Мазнините като основна храна

Прескочи до:

24.02.12
16:43

Здравейте! От известно време се запознавам с мнението на Милко Георгиев и неговите твърдения, че най-добрия и естествен начин на хранене е 60% мазнини , 25% протеини и 15% въглехидрати. Прилагам и видео клип, моля дайте вашето мнение.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 24.02.12 20:34.

24.02.12
16:53

Мнението ми е че е пълна тъпотия.Начин на хранене подходящ за ескимоси например.Или за бели мечки.

Ачо

24.02.12
17:02

Все пак мазнините са източник на енергия в нормални количества. Това го даваха наскоро.

Мнението беше редактирано от Ачо на 24.02.12 17:04.

24.02.12
17:17

казано от kzhaygarov на 24.02.12, 16:43:

...От известно време се запознавам с мнението на Милко Георгиев и неговите твърдения, че най-добрия и естествен начин на хранене е 60% мазнини , 25% протеини и 15% въглехидрати. ...

Може би най-коректно е да се каже, че това е добър и естествен начин на хранене, който може да служи като ориентир. Няма абсолютни истини и пропорции в храненето (от рода на еди си колко грама протеин на килограм телесна маса, еди си колко чаши вода на ден, ей това точно съотношение мазнини-белтъчини-въглехидрати)...За много неща е прав, за някои - не

24.02.12
17:22

Аз се храня по подобен начин,не е баш стриктно,на око е...но мисля,че се чувствам по-добре от преди!

Вчера 3 часа и аз гледах негови интервюта в различни телевизии. Личи си чел е човека има и доста истина в неговите неща. Но и той е чел избирателно или цитира източници, които подкрепят неговата теза. В сайта му има доста клипове, но интересно не е качено в една телевизия с една професорка по медицина.  Та тая същата на няколко пъти бая го затапи. Та точно тя каза: “Ако има диета която да се отнася за всички хора еднакво. То човека който я измислил тази диета е за НОБЕЛОВА НАГРАДА”. Тя каза конкретно това за диетата на Дюкан, която Милко също не е съгласен в известна степен, но в тия думи има бая истина. Ти може да си добре на диета само с мазнини и месо, но има хора които се нуждаят от въглехидрати (хора с ниска кръвна захар). Като цяло Милко поставя всички под общ знаменател. И отхвърля всичко което не е с неговите разбирания. Това си е мое лично мнение и не заангажирам никой с него...

24.02.12
17:41

Абе кво става тука, и аз вчера го слушах Милко поне час - явно всички сме се юрнали да попиваме мъдростта му по едно и също време :D И аз мисля долу-горе като Марин - има доста попадения, ама на моменти е параноичен и много избирателно подхожда....Аз в момента се храня долу горе по тая схема 60/25/15, макар да не съм си играла да ги смятам точно нещата, нито пък нарочно съм се стремила да ги наглася така. Чувствам доста  - значително по-добре отколкото с доста повече въглехидрати, за сметка на мазнините, както се хранех преди. Ама наистина си е индивидуално - всеки организъм понася различно. На 5-10% въглехидрати пък се чувствам много зле....А и в крайна сметка какво трябва да ядем зависи от това какви са ни целите....а не ей така универсално всички да си ядем по схемата на Милко. Пак повторих Марин май (wasntme) ...

Ако съдя по себе си - да, подобни принципи ми помагат да се чувствам и да изглеждам по-добре. Проблемът при Милко е, че прекалено много се вманиачава, докато говори, иначе определено знае какво казва.

http://www.youtube.com/watch?v=-sNGdHJMKgY&list=UU8JaiptH5omZ42hkNSaukVg&index=9&feature=plcp - Клипът с професорката е качен, но според мен аргументите й бяха доста повърхностни.

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 24.02.12 18:42.

24.02.12
18:40

Най-големият проблем на принципа на  Милко е самият Милко. Чета за вм нвд от няколко години и това, което ми прави впечатление е, че е изключително научно издръжана, за разлика от препоръчваната ВВД от здравните организации. Там е работата, че на Милко му липсва авторитета и излъчването пред камера, за да звучат нещата му достоверно. Иначе съм съгласен може би с всяка дума, която казва.

Професорката по медицина, Байкова, изобщо не го е затапила. Тя е псевдолекар, който повтаря като папагал препоръките на American Heart Association, а те са под всякаква критика.

Гугълнете името на д-р Brian Peskin, д-р Ravnskov, и на журналиста Gary Taubes.

Също така, много кардиолози, които работят по препоръките на AHA, признават, че истината е по-скоро на другия полюс, но тези препоръки са част от една много добре изградена система, един бизнес... и нещата, които са повтаряни повече от половин век, не могат просто така да се отхъврлят.

Аз лично ям ВМНВД от доста време и накратко резултатите ми са - повишена мускулна маса, пълна липса за заболявания, изключително подобрено храносмилане, добро настроение и постоянна енергия.
А да... и е дяволски вкусно. А който обича сладко - стига да не ядеш друг въглехидрат, 100г шоколад на ден се вмества в нормите.

24.02.12
18:51

казано от Voyager на 24.02.12, 18:40:

Аз лично ям ВМНВД от доста време и накратко резултатите ми са - повишена мускулна маса, пълна липса за заболявания, изключително подобрено храносмилане, добро настроение и постоянна енергия.

Хм, странно, и при мен “резултатите” са такива, но при РБД. С МВНВД имах подобни “резултати”, само дето холестеролецът ми хвръкна в небето (двуцифрено число). А “резултати” написах в кавички, защото това са напълно нормални неща за хора, които живеят активно и се хранят добре с естествени храни. Няма значение дали мазнини, въглехидрати, важното е да не е маргарин или захар (примери за кофти мазнини или кофти въглехидрати). Останалото е въпрос на свикване, въпрос на вманиачаване и въпрос на гледна точка.

24.02.12
20:18

При мен акцентът е върху вм, в нвд не съм толкова стриктен, ям въглехидрат когато ми се яде. Но това е наистина много рядко и обикновено е, когато съм на кафе или заведение някакво.

24.02.12
20:32

Не мога да се съглася, че не трябва да се яде повече от 4 пъти на ден. Той отрича, че растителните мазнини са полезни, а точно обратното! т.е Свинската мас е по-полесна от суровите ядки или зехтина.Това не може да е истина!!!!!!

Мнението беше редактирано от Randy на 24.02.12 20:33.

24.02.12
20:37

Когато твърдиш нещо е хубаво да се подкрепиш с някакви доказателства или поне твои разсъждения на база по задълбочени проучвания, били те и от четене на изследвания и статии или най-малкото личен опит. Това, че според не може да е истина нищо не значи така казано ;)

Мнението беше редактирано от NeDD на 24.02.12 20:37.

24.02.12
20:42

Нали се води, че когато не поемаш мазнини и въглехидрати, а увеличиш приема на протеин, организма разгражда мазнини, за да има енергия. Нали това е смисъла на НВД, като се увеличава И приема на ненаситени мазнини!!! Да, “без холестерола не може и той е най-важен”, затова чичо Гошо дето тежи 150 килограма и яде само кебапи, холестерола му е до небето и едва диша, ходи и живее.

24.02.12
20:44

казано от NeDD на 24.02.12, 20:37:

Когато твърдиш нещо е хубаво да се подкрепиш с някакви доказателства или поне твои разсъждения на база по задълбочени проучвания, били те и от четене на изследвания и статии или най-малкото личен опит. Това, че според не може да е истина нищо не значи така казано ;)

Аз имам достатъчно личен опит и съм чел доста, но не означава, че съм професор и ще убеждавам някого в правотата си. Това е форум и просто изказвам мнение и реагирам, докато гледам клипа с този “професор”.

24.02.12
20:45

А бай Любан (аз), яде яко масло и сланина и тежи 70кг и е под 8% body fat. И колкото повече яде така, толкова по-чист и масивен става. Сигурно е болен от нещо : )

Извини ме за иронията.

едит: толкова убедено казваш, че не може да е истина, защото само това ни се насажда и ни се втълпява. Ако не бях провел толкова задълбочено проучване на проблема, щях абсолютно да мисля като теб. Направи своето проучване, пообразовай се, виж всички гледни точки, както направих и аз... и тогава си изгради мнение. Ще ти е полезно.
едит2: бъди сигурен, че бат ти Гошо яде кебапите с поне толкова хляб..

Мнението беше редактирано от Voyager на 24.02.12 20:59.

24.02.12
21:08

казано от Randy на 24.02.12, 20:42:

Нали се води, че когато не поемаш мазнини и въглехидрати, а увеличиш приема на протеин, организма разгражда мазнини, за да има енергия. Нали това е смисъла на НВД, като се увеличава И приема на ненаситени мазнини!!!

Не, не се води така. Смисъла на НВД-то, когато се използва за отслабване, е да намалиш въг. и ккал., а с това и инсулина и по този начин излишните мазнини в тялото да се използват за енергия. Всъщност, е почти невъзможно да говорим за НВД без ВМ, защото НВД по принцип си е ВМ–НВД. Ако белтъците бяха повече отива към Кето диета. При НВД–то въг. са минимални, белтъците са стандартните за спортист 1.8/2 на кг. и останалото трябва да е от мазнини, при това никаде не се казва изрично, че трябва да са от растителни източници.

казано от Randy на 24.02.12, 20:42:

Да, “без холестерола не може и той е най-важен”, затова чичо Гошо дето тежи 150 килограма и яде само кебапи, холестерола му е до небето и едва диша, ходи и живее.

Чичо ти Гошо дето тежи 150 кг. не му е проблем холестерола, а килограмите, а оттам и ходенето, дишането и живота. Холестерола няма нищо общо, той е една от най-жизненонеобходмите субстанции в тялото и организма и сам по себе си не е проблем, а точно обратното - необходимост. Без холестерол нямаше да си жив и той не влиае по никакъв начин за прекомерно тегло.

24.02.12
21:10

Аз съм задебеляло дебилно сресностатичическо граждане от селски тип.
Четем, ровим нета, люпим семки и викаме за Бирбатув и Барцилона и мразим футбол.
От всички страни ни атакуват бавни, бързи, дюкани, емилови и тем подобни гурута пишещи книги и трудове и средностатистически изследвания за пари с мазни усмивки.
Обаче за тези горните медици една голяма греда! Селянина има кабелна и мисли!
По кабелната чат-пат дават някое забравено от цивилизацията племе.
И те кво? Хомосапиенси с нашето ниво на еволюция но останали в първичното, някаква си минимална разлика 200-1000 години еволюция!
Мъжете и жените са на кросфит комплекси по цял ден и циклично хранене.
Мъжете стават и ходят на лов - хванат някое добиче, кола пърта и на чевермето вечерта с племето.
Закуски с бавни въглехидрати няма. Ако уловят нещо, племето яде, ако не уловят, спим гладни или с някаква минимална дажба.
Жените стават и скачат на гирите, де вода, де деца, де ще бухат цял ден с някоя тупалка да изкарат от набраните вчера семенца някоя калория докато си дойдат мъжете с добичето (ако се приберат де). Жените нямат целулит и сутиени и им влияе гравитацията след разждането.
В някои племена има един дебел в племето ака Вожда, що е шеф и не е кросфитър и прави магии.

Тъй че всички които късат ризи относно 4-6 разово ядене, въглехидрати всеки ден, контра филета и пилешки гърди, пуснете си телевизора и помислете, не сме по различни от онези които ходят още с по едно листо отпред, просто ние имаме петрол, работим на стол и не искаме да осъзнаем, че световната икономика се движи от балъците и китайците, които никога не свършват :)

Ей, стига сте давали за всяко нещо пример хората, които са общували чрез звуци. Ако толкова ви се живее като маймуни, ходете в джунглата. Времето върви напред и целта е да търсим по-добри и по-здравословни начини на хранене. Затова са тия мозъци, да мислим и да се развиваме към по-добро, а не да се връщаме назад в миналото. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.02.12 21:31.

24.02.12
21:45

О.К. умни сме и мислим, мислим и к’во умно сме измислили последните 100 години цивилизованите хора което да запази местооботанието ни ака космическия кораб с който летим денонощно, че не се сещам :)

24.02.12
21:46

казано от Randy на 24.02.12, 20:44:

казано от NeDD на 24.02.12, 20:37:

Когато твърдиш нещо е хубаво да се подкрепиш с някакви доказателства или поне твои разсъждения на база по задълбочени проучвания, били те и от четене на изследвания и статии или най-малкото личен опит. Това, че според не може да е истина нищо не значи така казано ;)

Аз имам достатъчно личен опит и съм чел доста, но не означава, че съм професор и ще убеждавам някого в правотата си. Това е форум и просто изказвам мнение и реагирам, докато гледам клипа с този “професор”.

Чел си доста викаш...

За да си набавиш белтъчините със сирене, които можеш да си набавиш от извара, трябва да изядеш 3 пъти повече. Лошото е, че така ще поемеш много наситени мазнини, които няма да са от полза.
Можеш да ядеш мръвка или белтък + 30-50гр. сурови ядки или маслини.

На автора на горното мнение, в случая ТИ, бих препоръчал да се въздържа от каквито и да е коментари в теми за хранене! Показваш начетеността си по въпроса и в тази тема..

Ми не, просто се чудя защо всички лека по лека забравят основата, на която се крепи абсолютно всяко едно нещо на тази земя - балансът! В природата натурално съществуват въглехидрати, белтъци и мазнини. Ако е трябвало да се храним само с мазнини и протеин, нямаше да има въглехидрати. Нямаше да има плодове, нямаше да има ябълка заради която Адам и Ева да бъдат изгонени от Рая. :)

Човешкото тяло има да се проучва още мнооого време и всичко, което знаем в момента за функционирането му е само моментно. И може би това, което в момента наричаме “здраве” ще се промени за в бъдеще. Ще има други референтни стойности, които да определят истински здравият човек. Тепърва ще се разкриват още много неща и вярвам, че в крайна сметка ще се стигне отново до същият извод - балансът на храните ще е в основата на здравото тяло.

Вярвам в редовното, балансирано и разнообразно хранене. В този смисъл, това което Милко или който и друг да ми говори за диети изцяло от протеини, изцяло от мазнини или гладувания по 30 часа, не ми допада. Това са само периоди...краткосрочни.

И да, въглехидратите вредят, но е редно да уточняваме кои въглехидрати вредят и в какви количества вредят. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.02.12 21:56.

24.02.12
22:09

НО, баланс няма, чакам да свърши петрола и да си направим един Back to the basics supernaturalistic!

24.02.12
22:10

казано от FaceOff на 24.02.12, 21:46:

казано от Randy на 24.02.12, 20:44:

казано от NeDD на 24.02.12, 20:37:

Когато твърдиш нещо е хубаво да се подкрепиш с някакви доказателства или поне твои разсъждения на база по задълбочени проучвания, били те и от четене на изследвания и статии или най-малкото личен опит. Това, че според не може да е истина нищо не значи така казано ;)

Аз имам достатъчно личен опит и съм чел доста, но не означава, че съм професор и ще убеждавам някого в правотата си. Това е форум и просто изказвам мнение и реагирам, докато гледам клипа с този “професор”.

Чел си доста викаш...

За да си набавиш белтъчините със сирене, които можеш да си набавиш от извара, трябва да изядеш 3 пъти повече. Лошото е, че така ще поемеш много наситени мазнини, които няма да са от полза.
Можеш да ядеш мръвка или белтък + 30-50гр. сурови ядки или маслини.

На автора на горното мнение, в случая ТИ, бих препоръчал да се въздържа от каквито и да е коментари в теми за хранене! Показваш начетеността си по въпроса и в тази тема..

Не мисля, че ти ще си човека, който ще казва какво да пиша и къде. Изразявам мнение и учудване от чутото и прочетеното. Не твърдя, че съм прав, но изхождам от собствения си опит и мнение.

Мнението беше редактирано от Randy на 24.02.12 22:11.

24.02.12
22:16

Дори със скромен опит от поне 10 години в залата, свалих 40кг и всяка сутрин ставам в 6 часа да тренирам и изцяло променям начина си на живот, с желанието да го правя правилно и да се водя от някакви принципи, които ме карат да се чувствам добре, жив, жизнен.

Просто, идеята на острата ми реакция е, че не мога да приема за полезни някои от съветите, които изгледах в клипа!

24.02.12
22:22

Разликата между отровата и лекарството е в дозата...

24.02.12
22:22

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 21:55:

В природата натурално съществуват въглехидрати, белтъци и мазнини. Ако е трябвало да се храним само с мазнини и протеин, нямаше да има въглехидрати.

Искаш да кажеш, че нещо в природата е “направено” специално зарди нас? Моля? Значи ако бяхме еволюирали от тигри нямаше да има въглехидрати, така ли?

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 21:55:

Нямаше да има плодове, нямаше да има ябълка заради която Адам и Ева да бъдат изгонени от Рая. :)

Нямало е ябълка, зарди която Адам и Ева са били изгонени, както е нямало и Адам и Ева, както няма и Рай.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 21:55:

Човешкото тяло има да се проучва още мнооого време и всичко, което знаем в момента за функционирането му е само моментно. И може би това, което в момента наричаме “здраве” ще се промени за в бъдеще. Ще има други референтни стойности, които да определят истински здравият човек. Тепърва ще се разкриват още много неща и вярвам, че в крайна сметка ще се стигне отново до същият извод - балансът на храните ще е в основата на здравото тяло.

Човешкото тяло е кажи-речи изучено, няма какво толкова да се открива, освен трайните ползи/вреди от различни нови биохимични елементи като подсладители, транс мазнини и т.н., защото те не присъстват натурално и сме започнали да ги употребяваме от сравнително малко време за да се направят трайни и конкретни заключения. При всички случаи “референтни стойности” няма да се променят, освен ако не се променят нашите разбирания за здрав човек - да не боледува от вирусни или бактериални болести, да е здрав психически, да е издръжлив на натоварване, било силново или емоционално и т.н., не виждам как нещо от това може да се промени като определение за здрав човек. И не съм и много сигурен, че балансът на храните ще е някаква основа за здраво тяло. Прекално много примери има за това как хора следващи строго индивидуални и небалансирани хран. режими са малко или много перфектно здрави без небалансираното им хранене да причинява сериозни отклонения.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 21:55:

Вярвам в редовното, балансирано и разнообразно хранене. В този смисъл, това което Милко или който и друг да ми говори за диети изцяло от протеини, изцяло от мазнини или гладувания по 30 часа, не ми допада. Това са само периоди...краткосрочни.

И аз принципно вярвам в балансирано и разнообразно хранене, но никога не бих ял по 33% мазнини, въгл., белтъци. Аз под балансирано разбирам да има и малко въг., тоест да не е пълно лишаване, защото все пак и от въг. има полза.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 21:55:

И да, въглехидратите вредят, но е редно да уточняваме кои въглехидрати вредят и в какви количества вредят. :)

Въг. сами по себе си не вредят по никакъв начин. Вече прекомерната консумация на едно хранене, или общо излишните въг. за период от време вредят, но това важи със същата сила за всички останали микроелементи.

Природата и развитието на човешкото тяло са пряко свързани. Или природата е била създадена така, че човек да може да оцелява в нея, или човекът се е приспособил да оцелява, без природата да я е грижа за него. Но...това е съвсем друга тема, далеч по-философска от въпроса на автора на тази тема.

За Адам и Ева го казах леко шеговито, затова и емотиоконката накрая.

И да, човешкото тяло е изучено съвсем малко. Само основите му са изучени. Има толкова много неща, които нашите тела могат, а не знаем точно защо ги можем, само предполагаме. Една част от него пък сигурно ще я проучваме още мноооого години - мозъка, който може да лекува и нелечими за науката болести.

Както и да е. Мисълта ми беше, че не е редно да се проповядва и да се натяква даден начин на хранене, сякаш всичко е ясно като бял ден. Хората са колкото еднакви, толкова и различни. Някои живеят до 100 години на хляб, сол, цигари и ракия, а други, хранещи се по 6 пъти на ден, здравословно, умират на по 60 години. Явно има нещо в цялата работа, за което още не знаем.

Точно в този смисъл казвам, че когато напълно (на 100%) изучим как работи и как да контролираме нашето тяло, тогава ще знаем кое точно е здравословно. Щото в началото беше препоръчвано за здравословно по 0,8гр. протеин на телесен килограм, но с времето и напредването на науката и знанието за тялото, от 0,8 скочи на 1,1гр.

Ако сте здрави ядейки повечко мазнини и по-малко въглехидрати - ок, така да бъде. Ако сте здрави ядейки повече въглехидрати и по-малко мазнини - така да бъде. Хората боледуват от лакомия и стрес, а не от въглехидратите. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.02.12 22:55.

24.02.12
22:45

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Някои живеят до 100 години на хляб, сол, цигари и ракия...

Мисля, че всички знаят защо живеят толкова хората :D Повярвали са в магията на ракията :)

Относно темата и аз ги гледах тия клипчета и останах леко замислен, даже писах за тях в дневника на Тихомир Велев, но според мен всеки трябва да пробва с малко мазнини и с много и тогава чак ще разбере на него кое му действа най добре..

24.02.12
23:17

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Или природата е била създадена така, че човек да може да оцелява в нея, или човекът се е приспособил да оцелява, без природата да я е грижа за него. Но...това е съвсем друга тема, далеч по-философска от въпроса на автора на тази тема.

Второто е, и няма нищо общо с философията, това е факт.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

За Адам и Ева го казах леко шеговито, затова и емотиоконката накрая.

Не изглеждаше да се шегуваш.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

И да, човешкото тяло е изучено съвсем малко. Само основите му са изучени. Има толкова много неща, които нашите тела могат, а не знаем точно защо ги можем, само предполагаме.

Изучено е съвсем малко, или нещата които ти знаеш за човешкото тяло са съвсем малко? Нещо ми намирисва на второто. И моля те, какво точно нашите тела могат, ама не знаем защо го могат? Би ли дал примери.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Една част от него пък сигурно ще я проучваме още мноооого години - мозъка, който може да лекува и нелечими за науката болести.

ugh.. може да лекува дрънки.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Явно има нещо в цялата работа, за което още не знаем.

Със сигурност има, но да кажеш, че знаем много малко или че човешкото тяло е “изучено съвсем малко” е просто несериозно.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Точно в този смисъл казвам, че когато напълно (на 100%) изучим как работи и как да контролираме нашето тяло, тогава ще знаем кое точно е здравословно. Щото в началото беше препоръчвано за здравословно по 0,8гр. протеин на телесен килограм, но с времето и напредването на науката и знанието за тялото, от 0,8 скочи на 1,1гр.

На 100% чак ще е малко трудно, но да не навлизаме в тая материя, че е дълбока. Съгласен съм че има още много за изучаване разбира се, но само да вметна, че това 0,8—> 1,1 и т.н. нали осъзнаваш, че разликата е нищожна, първо. Второ, със сигурност не става въпрос за наука, а за здравни организации и групировки които не винаги са диктувани от науката, става въпрос за политика, бюджети, заплати и т.н., не случайно в САЩ уж препоръчителните въг. са 60% или там колкото от яденето ти за деня и ги насърчават да използват преработени растителни мазнини като царевично олио и т.н., което разбира се е абсурдно, но се промотира, защото в играта влизат фигури от големия бизнес и корпорациите. А иначе като ги гледаш не са цъфнали и вързали с такава уж препорачителна диета, като гледам все им расте броя на дебеланковците, сърдечносъдовите заболявания и т.н. там.

казано от Тихомир Велев на 24.02.12, 22:38:

Ако сте здрави ядейки повечко мазнини и по-малко въглехидрати - ок, така да бъде. Ако сте здрави ядейки повече въглехидрати и по-малко мазнини - така да бъде. Хората боледуват от лакомия и стрес, а не от въглехидратите. :)

Съгласен съм.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 24.02.12 23:19.

24.02.12
23:24

Прави ми впечатление, че думите ‘баланс’ и ‘балансирано’ се използват прекалено често, а всъщност не носят кой знае колко информация.

Винаги, когато става дума за хранене обаче, ще повтарям едно и също нещо, ако трябва и 1000 пъти. Препоръките за консумация на въглехидрати 4-6 пъти на ден и 60% от дневните калории вкарват тялото в една постоянна хипергликемия. Точно когато инсулина успява да смъкне глюкозата в нормални граници, идва следващото хранене и нова хипергликемия. И така цял ден. Ефектът на високата кръвна захар върху тъканите (да подчертая - и стените на артериите) е сходен с този на пърженето. И точно тези процеси са истинската причина за възникване на атеросклеротични плаки, те са като кръпки върху наранената съдова повърхност и не възникват защото холестеролът е висок - възникват заради повреда в съдовия ендотел.
И другото, което винаги ще повтарям - ЦЯЛАТА врява по наситените мазнини и холестерола не се основава на наука. Потърсете Ancel Keys и неговото проучване, както и за опитите върху мишки и сами се убедете колко много неща куцат в тази теория... толкова много, че Кийс си признава грешката, но белята е отдавна направена и low fat индустрията е обхванала цялата здравна сфера.

24.02.12
23:35

Така е, все повече хора започват да оспорват валидността на липидната хипотеза, и при все повече проучвания става ясно, че проблема и причина за сърдечносъдовите заболявания не са животинските мазнини, а преработените растителни мазнини и прекумерната консумация на въглехидрати, но както казваш Кийс вече е направил белята и големия бизнес на лоу-фат храни и този на въглехидратните храни нямат интерес в истината, от това няма да направят пари.

Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 24.02.12 23:43.

Всеки от вас е на писал аддски дълги мнения и май не ги четете... Защото реших да си изгубя 30 минути да ги прочета и да ви кажа честно казвате почти едно и също.
- Да протеина е полезен
- Да мазнините са полезни
- Да въглехидратите трябва да са в по малки количества, но не може напълно без тях.
И общо взето спорите дали са малко или малко по - малко въглените.

А за човека от горе дето гледал дискаварито с племето и гледал как ловуват племената, и как били на ЦХ и т.н. Май и той е гледал избирателно. Имало цели племена които са се изхранвали само с Риба имало племена които са ядели само плодове и семена, но той е гледал за месоядните щото яде МЕСО. А да го питам дали знае колко е средната продължителност на живот едно време. Преди 2000 години до преди 400 500 човека е живеел средно 20-25година. Ти толкова ли искаш да живееш. Сега всички ни лъжели и тровели а човека живее средно 70. Е как става а? Май няма да само от храната щото тя не е като едно време?

казано от Crazy_With_Razor на 24.02.12, 23:17:

Изучено е съвсем малко, или нещата които ти знаеш за човешкото тяло са съвсем малко? Нещо ми намирисва на второто. И моля те, какво точно нашите тела могат, ама не знаем защо го могат? Би ли дал примери.

Не знам всичко, но знам достатъчно. Знам, че ежедневно излизат научни публикации и изследвания, в които хората с бели престилки са научили нещо ново за машината наречена човек.

И както казах, на фона на това, което тепърва имаме да учим за нашето тяло, сегашното ни знаение е малко. Засега е изучена само рамката. Тепърва можем да очакваме още много открития, а когато и ако започнем да разбираме и всичко за мозъците си, тогава ще стане още по-интересно. Да не забравяме и генните мутации и генетичните заболявания.

Някои скромни примери:
http://zamunda.net/details.php?id=108253&hit=1
Part 2 Wonders of the Human Body - Explorations (разгледай всички части)
Top 5 Unsolved Brain Mysteries

казано от Voyager на 24.02.12, 23:24:

Прави ми впечатление, че думите ‘баланс’ и ‘балансирано’ се използват прекалено често, а всъщност не носят кой знае колко информация.

Винаги, когато става дума за хранене обаче, ще повтарям едно и също нещо, ако трябва и 1000 пъти. Препоръките за консумация на въглехидрати 4-6 пъти на ден и 60% от дневните калории вкарват тялото в една постоянна хипергликемия.

Да, прав си. За съжаление все още се мъчим да научим какво значи “баланс”, но пък и той за мен е крайно променлива величина. Така както ако не спортуваш балансът в тялото ти ще е един, а ако спортуваш ще е друг. Днес тялото ти ще изразходва малко повече глюкоза, а утре малко по-малко. Тази нощ ще се нуждаеш от 30мин. повече сън, а друга 30мин. по-малко.

А като става дума за тези препоръчителни 60% въглехидрати, ако не бъркам това е препоръка на American Diabetes Association, която е насочена специално за хора страдащи от диабет. Т.е. това, че се препоръчва за тях, не означава, че се препоръчва за останалото население.

Съгласен съм, че това е грешна стратегия. Съгласен съм, че има научни практики показващи, че по-ниски въглехидрати влияят по-добре, но това, че 60% въглехидрати не е правилното решение, не означава, че моментално този процент трябва да бъде смъкнат на 10%. Защо не на 30 или 40%?

Храненето 6 пъти на ден (не го подкрепям, че е най-доброто), с едно умерено количество въглехидрати (30-40%) с нисък/умерен ГИ, в комбинация с протеин, фибри и мазнини, няма да вкара тялото ти в никаква хипергликемия. Това, че някой е изследвал какво причиняват самостоятелно приети монозахариди след 12 часов глад е отделна приказка. Проблемът се крие в рафинираните храни пълни със захар и транс мазнини, които ядем, а не в пълноценните източници на въглехидрати.

За наситените мазнини съм съгласен, но само донякъде. Тепърва ще се хвърля още светлина върху връзката им със сърдечно-съдовите заболявания. Ясно е, че някои стари теории са невалидни в днешно време, но се появяват и нови изследвания, които не говорят добре за наситените мазнини:
Link Between High-Fat Diet and Type 2 Diabetes Clarified
Fatty Acid Test: Why Some Harm Health, but Others Help
Dietary Changes Appear to Affect Levels of Biomarkers Associated With Alzheimer’s Disease

Няма лошо, науката се развива и ние заедно с нея, но нека не бързаме да си вадим крайни изводи.

The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?

Аз приключвам тук. Казах каквото имам. Разни хора, разни идеали. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.02.12 10:38.

25.02.12
11:37

казано от Voyager на 24.02.12, 18:40:

Най-големият проблем на принципа на  Милко е самият Милко.

Той просто е много добра илюстрация на проблемите, защото много дълго го е правил ;)
Проблемите основно за мен са два, като съм ги изпитал и двата - аз лично съм го правил това над 3 години, и то стриктно. Опит колкото искаш ...

1. Влиза ти под кожата. Тъй като режимът е доста ограничаващ малко или много започваш да отделяш доста повече от препоръчителния максимум време (от примерно 10 минути дневно) в мислене за храна (кога, как, какво ...). Това е по-сериозният недостатък.

2. Не спомага за особено сериозни резултати. Тук може и да стане дискусия, но дотук това са ми впечатленията на мен поне - докато съм се хранил така съм следил какво се говори/пише/прави сред хората с опит в това и имах доста криви представи какво точно са “сериозни резултати”. Отделно, че там повече се говори за кожни гънки и проценти, отколкото за килограми, което не е малко показателно.

Иначе мазнините са си екстра. Кило масло и 50 яйца ми отиват за около седмица, но вече покрай това отиват още литри мляко, банани, картофи и какво ли не - нека съм дебел.
От здравна гледна точка наблюденията ми са - едно време бях малко по-здрав физически, сега съм доста по-силен физически и здрав психически. Всеки да си избира, ултимативен път няма.

Мисля, че съм длъжен  да изкажа и моето мнение, защото дълги години се подвизавах в Спайдърския форум (от където сега съм изгонен :) ) Ще го кажа възможно най-синтезирано, без да разтягам лукуми и без да давам доказателства, защото темата е “необятна” :)
Моето мнение е:
За хора без здравословни проблеми ВМ-НВД е идеално за поддържане на добро здраве и дълголетие, стига храната да е чиста и истинска. Проблема на ВМ-НВД е в замърсената храна (промишелно произвеждано месо, пластмасови опаковки, ...). Отровите като не може да ги изхвърли организма ги разтваря в подкожните мазнини, а при ВМ-НВД ги ядем тези мазнини.
10% въглехидрати въобще не ми се виждат малко.

Милко може и да е доста краен, но определено има знания и хората могат да научат много полезни неща от него. Както беше писал в блога си

когато си остър, като нож
и желаеш да си в контакт и в полза
то левакът се порязва и те захвърля на земята
а умелият те почиства и прибира в кожена кания

25.02.12
12:33

Аз пък познавам човек с увреден метаболизъм, при което, с това заболяване трябва да има към 30% мазнини, но с по кило мазно свинско и ЦХ, без въглехидрати поддържа 8%!? Та не е само и за здрави хора..

K

25.02.12
17:52

Какво мислите за идеите на Милко Георгиев?? И по-точно да се яде разделно,60% мазними 15% въглехидрати и 25%протеин.Холестерола е жизнено важен.Сладкото и алкохола са забранени про време на диети.И,че тялото харесва постоянство.И,че трябва да се храним 3-4 хранения на ден,а не 5-6 пъти на ден.И вярно ли е според тоя,че не трябва да смесваме месото с ориз/картофи,и като ядеш протейн в 1 часа,чак в 5 можеш да ядеш след това???И ако не се храниш остаряваш по-бързо и се разболяваш.И,че най-леката храна е мазнината.Като хапнем месо,поне 3 часа не трябва да хапваме нищо след това.Плодовете и десертите поне 3 часа след това да се ядат.И трябва да се пече върху мас,масло,сметана.И ако трябва нещо да плува-да плува животинска мазнина.И храната трябва да е 1/3 от това което приемаме,останалото трябва да донесе енергия.И,че е най-добре да се яде 60% мазнини,15% въглехидрати и 25% протейн.И най-важните неща за живота са-слънцето и холестеро да участва в изграждането във всяка една от клетките.И използването постоянно на слънце защитни продукти е вредно.Е кажете мнението си.???

donsir

25.02.12
18:05

казано от Дилян на 24.02.12, 22:09:

НО, баланс няма, чакам да свърши петрола и да си направим един Back to the basics supernaturalistic!

Въглеводородите са вегетарианското разбиране за въглехидрати в диетата на развитието на цивилизацията.

25.02.12
18:07

казано от Konstantin Petrovski на 25.02.12, 17:52:

Какво мислите за идеите на Милко Георгиев?? И по-точно да се яде разделно,60% мазними 15% въглехидрати и 25%протеин.Холестерола е жизнено важен.Сладкото и алкохола са забранени про време на диети.И,че тялото харесва постоянство.И,че трябва да се храним 3-4 хранения на ден,а не 5-6 пъти на ден.И вярно ли е според тоя,че не трябва да смесваме месото с ориз/картофи,и като ядеш протейн в 1 часа,чак в 5 можеш да ядеш след това???И ако не се храниш остаряваш по-бързо и се разболяваш.И,че най-леката храна е мазнината.Като хапнем месо,поне 3 часа не трябва да хапваме нищо след това.Плодовете и десертите поне 3 часа след това да се ядат.И трябва да се пече върху мас,масло,сметана.И ако трябва нещо да плува-да плува животинска мазнина.И храната трябва да е 1/3 от това което приемаме,останалото трябва да донесе енергия.И,че е най-добре да се яде 60% мазнини,15% въглехидрати и 25% протейн.И най-важните неща за живота са-слънцето и холестеро да участва в изграждането във всяка една от клетките.И използването постоянно на слънце защитни продукти е вредно.Е кажете мнението си.???

Обаче бая се повтаряш :D

То е ясно, че като търсим под вола теле, ще намерим всякакви твърдения. Едни проучвания, целенасочено или не, ще оплюват мазнините, други проучвания - въглехидратите, трети - протеините, а четвърти направо ще препоръчват фотосинтеза(?!)... Важното е да намерим това, което ни кара да се чувстваме най-добре - най-естественото, най-близкото до нашата истинска природа като хора. И не трябва да правим генерални заключения, защото в крайна сметка излиза, че животът е вреден. Е, няма как да не е вреден, накрая все ще се мре, по дяволите. :D

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 25.02.12 18:19.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1