За или Против ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова АЕЦ?

Прескочи до:

30.01.13
00:06

казано от Veso Pervazov на 29.01.13, 22:19:

Гледам Марин Томов добре ти е отговорил, та мисля да не се повтаряме.

Лятно време товара на системата е под 3ГВтч. За сравнение зимата е 4,5-6ГВтч, а в най-студените зимни дни често надхвърля 7,5ГВтч (данни от Електроенергийния системен оператор, дъщерно дружество на НЕК). Така че климатиците само ще спомогне да се балансира по-лесно системата като сваля зимната и увеличава лятната консумация. Пък и през лятото има и повече слънце и фотоволтаиците ще компенсират консумираното от климатиците :)

Хаааахахаха. Мооооляааа? Лятно време товара е 3 ГИГАВАТЧАСА ли? 3 ГИГАВАТЧАСА??? Я да видим сега драги ми смехурко.велики ми “специалисте” по енергетика знаеш ли каква е разликата между МЕГАВАТ и МЕГАВАТЧАС? Между ГИГАВАТ И ГИГАВАТЧАС? Или разлика няма ще кажеш? Ябълки,круши,все едно е. Никога не е късно човек да стане за резил. Слава богу,че с тези “блестящи знания” в енергетиката и електротехниката не управляваш шести блок в Козлодуй. Отдавана да си ни вдигнал във въздуха.

Сам си противоречиш. Пишеш,че трябват заместващи мощности за блоковете 1-4 и това ще бъде блок 7. А за същия блок в Белене разправяш,какво щяли сме да правим толкова много енергия. Според теб кое е по-тежко? Едно кило желязо или едно кило вълна? Давам ти тая логическа задачка за решаване. С допълнение. Един реактор от 1000 мегавата ще дава мощност в АЕЦ Белене 1000 мегавата. Колко мегавата ще дава същият реактор инсталиран в Козлодуй?

А Мартин Томов нищо не ми е отговорил по същество. Той само ми дава ненужна информация,че когато през нощта фотоволтаиците не работят се правело превключване към електрическата мрежа,към националната енергосистема. Което не е отговор и не решава проблема,драги ми Первазов. Защото волтаиците не дават никаква мощност тогава и цялото натоварване се поема от класическите електроцентрали. За което те трябва да имат необходимата мощност. Тоест през деня ще се направи икономия на гориво. Но това не значи,че ще трябва по-малка инсталирана мощност на обикновените електроцентрали. Иначе след залез слънце,енергосистемата ще се срине и тежко и горко на потребителите. Анадънму? :D

И хайде да видим кой е учил физиката за двойка. Правиш ли разлика между КПД и калории необходими да стоплят вода. Помниш ли какво беше определението за калория като мерна единица. Количеството енергия необходимо да повиши температуирата на хикс литра вода с 1 градус. Тоест какъвто и КПД да имаш за да повишиш топлината на водата в бойлера от 10-15 градуса до 50-60 ще се изразходва определено количество калории,което е константна величина и няма как да се намали. А това ооо велики ми “специалисте” по енергетика влязъл с двойка по физика във военното училище произтича от термина “специфична топлоемкост на водата”. Това е по законите на физиката. Оставям на теб да обясниш какво е това животно “специфична топлоемкост на водата”.

Пожелавам ти по-нататъшен успех в енергетиката академик,професор,доктор на физическите науки Весо Первазов :D Днес демонстрира блестящи знания в областта и научихме много неща от теб. Които никой енергетик дори не знае. :)

Мнението беше редактирано от Миро на 30.01.13 00:07.

30.01.13
11:58

Миро, много приказки изприказва, някой от тях без да си мериш тона. има една поговорка - “преброй до 20, преди да кажеш нещо” ;)
построяването на един блок в козлодуй ще е много по-евтино, от построяването на същия блок в белене - каквато и математика да ползваш, пак ще е с по-ниска цена => крайната цена (но не за крайния потребител)на произвежданата енергия ще е по-ниска
по повод водата - дали за загряването на еднакъв обем вода с начална температура 15С и друг, с начална температура 5С, до еднаква стойност, ще е необходима еднакво количество енергия? или да поставим малко по по-друг начин условието - началната температура на двата съда е еднаква, но единия е от гола ламарина, а другия съд е топлоизолиран - и двата при 5С външна температура - за загряването на кой съд ще се изразходва повече енергия (тук вече може и за КПД , и за енергиина ефективност да си говорим)? говорим от чисто потребителска гледна точка - цифричките на електромера ;)
по отношение на W; kW; MW и GW - “Мощността на дадена електростанция се изразява във ватове, докато годишната произведена енергия от нея се дава в киловатчаса. 1 киловатчас (kWh) е равен на енергията, раздавана със средна мощност от 1 kW в продължение на 1 час” - това го пише в уйкипедия. не знам какво те учудва, че товара лятото е по-малък от зимата?

30.01.13
12:08

казано от Solomon Kane на 28.01.13, 23:30:

казано от Миро на 28.01.13, 15:27:

А който върши мръсни далавери с Белене,той ще върши същото и и с Козлодуй,с Тец Марица, с Тец Варна и останалите. Гледал ли си сметката си за ток или парно и топла вода? Колко са изгорените киловати и колко са таксите високо напрежение,средно напрежение,ниско напрежение? А далавери ще има щом управляващите не са си на мястото или може би самите участват в тях. За какво ги избрахме? Нали за да пазят общото от разграбване и далавера? От далаверите може цената на тока изкуствено да се завишава. Обаче ако се стигне до дефицит на мощност,тогава тая порочна практика ще се узакони и бетонира на практика. А може би и това е целта всъщност? Да се предизвика изкуствен дефицит и се каже”Ами това е пазар. Цената се определя от търсенето и предлагането,а сега има дефицит на енергия”

Сам си отговаряш Миро. Да, дори ако технологията е перфектна, проект от този род ще попадне в ръцете на алчни бандити и ако някой спечели, това няма да е населението. Колко държави в ЕС имат дългосрочни договори за изкупуване на ток като този на AES? Защо никой не търси отговорност на Уорли-Парсънз за това дето го натвориха тук? Как стана така, че държавния ТЕЦ Марица произвежда по-евтин ток от частните ТЕЦ-ове? Много такива риторични въпроси мога да си задам. За съжаление извода може да е само, че далаверите стават с благословията на управляващите. Повечето големи проекти в България се оказаха като черни дупки за пари - “Водното огледало” в Кърджали е проект много подобен на Белене - идея е от времето на соца: в края на 80те са го изчислили на около 4 милиона лв., като го размразиха през 90те го остойностиха на 14 милиона лева и когато го приключиха преди една-две години си струваше 70 милиона и горница. А от грамаден проект без аналог като един нов АЕЦ какво крадене би паднало ... то и затова е тоя зор.

За АЕS, Гамизов скоро писа...луд или не, превърнали са ни в енергийна губерня...на изток или зад океана, се гледа на нас като на кокошка за скубане...ама тя пък една проскубана станала...

30.01.13
12:09

Иване, къде си...пак питам...?!?!?!

Иван

30.01.13
12:20

казано от Иван Шишманов на 28.01.13, 18:03:

Гледам и тук са се навъдили цели дузини от ядрени експерти. Е аз работя в сферата на енергетиката още от преди да имам диплома и не гласувах. Защо не гласувах ли, ами защото нямах информиран избор, а съм запознат по темата над средното ниво за страната.
Мога на дълго и на широко да ви обяснявам неща които може да ви обясни човек както се казва който е в кухнята, но има ли смисъл......

Напълно съм съгласен с мнението на Шишманов. Но да предположим, че тези 20%, които са пуснали своя глас, са елита на страната и са запознати с двете страни на конкретния медал (разбира се, това е мощен сарказъм, но какво отношение да има човек към маса народ, информираща се за всичко около себе си чрез телевизията). Аз също не гласувах, просто защото в ежедневието ми няма място за ядрени размишления, било то от какъвто и да е характер (икономически, енергиен, екологичен, политически пък никакъв шанс...)

Мнението беше редактирано от Иван на 30.01.13 12:21.

30.01.13
12:26

Не питай за Иван, аз идвам :)

Пичове, Весо и Миро, спорете без да се обиждате взаимно - симпатични сте ми и двамата, изказвате се интелигентно и разваляте спора с кофти изрази, а в спора се ражда истината ;)

Въпроса за АЕЦ Белене е чисто политически - кой да надвие с икономически ползи. А както е казал другаря Улянов “Политиката е концентрирана икономика !”, с две думи - нищо ново в този дебат.

Абстрахирайки се от конкретния момент и финансови интереси - на  България и е нужна нова атомна енергийна мощност. Който твърди обратното е гъзолизец, независимо чий гъз обслужва - дали на зелените, дали на американците, дали на продаващите оборудване за екоенергия или на някой малоумен партиен лидер(то май 99,9999999% са такива де).

По въпроса със СТС и Токамак - не е лъжа, но установката, на която е реализиран не е Токамак, вярно, че това е само един лабораторен опит и не носи нищо след себе си, поне засега и поне не е реализирана и обявена технология за прилагането му в значим мащаб. Който държи да спори по този въпрос мога да го пренасоча към хора, които са нобелови лауреати и познавам лично ;)

Искам само да се замислите над нещо просто(доколкото ви е възможно) - всеки технологичен скок на човечеството е резултат от овладяване на нов енергиен източник. Първо е огъня, после парната енергия, ДВГ, електричеството, атомната енергия. Ресурсите се изчерпват - петрол, въглища, дърва, газ. Възобновяемата енергетика засега и в обозримо бъдеще е мит - точно както и СТС(дори СТС е по-реално постижим). Замислете се каква е и причината за недолюбването на атомната енергетика - ресурса. Мислите ли, че ако арабите или англичаните имаха стабилни залежи на богати уранови руди, инасталации заобогатяване(макар обогатяване да не е точната дума) и контрол върху международния пазар положението нямаше да е точно обратното ?

Та имайте търпение да свършат петрола, въглищата и газа - ще бъдете свиделетели на друга песен :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 31.01.13 12:12.

Carbohydrate

30.01.13
12:32

Преди няколко години показваха, че в Китай правят експеремент със термоядрена реакция с водород, която е хиляди пъти по-мощна от атомната, но после нищо ....няма никаква информация.....

donsir

30.01.13
13:36

казано от Vasil Stoianov на 30.01.13, 12:32:

Преди няколко години показваха, че в Китай правят експеремент със термоядрена реакция с водород, която е хиляди пъти по-мощна от атомната, но после нищо ....няма никаква информация.....

Има много варианти за технологии и различни ресурси (вероятно много повече от тези,чиято информация ни е общодостъпна на нас плебса),но както Джеймс е намекнал - има кой да мисли кога ще им дойде времето ; )
А колкото до панелите и перките ,те винаги ще са алтернативни и добавка към микса и едва ли нещо повече.

Мнението беше редактирано от donsir на 30.01.13 13:43.

казано от slavko на 30.01.13, 12:09:

Иване, къде си...пак питам...?!?!?!

Тък съм, бате Слави, но си мълча. Излиза, че май май аз съм най опитния във форума по темата, ако греша и има някой колега нека да ми пише на лично да обменим опит. Знам за колежката от Варна и знам,че един оранжев е работил в АЕЦ Козлодуй, но си траят  :).

Скоро един приятел ме попита, “Абе Ванка защо тока в България спира по често отколкото спира в Германия”,а аз отговорих “Че кое в България е като в Германия, та тока да е като там”.
Германия макар преди 50 години да бяха сринати до основи и то с бомби, днес вече има страшен народ,има индустрия, има силни политици, има работеща икономика, има пари да финансира разни от ЕС и т.н.
Навремето в първия си ден в Техническия бях посрещнат от проф. Петков който ни каза “драги колеги Енергетиката е гръбнака на една икономика”. Е тогава не осъзнавах колко е прав, но помислете имали услуга продукт, стока или каквото и да е която да не е зависима от енергията.
Хората в белите държави планират от за един час напред до  след две пет десет и 30 години напред, а нашите политици за максимум 4. Говорих с колеги диспечери от Англия,там до там са стигнали при планирането на нужния за енергийната система товар,че следят какви ли не неща от живота на Англичаните свързани с нуждата на енергия. Дадоха ми пример с това, че ако има мач на националния отбор на Англия в полувремето милион семейства стават и си включват печките за по един чай което създава проблеми за мрежата.Такива които,ако не бъдат планирани настъпва кошмар. Българите сме толкова добри в планирането и действията, че още преди 10 години в университета ни даваха като пример, как не се развива мрежа курорта Слънчев бряг и всички знаем какво се случи по миналото лято. Енергийна мрежа не се прави от днес за утре,а с приоритети за след поне 10 години.
Наш колега от Австрия беше на посещение при нас, ми той човека като служител е организиран, ерудиран, образован, вежлив колкото наш опитен електро инженер, а си беше обикновен електро монтьор с курс по електротехника.
България е част от ЕС и щем не щем се съобразяване с това. Примерно щем не щем сме длъжни до 2020-та година 20 % от нужната на страната енергия да се произвежда от възобновяеми енергийни източници,което е свързано с купища закони, условия пари и т.н. . Скоро ще сме длъжни да продаваме/купуваме  и въглеродни емисии,което е свързано с още повече закони условия пари и т.н.Скоро ще трябва и сами да си съхраняваме ядрените отпадъци което е свързано с ......да познахте :) .Все неща непонятни за нормалните хора,а им се даде дарешават,чрез референдум. Моето мото за референдума беше “скрии личната карта на баба и дядо спаси си децата и семейството”.
Най важния въпрос за референдума за мен бе,до кога е ресурса на АЕЦ Козлодуй ?!?!След колко години трябва да дръпнем шалтера..... Е никой не отговори.
И аз искам моите колеги от университета вместо да монтират сотове и аларми за коли да работят в АЕЦ и аз искам тока да е евтин и аз искам да не спира тока, и съоръженията да не се саморазпадат, да имам пари да го плащам и т.н.Но само си мечтая.
Аз принципно съм ЗА атомната енергия, все пак този вид енергия поне още 10 години няма да има алтернатива, но първо трябва да си отговоря на някой въпроси. На каква цена ще е централата, на каква цена ще е добиваната енергия, на кой ще продаваме огромния излишък който ще имаме, колко години ще се избива централата колко години ще се строи (вече станаха 30), по 30 годишна технология ли ?!?!, какво ще правим с отпадъците, защо точно в земетръсен район ?!!? и т.н. и т.н.въпроси на който никой не отговори.
Да едно количество вода и в Германия и в България се загрява за едно и също количество енергия (при равни други условия), но все пак България на единица брутен вътрешен продукт потребява 8 пъти повече енергия отколкото за същата единица в Швейцария. Една панелка в България харчи енергия колкото един завод в Германия. Частни фирми взимат огромни пари за саниране, слагат тънък слой стириопор и си мислят, че това е саниране ...Хубава работа, но Българска. Мой приятел с ужасно много пари си направи къща, а когато го посъветвах, да я санира както трябва и почити ще забрави за енергото той ми каза “Че защо ми е ще сложа 10 климатика и някой твой колега ще ми направи електромера да не отчита”.
Ние вместо да ползваме европари за да си санираме жилищата,за да плащаме по малко за енергия, искаме да строим централа за която ЕС няма да даде пари, а политицте ще ги вземат от нас данъкоплатците (или поне тия които останахме да си плащаме данъците в Чалгария).
Сменяме министър след министър и шеф на комисия след шеф, а всяка партия има отделно мнение и чака да застане на власт за да може да си граби на воля и се чудим какво става.
Хенри Форд е казал: “Мисленето не е лесна работа, затова малцина се захващат с това”.Жалко, че в България всички сме мислители знаещи можещи, опитни, образовани, но само в мислите ни.
Китайците имат древно проклятие, нещо в смисъл, че те проклинат, да  живееш в променливи времена. Е в България времената са ужасно променливи, всяко правителство кове нови закони къде измукани от пръсти къде лобистки, къде неприложими, къде не работещи, къде такива които никой не иска да спазва, а няма и кой да го следи. Специално в енергетиката нещата се менят с дни.
Айнщайн пък е казал “не знам с какви оръжия ще се води третата световна, но четвъртата, ще е с пръчки”.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 30.01.13 18:11.

30.01.13
18:19

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

Хаааахахаха. Мооооляааа? Лятно време товара е 3 ГИГАВАТЧАСА ли? 3 ГИГАВАТЧАСА??? Я да видим сега драги ми смехурко.велики ми “специалисте” по енергетика знаеш ли каква е разликата между МЕГАВАТ и МЕГАВАТЧАС? Между ГИГАВАТ И ГИГАВАТЧАС? Или разлика няма ще кажеш? Ябълки,круши,все едно е. Никога не е късно човек да стане за резил. Слава богу,че с тези “блестящи знания” в енергетиката и електротехниката не управляваш шести блок в Козлодуй. Отдавана да си ни вдигнал във въздуха.

Айде да не съм голословен отвори сайта на Енергийния системен оператор и виж каква е дименсията (превод за тебе-мерната единица) използвана там. Да ти подскажа: хиляди мегаватчаса!!! Или с други думи гигаватчаса. После им обясни на тях, че не разбират нищо от физика или пък енергетика. Та какво викаш? Моооооооляааааааа? :D :D :D :D :D

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

Сам си противоречиш. Пишеш,че трябват заместващи мощности за блоковете 1-4 и това ще бъде блок 7. А за същия блок в Белене разправяш,какво щяли сме да правим толкова много енергия. Според теб кое е по-тежко? Едно кило желязо или едно кило вълна? Давам ти тая логическа задачка за решаване. С допълнение. Един реактор от 1000 мегавата ще дава мощност в АЕЦ Белене 1000 мегавата. Колко мегавата ще дава същият реактор инсталиран в Козлодуй?

Ми да де, ама 7-ми блок е един от 1000 мегавата, а в Белене ще са два по 1000 мегавата. Та да перифразирам въпроса ти, кое е по-тежко, едно кило желязо или две кила вълна? Ай ся отговаряй ти...
А иначе площадките в Козлодуй от 3-и и 4-и блок си стоят, т.е. няма да е нужно да се строят тепърва, т.е. проекта би бил значително по-евтин, поне откъм инфраструктура.

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

А Мартин Томов нищо не ми е отговорил по същество. Той само ми дава ненужна информация,че когато през нощта фотоволтаиците не работят се правело превключване към електрическата мрежа,към националната енергосистема. Което не е отговор и не решава проблема,драги ми Первазов. Защото волтаиците не дават никаква мощност тогава и цялото натоварване се поема от класическите електроцентрали. За което те трябва да имат необходимата мощност. Тоест през деня ще се направи икономия на гориво. Но това не значи,че ще трябва по-малка инсталирана мощност на обикновените електроцентрали. Иначе след залез слънце,енергосистемата ще се срине и тежко и горко на потребителите. Анадънму? :D

Прочети пак мнението на Марин. А и ние имаме необходимата мощност и за през нощта. Нали не мислиш, че изнасяме ток само през деня? И не казвам, че фотоволтаиците са алтернатива на всичките ни централи и трябва да затворим всичко останало. Казвам че смисъл от Белене, особено на тази цена няма. Ферщейн?

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

И хайде да видим кой е учил физиката за двойка. Правиш ли разлика между КПД и калории необходими да стоплят вода. Помниш ли какво беше определението за калория като мерна единица. Количеството енергия необходимо да повиши температуирата на хикс литра вода с 1 градус.

Два реда смях (не го пиша само за да не спамя, ама сигурно ме чуваш как се смея).
Единствения хикс е в главата ти, там, където би трябвало да има елементарни познания по физика. Калория е енергията, необходима за загряване на ЕДИН (не хикс) ГРАМ (и не литър) вода с един градус по Целзий. Това, за което говориш ти е КИЛОКАЛОРИЯ и то не е ХИКС ЛИТРА а ТОЧНО ЕДИН. Да те питам по повод хикса дали има разлика в използваната енергия, за да загрееш Х=1 литър или Х=100 литра??? :D :D :D Това драги ми Миро, ако не го знаеш от уроците по физика, би следвало да го знаеш от обща култура. След това твърдение за хикс литра, ако имаш очи повече нЕма да споменеш и една думичка на тема Физика! Щото ако аз имам двойка по физика, то тебе едва ли ще те допуснат до изпит.
Мегаболика и той същата работа, той нищо не казва, ама поне и глупости не плещи. Само “не ги разбираш ти нещата”, “не си в час”, “не отбираш нищо от тоци...” и тва е. Ама не казва как са нещата. Демек не знам как е, ама и така не е.

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

Тоест какъвто и КПД да имаш за да повишиш топлината на водата в бойлера от 10-15 градуса до 50-60 ще се изразходва определено количество калории,което е константна величина...

А дали има значение бойлера гола ламарина ли е или е с термоизолационен кожух? И дали има значение качествата/топлопроводимостта на този кожух и околната температура например? А дали има значение дали се отопляваш с духалка с консумирана мощност 4KW и отдавана мощност 4KW или с климатик с консумирана мощност 1KW и отдавана мощност 4KW? И дали има значение дали стаята ти е гола тухла единичка или е 25 санта итонг с 10 санта фибран отвън например???

казано от Миро на 30.01.13, 00:06:

... ооо велики ми “специалисте” по енергетика влязъл с двойка по физика във военното училище...

Не че нещо, ама във военното се кандидатства с математика. И влязох с 5,75 на конкурсен изпит ;).

ПП1: не се стърпях и тва с хикс литра го поствах в бисерите. Добре дошъл Миро.
ПП2: Сашо, взех, че те послушах, мисля, че този път не развалям спора с обиди. ;)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 30.01.13 18:31.

30.01.13
20:48

Благодаря Ванка!!!

Бате, Слави, аз още много мога да пиша по темата и да разбивам общопризнатите от хора които се информират не от където трябва митове.Например това, че ЕРП-тата са кърлежи  или блоковете в Козлодуй  бяха затворени щото Европа ни мрази или щото някой нямал работа, а те просто бяха опасни и т.н. и т.н.
Обаче няма смисъл.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1