22.08.12
22:07
Някои отбори като Бразилия срещу Стенли, Пиаченца и понякога Тренто използват и диагонала в посрещане /и Русия с Алекно и Максим Михайлов/ срещу по - силните сервитьори
23.08.12
09:10
казано от Lachezar Tomov на 22.08.12, 22:07:
Някои отбори като Бразилия срещу Стенли, Пиаченца и понякога Тренто използват и диагонала в посрещане /и Русия с Алекно и Максим Михайлов/ срещу по - силните сервитьори
Както споменах в едно от предишните си мнения - въпрос на налични изпълнители. Нормално е при началния удар на Стенли да се търси начин за подсилване на посрещането и това е един от вариантите, стига диагоналът да има нужната подготовка и качества. Да, това го натоварва с една допълнителна важна задача, но като цяло не му се оставя голям периметър. Има и диагонали, които е по-добре да не се опитват.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.01.16 16:27.
Коле можеш ли дадеш един съвет.Сестрами е в София къде да я пратя да тренира,тя е фен на цска как ти се струва?
ПС тук я бях записал за една година в отбора на Майнц такаче има опит,просто отдавна не съм се прибирал и не знам как стоят сега нещата
Мнението беше редактирано от Special на 24.08.12 17:59.
27.08.12
13:02
казано от Special на 24.08.12, 17:45:
Коле можеш ли дадеш един съвет. Сестрами е в София къде да я пратя да тренира,тя е фен на цска как ти се струва?
Оп, разсеях се и забравих за въпросчето ти.
Нямам съвсем точен поглед върху школите в София, които развиват дамското направление.
Мога да се поинтересувам, разбира се. На колко години е сестра ти?
27.08.12
19:20
Special, играла съм в ЦСКА и в Академик, преди доста време, но ако те интересува по-конкретно инфо, питай :)
Да освежим малко темата, така и така започват повечето първенства... :)
Владимир Алекно обясни как Русия е спечелила олимпийската титла
27.09.12
00:01
Днес Казийски е вкарал 8 аса в три гейма, а Учиков е разпилял с 3 аса и много сервиса Пиаченца в тайбрека
http://www.trentinovolley.it/news/notizie/10580-amichevole-live-itas-diatec-trentino-copra-elior-piacenza-0-0.html
http://www.trentinovolley.it/news/notizie/10582-articolo-partita-pc.html
Коле (или някой друг, който е тренирал), моля отговори - през годините в които си играл имало ли е треньор който да е обръщал по-сериозно внимание на чисто физическата подготовка (без топка).. някой който да е държал да се тренира във фитнеса по определена програма например - еди кой си ден, еди какви си упражнения, еди колко си серии, еди колко си повторения...? Всъщност задавам въпроса сякаш вероятно тези треньори ще са малцинство, но може и да бъркам...
02.10.12
10:22
Няколко пъти посягам да отговоря и все нещо става, та отлагам... :)
Физическата подготовка е фундамент на всеки спорт и волейболът не прави изключение. Всички треньори, които са работили с мен, са обръщали внимание на това. Ходили сме и на специализирани лагери са силова подготовка преди началото на спортния сезон. Винаги треньорът е поставял конкретни задачи във фитнеса - какви упражнения, с какви тежести, колко серии, колко повторения, при каква интензивност и т.н. Знаело се е колко пъти седмично ще се правят силови тренировки и натоварването в тях се съобразява със съответния етап от подготовката и поставените цели. Не съм сигурен, че разбирам съвсем точно какво питаш. Читавите треньори, особено тези в добрите школи, чудесно знаят какво значение има физическата подготовка и съответно й обръщат достатъчно внимание.
Ясно.. учудващо за мен.. мислех че ще е като цяло по-слабо застъпен този аспект - физическите тренировки..
Сега нови въпроси относно прекъсванията, ако не те мъча вече :)
Как мислиш - до каква степен могат треньорските указания, казани в краткото време на прекъсванията, да решат при кого да отиде следващата точка (или няколко). В смисъл - често ли се случва треньора да промени нещо в тези секунди, играчите да го изпълнят и именно и главно заради тази промяна, инициирана от треньора, разиграването да бъде спечелено.
И има ли значима полза от указания в прекъсването от чуждестранен треньор, който говори език, разбиран например само от половината от играчите? Един вид - проблем ли се явява това?
02.10.12
12:40
казано от Трениращ на 02.10.12, 11:08:
Ясно.. учудващо за мен.. мислех че ще е като цяло по-слабо застъпен този аспект - физическите тренировки...
Винаги физическите качества са били в основата на тази игра - когато имаш повече сила, експлозивност, бързина и т.н. можеш да играеш по-успешно. Специфичното е, че след въвеждането на системата Rally-Point малко се промени приоритета на физическата подготовка. Качеството издържливост премина към по-нисък приоритет, защото мачовете станаха доста по-кратки и интензивни.
Как мислиш - до каква степен могат треньорските указания, казани в краткото време на прекъсванията, да решат при кого да отиде следващата точка (или няколко).
Как така - до каква степен? Треньорът иска прекъсване и дава точни указания в следващото разиграване какво да се направи - няма място за творчество при състезателите. Казва се кой конкретно ще атакува, т.е. поставят се директни персонални задачи на повечето от хората на игрището. . Изключение се прави само ако посрещането е толкова безнадеждно неточно, че да няма шанс за изпълнение на указанията. Ако трябва да се дадат по-общи указания, то те се дават директно на разпределителя, тъй като той е човекът, който организира играта по зададената от треньора стратегия. 30 секунди са достатъчно време за такова нещо, то е въпрос на 3-4 изречения.
В смисъл - често ли се случва треньора да промени нещо в тези секунди, играчите да го изпълнят и именно и главно заради тази промяна, инициирана от треньора, разиграването да бъде спечелено.
Ако треньорът е кадърен (знае какво говори, преценил е адекватно игровата ситуация и познава играчите си) - успеваемостта е много висока.
И има ли значима полза от указания в прекъсването от чуждестранен треньор, който говори език, разбиран например само от половината от играчите? Един вид - проблем ли се явява това?
Езиковата бариера (ако съществува) винаги е проблем, но не е непреодолим.
Никога не съм имал чуждестранен треньор де... :)
Ясно.. благодарско! Абе просто ми се струва, че едните указания не биха могли да променят нещо кой знае какво, спрямо това което е щяло да се случи и без да е имало прекъсване.. или поне отстрани като се замисля така ми изглежда.. защото треньора хубаво е замислил нещо, обаче нататък неащта зависят от изпълненителите и противника.. абе с една дума аз по-скоро мисля, че тия указания, които се дават в прекъсванията е почти същото с тях или без тях... знам ли.. та, за това попитах, все пак имаш по ясна представа...
И още няколко неща ако може да изкоментираме.. към кого обикновено са насочени указанията в тези прекъсвания, ако отбора ще посреща? Към разпределителя и този който ще атакува ли? Каква е вероятността да прецениш в момента на разиграването примерно “мога да изиграя топката както каза треньора, но според мен е по-добре да направя друго...”. В смисъл - по своя воля да не изпълниш това което ти е казано.
Има ли ендоморфи в големия волейбол? :)
03.10.12
09:07
казано от Трениращ на 02.10.12, 13:15:
Ясно.. благодарско! Абе просто ми се струва, че едните указания не биха могли да променят нещо кой знае какво, спрямо това което е щяло да се случи и без да е имало прекъсване.. или поне отстрани като се замисля така ми изглежда.. защото треньора хубаво е замислил нещо, обаче нататък неащта зависят от изпълненителите и противника..
Във всички случаи указанията са предимство. Зад тези указания стои преценката на треньора и неговите помощници + статистиката, т.е. вероятността указанията да доведат до успех са сравнително много големи. Вярно е, че състезателите са на игрището и взимат конкретните решения за действие съобразно ситуациите, но тяхната преценка не винаги е максимално точна заради влиянието на емоциите.
От друга страна е по-добре състезателите да не се “разсейват” с отборната тактика, защото това задължително ще се отрази на нивото на тяхната концентрация. Това вече може да се окаже решаващо в много по-голяма степен спрямо събитията на игрището.
От трета страна прекъсване за указания се взима обикновено когато отборът е догонващ и/или резултатът е важен за изхода от гейма (мача). Едно такова прекъсване има психологически ефект - накъсва се темпото на противника, указанията опростяват нещата за самите състезатели, отборът се успокоява и фокусира върху конкретно поставената задача. Да не забравяме, че след такова прекъсване противникът като правило намалява агресивността на началния си удар. Не са много състезателите, които имат сърце и ръка да рискуват сервиса максимално при резултат 27:27, гарантирам ти. :)
абе с една дума аз по-скоро мисля, че тия указания, които се дават в прекъсванията е почти същото с тях или без тях... знам ли.. та, за това попитах, все пак имаш по ясна представа...
Въпросът е дали състезателите ги разбират правилно и дали са в състояние да ги изпълнят точно. :)
...към кого обикновено са насочени указанията в тези прекъсвания, ако отбора ще посреща? Към разпределителя и този който ще атакува ли?
Към почти всички, защото организирането на атаката не е работа само на двама състезатели. Указанията започват с припомняне на най-вероятата задача да посрещачите - статистиката знае къде е и как ще бъде изпълнен началният удар. Задача получава разпределителят - да насочи топката към един приоритетен нападател. Останалите нападатели трябва също да имат готовност (в случай на неточност при посрещане) и задължително да ангажират вниманието на противника. Например центърът да се засили максимално бързо и агресивно, за да задържи противниковия централен блокиращ възможно най-дълго срещу себе си и така да осигури закъсняла и/или разкъсана блокада за избрания краен нападател. Реално всички от състезателите участват, тъй като нападащият се покрива, за да бъде овладяна топката и организирана втора атака, ако го блокират и т.н.
Каква е вероятността да прецениш в момента на разиграването примерно “мога да изиграя топката както каза треньора, но според мен е по-добре да направя друго...”.
Нападателят си запазва правото на преценка в ситуацията. От него се изисква успешна атака, как точно ще я направи - това е негов проблем. Практически е невъзможно да се предвиди напълно как противникът ще изгради блокадата си - дали ще я сглоби и събере навреме, дали ще е двойна или тройна и т.н., съответно и подреждането на защитата на противника. По тази причина избраният нападател действа по своя преценка, но при още по-голяма отговорност, защото целият отбор в такъв момент “работи” за него и действията му ще имат пряко значение за резултата от мача.
Има ли ендоморфи в големия волейбол? :)
Този соматотип не е много подходящ за волейбол и май не се сещам за такива. Може би Любо Ганев.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.10.12 09:08.
Очертава се да играем на четвъртфинал на Евроволей 2013 срещу Русия или Полша... Освен ако не стане чудо като в Лондон пак не виждам възможности за медал.. почвам да се ядосвам сърбите как успяха да се вредят да спечелят толкова медали за последните 20 години, откак са самостоятелна държава горе долу, а ние - само 3 и то все бронз..
Абе, има време.. Цецо Соколов е в подем, Казийски ако се върне, Братоеви ако не “изгният” в Левски.. Камило Плачи ще се постарае.. ама ме съмнява да има резултат..
Мнението беше редактирано от Трениращ на 15.10.12 15:14.
14.01.16
13:15
Я да поизтупам темата от прахоляка на раздела... (party)
Споделям детайл с изцяло практическо значение.
В последните години FIVB се опита да либерализира казуса с докосването на мрежата от състезателите. Имаше условности и място за субективна преценка на реферите - кога и къде по мрежата е докосването, с коя част на тялото, влияе ли на игровата ситуация и т.н. При последната актуализация на правилата всичко това отпадна - докосването на мрежата по време на игра се счита за грешка и се наказва с точка за противника. Кратко и ясно:
11.3.1
Contact with the net by a player between the antennae, during the action of playing the ball, is a fault.The action of playing the ball includes (among others) take-off, hit (or attempt) and landing.
Актуалните правила на играта винаги можете да намерите на официалната страница на FIVB.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.01.16 13:18.
казано от Кольо Пияндето на 14.01.16, 13:15:
11.3.1
Contact with the net by a player between the antennae, during the action of playing the ball, is a fault.The action of playing the ball includes (among others) take-off, hit (or attempt) and landing.
Коле, я обясни на несведущите какво точно предимство носи на докосналия мрежата това?
П. П. Няма ли да е по-интересно волейболът да стане контактен спорт и играчите да се побутват през мрежата? :D
Най-големия майтап е да накараш волейболисти да играят футбол ... а си го барнал ти набива сервиз в главата :)
12.02.16
10:26
казано от Boby_ на 11.02.16, 15:35:
Коле, я обясни на несведущите какво точно предимство носи на докосналия мрежата това?
Мрежата лесно може да се ползва за опора в най-различни ситуации, може да се клати и мести (с ръка можеш да я дръпнеш и посмъкнеш с десетина сантиметра - опъната е сравнително много здраво, но все пак има някакъв толеранс на еластичност).
П. П. Няма ли да е по-интересно волейболът да стане контактен спорт и играчите да се побутват през мрежата? :D
Докато отборите са еднополови - не виждам нищо интересно в това... (giggle)
казано от Dymag на 12.02.16, 01:06:
Най-големия майтап е да накараш волейболисти да играят футбол ... а си го барнал ти набива сервиз в главата :)
Футбол с волейболисти е нещо, което не е за всеки. :)
Навремето отказахме 1-2 звезди на тогавашното българско футболно първенство - нито се справят с правилата, нито могат да играят футбол без да смилат краката на околните.
казано от Кольо Пияндето на 12.02.16, 10:26:
Мрежата лесно може да се ползва за опора в най-различни ситуации, може да се клати и мести (с ръка можеш да я дръпнеш и посмъкнеш с десетина сантиметра - опъната е сравнително много здраво, но все пак има някакъв толеранс на еластичност).
Между докосване в рамките на част от секундата и издърпване надолу с няколко сантиметра има доста съществена разлика. Щом съдиите могат да преценят коя топка е ударена и коя - носена (извинявам се, ако не е точният волейблен термин), не виждам защо да не могат да правят разлика и между дърпане и докосване на мрежата.
12.02.16
11:00
казано от Boby_ на 12.02.16, 10:29:
Между докосване в рамките на част от секундата и издърпване надолу с няколко сантиметра има доста съществена разлика. Щом съдиите могат да преценят коя топка е ударена и коя - носена (извинявам се, ако не е точният волейблен термин), не виждам защо да не могат да правят разлика и между дърпане и докосване на мрежата.
Има разлика между дърпане и докосване, разбира се. През изминалите години FIVB се опита да дефинира тези неща - кога, къде, при какви ситуации може да се докосва (оказва ли влияние върху игровата ситуация, дава ли игрово предимство на някой и т.н.), но резултатите не бяха добри - твърде много субективизъм и относителност в решенията, съответно спорни отсъждания. Затова решиха проблема по сталински - никакво докосване, всяко такова се счита за грешка.
При подаване нещата се преценяват по-лесно - ако подадеш с две ръце отгоре и топката се върти във въздуха - отсъжда се ‘носена топка’ (това е терминът) и това се счита за твоя грешка. Известен толеранс по този параграф се дава на разпределителя, за останалите е доста строго.