Болки в кръста (протрузия) и спорт?

aaa

03.09.12
10:22

От около 3 години вече имам непостоянна болка ниско в кръста - понякога ме боли отвратително много (на моменти едвам съм ставала от леглото), понякога не го усещам. Миналата година ми изписаха физиотерапия и Нимезил (болкоуспокояващо) - мина ми, но после пак почна да ме боли. Преди няколко месеца ходих по лекари отново, направиха ми скенер и ми казаха, че имам ”протрузия на диска L4-L5”. В момента карам трети курс физиотерапия (втори за тази година), но не изглежда да ми мине скоро. :/

Лекарят ми каза, че може да е спортна травма (тренирала съм много лека атлетика /гюле/ и джудо), може да е рязко навеждане или вдигане на тежко. Препоръча ми да не вдигам тежко, да го пазя (завивам) кръста, да не се навеждам рязко и че мога да продължа да си спортувам, но с едно наум.

Въпросът ми е: понеже имам огромното желание тази година да запиша някакъв спорт, според вас кик-боксът лоша идея ли е? Защото ми се искаше да е някакво бойно изкуство и първата ми мисъл беше да продължа с джудо, но с тия подмятания и хвърляния, кръстът ми съвсем на нищо ще стане.

Темата беше редактирана от aaa на 03.09.12 10:23.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Лоша. Направила си дискова херния. Всичко що травмира по някакъв начин областта на гръбнака, дали ще е посредством усуквания, дали ще е заради вибрации, да не говорим за директни удари, ще влоши положението. Аз бих ти препоръчал плуване.

03.09.12
15:23

Ще сбъркаш ако оставиш кръста без движение.Аз също съм с дискова херния, но успявам да го поддържам без болка, благодарение на хиперекстензии и мъртва тяга с малки тежести и много повторения.Изградиш ли мускулите около кръста, ще изчезне и болката.Това е защото мускулите отнемат напрежението от гръбнака.Това е от моя скромен опит, дано съм бил полезен.

Мнението беше редактирано от dieseldriven на 03.09.12 15:26.

aaa

03.09.12
17:31

Ами аз като правя силова тренировка, си правя и 3 серии по 15 хиперекстензии. Тренирам вкъщи и нямам лост за мъртва тяга. Но брат ми, който също имаше проблеми с кръста, каза, че като почнал да прави хиперекстензии и мъртва тяга, спряло да го боли.

Иначе лекарят ми препоръча сутрин, като се събудя да правя “люлка” - по корем, ръцете и краката се вдигат, за да се докоснат и с ръцете хващам глезените... също и “супермен” да правя.

Благодаря за съветите!! :)

04.09.12
00:07

Който и да е боен спорт при спаринг няма как да знаеш какво ще се случи и риска от контузия е огромен особено в твойто положение.

Мнението беше редактирано от aleks на 04.09.12 00:54.

26.01.13
11:13

dieseldriven или някой друг с протрузия, моля да ми споделите какви упражнения са подходящи за мен  .. (Вече 3 месеца не спортувам ,защото не знаех какво точно ми има. . оказа същото като на вас, протрузия на L4 и L5) Казаха, ми че е добре да ходя на йога и плуване . . добре ли е да правя долни коремни преси . . и какви други уяражнения са необходими, за да заздравя мускулите в областта на кръста?
Благодаря предварително

Мнението беше редактирано от Lisa на 26.01.13 11:14.

28.02.13
22:45

http://lubomirivanov.com/1383/

аз съм с дискова херния на Л5 Ес1 и правя упражненията от линка в периода след кризата - всеки ден се правят, като се увеличават повторенията. плуването е най-подходящо като спорт при това състояние. всякакви други, при които се тръскаш силно и усукваш са нежелателни меко казано.

15.03.13
15:05

Здравейте, аз също страдам от същият проблем (протрузия на ниво L4-L5). Първите признаци на болка започнаха преди година и половина, но тогава не обърнах голямо внимание на проблема. Обаче миналата година по това време при местенето на един диван си сецнах кръста. До тогава никога не съм подозирал, че може да ми се случи подобно нещо, винаги съм поддържал добра физическа форма. От 1 година насам не знам какво е да не те боли кръста. Ходя от време на време на плуване, но явно не е достатъчно. Като всеки човек, чиято работа е свързана с ежедневно висене пред монитора, водя доста заседнал начин на живот. Вече съм затлъстял достатъчно (по моите стандарти де - 90кг/180см) и реших да се взема в ръце.
Та така, ще следя темата с интерес, надявам се да има развитие и повече хора с подобен проблем да пишат, как са се преборили с него :)

Здравейте аз също съм с протрузия занимавам се активно с борба вече 2години болката си е голяма схваща ми се десния крак боли ме от дясно та направих ЯМР имам и сплескан 11 прешлен какво мислите мога ли да продължа АКТИВНО СЪС БОРБА НЕ ИСКАМ ДА СПИРАМ

26.03.14
09:33

здравейте
след претоварване от тренировки по степаеробика, пилатес и народни танци ми се появи дископатия с прещипване на седалищен нерв на левия крак . Вече ми поотмина и искам да се върна на тренировки поне само на пилатес, но се притеснявам какви упражнения да не правя за да не стане дискова херния. Разбрах, че е важно да укрепя мускулите на гърба и кръста, но точно от такива упражнения ме е страх да не се сецна, направо ме е страх да се наведа , а как ще тренирам не знам.
Тъй като съм доста слаба 1.65 , 47 кг ми препоръчаха да кача мускулна маса , защото сега цялото натоварване се поема от костите.
Моля за съвет  какви упражнения да избягвам и на какви да наблягам?
Благодаря.

31.08.15
17:41

Здравейте, имам дискова херния на l5s1. Изпитвам болка само докато съм седнал. Какво мога да направя, за да коригирам проблема освен упражненията и правилата стойка? Упражненията за т. нар. core изометрични и в/у швейцаркса топка започнах да правя.

казано от RainMan на 31.08.15, 17:41:

Здравейте, имам дискова херния на l5s1. Изпитвам болка само докато съм седнал. Какво мога да направя, за да коригирам проблема освен упражненията и правилата стойка? Упражненията за т. нар. core изометрични и в/у швейцаркса топка започнах да правя.

Имам 2 протрузии. Не мога да ти кажа, какво да направиш и какво ще ти помогне, ще ти кажа кое помогна на мен.
Подобряване на стойката, подобряване на стойката при седене, покупка на качествен матрак.Заздравих си мускулите на кръста, таза и корема и да чукна на дърво в момента нямам никакви проблеми.Пробвал съм какви ли не упражнения и гимнастики и при мен най-добър ефект дадоха няколко неща:
Висене на лост - всяка тренировка го правех, чувствах си кръста много добре след няколко минути висене
Планк - в началото съвсем внимателно и по малко, в момента ползвам допълнителна тежест
Хиперекстензии
Стречинг на задно бедро.
Мъртва тяга с трап бар, при мен мина време докато включа тягата с лост, в момента нямам никакви проблеми с нея
Хип тръст.
В общи линии при мен нещата бяха на принципа проба-грешка. В началото навсякъде със собствено тегло или смешни тежести, леко и да няма никакъв дискомфорт, появи ли се болка спираш, постепенно според субективни усещания (болка) разбираш, кое ти върши работа и кое трябва да избягваш! Навсякъде добре стегнат корем и максимално правилна техника.  Успех!

Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 04.09.15 12:47.

08.09.15
22:11

казано от Момчил Ганев на 04.09.15, 12:46:

....Успех!

Благодаря! Започвам да ги пробвам как ще ми се отразят.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1