21.09.12
23:57
Вероятно много от вас вече са си задавали този въпрос - нездравословен ли е фитнесът. Огромното натоварване, падащо върху костите и ставите, обработването от страна на тялото на огромно количество храна (при това най-често със смесен характер - въглехидрати, белтъчини и мазнини, приети по време на едно и също хранене, а не разделно) и последващото обработване и използването на енергията или превръщането на веществата в тъкан, стресът за нервната система... Тези и други неща не затормозяват ли тялото прекалено много? Сещам се за хората, живеели в древни времена. Те са умирали доста рано не само защото медицината не е била много напреднала, но и болестите ги застигали в по-ранна възраст заради тежката работа, която се е налагало да вършат. Тази работа ги е износвала рано-рано. Фитнесът няма ли подобен ефект? Какво мислите?
Темата беше редактирана от DDD на 21.09.12 23:58.
Да, нездравословен е - гуруто на фитнеса, Джак Лалейн умря млад, само на 96 години.
Навремето средната продължителност на живота е била ниска, защото масово хората са умирали от болести, глад, бедствия и войни.
Мнението беше редактирано от Петко К на 22.09.12 00:32.
Ако се замислиш,съвременният човек е най-изнеженото същество на планетата.Не,фитнесът,не е нездравословен.Стига сам да не го направиш такъв.
Остави хората да пият пушат, да се дрогират и да правят други полезни и приятни неща, ние ще се съсипваме с 1 умопомрачително тежък час във фитнеса.
http://imageshack.us/a/img43/9518/41999246.png
5 години и половина напълно изгубени, НО пък ти току що спечели златен скункс special edition с BBtem щампа, позлатен 18 карата за най забавното заглавие на тема, което някога съм виждал тук. (sun)
И аз сьм си мислел за това.
Например ако на сьрцето му е заложено да работи генетично,да речем 80 години и да бие по 60 пьти на час ,когато се пришпорвамеме и бие 140 на час ,не се ли скапва по -бьрзо? Например за 75?
Все пак е само помпа)))))
Не,сърцето е мускул както бицепса ти и се адаптира към факта,че му се налага да бие по - усилено.Затова на атлетите пулса в покой им е по - нисък от на човек без много физическа активност.
Така наречената ‘спортна брадикардия’?
Ако е така-Какво става стова голямо сьрце когато спреш ?Свива ли се пак?
Или си остава голямо?
22.09.12
11:24
Ми не знам.
Баба ми е родена на нивата, няколко часа след като пра баба я е родила е била с мотика в ръка. Баба от как е родена там изкарва над половината си ден там, ама не в лежане под сянката на някой орех,а с мотика в ръка.
С дядо ми цял живот са бачкали физически труд, копане, бране, мъкнене, садене и т.н.
Не са ходили на фитнес и са яли квото има на село, но не са пушили и не са пили.
Дядо е над 80 години и последния път реши да направим едно състезание с по една права лопата в ръце, направи ме див петел. Което му даде основание да ми се подиграва на фитнеса :).
Пита ме аз кво ми е тоя фитнес като не мога да си изкарам хляба на нивата :).
То и професор Павел Добрев съживява хора чрез щанги и труд (може да видите краткото но показателно филмче за него из мрежата).
И докато едно време хората са живяли дълго заради труда си и чистата храна, днес младежите като чуят за труд, се сещат, че трябва да си оберат картофите на нивата във фейсбук.
А храната ни е:
http://dnes.dir.bg/news/tzarevitza-plahove-GMO-monsanto-gennomodifitzirana-tzarevitza-raundap-12033835?nt=10
казано от loke на 22.09.12, 09:02:
Например ако на сьрцето му е заложено да работи генетично,да речем 80 години и да бие по 60 пьти на час ,когато се пришпорвамеме и бие 140 на час ,не се ли скапва по -бьрзо? Например за 75?
Ама къде ги четете тия глупости ?! Кога пък разчетоха ДНК, че откриха и че пише, че имаш 8 396 751 удара и на и 752-рия и ти пада шалтера...Ма простотии от класа!!! Че и теми се пускат...
По т.нар. “тема”: Естествено, че фитнесът е супер нездравословен - как дори се подвоуми по въпроса не знам!... Затова по-добре, ти, MoDz, като принцеса Абрикотин, си стой в замъка и ший гоблени! Единственатa опасност е да се убодеш!
Мнението беше редактирано от Петър на 22.09.12 11:43.
22.09.12
11:50
Що му се хвърлихте на момчето така бе? Бахти отношението.. Нещо става в тоя форум напоследък.
казано от Кристиян Дончев на 22.09.12, 11:50:
Що му се хвърлихте на момчето така бе? Бахти отношението..
Е с перце ли да го галим? Чудя се какво очаква той, задавайки ТОЗИ въпрос в ТОЗИ форум? Нима е очаквал някой да му каже “да, в нездравословен е”?
При така зададен въпрос е ясно какво мисли авторът. И независимо дали някой му обясни ползите от фитнеса (а не виждам това как може да стане в един пост, отделно кой би имал това търпение и време), то той (авторът) едва ли ще промени позицията си. А и не мисля, че за тези 5 години, както каза колега по-горе, авторът е нямал възможност да прочете това-онова из статиите. Но просто не си е направил труда, а с цялата си арогантност той идва и изс*ира тази тема тук, и на свой ред аз питам защо тогава някой от нас трябва да си прави труда да бъде мил, учтив и любезен?
казано от Кристиян Дончев на 22.09.12, 11:50:
Нещо става в тоя форум напоследък.
Що се отнася до теми като тази, нищо конкретно не виждам да става с форума - разликата е, че това, което сега правят няколко човека, преди го правеше 1 (сещай се кой), и това се приемаше за съвсем нормално и дори очаквано...
Мнението беше редактирано от Петър на 22.09.12 12:41.
22.09.12
12:51
Дори и да е вярно (според мен е откровена глупост), простата аритметика показва следното:
Нормален пулс за мъже 60-70 удара/минута. Това прави 93600 удара на денонощие при среден пулс 65 уд/мин.
Моя пулс е около 50 уд/мин (докато легна за ЕКГ и ми наредят електродите ми пада често и до 47-48, та ме карат да стана, да правя лицеви опори, клекове, за да го забързам, защото под 50 уд/мин не се приема за реално ЕКГ). Та 23 часа х 50 уд/мин прави 69000 удара, плюс 1 час фитнес дневно (а това не е всеки ден) при пулс 140 уд/мин (даден за пример от тебе, не че държа толкова висок пулс през цялото време) това са още 8400 удара, т.е. 77400 удара за денонощие тотал или с 16200 удара по-малко от средното за нетрениран човек, т.е. печеля малко повече от 5 часа по-дълъг живот на денонощие... И кой викаш ще си “изтупка” по-бързо лимита на сърцето??? И не, не се свива после ако спреш, тва да не е стафида? Ама па и защо ти е да спираш нещо толкова полезно и здравословно? ;)
ПП: написал си 60 пъти на час, не знам да има такъв пулс на жив човек.
казано от MoDz на 21.09.12, 23:57:
Вероятно много от вас вече са си задавали този въпрос - нездравословен ли е фитнесът.
Ми не съм си го задавал, не обичам да си задавам безсмислени въпроси, някак ми се струва, че се самопринизявам така. ;)
Разделното хранене е една недоказана и отживяла теория, четеш стари учебници. За древните времена и старите хора, за бабите и дядовците ни се изписа достатъчно, подкрепям. За износването на костите и ставите погледни на човешкото тяло като на една машина... Не си ли чувал лафа, че колата не се скапва от каране, а от седене...
Иначе за стреса си прав... Ако лежиш и пърдиш по цял ден, стреса няма да е такъв... Стига да внимаваш да не пръднеш много силно, че ще се вземеш да се стреснеш де, ще ти се разтупка сърцето и ще си изтупка лимита по-рано...
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 22.09.12 12:56.
22.09.12
13:05
За момчетата, които след една седмица във фитнеса започват метан и след време идват с цироза в токсикологията, е вреден. За плажните културисти с хиляди коремни преси на ден, лежанка и изкривена стойка също е вреден. За хора, които влагат ум в тренировките, собствен или чужд, но истински ум, фитнесът удължава живота и го прави по - приятен, възпитава определени качества /нямам предвид нарцисизъм, а волеви качества/. Рискът от контузии при правилно трениране е малък, а рискът от заболявания от липса на движение/тренировка след време е много, много висок, да не кажа 100%, особено ако работиш на бюро.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 22.09.12 13:06.
22.09.12
13:11
В едни граници е здравословен, след това не е! Всяко нещо с което се прекалява е нездравословно. Опитвам се с малко думи да кажа много - дано ме разберете!
Мнението беше редактирано от Владимир Караиванов на 22.09.12 14:12.
22.09.12
14:28
За мен фитнеса е много здравословен: сила, маса, отделно те учи че не всичко става бързо и както искаме. Капка по капка - вир. Учи на търпение. Но има си и своите отрицателни черти: ако се прекали с работни тежести става фал, а този фал може и да е доживотен, ако се приема вече си баш химия, инжекции и тем подобни глупости виждате на снимки и клипчета какво става с мускулите след време.
Хората едно време са умирали млади, защото една настинка и си пътник, инфекция и си патник. Може би за това бабите в градския още не се къпят зимата. Мислят си, че това ще е краят.
Много неща са вредни. И да дишаш е смъртоносно. :D Кое, как и колко, в сравнение с....?
казано от loke на 22.09.12, 11:09:
Така наречената ‘спортна брадикардия’?
Ако е така-Какво става стова голямо сьрце когато спреш ?Свива ли се пак?
Или си остава голямо?
Защо спираш? Това е начин на живот, а не сезонно хоби. Не ходиш на фитнес, за да изглеждаш добре и ...да се ожениш, нали? :)
Това е, което правим.
22.09.12
15:57
казано от Ачо на 22.09.12, 14:28:
За мен фитнеса е много здравословен: сила, маса, отделно те учи че не всичко става бързо и както искаме. Капка по капка - вир. Учи на търпение. Но има си и своите отрицателни черти: ако се прекали с работни тежести става фал, а този фал може и да е доживотен, ако се приема вече си баш химия, инжекции и тем подобни глупости виждате на снимки и клипчета какво става с мускулите след време.
По - страшно е това, което става с органите след време! Особено когато аматьори без опит ги опитват в тинейджърските си години, направо стават наркомани, а в зависимост от химията и продължителността на живота им може да е като на хероиновозависими
22.09.12
20:53
Имайки предвид храната която ядем, въздуха който дишаме и стреса от ежедневието, то фитнесът е едно от най-здравословните неща които човек може да направи за себе си. Но както с всяко друго нещо - в съответните граници!
казано от Петър29 на 22.09.12, 12:19:
При така зададен въпрос е ясно какво мисли авторът. И независимо дали някой му обясни ползите от фитнеса (а не виждам това как може да стане в един пост, отделно кой би имал това търпение и време), то той (авторът) едва ли ще промени позицията си.
Как така е ясно какво мисля? Според мен фитнесът е здравословен, но просто ми беше интересно да чуя мненията на по-опитни от мен хора. Освен това позицията си я променям според обективни факти, не съм фен на сляпото следване на дадена философия.
Благодаря за отговорите.
Всичко е вредно. Светът се е превърнал в отровна клоака. Водата не става за пиене, храната не става за ядене, въздуха не става за дишане. (puke)
Добре поне, че се намират сгодни женици за е***е.
По тоя повод си отварям една биричка. Наздраве!
(beer)
казано от Veso Pervazov на 22.09.12, 12:51:
Все пак е само помпа)))))Дори и да е вярно (според мен е откровена глупост), простата аритметика показва следното:
Нормален пулс за мъже 60-70 удара/минута. Това прави 93600 удара на денонощие при среден пулс 65 уд/мин.
Моя пулс е около 50 уд/мин (докато легна за ЕКГ и ми наредят електродите ми пада често и до 47-48, та ме карат да стана, да правя лицеви опори, клекове, за да го забързам, защото под 50 уд/мин не се приема за реално ЕКГ). Та 23 часа х 50 уд/мин прави 69000 удара, плюс 1 час фитнес дневно (а това не е всеки ден) при пулс 140 уд/мин (даден за пример от тебе, не че държа толкова висок пулс през цялото време) това са още 8400 удара, т.е. 77400 удара за денонощие тотал или с 16200 удара по-малко от средното за нетрениран човек, т.е. печеля малко повече от 5 часа по-дълъг живот на денонощие... И кой викаш ще си “изтупка” по-бързо лимита на сърцето??? И не, не се свива после ако спреш, тва да не е стафида? Ама па и защо ти е да спираш нещо толкова полезно и здравословно? ;)
ПП: написал си 60 пъти на час, не знам да има такъв пулс на жив човек.казано от MoDz на 21.09.12, 23:57:
Вероятно много от вас вече са си задавали този въпрос - нездравословен ли е фитнесът.
Ми не съм си го задавал, не обичам да си задавам безсмислени въпроси, някак ми се струва, че се самопринизявам така. ;)
Разделното хранене е една недоказана и отживяла теория, четеш стари учебници. За древните времена и старите хора, за бабите и дядовците ни се изписа достатъчно, подкрепям. За износването на костите и ставите погледни на човешкото тяло като на една машина... Не си ли чувал лафа, че колата не се скапва от каране, а от седене...
Иначе за стреса си прав... Ако лежиш и пърдиш по цял ден, стреса няма да е такъв... Стига да внимаваш да не пръднеш много силно, че ще се вземеш да се стреснеш де, ще ти се разтупка сърцето и ще си изтупка лимита по-рано...
Добра аритметика,но
ти не си с пулс 50 удара в минута/час )),това ти е пулса в покой и в легнало полужение,нали когато станеш и трьгнеш за някьде вече е 57-58 да речем ,ако ти скочи -докато си ходиш нанякьде -питбула на комшията ще стане 120 за секунди ????- за това не ги обичам математиките .))
Предполагам ,че разбра какво питах .И аритметиката не ми го обясни на мен.Примера сьс стафидата ми хареса.Явно бицепсите ми са стафидени когато не ги тренирам се свиват)))
Ще тренираме цял живот -ами добре.аз тренирам /спортувам от 7 годишен сега сьм на 38 (((до 75 ми остават колко?37 още толкова и това ще е ))))))))Как се виждаме на 60 да тренираме?ХАХХА.
Както и да е -всичко добро и весели празници
29.12.12
02:30
казано от loke на 28.12.12, 22:17:
Добра аритметика,но
ти не си с пулс 50 удара в минута/час )),това ти е пулса в покой и в легнало полужение,нали когато станеш и трьгнеш за някьде вече е 57-58 да речем ,ако ти скочи -докато си ходиш нанякьде -питбула на комшията ще стане 120 за секунди ????- за това не ги обичам математиките .))
Ми да де... То и нормалния статистически пулс от 65уд/мин, за който смятам Е в покой. А иначе и човека с нормалния пулс става, тръгва за някъде и може да му скочи питбула на комшията ти. Т.е. колебанията ги има и при него и при мене. Затова и пулса се мери в покой... Говорим за това, че разликата между моя и нормалния пулс е 15 удара в минута и за натрупването на тази разлика за денонощие/месец/година. Ако искаш мога да ти сметна не с конкретни стойности, а с (х-15), ще видиш, че резултата е същия. Аз пък затова ги обичам математиките ;). Между другото съм смятал за 65уд/мин, а за нормален пулс всъщност се приема 60-100уд/мин, т.е. средно 80… Нали се сещаш колко по-отчетлива разлика ще се получи ако сметна за 50 и 80?? Ще бъде двойна.
Предполагам ,че разбра какво питах .И аритметиката не ми го обясни на мен.Примера сьс стафидата ми хареса.Явно бицепсите ми са стафидени когато не ги тренирам се свиват)))
Свиват се щото намалява обема на мускулната клетка и дебелината на мускулното влакно. Докато при хипертрофия на сърцето говорим за увеличаване на количеството на изпомпваната кръв с един удар поради по-голямата сила, с която се съкращава сърдечния мускул. И ако бицагите ти почиват като не тренираш, то сърцето не почива, а работи... Освен това говорим и за увеличаване на обема на лявата камера. Това е малко по-различно от нарастването на бицагите, нали? Едното е увеличаване на размера в следствие нарастване на влакната, които го изграждат, другото е увеличабане на обема на кухината в следствие разтягане на обвивката... Горе-долу като разликата между това да ти порасне х*я и това да ти порасне кожата на х*я? Малка, ама съществена :D ;) :D Те ти го и на картинка цък.
Иначе за твое успокоение съществуват данни, че брадикардията е преходна при около 36% от спортистите и при тази част след спиране на спорта постепенно изчезва с времето.
Ще тренираме цял живот -ами добре.аз тренирам /спортувам от 7 годишен сега сьм на 38 (((до 75 ми остават колко?37 още толкова и това ще е ))))))))Как се виждаме на 60 да тренираме?ХАХХА.
А защо не? Аз пък тренирам от 6 годишен и какво? Ако имаш желание и е съобразено с физиологичните промени, причинени от възрастта, не виждам причина да не тренираш. Метни един поглед тук. Някъде надолу ще видиш постижение от 150кг тяга, 100кг клек и 70кг бенч... Прави ги някакъв 81 годишен дядка. Или S/B/D 190/100/190 от 82 килограмов +75 годишен старец. Или 552,5 кЕла трибой от 110 килограмов шкембелия от същата възрастова група... Дълбок респект към такива хора. Ще ми се на тези години ако не да поставям рекорди, то поне да съм жив и да посещавам още залата...
Както и да е -всичко добро и весели празници
Благодаря за пожеланията, весели празници и на тебе.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 29.12.12 03:09.
29.12.12
11:35
казано от Veso Pervazov на 29.12.12, 02:30:
и... Освен това говорим и за увеличаване на обема на лявата камера. Това е малко по-различно от нарастването на бицагите, нали? Едното е увеличаване на размера в следствие нарастване на влакната, които го изграждат, другото е увеличабане на обема на кухината в следствие разтягане на обвивката...
Май не си допрочел нещо статията, която сам си линкнал, в която пише, че сърцето увеличава масата си, освен обема си!!!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 29.12.12 11:35.
29.12.12
13:18
Ти пак ли изпълзя да даваш некомпетентни мнения, базирани на малко четене и още по-малко мислене?
казано от megabolic x на 29.12.12, 11:35:
...пише, че сърцето увеличава масата си, освен обема си!!!
Ти да виждаш някъде да съм писал обратното? То освен това се случват още много неща, като изграждане на нови капиляри например, което обаче не причиняват пряко увеличаване на количеството изпомпвана кръв и съответно спадане на пулса... И затова не съм сметнал за нужно да го споменавам.
Но пък съм написал:
казано от Veso Pervazov на 29.12.12, 02:30:
...Освен това говорим и за увеличаване на обема на лявата камера.
(обърни внимание на червеното), за да може хора с малко повече мозък от тебе (щото при тебе явно не се получава) да видят, че има И други неща, които се случват и ако ги интересува по-подробно да прочетат в статията.
Обаче ми прави впечатление нещо друго... Явно мненията ми са интересни, поучителни и авторитетни за тебе, иначе не виждам защо толкова целенасочено ще ги следиш, включително и в тази стара тема, в която ти нямаше участие...
Баси как ти сипах... Понякога ми става жал, ма пa бързо ми минава. :D :D :D
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 29.12.12 13:20.