Роси търси баланса :)

Прескочи до:

24.05.19
16:23

Роси, в коя седмица си?
Мислиш ли че бягането и колелото са подходящ тип движение към момента? Далеч съм от мисълта че бременните не трябва да се движат (дори напротив) , но поне в йога традицията, която спазвам, има много конкретни препоръки за това, кое не е ок да се практикува по време и след бременност. Не защото на момента може да се случи нещо лошо, а заради това, да се съхрани енергията, физическото и менталното здраве на жената преди, по време и след раждането.
В този ред на мисли, тези дейности са прекалено “разхищаващи”, нищо чудно енергията да липсва, да има и психически сривове...
Далеч съм от мисълта да давам съвети по темата, най-малкото защото всяка жена изживява тези неща различно, просто ми е прясно като спомен усещането, и самата тема за женското здраве - интересна, както ми е интересно и всяко мнение по въпроса.

Мнението беше редактирано от Margi на 24.05.19 16:41.

25.05.19
09:38

Към края на 12та (май 🙂). Тичам и карам колело основно, за да имам движение в заседналото си ежедневие. И двете ми харесват, защото са активности на открито. Тичането може и да го заменя с разходка по съответния маршрут скоро, защото виждам, че  още отсега доста ме натоварва. При първата бременност нямах този проблем. Тичах до шести месец и после минах на разходки. Колелото ми е много по-трудно да оставя или заменя с кола. Карам не само, защото го намирам за много добър начин за раздвижване в натовареното ежедневие, но и, защото ми дава доста повече гъвкавост от колата. Мога да спра, на която площадка искам;  мога много по-лесно да си намеря място, където да го оставя отколкото място за паркиране, ако имам да свърша нещо в центъра; не чакам на опашка за ферибота, а с колата не ми мърда половин час обикновено; финансово ми е по-изгодно с колело, а не с кола на ферибота. При първата бременност не ми беше изобщо трудно, но сега нещата са мааалко по-различни: към колелото има ремарке с 13кг в него, а аз живея в хълмиста област със сериозен баир до вкъщи. Яслата на малката е далеч. В последно време се замислям за електро колело, но искам да проуча нещата повече и най-вече да пробвам, за да видя заслужава ли си.
Марги, ти какви идеи би дала за движение по време на бременност? Упражненията с леки тежести вкъщи засега ги намирам за доста добър вариант, защото ме натоварват, но не ме скапват.

25.05.19
19:25

Както казах, конкретни съвети ще се въздържа да дам, но мога да ти кажа с какво аз се чувствах добре.
По препоръка на доктора, доста ходех със свежо темпо, така че да вдигна пулс (и при възможност - под наклон), тъй като моят е нисък и в началото кръвоснабдяването не беше съвсем ок.
Добре се чувствах и с изолиращи упражнения във фитнеса, но за съжаление, отидох там около 4 пъти за цялата бременност, тъй като на моменти се налагаше да съм на работа по 10-12 часа.
Колелото го оставих още в 5 г.с., когато само подозирах че съм бременна, тъй като веднага го усетих като не много подходящо натоварване. Всичко,което включва някакъв вид посдкоци/бягане, също отпадна.
Откъм йога имах много конретни препоръки от моите преподаватели (които всъщност важат и при фитнес упражненията) - приоритет имаха позите, в които се работи много активно с ръце и крака, а коремната област остава мека.
Особено внимание в първи и до към средата на втори триместър обръщах на работа с вътрешните бедра, които са най-инертната част от женското тяло и страдат доста при раждането,независимо дали е естествено или оперативно. През втори триместър си позволявах и неща, които принципно не се правят, но се чувствах ок с тях.
Обърнати пози правех от ден 1 до деня, в който отидохме в болницата (включително)...това, разбира се, с уговорката, че през последните 10-15 години са част от ежедневната ми практика. 🙂
Надявам се нещо от това да ти е от е от полза. Аз се чувствах прекрасно, и на практика, като изключа гаденето, нямах нито един от страничните ефекти на бременността. 🙂

Честито и от мен! Доста смело решение е да гледаш два мъника с неголяма разлика. Ритъмът и движението, което не те напряга и измаря, а същевременно е достатъчно та да се води спорт ще си дойде на мястото.Успех!

25.05.19
21:00

Мерси за споделеното мнение, но най-вече за това, че ме попита защо точно тичане и колело и това ме накара да се замисля. Много често съм като кон с капаци и продължавам тъпо и упорито да правя разни неща, които съм правила дълго време без да се замислям имам ли все още ползи от тях. Специално за тичането мисля да го променя към бързо ходене. Така или иначе за момента явно ми е в повече и няма смисъл да се правя на герой. За колелото ще е трудно поради гореизброените причини. Но то за момента просто ме изморява малко повече отколкото обикновено, а ако мина на електро може и доста да се улеснят нещата. Изолиращите във фитнес също са добра идея. При първата бременност успявах доста редовно да посещавам залата почти до края. Мисля да тръгна и на една гимнастика за бременни.
Като цяло явно се налагат промени в типа активности. Просто аз непрекъснато сравнявам тази бременност с първата и все си мисля щом тогава е било така значи и сега ще е, ама не е. Явно си има разлики и дори да съм се чувствала много добре тогава с тези неща, сега не е така.

25.05.19
21:32

Благодаря, Дени! Смело решение е, да. Ще видим ще оцелея ли накрая и ако да, как ще съм 🙂 В Германия разликата 3 години се води (по мое лично наблюдение) едва ли не за голяма. Повечето дечица са с по 2-2,5 някъде и все се чудя как се справят тези хора, но явно има начин 🙂

@Веси: Извинявай, че не отговорих на въпроса ти, но забравих. Ето тук съм писала за коригиращите.

Връщам се от Мюнхен вече и имам малко време за форума. Нека попълня дневника (не че има какво 😄).

Събота, 25.05.2019
Движение:
Цял ден разходка от 10.00 - 11.00 до 19.00. С малки паузи за хапване, разбира се.

- Яко се скапах от ходене, но беше много приятно и успях наистина малко да разпусна и да си почина. Късметлийка съм, че мога да си го позволя, макар и 1-2 пъти годишно.

- За първи път опитах рамен. Ужасно ми хареса, макар порцията да беше огромна дори и за моите възможности.

Мнението беше редактирано от Роси на 27.05.19 14:27.

27.05.19
14:34

Неделя, 26.05.2019

Движение:
- Разходка с бързо темпо: 7км за 1:05
- Колело: към 12км (със спирки)

Понеделник, 27.05.2019

Движение:
- 3 поздрава А + малко коригиращи (спеше ми се и трябваше да излезна много рано, затова се получи така половинчато)
- Колело: към 10км (със спирка)

- Вчера минах към бързо ходене, както ме посъветва Марги. Да, след това не се чувствам така премазана, както след тичането. Проблемът е, че отнема малко повече време и трябва да помисля как да го вместя в ежедневието. Засега планирам да го оставя рано сутрин, вероятно в дните, в които работя отвкъщи и уикенда. Вчера освен разходката имаше и доста колело. Този път без товар 🙂 Накрая на деня крачката ми бяха леш. Даже имам мускулна на някакви мускули дето не подозирам, че има 🙂 Днес сутринта също се наложи колело с бързо темпо преди работа заради час за кръв. Тъй като дойдох по-късно на работа, ще се прибера по-късно и днес по всяка вероятност няма да има друго движение.

30.05.19
06:11

Вторник, 28.05.2019
Движение:
Набързо за 15-20 минути вкъщи:
Клек@2х5кг - 4х12
Изтласкване на дъмбели от лег@2х7кг - 3х10
Бедрено сгъване на топка - 3х10
Кик бек@5кг - 3х10 на ръка

- Колело: към 8км

Сряда, 29.05.2019
Движение:
Сутринта: 3 А + 3 Б; коригиращи; мачкане с ролер
Вечерта: Разходка с бързо темпо 8км (тракерът ми е засякъл само 6.5км 😐)

- Не е кой знае какво натоварване, но съм доволна, че успях в трите работни дни тази седмица да се раздвижвам по около час-час и нещо. Стана благодарение на колелото. Вчера беше много под въпрос дали ще успея да се разходя след работа, но намерих време, а и по-важното - чувствах се добре. Сега сме пак на път. В следващите четири дни едва ли ще има нещо по-интересно като движение. Представям си най-вече разходки, но ще видим 🙂

19.06.19
11:22

Пак занемарих днвеника, но не остава време. Вече минаха две седмици от кратката почивка. Седмицата след нея беше доста натоварена заради работа и лекари, а миналата пък бях сама с малката и трябваше желязна организация на времето. Успях да се раздвижвам, но по-малко отколкото ми се искаше. Хубавото е, че стигнах до зала и вече бях два пъти там. Първият път беше някаква опознавателна тренировка с инструктор. Втората вече започна да ми прави програма. Залата е много приятна и има доста неща, а като тренирам там някак по-добре успявам да “изключа” и да се разтоваря отколкото като съм вкъщи. За съжаление програмата ще трябва да си я променя малко, защото въпреки, че казах, че имам някакъв опит и вкъщи съм се занимавала последните месеци, упражненията ми са на машини с по 20 повторения, а тези със свободни тежести са с дъмбелчета-бонбончета от по 1кг?! Не искам да вдигам разни неимоверни тежести, но това просто не ме натоварва достатъчно. Дори мускулна треска нямам. Все едно пърхам на едно място по час. Както и да е. Важното е, че първата стъпка е направена и имам къде да ходя. Другото, което успях да направя е да проуча ситуацията с електро колелата. Даже успях да пробвам и се надявам в най-скоро време да задвижа и нещата по този въпрос.
По същество: за тази седмица имам пърхаща тренировка от понеделник и разходка 6км от днес рано сутринта. В следващите четири дни ще имаме гости и времето, разбира се, ще е лошо. Затова до залата едва ли ще стигна, но ако успея да вмъкна пак някоя ранна разходка по зори ще е супер.

Малко от маршрута по-който се разхождам, а преди тичах:

Мнението беше редактирано от Роси на 19.06.19 11:30.

23.07.19
14:33

За да не стане попълването на дневника на два месеца, вместо на един, реших малко да попиша. Откакто последно писах ходя реводно в залата два пъти седмично - клекчета с дъмбели 6кг, напади и разни машини за гръб и крака. Планът ми беше да правя два пъти седмично разходка, но засега ми се получава само по един път. В два дни от седмицата имам и колело. От тази седмица съм с електро. Пробвах го в неделя по-стабилно и съм много доволна. Бях малко скептично настроена дали ще кача дългия стръмен баир с ремарке с дете и багаж, но беше просто приятно въртене на педалите 🙂 Като цяло физически се чувствам много добре така като се раздвижвам сравнително редовно. Онези болежки, за които бях писала преди време почти изчезнаха. Само дето килограмите ми тежат. Наддавам със същата скорост, както при първата бременност, но някак май ги усещам повече или просто съм забравила 🙂 Сега съм в 21ва седмица с 4кг отгоре. Утре съм на подробен преглед за бебето и се надявам всичко да е наред. Храната ми е основно въглехидратна. В тези жеги не ми се яде особено месо. Риба има и някое и друго яйце и извара, но като цяло преобладават плодовете - череши, малини, къпини, диня, праскови. Размазвам се просто. В края на другата седмица идва отпуската и я чакам с нетърпение. След нея може би пак ще пиша 🙂

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1