Дневникът на Яница

Прескочи до:

02.02.18
18:39

01.02.2018 г.

А) За време
30х Обръщане + Джърк  @ 30кг
Резултат: 5:43 мин.

В) 2х 500м Гребане
    3мин почивка

02.02.18
18:43

Прав си, Калоян, идеи и препоръки никога не са излишни. Ще се опитам да  бъда кратка, но предварително се извинявам за дългия пост.
Края на Октомви взех участие в състезанието Plovdiv Throwdown. Комплексите бяха съвсем по моите възможности и по време на състезанието не почувствах никави проблеми. Вечерта и на следващия ден имах лек дискомфорт  в лявото рамо, но не и болка на която да обърна внимание, а по-скоро чувство на преумора. Следващите тренировки си протекоха съвсем нормално, докато десетина дена след състезанието имаше набирания (аз ги правя кипинг). По време на комплекса нямаше никаква болка, но вечерта ме заболя рамото – силна режеща болка, която леко намаля следващите дни. Това се случи около средата на ноември. От тогава започнах да го пазя – намалих тежестите на упражненията, които включват някакво движение на рамото и изключих напълно движенията, при които рамото ме боли. Целия декември и началото на Януари не си бях във Варна и реших да спра да тренирам напълно с надеждата, че ще се оправя. Но уви, нямаше дори минимално подобрение – болката в рамото си остана същата. Затова когато се прибрах във Варна, реших първо да се обърна към рехабилитатор, при когото вече съм ходила и имам положителни впечатления. Консултирах се с него относно тренировките и според него нямаше причина да спирам да тренирам, стига да изключа движенията, при които има болка. Това е и причината, поради която продължавам да тренирам, въпреки че ходя на рехабилитации. За съжаление така се стекоха събитията, че направих само три процедури, след което ми се наложи да замина за няколко дена, а сега рехабилитатора е в отпуска.
Относно болката, като изключим първите 1-2 дена след тренировката с набиранията, никога не е била постоянна. Боли ме като си движа рамото, но не при всяко движение, а при движение под определени ъгли и над определени равнини. На един от комплексите в Пловдив имаше 50 повторения колене към лакти и предполагам там нещо съм направила, понеже движенията при които най-много ме боли рамото са точно тези, които включват залюляване като кипинг набирания и колене към лакти. След трите процедури определено има подобрение в рамото – обхвата на движение преди да започне болката е доста по-голям. Надявам се с още няколко часа да се оправя напълно, но ако това не стане, ще се обърна към друг специалист.

02.02.18
21:48

казано от Яни на 02.02.18, 18:43:

Прав си, Калоян, идеи и препоръки никога не са излишни. Ще се опитам да  бъда кратка, но предварително се извинявам за дългия пост.
Края на Октомви взех участие в състезанието Plovdiv Throwdown. Комплексите бяха съвсем по моите възможности и по време на състезанието не почувствах никави проблеми. Вечерта и на следващия ден имах лек дискомфорт  в лявото рамо, но не и болка на която да обърна внимание, а по-скоро чувство на преумора. Следващите тренировки си протекоха съвсем нормално, докато десетина дена след състезанието имаше набирания (аз ги правя кипинг). По време на комплекса нямаше никаква болка, но вечерта ме заболя рамото – силна режеща болка, която леко намаля следващите дни. Това се случи около средата на ноември. От тогава започнах да го пазя – намалих тежестите на упражненията, които включват някакво движение на рамото и изключих напълно движенията, при които рамото ме боли. Целия декември и началото на Януари не си бях във Варна и реших да спра да тренирам напълно с надеждата, че ще се оправя. Но уви, нямаше дори минимално подобрение – болката в рамото си остана същата. Затова когато се прибрах във Варна, реших първо да се обърна към рехабилитатор, при когото вече съм ходила и имам положителни впечатления. Консултирах се с него относно тренировките и според него нямаше причина да спирам да тренирам, стига да изключа движенията, при които има болка. Това е и причината, поради която продължавам да тренирам, въпреки че ходя на рехабилитации. За съжаление така се стекоха събитията, че направих само три процедури, след което ми се наложи да замина за няколко дена, а сега рехабилитатора е в отпуска.
Относно болката, като изключим първите 1-2 дена след тренировката с набиранията, никога не е била постоянна. Бголи ме като си движа рамото, но не при всяко движение, а при движение под определени ъгли и над определени равнини. На един от комплексите в Пловдив имаше 50 повторения колене към лакти и предполагам там нещо съм направила, понеже движенията при които най-много ме боли рамото са точно тези, които включват залюляване като кипинг набирания и колене към лакти. След трите процедури определено има подобрение в рамото – обхвата на движение преди да започне болката е доста по-голям. Надявам се с още няколко часа да се оправя напълно, но ако това не стане, ще се обърна към друг специалист.

Добре е че пишеш, ще ти кажа някои неща. Ти го имаш този проблем от дълго време. Това е проблем, понеже не минава. Много важно е да се разбере защо не минава. Много вероятно е в началото да е подценен и това да е довело до усложнения. Самият факт че продължава месеци е проблем и вече трябва да се насочиш към доктор. Но преди това мога да ти кажа какво да направиш. 1-во спираш всякакви упражнения силови, а за кипинг даже не искам да коментирам. Правиш лека загрявка и упражнения за мобилност и после леко разтягане. Може и ластици после. Това всеки ден поне 2 месеца. Най-важно е да се изолира проблема, за да може по концентрирано да разтягаш и мобилност.
Също така е много важно да помислиш освен тренировки има ли движения и работа, на които не им обръщаш внимание и които могат да допринасят.
Ако искаш пиши къде точно какво те боли и как

06.02.18
18:11

Извинявам се, че чак сега пиша. Благодаря за съветите, ще пробвам упражнения за мобилност. Наистина три месеца е доста време, затова и четвъртък съм на ортопед. Да видим и той какво ще каже. За съжаление не мога да обясня точно при кои движения ме боли рамото - има движения, при които не ме боли, има такива, при които ме боли, а при някои движения ме заболява само когато има и някаква тежест/усилие (например да задържа тежка врата или да включа щепсел в контакта). Както вече писах, при тренировките съм изключила всякакви упражнения, при които има болка (кипинг набиранията от три месеца  са само в мечтите ми 🙂). Но искам да те попитам защо ме съветваш да спра всякакви силови упражнения? Аз в момента правя само упражнения, при които не чувствам никаква болка. А и като се замисля, ако няколко дена не тренирам, рамото започва да ме боли повече.

07.02.18
09:13

Ами причината е по скоро субективна и това най-вече е защото имаш болки които продължават и не може да намерите решение на проблема. Това означава че има все още процес който работи срещу теб, от тази гледна точка. Предполагам вие сте правили точно това, изключвате движенията които евентуално допринасят, но това води променлив успех в твоя случай. Може да имаш някакъв развит дисбаланс, затова е хубаво да се видят тези работи. Писах за изключването на тези силови и тн упражнения и само рехабилитация, за да се види например за няколко седмици дали има някакъв резултат и тогава да започнеш постепенно и леко да връщаш някои от упражненията.
Иди и виж докторите и рехабилитаторите и успех ти пожелавам, сигурен съм че ще се оправиш скоро.

П.С Иначе това че тренираш и ти минава рамото временно и после пак болка, не е повод за продължаване на тренировките така както са, поне според мен.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 07.02.18 09:16.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1