Относно бягането

12.07.13
10:32

Досега се отнасях доста несериозно към тичането и винаги се отказвах след 10-15 минути, но сега съм решена да променя това. Казаха ми, че бягането на къси разстояния прави краката по-мускулести, а това на дълги ги издължава и ги прави по-стегнати. Целта ми е точно второто, но съм начинаеща, така да се каже, и не мога да издържам повече от 3 минути без почивка (да, знам...). Нямам уред за измерване на разстоянието, но не мисля, че за тези 3 мин изминавам много метри. Въпросът ми е ако тичам 3 мин + 30 сек. ходене и така 10 повторения, както на всеки 2-3 пъти увеличавам времето за бягане с 30 сек ще постигна ли желания ефект, или трябва да се опитам някак да издържа 7+ мин с 4-5 повторения? Това, което ме притеснява, е че краката ми са по-обемни отколкото ми се иска и не искам да стават още повече.

Краката ти са обемни не заради прекалено развита мускулатура, а по съвсем друга причина, дай да си говорим честно. Парадоксът е, че именно тонизираната и добре развита мускулатура прави един крак визуално красив (без да смесваме това с визията на професионален културист, какъвто ти не си и няма да бъдеш). Ако преодолееш митологията, с която си наводнила мислите си (крака-мускули-красота) и имаш достатъчно мотивация да бъдеш постоянна, скоро ще имаш красиви крака.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.07.13 11:09.

12.07.13
12:13

Под обемни имах предвид, че все още има доста мазнини под мускула, което ги прави визуално по-големи. По-скоро се чудех дали бягането на къси разстояния ще натрупва повече мускул отколкото да гори мазнини, или това няма значение

12.07.13
12:31

Не си мисли, че при бягането мускулите стават супер обемни като на някой културист. Краката стават обемни предимно чрез натоварване с тежести, като клекове, напади и подобни. Да не говорим, че си и момиче, дори и да правиш клекове, не си мисли, че краката ти ей така внезапно ще станат супер мускулести. Трябва да ги спреш тия свои заблуди. Не се притеснявай от натоварването. Бягането е хубаво нещо, щом си решила бягай.

Не съм много сигурен кои разстояния наричаш къси, но... наистина има разлика между визията на атлети, които са специализирани в спринтовите дисциплини и тези, които бягат на дълги разстояния (над 5000 метра). За да постигнеш желаната цел, по принцип са ти необходими по-скоро силови натоварвания. Спринтовете са такъв тип, силовите тренировки с тежести - също. Ето едно чудесно четиво за теб.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.07.13 12:39.

12.07.13
12:40

Най-добре дай снимка в цял ръст по бански, да кажат експертите кое, как и защо трябва да се промени в тялото ти.
Моите бедра са 68см ( това е средната талия на нормално момиче), харесвам се с тях и си ги показвам.
Въпросът с това КАК да стегнеш и офромиш бедрата не опира непременно до тичане.
Когато тичаш с умерено темпо, гориш калории в цялото тяло, не само в долната част.
Това, което си написала за 3-те мин бягане звучи като за човек, който се задъхва докато отиде от тях до магазина, т.е. изцяло липса на какъвто и да било мускулен тонус, което поставя въпроса и ни кара да се замислим - в каква физическа форма си и всъщност какво точно трябва да коригираш, за да си постигнеш целта, която е ясна, но средствата май не толкова.

13.07.13
10:24

Късите разстояния (ако са спринтове) са много по-ефективни от дългите (ако са някакво леко бягане,та дори и нормално).Но като за начинаеща ще ти е трудно още със спринтовете.Свикни да правиш 15-20 минути без почивка и почвай спринтовете.Като цяло там е истината,поне за мен. :)

Имам въпрос. Трябва ли да се бяга всеки ден или трябва и да се почива. Аз лично се опитвам да ходя на крос пред ден това добре ли е и ако не как да практикувам. Благодаря!

30.07.13
08:36

През ден е ок, но се старай да променяш вида бягане: дали продължителност, дали натоварване, дали терен. Т.е. веднъж бягай 5 км по-бавно, друг път бягай само 1,5 км, но с няколко пъти по 100 или 200 м спринт. Друг път бягай под наклон или пък в гората.
Еднотипните дейности никога не водят до нищо особено като прогрес и развитие.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1