За или против пържените храни в зехтин ?

06.11.12
13:29

Здр, какво е мнението ви за пържено место в зехтин на бавен огън? Или евентуално задушено пак в тиган на бавен огън ?

от доста време, месото все със зехтин на тиган си го правя. не е чак пържено, да го удавиш в зехтина, а само подмазвам тигана. не виждам нищо лошо ако не се прекалява

06.11.12
18:07

Вкусно е :) , ползвай екстра върджин :Р

06.11.12
22:37

казано от Dampio на 06.11.12, 18:07:

Вкусно е :) , ползвай екстра върджин :Р

Екстра върджин за пържене е все едно като да смелиш на кайма бон филета!!

Мнението беше редактирано от megabolic x на 06.11.12 23:43.

07.11.12
02:12

казано от megabolic x на 06.11.12, 22:37:

казано от Dampio на 06.11.12, 18:07:

Вкусно е :) , ползвай екстра върджин :Р

Екстра върджин за пържене е все едно като да смелиш на кайма бон филета!!

Какво имаш предвид, че при висока температура се губи качеството ?

07.11.12
09:32

Зехтина като цяло не е подходящ за термична обработка.

07.11.12
09:41

казано от asdasdasdasdz на 07.11.12, 02:12:

казано от megabolic x на 06.11.12, 22:37:

казано от Dampio на 06.11.12, 18:07:

Вкусно е :) , ползвай екстра върджин :Р

Екстра върджин за пържене е все едно като да смелиш на кайма бон филета!!

Какво имаш предвид, че при висока температура се губи качеството ?

При висока температура става слънчогледово олио от 10лв. За пържене ползвай масло , мас или ако си с по-голям бюджет кокосово масло.

07.11.12
11:20

Абе я стига сте дрънкали глупости! Екстра върджин е типът зехтин подходящ за термична обработка. Слънчогледово олио ставало...

07.11.12
11:25

http://www.teatronaturale.com/article/1769.html

07.11.12
11:35

Единствената ми грешка бе че препоръчах екстра върджина за готвене, а той трябва да се консумира суров, с останалите типове зехтин няма проблем.

18.12.13
16:15

казано от Стоян на 07.11.12, 11:25:

http://www.teatronaturale.com/article/1769.html

Много интересна статия, кояти стига до извод, че екстра върджин зехтина е най-подходящата мазнина за готвене.

Our reasoning brings to a conclusion: using extra virgin olive oils to cook is an excellent choice, both for the taste and for health, provided that a high quality, fresh and not acid oil is chosen.

ПС. Съжалявам за съживяването на темата, но ми се стори интересна.

18.12.13
16:38

Зехтина НЕ Е устойчив на голяма температура ! Животинските мазнини са най-подходящи за “пържене” /краве масло примерно или свинска мас/ много по устойчиви са на топлина и не стават канцерогенни.

Просто думата да използваш екстра върджин зехтин който е СТУДЕНО ПРЕСОВАН /защо ли??/  за пържене звучи просто смешно като се замислиш студено извлечен /под 45 градуса/  и ти ще го пържиш ??ужас :) А мислете малко бе хора. Като го обработите с топлина става същия шит като слънчогледовото от 1.50 литъра някой по нагоре беше писал ,че става като това от 10 лв кое му е 10 лв ? 5 литра май :) :D

Мнението беше редактирано от garret gt на 18.12.13 16:40.

19.12.13
15:20

казано от garret gt на 18.12.13, 16:38:

Зехтина НЕ Е устойчив на голяма температура ! Животинските мазнини са най-подходящи за “пържене” /краве масло примерно или свинска мас/ много по устойчиви са на топлина и не стават канцерогенни.

Просто думата да използваш екстра върджин зехтин който е СТУДЕНО ПРЕСОВАН /защо ли??/  за пържене звучи просто смешно като се замислиш студено извлечен /под 45 градуса/  и ти ще го пържиш ??ужас :) А мислете малко бе хора. Като го обработите с топлина става същия шит като слънчогледовото от 1.50 литъра някой по нагоре беше писал ,че става като това от 10 лв кое му е 10 лв ? 5 литра май :) :D

Очевидно има предвид ,че зехтинът става просто скъпо олио.

20.12.13
09:44

Всичко в умерени граници не е вредно, но определено за пържене за предпочитане са животинските мазнини, а от растителните - кокосово и палмово поради това че са богати на наситени мазнини.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1