това, което казва Вик на 1000 % вярно... И аз съм бил на 7-8 хранения. В резултат бях постоянно гладен, подут, с по-висок % мазнини, постоянно сънлив... Просто не няма логика да е здравословно да се храниш над 5 пъти на ден. Това е прокламирано от бодибилдърите... Отворете си очите! Аз не познавам която и да е култура в исторически план, която да се е хранила над 5 пъти ... Сега ще кажете, “ама недоимък, ама това, ама онова”... Организмът се натоварва постоянно като го тъпчем + малко глад (между храненията) е здравословен.
01.02.12
12:17
Според мен си до човек. След 7 ми клас учих в друг град без да има кой да ми готви без да разбирам от храна. Случвало се бе да ям 1път на ден. И така 5 години. Прецаках си стомаха. Сега ако ям много голямо количество храна ми се подува и усещам същото, което описа ти от честото хранене. Когато ям на често и по малко постоянно съм сит и няма проблеми. А да не забравяме най-важното не по колко и кога, а какво ядем... Така мисля не споря може и да сте прави все пак много хора във форума смениха режима на хранене, но забелязвам, че има и такива които си връщат стария.. Иначе съм съгласен с голяма част което каза ВИК и аз съм за ВМ НВД. Въпреки, че в момента съм на ВМ ВВД. Просто зимата много ми се хапва сладко. Но подкожните мазнини са ми малко. Тая вечер ще кача снимки ...
За себе си съм установил, че вм закуска от към 1200 ккал и същата по големина вечеря с хрупане на ядки и малко плод през деня ми дава най-добро усещане. И на 4 вмнвд дена с повече протеин правя един мн нискобелтъчен ден, в който ям и повече въглен, всякакъв... Разтоварващите дни ми действат много ползотворно натренировките и бих казал, че такс усвоявам белтъка по-добре.
01.02.12
13:43
Е вие ме е**ахте... Какво стана сега? 2 месеца четене и набиване в главата да ги изхвърля и да почвам от начало ли?
И кое е вярно в крайна сметка?
@Vic:
Една от причните да се сетя че ми е крайно време да си взема живота в ръце е свързана с появили се медицински проблеми и последвало изследване при проф. Куманов - завеждащ клиниката по Ендокринология към университетска боница. Според него и целия му екип съм тръгнал към инсулинова резистентност и точните му думи бяха “Ако до една година не си овладееш теглото, храната, а от там и нивата на исулин - ще се върнеш тук с диабет тип 2”. ВМ НВД с прием на 4-5-6 хранения ми беше препоръчано като добър вариант за начало от екипа му, а в него не са само “бански старци” с изветрели мозъци и остарели идеи.
Ясно ми е че 2-3 храненеия на ден МОГАТ да бъдат достатъчни, но там количествата и вида храна стават по-големи и съвсем ще ме объркат. ОСвен това едно от нещата, на които много държа и на които се радвам в момента е да НЕ се издувам с прекалено много храна наведнъж. Не чувствам никакъв глад и честно казано се налага да се насилвам за да приема що годе приемливо количество калории за деня, както съм споменавал. Което пък е супер странно предид системното ПРЕ-пре-преяждане с години и несметните количества, които съм изяждал. Затова си мисля, че от мерак и пренавиване съм си сложил някаква психологическа спирачка, което също не е хубаво.
казано от James Hinks на 01.02.12, 10:10:
Като ти гледам програмата, по която тренираш сега и хем ми е смешно, хем ми е жално...
Благодаря ти за помощта и разясненията. По отношение на програмата - с това разполагам в момента. Тренирам по тази схема:
http://www.bb-team.org/workout/4181_trenirovki-za-preformirane-pri-endomorfi
Накрая ще тегля едни *%№$@ майни на всичко, ще ида при Лазар Радков, че ми е близо и залата е една от най-добрите и ще спра да си тормозя главата с неща, които не разбирам и за които мога просто да си платя за да ги прави някой вместо мен.
Аз все пак съм глупав програмист/дизайнер и тези неща не са ми силата.
На всичкото отгоре тази нощ нещо се бъгнах и не можах да заспя изобщо. В крайна сметка към 4:00 си легнах и натисках възглавницата до 6:30, но не мис е получи. Сега вече ми се спи зверски, но се опитвам да издържа поне до 5-6 и да си припадна културно до сутринта.
Мнението беше редактирано от Димитър Коев на 01.02.12 13:48.
казано от Димитър Коев на 01.02.12, 13:43:
Е вие ме е**ахте... Какво стана сега? 2 месеца четене и набиване в главата да ги изхвърля и да почвам от начало ли?
И кое е вярно в крайна сметка?
Ще свикнеш, като схванеш основите и почнеш да виждаш общата картина, вместо да се ограничаваш до детайлите.
Иначе, тук всеки е специалист със собствено мнение и си вярва в неговата система ;)
В реалния свят обаче нещата не са само черни или бели, а истината лежи някъде по средата.
Аз само ще отбележа няколко неща:
- качеството на храната е по-важно от броя хранения
- общото количество (калориите) на храната е важно, но калория с калория не е равна, т.е., различните храни имат различен ефект върху тялото, дори калориите им да са равни.
- колко калории точно гориш, приемаш и усвояваш са три съвсем различни неща.
- има значение колко пъти, каква храна и кога се яде, но това е след като вземеш предвид горните неща
- спазването на точни часове за хранене е ограничаващо, независимо дали става въпрос за следене на 16 часов прозорец, или пък ядене през два часа.
- хранене 1-2 пъти дневно е крайност, както и хранене 8 пъти (през два часа)
- умишленото гладуване, щото спазваш някакви прозорци е също толкова глупаво, колкото и умишленото тъпкане, само щото е време за ядене.
- като тренираш здраво, огладняваш повече и по-често.
- да спазваш чужди и фиксирани схеми на хранене и трениране е като да носиш чужди очила. Може и да ти паснат, ама може и да си повредиш очите.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.02.12 14:10.
01.02.12
14:21
По ясно и точно не мога да го напиша! :) Моите адмирации за Петко. Може би едно от най-обоснованите и точни мнения които съм чел напоследък....
01.02.12
14:33
И аз съм съгласен с него и голяма част от усилията ми са насочени към изброените от него точки - какво точно ям, от къде го взимам, кога и колко ям и т.н.
Накрая май наистина ще си плащам за читав треньор, който ще ми помага и за тренировките и за хранотелния режим и няма да си блъскам главата с глупости. От мен ще се иска само да изпълнявам, а когато имам интерес съм МНОГО изпълнителен. ;)
Освен това имам усещането че остава някакво грешно общо впечатление!
НЯМАМ билдърски амбиции!!! Имам здравословни проблеми породени от години наред обездвижване и освинване с храна, алкохол и цигари. Искам да си върна живота, който имах, да се чувствам (и да съм) здрав и силен, а външния вид за късмет си върви ръка за ръка с изброените.
Нямам нито спортни амбиции (малко е късно на 34), нито искам да ставам културист. Искам да разкарам шибаните сланини, да не се задъхвам като кача 8 етажа и като клекна да си вържа обувките да не ми се повръща щото съм си притиснал тулума.
01.02.12
14:50
казано от Димитър Коев на 01.02.12, 14:33:
Накрая май наистина ще си плащам за читав треньор, който ще ми помага и за тренировките и за хранотелния режим и няма да си блъскам главата с глупости. От мен ще се иска само да изпълнявам, а когато имам интерес съм МНОГО изпълнителен. ;)
ти си знаеш...въпроса е, че един човек ако се стегне и мотивира сам, може да направи доста неща без “треньор” ;)
Нито положението ти е кой знае колко отчайващо, нито си първия в подобна ситуация...и друг път съм го давал тоя пример - мой приятел за 9 месеца от твоето положение(и даже по-зле) стана изрдоски силен и натрениран. Без “треньор”, с “партньор” ;)
казано от Димитър Коев на 01.02.12, 14:33:
И аз съм съгласен с него и голяма част от усилията ми са насочени към изброените от него точки - какво точно ям, от къде го взимам, кога и колко ям и т.н.
Освен това имам усещането че остава някакво грешно общо впечатление!
НЯМАМ билдърски амбиции!!! Имам здравословни проблеми породени от години наред обездвижване и освинване с храна, алкохол и цигари. Искам да си върна живота, който имах, да се чувствам (и да съм) здрав и силен, а външния вид за късмет си върви ръка за ръка с изброените.
Нямам нито спортни амбиции (малко е късно на 34), нито искам да ставам културист. Искам да разкарам шибаните сланини, да не се задъхвам като кача 8 етажа и като клекна да си вържа обувките да не ми се повръща щото съм си притиснал тулума.
Мите,
Аз съм на 40 и продължавам да си подобрявам постиженията. Толкова за годините и амбициите.
Да си избереш читав треньор е много правилно решение в твоя случай, а Лазар е добър избор. Това обаче не те спасява от нуждата от осмислянето кое/как/защо. Напротив, колкото по-подготвен теоретически отидеш при Лазар, толкова на двама ви ще е по-лесно да се разберете какво и как искате да стане.
Да се храниш насила НЕ е добра идея. Щом нямаш апетит, не яж. Тялото си казва, просто го послушай.
Нямам проблем с това да не си съгласен с това, което ти пиша. Винаги е добре сам да си намериш пътя. Просто в твоя случай е хубаво сравнително бързо да го намериш, предвид потенциалните здравословни проблеми.
Успех!
01.02.12
15:07
@James Hinks :
Достатъчно читав и опитен партньор който да ми помага нямам за съжаление. Иначе за мотивацията - на този етап май само това имам. :)
@Vic :
Дано не си ме разбрал погрешно (като заяждане или нещо такова). :) Имах предвид, че амбициите ми в спорта не са свързани с това да се доказвам пред някого и то професионално. :) А за годините имах предвид, че не са добра НАЧАЛНА точка.
По повод нуждата от осмисляне кое/как/защо - това си е до човека, а аз не съм от хората, които могат и без тези неща. ;) Ако отида при Лазар, това няма да ме откаже да търся и уча. Просто така съм устроен.
Отиването при Лазар ще е свързано с това, че в момента нямам време за твърде дълго експериментиране, тъй като при мен става дума и за здравето ми, а не само за ова, че вече не се харесвам.
Има една вероятност да си се върна във Варна (така и не я харесах София, а работата ми вече е такава, че няма значение къде съм). Ще се радвам да се запознаем и обсъжадаме такива неща и на живо.
Мнението беше редактирано от Димитър Коев на 01.02.12 15:09.
казано от Димитър Коев на 01.02.12, 15:07:
...
@Vic :Дано не си ме разбрал погрешно ...
Щях да се притесня, ако залиташе от едната крайност в другата, или ако се съгласяваше веднага с мнението на другите.
А Лазар все пак е учил Хранене, не е като да има само практически опит, може по-бързо да налучкате твоя път. Просто обсъждам, не те натискам да си избираш треньор на всяка цена :). Между другото, в София има поне още 3-4-ма свестни персонални треньори.
Ако се завъртиш към Варна, ще се радвам да се видим.
01.02.12
20:03
Днес нито хранене, нито тренировка.
Това изпълнение снощи ме съсипа и не мога да рзбера защо. Отдавна не ми се беше случвало да не мога да заспя дори за минута.
Днес цял ден се насилвам да стоя буден за да мога да спя тази вечер. След 10 минути лягам и се надявам да спя поне 12 часа, че тренировката утре е по-тежка от предната. Вчерашната отиде в коша явно, защото не почивах, а днес не можах и да се храня. Я съм поел 1000-1100 калории, я не.
И те така.
Отначало и аз като започнах имаше такива дни. След по тежка тренировка и НВД хранене не можех да заспя по няколко часа като си легна. Ще се адаптираш скоро, споко
02.02.12
13:46
Аз имах проблем със спането по принцип. В последната една година имах период от около 6 месеца в които работех нощем, защото ми беше по-тихо и спокойно в къщи, а спях през деня. Това тотално ми беше объркало цикъла на съня, а от него идват и проблеми с кортизоловия цикъл и т.н. и т.н.
От около 6 месеца се напъвам да вляза в нормален график и от време на време имам проблеми със заспиването, но чак такова чудо не беше се случвало. Миналата вечер в 04:00 ми писна и реших, ако легна на тъмно може и да заспя, но в 06:30 все още бях буден и хапех възглазницата от яд.
И те така.
Едно обаче разбрах със сигурност - тренировка след 12 часа сън е нещо уникално. Да ти е кеф да се разглобиш и болката изобщо не ти прави впечатление.
По-късно ще опиша самата трнировка и хранене.
Защо не пробваш да вкарваш по чашка червено вино вечер. Мен лично много ме отпуска и успива.
02.02.12
14:01
казано от NeDD на 02.02.12, 13:55:
Защо не пробваш да вкарваш по чашка червено вино вечер. Мен лично много ме отпуска и успива.
щото чашка по чашка става... ;)
По-добре да пробва с мелатонин.
02.02.12
14:28
Ами... аз по принцип пия най вече червено вино и уиски (ирландско за предпочитане).
От 01.01 обаче не съм близвал и за сега мисля да изкарам поне известно време така.
И с мелатонин едва ли ще се заиграя. На този етап по-скоро трябва да се пазя да не ставам по-късно от 07:30-08:00 сутринта и да си давам достатъчно зор за да се изморявам достатъчно та да ми се доспива в нормално време. :)
Май нещо ми стана на лакътя по време на избутването от обратен наклон. Заболя ме лекичко на втората серия и още го усещам макар и слабо. Дано не съм се прецакал нещо. Иначе тренировката беше това:
Тренировка В - Гръдно-раменна мускулатура, коремни мускули
Кардио загрявка - 8 минути (крос тренажор);
Загрявка на участващите стави - 2 минути;
Избутване на щанга от обратен наклон - 1 х 20 загряваща + 6 х 6;
Избутване на машина за гърди - 5 х 8, 8,7,7,6; - смених го с права лежанка
Затваряне на пек-дек машина - 5 х 8,8,8,7,5; - смених го с флайс
Раменни преси от седеж (лакти под китки) - 4 х 8;
Разтваряне на ръцете на пек-бек машина - 4 х 8,7,6,6; - смених го с разгъване от наклон напред (седеж)
Повдигане на ръцете напред от седеж - 4 х 8;
Повдигане на ръцете встрани от седеж - 4 х 8;
Руско извиване - 3 х 20 с дъмбел;
Коремни преси (пълни) с дъмбел с ръце на гърди - 4 х 20,17,17,16 (д@ба корема голям - много пречи. На първата серия можех повече, но 2,3 и 4 бройките са до отказ)
8 минути на крос тренажора с доста високо темпо.
Опитвам се да се пренастроя на по-голям брой по-къси серии, но с чувствително по-голяма тежест. Опитвам се да скъся и почивките, но в някои упражнения последните серии са почти до отказ. Едва си правя повторенията
Не знам защо, но флайса адски ме мъчи. Със 7,5 кг ЕДВА отлепям (нагоре е по-лесно). Това говори за група, която е АДСКИ зле или упражнението си е трудно?!?
И като цяло - с правилните упражнения ли заменям тези за които нямам условия?
02.02.12
14:35
казано от Димитър Коев на 02.02.12, 14:28:
И с мелатонин едва ли ще се заиграя. На този етап по-скоро трябва да се пазя да не ставам по-късно от 07:30-08:00 сутринта и да си давам достатъчно зор за да се изморявам достатъчно та да ми се доспива в нормално време. :)
първо пробвай, после коментирай ;)
казано от Димитър Коев на 02.02.12, 14:28:
Избутване на щанга от обратен наклон - 1 х 20 загряваща + 6 х 6;
......................
Не знам защо, но флайса адски ме мъчи. Със 7,5 кг ЕДВА отлепям (нагоре е по-лесно). Това говори за група, която е АДСКИ зле или упражнението си е трудно?!?
Аз последно бих се притеснявал за флайса ;)
Доколкото прочетох целта ти е основно сваляне на мазнини. По скоро трябва да си промениш програмата.
02.02.12
14:40
Това за флайса как да го разбирам? :)
Налага се да ИЗМИСЛЯМ как да заменя някои движения от програмата, защото все още тренирам в къщи и инвентара ми се изчерпва с крос-тренажор, регулируема лежанка, прав лост, EZ лост, 120 кг дискове и 2 дъмбела (демек дръжки за дъмбели).
И нещо не е наред с избутването от обратен наклон ли?
Като цяло или съм тъп, или се опитваш да ме накараш сам да стигна до извода, че на този етап тези програми са пълна глупост и трябва да заложа повече на базови упражнения. :)
Мнението беше редактирано от Димитър Коев на 02.02.12 14:57.
02.02.12
14:43
казано от NeDD на 02.02.12, 14:39:
Доколкото прочетох целта ти е основно сваляне на мазнини. По скоро трябва да си промениш програмата.
Целта ми е по-бързо да отслабна и добия някаква базова сила и стабилност за да мога да мина на по-”сериозни” програми и да намаля болките в колената.
Точно затова се опитвам да се пренастроя по съвета на James Hinks. От прочетеното в целия форум имам едно (за момента трудно за обосновка) усещане, че знае за какво говори.
02.02.12
15:14
казано от Димитър Коев на 02.02.12, 14:40:
Като цяло или съм тъп, или се опитваш да ме накараш сам да стигна до извода, че на този етап тези програми са пълна глупост и трябва да заложа повече на базови упражнения. :)
Накарах те :)
В сравнение с твоята програма, инженера например тренира като за КФ игрите ;)
02.02.12
15:24
Е, извинявай, ама аз на този етап не мога да се сравнявам с инженера (което не значи че нямам амбициите да го правя след 8-12 месеца).
02.02.12
15:26
казано от Димитър Коев на 02.02.12, 14:43:
казано от NeDD на 02.02.12, 14:39:
Целта ми е по-бързо да отслабна и добия някаква базова сила и стабилност за да мога да мина на по-”сериозни” програми и да намаля болките в колената.
Виж сега, това с подготовката за “сериозните програми” е малко като да имаш G class-а в гаража и да караш трабанта на дядо ти из двора, щото не си готов за нея...Качваш се и караш - отначало внимателно и леко, после по-уврено и смело, накрая с kickdown и на типтроник ;) Щото колкото и да караш трабанта, единственото, за което си подготвен с това е карането на трабанта :)
Програмата ти в момента е пълен мармалад - обратен лег, флайс, напади, екстензии...пък искаш да добиеш базова сила ? Е, от къде да дойде тая базова сила ?
Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.02.12 15:27.
02.02.12
15:31
Ех, мама му стара... ще ме накараш да тичам за още още дискове. :D (не че ми трябват - за всичко освен за тягата имам повече отколкото мога да вдигна)
02.02.12
15:31
казано от James Hinks на 02.02.12, 15:26:
Тука съм напълно съгласен. :)
02.02.12
15:39
казано от Димитър Коев на 02.02.12, 15:31:
Ех, мама му стара... ще ме накараш да тичам за още още дискове. :D (не че ми трябват - за всичко освен за тягата имам повече отколкото мога да вдигна)
Вместо да тичаш помисли над това, което ти казах.
В края на лятото при мен дойде един пич от София с подобни на твоите проблеми. Не пише тук, но човек, който го познава добре пише - G33K, може да ти каже отзиви ;) Така че се взимай в ръце и давай смело и умно напред !
Ае, няма да пиша повече, че стана банално...
03.02.12
15:13
Забравих храната за вчера:
08:00 Кафе
08:30 300 гр. кис. мляко с 2 суп. л. ленено семе, 2 варени яйца и ~50 гр. сирене
10:30 2 пълнозърнести ръжени филийки Vita Star намазани с малко извара и 100 гр. сьомга
11:30 Тренировка
14:00 150 гр. пилешко филе с една сурова червена чушка (или пипер, както му казваме варненци даже и като се преместим в София) и няколко маслини
17:00 3 бр. варени яйца, 100 гр. кашкавал и 100 гр. сирене
20:45 100 гр. пилешко филе с малко (~100 гр.) зелена салата (салата, настъграно яйце и лъжица кисело мляко - страшен бъркоч е)
23:00 100 гр. извара и 3-4 ореха
Днес храната ще е горе-долу същата, затова няма да я пиша.
Нетренировъчен ден. Почивам, много мисля (щото така ме посъветваха а и ми идва отвътре) и си записвам мислите даже... Започва да ми харесва да си лягам по-рано и да ставам не по-късно от 7:30 - 8:00.
04.02.12
13:05
След два дни мислене, записване, пак мислене, задраскване, ново писане и пак мислене - днес беше ден за тренировка.
08:00 Кафе
09:00 Половин кофичка кисело мляко с 2 лъж. ленено семе, 2 яйца и 100 гр. кашкавал + Омега 3 + витамини
10:00 чаша зелен чай
11:00 Тренировка
12:45 30 гр. QNT Zerocarb Metapure с BCAA
За после ще видим какво точно ще хапвам.
Тренировката:
Оказа се, че в някои движения се надценявам малко, а в други се подценявам сериозно
2х20 клек със собствено тегло, 2х10 с 30 кг, 5х5 с 60 кг. (4-а и 5-а серия преден клек - всички останали заден) + 3х3 с 30 кг с щанга над глава (баси т’ва колко трудно се балансира...). Мислех, че на клека ще мога повече, но се оказа, че със 70 едва се изправям. Слабите колена и голямото лично тегло си казаха думата явно.
За сметка на това пък:
Тяга (класическа) 2х10 с 30 кг, 2х10 с 50кг 5х5 с 90 кг, 3х1 със 110 (не вярвах, че ще мога толкова, но в интерес на истината не ме затрудни кой знае колко. Нямам повече тежести да си проверя макса)
Гребане с щанга от наклонен стоеж:
2х10 с 20 кг, 5х5 с 40 кг. И тук мислех, че мога повече. Много странно усещане - на втората работна серия усетих силно напрежение в долната част на корема. Вързах си стегнато горнището на анцуга ниско на корема и проблема изчезна. (Слаб корем?!?).
3х20 изправяне на пръсти с щанга зад врата с 60 кг + 3х2 минути ходене на пръсти с щанга 30 кг.
Накрая за уплътняване на тренировката и доизцеждане на силичките:
5х5 с 30 кг. бицепсово сгъване от стоеж с EZ лост
5х5 с 25 кг чукчета от стоеж с EZ лост.
Дано циците ми се оправят до вдруги ден, защото все още ме болят зверски от предната тренировка. :D
Извод 1 - все още не си познавам възможностите и не съумявам да подбера точните тежести.
Извод 2 - Май не съм, чак толкова зле, колкото си мислех.
Извод 3 - Много “хляб” има да ям още, докато постигна задоволителни за моята физика резултати.
Деня приключи с още 3 хранения:
15:30 - 130 гр. пилешко (филе) на скара с една сурова чушка и десетина маслини
19:00 - 150 гр. пилешко (филе) на скара с един домат и 100 гр. сирене
22:30 - 150 гр. извара
Мнението беше редактирано от Димитър Коев на 06.02.12 09:40.
06.02.12
09:45
Вчера бях смлян от тренировката събота.
Храната беше обичайната, но пилешкото беше заменено с телешко.
Все още всичко ме боли и не знам да тренирам ли днес или да си дам още един ден почивка.
След съботната тренировка с преминаване към базови упражнения няма част от тялото, която да не ме боли, а мускулната треска на гърдите от тренировката в четвъртък още се усеща доста силно, макар вече да не ми пречи толкова на движенията.
Чудя се да се изсилвам ли днес или ще е по-разумно да почивам. При всички положения след малко ще опитам да се раздвижа и загрея с кардио, но и краката ми не са читави, та не знам и там с какъв успех ще е.
06.02.12
10:25
Много серии правиш. Намали ги. И тва ходене на пръсти с щангата е напълно излишно !