http://www.bb-team.org/forums/viewthread/48061
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/67771
26.05.13
19:47
Планча много ясно.
26.05.13
19:49
От много време се чудя кое е по трудно човешки флаг или full planche?
Във книгата за физ. подготовка на гимнастиците четох,че: по трудност(по необходимата физ.сила) на първо място е предна везна, после кръст и плонш.Силата необходима на мускулите за предна везна е своето тегло минус 6-8 кг, после кръст със своето тегло минус 11 кг и т.н. Флага изобщо не е в класациите..., но той и не е състезателен елемент...
26.05.13
20:19
Флагът е турбо лесен за хората които могат да правят планч и хендстенд понеже участват същите мускули, но се изисква много по-малко сила.
А за този викториански кръст не ми изглежда много сложен някак си мисля, че за няколко месеца ще го науча
Хах е ти намери какво да кажеш .... я пак си помисли какво точно включва това упражнение
26.05.13
22:15
Предната везна е по-лесна от кръста(на халки) ?
Да. В зависимост от антропометрията някои хора с добра основа, доста бързо и без почти никакви тренировки ще направят и везната и кръста.
То какви тренировки се правят за планч? A хендстенд и сега го мога след толкова години от както не се занимавам активно го мога.
Мнението беше редактирано от Darkwish на 26.05.13 22:28.
Хендстенда е елементарен, но за планча се иска много сила в цялото тяло, най-вече в раменете, гърба и корема. Еми за планч има няколко стъпки, но си се иска търпение и постоянство.
26.05.13
22:42
Я се снимай, да видим колко го можеш тоя хендстенд. Ако говориш за много добра форма и задържане над минута-две, тогава не го можеш, защото това изисква години тренировки, не става ей така.
26.05.13
22:49
На Darkwish говоря.
Е аз сега като казвам, че го мога не казвам, че го държа по 2 минути а около 20-30 секунди и не издържам повече. Иначе за планча не мога нищо и съм на пълно съгласен, че е доста трудно. Питам за тренировките защото мисля това лято да се хвана и да го науча.
Мнението беше редактирано от Darkwish на 27.05.13 00:02.
Стъпките са следните:
1.Frog Stand
2.tuck
3.flat tuck
4.straddle (е тука е голям зор)
5.full planche
27.05.13
17:33
Ако беше толкова лесно, всеки щеше да го може. За асистиращи може да правиш planche lean, planche pushups, пък ако имаш слаби сератуси и лош контрол върху скапулите трябва да работиш и върху тях, ако нямаш задна везна е препоръчително да я усвоиш и така нататък.
27.05.13
17:39
Преди две години, вече три станаха, точно това упражнение ме запали да се кача на лостовете. Бях 102.5кг. Гледах руски и всякакви обучаващи клипове....не стана, не исках да ставам 80кг, а за 92кг, след като свалих 10кг, просто нямах силата.Има 5 упр. основни. Ако правиш хендстенд, то ще ти е по лесно да го научиш.
27.05.13
22:22
Никой не може да ти каже колко време ще ти отнеме. Поне да беше казал колко кг си, какви са ти постиженията, някакви подробности?
27.05.13
22:24
За цяло лято ще мога ли да го науча?
кой знае? иска се силно предно рамо, освен още гърба...пробвай на успоредката, ако правиш там хендст. то ще ти е по лесно там....от стойка на ръце се пускаш полека напред....пробвай до стена, но с лице към нея, краката опират на стената и ръцете молко по далече от стената и пробваш да си изнасяш тялото напред, като при плонша.....прави така лицеви с ръце по близо до кръста и вървиш с краката по стената- пак наподобява плонша....обратна хиперексензия едно от основните упр. във гимнастикато изобщо! ако не забравя, утре мога да вида обучалки по които учих и аз и да ги постна, ако искаш............
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 27.05.13 22:25.
Ами сега се измерих и съм с 60 кг. Постижения имам като задна везна и предна везна за около 5-6 секунди, хендстенд за кратко мога.
Аз ти предлагам да разучиш тези 5-те стъпки, които ти показах и да го тренираш всеки ден!
Да най-вероятно ще започна с тях всеки ден ще тренирам по 3-4 часа и да се надявам до края на лятото да го мога планча.
Не успях да намеря само това упражнение tuck а другото flat tuck задължително ли трябва да е на халки?
flat tuck не е нужно да е на халки, може и на земя
ето ти го tuck
Мнението беше редактирано от Юли на 29.05.13 01:11.
Сега пробвах Frog Stand и успях а това tuck не мога да го задържа дори. Не знам дали не го правя грешно но даже и секунда нямам.
Ами започни да правиш advanced frog stand ще придобиеш доста сила и tuck ще ти стане по-лесен, аз поне така го правех. Доста е трудно и иска много тренировки, пак казвам тренирай го всеки ден :)
advanced frog stand Много е важно ръцете да са изпънати!
Мнението беше редактирано от Юли на 29.05.13 18:41.
29.05.13
18:48
Нали преди си можел планч? :)
Ами да можех го и то много добре. Но аз не правех упражнения за него. Главно на халки бях и салта. Не помня един ден след тренировка какво правех реших да видя колко мога да държа хендстенда и започнах и бавно започнах да свалям надолу за straddle докато не стигнах до положението. След което си събрах краката и само около 4-5 секунди го държах планча и паднах. А не бях правил никакви тренировки за него на халки само тренирах, и много малко правех комбинации от салта. А не знам тренировки за него и затова питам.
Ами не само ми каза тренера, че скоро започвам да го уча но аз се отписах и така и не започнах да се уча да го правя.
Аз имах предвид дали сега си започнал, понеже каза, че не ти изглежда много трудно.
30.05.13
22:11
Ами да можех го и то много добре. Но аз не правех упражнения за него. Главно на халки бях и салта. Не помня един ден след тренировка какво правех реших да видя колко мога да държа хендстенда и започнах и бавно започнах да свалям надолу за straddle докато не стигнах до положението. След което си събрах краката и само около 4-5 секунди го държах планча и паднах. А не бях правил никакви тренировки за него на халки само тренирах, и много малко правех комбинации от салта. А не знам тренировки за него и затова питам.
Най-добрата история за научаване на планч, която съм чувал :D
100% си спуснал на планч на свити ръце, което няма нищо общо със истинския планч, който не се научава без да искаш както ти описваш
Не не съм започнал да го тренирам и не мисля да го започвам. А иначе ръцете неми бяха точно спуснати но не бяха и изпънати. Ами иначе без да съм правил неща за него мисля, че пак съм го можел да го правя без да тренирам за него.
Чудя се от доста време дали това е възможно, но мисля, че е момента снимка.
01.06.13
09:00
Везната на 1 ръка я правят напоследък доста лостаджии.Някои нямат дори 17-18 но я правят... http://vbox7.com/play:0b43611fca
01.06.13
09:06
Момчета, вие ако видите силните гимнастици на по 15-16 години какви неща правят...
01.06.13
10:21
Сигурно на пръсти се броят хората можещи предна везна на една ръка с хубава форма, тея жалки криви и сгърчени предни везни и хората които си вярват че ги правят изобщо не изглеждат естетично красиви и не приличат на нищо.
От една страна стрийт фитнеса развали хубавия спорт гимнастика, цитирам Идо Портал (Ido portal), но от друга страна не всеки е бил записан на гимнастика от родителите си на 5 годишна възраст или не всеки е знаел на 5 годишна възраст че му харесва гимнастиката и че иска да тренира и за това стрий фитнеса предоставя възможност да стъпиш на малкия пръст на големия спорт и да започнеш да тренираш нещо подобно на гимнастиката въпреки че си закъснял за гимнастиката с 10-15 години.
Така че няма място за сравнение между двете неща.