Без въглехидрати няма power :)
С 2 думи, кратко и ясно, колкото да изчерпа голяма част от споровете :D
Мнението беше редактирано от Madboy на 14.03.12 14:30.
14.03.12
14:28
Аз не говоря за преценени зареждания, а за освинване ежедневно...
Да, обаче ако е в продължение на няколко десетки години ;) И ако същевременно не се движиш активно. Необходимо и достатъчно условие иначе казано.
Панкреаса отказва, когато вкарваш твърде много ЗАХАР в системата, отнасяйки към количеството инсулин, което той е капацитивен да произвежда...В един момент просто панкреаса спира инсулина и...почват мъките. Не е ли така?
Не е така и за това написах възможно максимално ясно кой диабет от какво става ;) Ако имаш наследствен диабет(тип 1, инсулинозависим), то наистина панкреаса спира да произвежда инсулин, пък ако ще да си на НВД с 0 въглехидрат. Ако имаш диабет тип 2, панкреаса си произвежда инсулин, но тъканите не са чувстителни към него.
Бахти, как по-ясно да го напиша ?
Плямпаме си, ама някои и вдигаме де, недей така:)
Някои да, обаче има яко в заблуди масово ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.03.12 14:30.
Малко храна за размисъл - въглехидратите са нужни и това е безспорен факт. Понеже стана дума за сила след въглехидратно зареждане, да това може да е така, защото гликогените депа в мускулите са възстановени и до тук. Всъщност креатинът главно го набавяме от месото, именно той е свързан с повишаване на силата. Тестостеронът също е свързан главно с приема на мазнини и протеин.
Идеята ми е, че не трябва да си мислим, че силата идва само от въглехидратите. Повечето гимнастици са на нисковъглехидратни режими и въпреки това са изключително силни, правени са опити, и нетренирал във фитнеса гимнастик за първи път в залата бута 2 пъти своето тегло на лежанка. Разбира се има куп крайни хранителни режими, но те не са направени за нормално спортуващият човек, а за елитни спортисти гонещи сваляне/качване на килограми за минимално време, примерно преди състезание. В дългосрочен план равномерно балансирана диета, индивидуално изградена за всеки индивид, работи най-добре и здравословно.
Не забравяйте и силата на психиката. В два еднакви дни(храна и останало) мога да имам различна сила в зависимост от мотивацията и емоционалното ми състояние.
Без АТФ няма повер... И що пак забъркахме профитата където ендокринната им система няма нищо общо с нормалните хора?
И как ще запълниш гликогеновите депа преди тренировка с хранене освен, ако не е глюкоза където пак идва - инсулина...
И за инсулиновия пик като анаболен бууст до колкото съм чел е важен след тренировката, за какво ти е преди това?
Де да знам преди четох много, сега гледам нещата са дръпнали бая и има доста да гоня. Все пак в спора идва истината :)
14.03.12
14:49
до колкото съм чел ...
А до колкото си пробвал ?
ВВД (като всеки човек в началото и около мама, тате и баба :)
Разделно
Зоната
НВД
ВМ НВД
Кето - опитах се
ЦХ + РБД/ВМ - което за сега ми действа най-добре и вероятно заради това не чета толкова... Но със сигурност има какво още да се шлайфа.
Смятам с тия ескпериментни диети от поне по няколко месеца, за да се уверя дали действат за мен съм открил това, което ми трябва.
Отностно сложните ендокринни заигравки, най-много с вдигане на инсулина след тренировка, но нямам някакви определени резултати.
п.с. Нещо се олях, не разбрах, че става въпрос само за инсулинов пик преди тренировка, ами достатъчно съм пробвал, че да заспивам преди да ида да тренирам, както написах по-горе в темата - кофа кафе и шамари... :(
Мнението беше редактирано от gotcha на 14.03.12 14:59.
Показателно е и това, че възрастните ядат доста по-малко, а не отслабват, а напротив - закръглят се още повече.
Сори, обаче това въобще не е свързано с храната, а с липсата на движение ;)
Не мога да ти отговоря :x- за мен и двете са... ;)
Аз мога - за мен не съществува извинение да не влизаш в залата, особено кагато имаш наднормено тегло.
Сестра ми е на 38 години, с дете на 8, пъровоначално с майка ми обсъждаха моите ‘спортни’ занимания като поредната вълна, която ме е заляла и ще мине след 2 месеца и тъй като не мина, сега сестра ми тренира под зоркото око на малката ( на мен), праща ми снимки и е заформила страхотен задник ( защото кляка), бедра ( защото прави напади) и подредила първите плочки под гърдите, а първо ми каза, че нямала време заради племенницта ми...
Колкото повече се бавиш, толкова повече ще страдаш и ще се потискаш.
Мнението беше редактирано от Блажка на 14.03.12 15:20.
Jonny Bowden
Ever wonder why some trainers still tell their clients to eat six small meals a day, have a high-carb snack after working out (“to refuel the muscles”), and carb-load every time they go for a run? It’s because these trainers were steeped in the bodybuilding-gym culture of the ’60s, and learned from the training manuals of competitive athletes. But unless you’re training for a marathon or an Iron Man competition, that advice is 100 percent wrong – especially if you’re looking to lose weight.
In a recent study, volunteers were given a high-carb mini-meal immediately after exercising on a treadmill for an hour. The result: Insulin efficiency – the ability to clear sugar from the bloodstream – was completely wiped out.
A separate study tested high-carb mini-meals against low-carb mini-meals, and found that the low-carb meals did the least damage. “If people are going to exercise to benefit their health, they should not be eating back the calories immediately or within a couple of hours of finishing,” says Barry Braun, PhD, Director of the Energy Metabolism Lab at the University of Massachusetts Amherst.
Don’t gorge on carbs after you exercise. If you tend to get hungry after a workout, take this preventive measure: Eat a light snack containing proteins, carbs, and fat beforehand. It should hold you for a few hours.
Не ми влияят въглехидратите върху инсулина. Форума ми влияе върху инсулина!
Ям си по-малко въглехидрати. Фруктоза или комплексни въглехидрати. Чувствам си се добре. Имам енергия... После зачитам тука - карбс аре бад, почвам да се мисля за е*ати грешника. Намалявам ги, спирам ги... Ден, два... седмица, месец-два, а после?! После не издържам. Следва няколко дни брутално ядене на въглехидрати. И ефекта под 0 лата. После историята се повтаря.
и като допълнение:
- ям въглехидрати защото само мазнини и белтъчини не ме наяждат
- ям въглехидрати понежа са най-евтиният и най-лесно достъпен макронутриент.
*(Без лоши чувства.)
Щом позволяваш на такива неща да ти влияят, не под 0-та ще се върнеш, ми под двете нули ще отидеш...
Чети литературата и не минавай в спиртуалната част.
Всеки си стой зад неговата тези , която работи за него. Ама и каквото сте се захванали да го обсъждате този диабет .. аз лично нито познавам , нито съм чул , за някой разболял се от тип 2 от ядене на въглехидрати , въпреки че причината за него са именно те.
Очаквам нападение :Д
14.03.12
21:14
Всеки си стой зад неговата тези , която работи за него. Ама и каквото сте се захванали да го обсъждате този диабет .. аз лично нито познавам , нито съм чул , за някой разболял се от тип 2 от ядене на въглехидрати , въпреки че причината за него са именно те.
Очаквам нападение :Д
От какво се разболяват тогава, след като диабет тип 2 се появява точно от затормозени инсулинови рецептори, най-вече от натрупване на излишни мазнини? Най-лесно тези мазнини се трупат, когато прекалим с въглехидратите - няма какво да говорим за неща, които знаем. Но е факт, че основен причинител на често срещаните здравословни проблеми, си остава прекалено ниската физическа активност.
Според мен ниската физическа активност е виновна за всичко друго, но не и за затлъстяването. Изключително е надценена в това отношение и се ползва за оправдание и откланяне от съществения проблем - храненето. Дебелакът с увреден метаболизъм ще си стои дебел и предразположен към пълнеене, ако ще и да се скъсва от тренировки. Спасението му е да ореже максимално въглехидратите. Просто някои хора са изключително чувствителни към въглен и са много неефективни в използването му за енергия.
Впрочем, изключително много хора са с развита инсулинова резистентност, но не го знаят.
По принцип предпоставки за по-висока инсулинова чувствителност са:
• доминираща парасимпатична нервна система (по-ниски естествени нива на катехоламини и кортизол);
• доминиращи бавни мускулни влакна;
• подкожен модел за натрупване на мазнини;
• естествено по-ниско кръвно налягане.
Обратно, предпоставки за по-ниска инсулинова чувствителност са:
• доминираща симпатична нервна система (по-високи естествени нива на катехоламини и кортизол);
• доминиращи бързи мускулни влакна;
• висцерален модел за натрупване на мазнини;
• естествено по-високо кръвно налягане.
От това как ще бъдат комбинирани тези (а най-вероятно и много други) фактори и в какво „съотношение” ще бъдат комбинирани за даден човек, до голяма степен зависи и индивидуалната реакция към диета с определено съдържание на въглехидрати.
15.03.12
00:24
Voyager,
Това зависи от подхода, който решава да избере човек, искайки да направи нещо за себе си. Дали ще е с физическа активност или с хранене, или и с двете(т.е. цялостно преминаване към здравословен живот), всеки избира - стига му просто да си обърне поне малко внимание. И двете неща са съществено важни, и двете помагат, но лично на мен ми е по-лесно да насоча някого към най-елементарни тренировки(само колкото да събудя някакъв ентусиазъм у него) и на първо време да не го занимавам с храненето, което определено изисква повече ограничения, а и повече знания. Ще дойде момент, в който той сам ще реши да направи това нещо за себе си. Говоря за неособено мотивирани хора, каквато е голяма част от обществото.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 15.03.12 07:41.
Аз тренирам в 7 часа сутринта. Отварям залата със служителите й....Закуската ми е веднага след ставане в 6 часа, като включва не повече от 7 белтъка,50-100 грама овес и добавки. Случвало се е и да се получава между 40-60 мин разлика между храненето и тренировката. Мога да кажа, че никога не съм чувствал дискомфорт, по-малко сила, или каквото и да било.
След тренировката имам взимам протеин + плод, а един час след това се храня с месо и ориз...Тренирам всеки ден и все по-добре се чувствам, когато се храня и тренирам по този начин!
15.03.12
09:30
Според мен ниската физическа активност е виновна за всичко друго, но не и за затлъстяването. Изключително е надценена в това отношение и се ползва за оправдание и откланяне от съществения проблем - храненето. Дебелакът с увреден метаболизъм ще си стои дебел и предразположен към пълнеене, ако ще и да се скъсва от тренировки.
Тука си в такава дълбока заблуда, че и идея си нямаш...
дай ми един дебелак за 4 часа всеки ден, пък ако щеш 4 торти му давай после ;)
Аз тренирам в 7 часа сутринта. Отварям залата със служителите й....Закуската ми е веднага след ставане в 6 часа, като включва не повече от 7 белтъка,50-100 грама овес и добавки. Случвало се е и да се получава между 40-60 мин разлика между храненето и тренировката. Мога да кажа, че никога не съм чувствал дискомфорт, по-малко сила, или каквото и да било.
След тренировката имам взимам протеин + плод, а един час след това се храня с месо и ориз...Тренирам всеки ден и все по-добре се чувствам, когато се храня и тренирам по този начин!
Успех ти пожелаваме Ранди и ще се радваме на грандиозните ти успехи. Аз познавах едни врачани, дето сутрин се събуждаха с 2-3 големи водки. Чувстваха се идеално!!! Пробвал ли си да тренираш на гладно, само на БЦАА, или те е страх, че ще изгориш мускул:)
Тук не говорим за спецификата на всеки един от нас, а за физиологични процеси...вярвай ми, те протичат по доста сходен начин в организмите, ЗАТОВА обсъждаме входните и изходните фактори-каква храна, кога, защо и т.н.
20-30г. културизма/бодибилдинга е на мода и е нарочено, че това е единствения начин да имаш мускулесто, красиво и хармонично тяло - каква заблуда.
Медиите и рекламата са велико нещо... Не знам колко години ще трябват още, за да разчупиме това статукво, но факт е, че по-големия % от хората мислят така. Ето защо всеки си представя тренировката в сплитове и храненето да е 5-6 пъти с ориз и пиле (puke)
п.с. Обожавам въглени (blush)
Според мен ниската физическа активност е виновна за всичко друго, но не и за затлъстяването. Изключително е надценена в това отношение и се ползва за оправдание и откланяне от съществения проблем - храненето. Дебелакът с увреден метаболизъм ще си стои дебел и предразположен към пълнеене, ако ще и да се скъсва от тренировки.
Тука си в такава дълбока заблуда, че и идея си нямаш...
дай ми един дебелак за 4 часа всеки ден, пък ако щеш 4 торти му давай после ;)
4 часа при теб... няма да яде торти после, по-скоро ние ще ядем жито :д
http://ijch.fi/issues/662/662_Charbonneau-Roberts.pdf - за Славко и останалите поклонници :) Хората кви изследвания правят, ама това дали не е най-удачното в случая...
15.03.12
10:31
Аз сега имам една питанка. Напоследък се храня циклично, преди това ВМ с големи дупки между храненията. Тренирам тежко, а всяка зима седя много на студ, защото бюрото е единственото място, при което топлото не идва от климатика :D
Признавам си, че хапвам и много сладко. Но напоследък забелязвам, че дори да ям гадости, например 2 кроасана, сладолед, ала-бала, не усещам нито умора, нито лежерност и доспиване, нито огладнявам бързо. Например една сутрин изядох една огрооооомна топла питка с маслини и една доза суроватка, след това огладнях след около 8 часа.
Таааа, има ли някаква връзка с инсулиновата чувствителност, защото откакто си спазвам правилата за хранене (в кавички правила), оттогава дори при отклоненията не забелязвам обичайните странични ефекти.
Това не мога и да го изчета цялото с тия графики, съотношения, и подобни:) Зачетох изводите...ама и там нищо не схващам. Ако не те мързи, обобщи с 2-3 думи.
Иначе благодаря ти, сега знам какво е инуит. Това ми е най-полезното от линка.
Десо, аз мисля, че ако си имал някога проблем с тази инсулинова чувствителност, в следствие на тренировките, правилното хранане и добавките, си я регулирал. :D
Това не мога и да го изчета цялото с тия графики, съотношения, и подобни:) Зачетох изводите...ама и там нищо не схващам. Ако не те мързи, обобщи с 2-3 думи.
Иначе благодаря ти, сега знам какво е инуит. Това ми е най-полезното от линка.
Да не мислиш, че аз го изчетох :Д Ама заглавието и изводите са достатъчно красноречиви. Имаме ескимоси-инуити, които се хранят с 90% мазнини - имат ли избор милите... Решили да направят изследване как ще им действа глюкозата на инсулиновата резистентност и на заключението, където си прочел всички са затлъстели, колко странно...
Благодаря ти, че се съобрази с мързела ми:)
Иначе...I rest my case…once more:)
gotcha аз го прочетох от горе от горе и английския ми не е перфектен, ама аз друго разбрах от изследването. Разбрах, че въпреки че ескимосите по BMI индекс и размер на талията и т.н. се водят затлъстели и би следвало да имат инсулинова резистентност - изследването не е доказало това. С изключение на няколко човека. И по-скоро високия процент мазнини идва от мястото и начина им на живот (яко студ) и не е фактор за инсулинова резистентност. И все пак накрая пише, че тези с BMI над 30 са показали по-голяма склонност към диабет 2ри тип
Мнението беше редактирано от NeDD на 15.03.12 11:02.
Само да вметна, очаквайте скоро от инженера дълъг пост по въпросите за студа и влиянието му върху организма. Е тогава ще сте объркани до безкрай:)
Сега и аз това чета...даже почнах да стоя полугол на терасата всяка вечер:)))
Супер някой се е навил да го прочете цялото. Признавам си, че понякога ме мързи и чета през просото. Просто се сетих, че навремето когато нвд беше мода и много се говореше за режима и че всъщност така се хранят ескимосите, се сетих дали някой се е навил да им чекне инсулиновата резистентност. Данке :)
15.03.12
11:14
Само да вметна, очаквайте скоро от инженера дълъг пост по въпросите за студа и влиянието му върху организма. Е тогава ще сте объркани до безкрай:)
Нали ти казах за криокамерите и хвърлячите ?
Не ги мисли, че са пасли трева двете водещи сили в “леката” атлетика ;)
Аз го правя от години ;) За каляване - КОООООНААААН!!! :D :D :D
И аз първо се сетих за криотерапията, ама май тук си става въпрос само за студ и ако е така каква е разликата. Иначе аз се чуствам по-добре на студено и ледените душове ми действат супер.
15.03.12
11:39
И аз първо се сетих за криотерапията, ама май тук си става въпрос само за студ и ако е така каква е разликата.
Разликата е в метаболизма.
Когато живееш на студено на организма ти му трябва много храна, от която да поддържа телесната температура. Храна богата на мазнини. Остави инуитите и погледни в Сибир и Далечния изток на Русия. Ловците, които прекарват по 8-10-14 часа на вън при -40 в продължение на 2-3-4 седмици, ядат огромни количества мазна храна, сухари и много сладко и въпреки това се връщат отслабнали с по 5-6 кг. Отбележи, че ядат много сладко, а има случаи, в които болен човек отива с тях и след 6 месеца въпреки тоталната липса на каквато и да било здравословна диета се връща в почти цветущо здраве.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 15.03.12 11:40.
15.03.12
11:39
Таааа, има ли някаква връзка с инсулиновата чувствителност, защото откакто си спазвам правилата за хранене (в кавички правила), оттогава дори при отклоненията не забелязвам обичайните странични ефекти.
По принцип, специално за описания от теб случай се предполага, че имаш добра инсулинова чувствителност, не си имал инсулинов пик и рязък спад, нито реактивна хипогликемия.
При други обстоятелства и по-кофти инсулинова чувствителност се предполага, че ще си сит за 3-4 часа и после рязко ще огладнееш и ще се почувстваш физически и психически слаб.
За това, че си огладнял чак след 8 часа имат влияние други хормони като лептин и грелин, но извод, който може да се направи е, че нямаш дефицит на хранителни вещества и в следствие на по-добрите “правила за хранене”, тялото ти може да издържа по-дълго време преди да изпита нужда от нов прилив на есенциални вещества.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.03.12 11:40.
15.03.12
12:45
... Ама заглавието и изводите са достатъчно красноречиви. Имаме ескимоси-инуити, които се хранят с 90% мазнини - имат ли избор милите... Решили да направят изследване как ще им действа глюкозата на инсулиновата резистентност и на заключението, където си прочел всички са затлъстели, колко странно...
Вадите нещата извън контекста - инуитите (етимологията на името е интересна - значи нещо като “тези, които оцеляват”, докато ескимос е обидно за тях - означава нещо като “тези, които ядат сурово месо”) в Нунавут са горе-долу със социалните характеристики на нашите малцинства, като бедността е определяща за храненето им - ядат много мазнини от дивеч и риба защото това има, но консумират и много захар и евтини преработени храни - но при тях затлъстялостта си е малко символ на социален статус, както при много култури където храната е била кът през по-голямата част от годината. Но инуитите в Аляска са с по-голям % подкожни мазнини от канадските инуити, и с по-малък (в пъти) % на диабетно болни...
Добре, че е Соломон да уточни детайлите...
Сега зачитам и аз:)
За ескимосите не съм чел...един живот няма да ни стигне явно:)
Мерси Соломон :)
Иначе това за студа и мазнините веднага се сещам за плувците, които хем горят повече калории, за да си подържат телесната температура, хем от друга страна тялото се стреми да запази подкожните мазнини като термоизолация за това и не могат да се “одерат” като други спортисти (Фелпс и подобни машини с по 7к калории на ден не ги бориме :). Интересно къде е баланса в тези случаи - можеш ли при големи минусови температури/плуване в студена вода да напраиш плочките и колко здравословно е това и т.н.?